Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Infectie  (gelezen 15349 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Infectie
« Gepost op: 16-03-2014 20:23 u »
Ik begrijp er niks van! sinds ik deze vergistingsvaten gebruik http://www.Brouwmarkt.nl/gistingsvat-met-kraan-en-waterslot-30-liter-p-342.html heb ik last van kaam. Ik ben de laatste keer ontzettend secuur geweest met schoonmaken maak dit mocht alweer niet baten. Ik heb alles 3 tot 4 minuten nat gehouden met oxi pro. Mijn warmtewisselaar 5 minuten in een bak water met oxi pro erin laten staan. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik heb nu al 5 brouwsels moeten weg gooien en op deze manier wordt het wel een dure hobby...


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.236
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Infectie
« Reactie #1 Gepost op: 16-03-2014 20:27 u »
Verrassend. Met dit soort gistvaten heb je geen verhoogd risico op infecties.

Misschien een idee om Star San te gaan gebruiken met een spuitfles?

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 877
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Infectie
« Reactie #2 Gepost op: 16-03-2014 20:29 u »
Als je zeker weet dat het door het vat komt, dan die opzij zetten en ergens anders in vergisten.

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #3 Gepost op: 16-03-2014 20:29 u »
Verrassend. Met dit soort gistvaten heb je geen verhoogd risico op infecties.

Misschien een idee om Star San te gaan gebruiken met een spuitfles?

Is dat zoveel sterker dan oxi dan?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Infectie
« Reactie #4 Gepost op: 16-03-2014 20:35 u »
Nee, waarschijnlijk zit er ergens in je proces (waaronder het vat) iets fout.

Waar smaakt je geïnfecteerde bier naar?
Zit er een kraantje in het vat?

Als je zeker weet dat het door het vat komt, dan die opzij zetten en ergens anders in vergisten.

Dat zou ik voor de zekerheid ook eerst testen.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 933
  • Land: nl
Re: Infectie
« Reactie #5 Gepost op: 16-03-2014 20:36 u »
Heb je het waterslot wel zien/horen "klepperen". Dit vat heb ik nl. ook. Mijn ervaring is dat het deksel erg goed moet aandrukken om het vat luchtdicht te krijgen. Ik heb er zelf nooit kaam mee gehad.

Robert

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #6 Gepost op: 16-03-2014 20:37 u »
Eerst had ik het kraantje er vanaf gelaten maar er later toch opgezet. De geur doet pijn aan mijn neus dus was t eigenlijk niet van plan om het te proeven...

Ik heb het waterslot zien klepperen! Ik heb nu nog een voor Brand bedoelde ipa in een ander vat zitten (ik had er gelijkt twee gekocht). Omdat ik de bijgeleverde watersloten niet vertrouwde heb ik in het gat een rubberen stop drukt met hierin een waterslot. Ik zal de volgende keer inderdaad in mijn mandfles laten vergisten in de hoop dat dat het is!

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #7 Gepost op: 16-03-2014 20:49 u »
Hier een fotootje

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.236
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Infectie
« Reactie #8 Gepost op: 16-03-2014 20:50 u »
Is dat zoveel sterker dan oxi dan?

Doordat je het verstuift komt het op andere plekken. Als je het vat vult met Oxi heb je boven het vloeistofniveau daar geen effect van. Met Star San kun je ook de deksel en de rand van het vat inspuiten.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Infectie
« Reactie #9 Gepost op: 16-03-2014 21:03 u »
De geur doet pijn aan mijn neus dus was t eigenlijk niet van plan om het te proeven...

Klinkt als CO2, geen reden om niet te proeven... ;)

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #10 Gepost op: 16-03-2014 21:09 u »
Klinkt als CO2, geen reden om niet te proeven... ;)

Haha ik ben nu onderweg terug naar huis dus ik zal het de volgende keer proeven.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.779
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Infectie
« Reactie #11 Gepost op: 16-03-2014 21:15 u »
Ik heb bijna al mijn brouwsels met dit vat vergist en kan niet zeggen dat het er iets mee te maken kan hebben. Wel met je manier van reinigen en desinfecteren.
Je warmtewisselaar in een bak met oxi zetten is bijv. Al iet genoeg. Er blijft altijd lucht in achter waar je oxi dus niet bij kan. Altijd goed doorspoelen die dingen. Het liefst een kwartier of zo.

Desinfecteren kun je met allerhande middelen doen, zorg dat de contacttijd voldoende is en dat je goed schudt zodat de vloeistof overal kan komen. Een kraantje hoeft hierin geen hinderlijke beperking te zijn. Ook die spoel je goed door en dan is er niets aan de hand.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Infectie
« Reactie #12 Gepost op: 16-03-2014 21:25 u »
Ook ik heb zo'n vat al heel lang en geen last.
Wel  gaat bij Oxi er meer dan 30 min. in.
En veel schudden kantelen ook is hij bij mij niet 100% dicht.
Maar ook na gebruik wordt bij mij dit vat zeer grondig schoon gemaakt.

Ik hoop dat je het probleem snel vindt.

Peterr

henkg

  • Gast
Re: Infectie
« Reactie #13 Gepost op: 17-03-2014 05:44 u »
Kraantje goed schoongemaakt?
Ik weet niet welk type jij hebt. Ik heb deze: http://www.Brouwmarkt.nl/kraan-voor-plastic-vat-of-emmer-met-moer-hittebestendig-p-378.html
Daar blijft heel makkelijk gist in achter, zeker binnenin het rode deel. Het rode deel kun je er -al draaiend- makkelijk uit drukken. Is na schoonmaken met een penseeltje of zo ook weer makkelijk terug te plaatsen.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.779
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Infectie
« Reactie #14 Gepost op: 17-03-2014 08:38 u »
Kraantje goed schoongemaakt?
Ik weet niet welk type jij hebt. Ik heb deze: http://www.Brouwmarkt.nl/kraan-voor-plastic-vat-of-emmer-met-moer-hittebestendig-p-378.html
Daar blijft heel makkelijk gist in achter, zeker binnenin het rode deel. Het rode deel kun je er -al draaiend- makkelijk uit drukken. Is na schoonmaken met een penseeltje of zo ook weer makkelijk terug te plaatsen.
Of gewoon af en toe in de NaOH of oxi leggen.

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 839
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Infectie
« Reactie #15 Gepost op: 17-03-2014 09:16 u »
Meestal zet ik het te gebruiken gistvat tijdens het maischen halfvol met desinfectans, eerder oxi, nu starsan. Alle slangen trechters en andere onderdelen gaan er gedemonteerd in. Ik maak gebruik van de messing geka koppelingen, ik pak alle rubber ringen los die in contact komen met wort en leg die los in de oxi/starsan.  Zo kan er niet in een randje wat achterblijven.
Het kraantje draai ik er wel in. Anders blijft het water er niet in staan. Naderhand tap ik het vat vooral via het kraantje af. Dan kun je hem in een kleiner potje gedemonteerd apart laten weken.

Als je echt het vermoeden hebt dat het vat besmet is zou ik het het deksel er in drukken, het vat tot de rand vullen met chemipro caustic. Dit een uurtje of drie laten staan. Uit spoelen. Vervolgens vullen met oxi of starsan tot het randje en ook dit een paar uur laten staan.

De schroefrand van het deksel hoef je niet te onstsmetten, deze komt niet in contact met het wort.

Ik gebruik hetzelfde vat en heb hier nog geen problemen mee gehad.

Meestal zet ik het vat nadat ik heb overgeheveld naar een mandfles in de douche, spuit hem uit en vul hem met warm water en chemipro caustic.

Het kraantje is wel altijd een onderdeel dat extra aandacht wenst.

Ik vraag me eigenlijk af of je een vat zou kunnen testen op een besmetting door er een water/suiker mengsel in te doen. Als het vergist dan is het vat dus niet goed schoon.

db

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.779
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Infectie
« Reactie #16 Gepost op: 17-03-2014 09:34 u »


Ik vraag me eigenlijk af of je een vat zou kunnen testen op een besmetting door er een water/suiker mengsel in te doen. Als het vergist dan is het vat dus niet goed schoon.

db
Als het om een hele kleine besmetting gaat zou dat heel erg lang duren. Erg efficient is het dus niet.

Let er overigens wel goed op dat je de rubberen afdichtring die in de deksel zit ELKE keer los haalt en mee reinigt. Als je dat niet gedaan hebt hoef je niet lang naar de oorzaak te zoeken.

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Infectie
« Reactie #17 Gepost op: 17-03-2014 09:54 u »
Klinkt als CO2, geen reden om niet te proeven... ;)
Haha, dit doet denken aan mijn eerste keer blikbrouwen, toen wilde ik ook wel eens weten hoe dat jong bier rook.
Dus ik opende het vat, haalde eens een lekkere diepe snuif... en ging met tranende ogen bijna van mijn stokkie.

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #18 Gepost op: 17-03-2014 12:37 u »
Als het om een hele kleine besmetting gaat zou dat heel erg lang duren. Erg efficient is het dus niet.

Let er overigens wel goed op dat je de rubberen afdichtring die in de deksel zit ELKE keer los haalt en mee reinigt. Als je dat niet gedaan hebt hoef je niet lang naar de oorzaak te zoeken.

Aha! Dat heb ik niet gedaan! Wist niet dat die rubberen ring eruit kon zonder deze te slopen! Verder demonteer ik alles week het in de oxi, monteer alles weer en laat daar nog eens oxi door heen lopen. Vervolgens spoel ik het geheel na en laat ik het water eruit lopen. Alles aansluiten, pieper gaat en koelen maar!

Ik zal de bij het schoonmaken voortaan die ring ook meenemen! Hoop dat dat het probleem is!

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.302
  • Land: nl
  • Admaakt bier
    • ABV de bierkaai
Re: Infectie
« Reactie #19 Gepost op: 17-03-2014 13:11 u »
Ik vraag me eigenlijk af of je een vat zou kunnen testen op een besmetting door er een water/suiker mengsel in te doen. Als het vergist dan is het vat dus niet goed schoon.
Nee lukt niet omdat je niet niet onder steriele omstandigheden kunt werken. De meeste hobbybrouwers proberen zo schoon mogelijk te werken. En dat is al een hele uitdaging


Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.779
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Infectie
« Reactie #20 Gepost op: 17-03-2014 13:49 u »
Aha! Dat heb ik niet gedaan! Wist niet dat die rubberen ring eruit kon zonder deze te slopen! Verder demonteer ik alles week het in de oxi, monteer alles weer en laat daar nog eens oxi door heen lopen. Vervolgens spoel ik het geheel na en laat ik het water eruit lopen. Alles aansluiten, pieper gaat en koelen maar!

Ik zal de bij het schoonmaken voortaan die ring ook meenemen! Hoop dat dat het probleem is!
Die rubberen ring kan er zeker uit. Het is alleen geen rubber maar een of ander poreus materiaal wat ook vocht op kan nemen en vast kan houden. Als je een keer geschud hebt met je vat terwijl er wort in zat kan de ring wat opgenomen hebben wat vervolgens is gaan werken.

Ik bewaar de ring zelfs altijd apart zodat hij helemaal droog kan worden. Poets vooral ook de goot waar de ring in zit ook goed na want daar komen geheid resten van wort in te zitten.

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 839
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Infectie
« Reactie #21 Gepost op: 17-03-2014 23:51 u »
Verrek. Ik heb die ring uit het deksel er ook nog nooit uit gehad. Misschien dat ik mazzel heb gehad en dat ik het deksel bij het begin maischen helemaal onderdompel in oxi of Star San me tot dusver heeft gered.

Zal hem als de duvel kloon in de mand zit eens slopen.

db

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 893
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Infectie
« Reactie #22 Gepost op: 20-03-2014 09:45 u »
Alrikdew,

Wat ik me afvroeg: Open jij je vat dikwijls tijdens het gisten? Bijvoorbeeld om je sg te meten? Hoe vaak open je je vat?

Jan

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.621
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Infectie
« Reactie #23 Gepost op: 20-03-2014 10:07 u »
Wat ik me afvroeg: Open jij je vat dikwijls tijdens het gisten? Bijvoorbeeld om je sg te meten? Hoe vaak open je je vat?

Ongeacht het antwoord is dat niet slim en ook compleet overbodig! Pas bij het overhevelen (als je dat doet) ff een monster trekken en pas bij het bottelen, daartussen blijf je van het bier af!  :brouwen:

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.779
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Infectie
« Reactie #24 Gepost op: 20-03-2014 16:19 u »
Ongeacht het antwoord is dat niet slim en ook compleet overbodig! Pas bij het overhevelen (als je dat doet) ff een monster trekken en pas bij het bottelen, daartussen blijf je van het bier af!  :brouwen:
Zo overbodig is dat niet als je de vergisting wil volgen (er iets van wil leren). Als je bang bent voor een gestokte vergisting kun je ook best een keer meten.

Bij de meest ideale omstandigheden kun je inderdaad voldoen met twee maal meten. Helaas heb je die niet altijd.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Infectie
« Reactie #25 Gepost op: 20-03-2014 16:35 u »
Mja, activiteit volgen kan ook via het waterslot (of Tcontrol ;) ).
Er zijn eigenlijk maar heel weinig redenen om tussentijds je vat te openen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.621
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Infectie
« Reactie #26 Gepost op: 20-03-2014 19:34 u »
Bij de meest ideale omstandigheden kun je inderdaad voldoen met twee maal meten. Helaas heb je die niet altijd.

Klopt, maar die kun je wel creëren. Het is echt niet nodig om bij ieder brouwsel continue monsters te nemen en deze te meten. Er zijn ongetwijfeld uitzonderingen, maar dat is geen regel. ;) Een gecontroleerde of goede vergisting behoeft geen extra metingen. En inderdaad het waterslot vertelt ook voldoende. :)

 :degroeten:

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.779
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Infectie
« Reactie #27 Gepost op: 20-03-2014 20:12 u »
Klopt, maar die kun je wel creëren. Het is echt niet nodig om bij ieder brouwsel continue monsters te nemen en deze te meten. Er zijn ongetwijfeld uitzonderingen, maar dat is geen regel. ;) Een gecontroleerde of goede vergisting behoeft geen extra metingen. En inderdaad het waterslot vertelt ook voldoende. :)

 :degroeten:
... ik wil alleen maar aanduiden dat de stelling "is volkomen overbodig" geen vast gegeven is. Als je net begint met brouwen en niet alles op rolletjes loop is dat soms toch goed om te doen. Je kan aan het waterslot alleen zien of er activiteit is. Niet of dat dat komt doordat de vergisting compleet is of omdat hij halverwege gestokt is.

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Infectie
« Reactie #28 Gepost op: 20-03-2014 20:16 u »
Ik open altijd het vat tijdens de vergisting, ik wil toch altijd graag even genieten van de mooie schuimkraag in het vat! Maar niet te lang en dan het deksel er weer op. En nee, nog nooit een (merkbare) infectie gehad.

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #29 Gepost op: 20-03-2014 20:49 u »
Ik doe zelf ook nooit het vat open tijdens de vergisting. Zolang alles goed gaat zie ik daar ook geen noodzaak toe.
Nu heb ik een bier gebrouwen en heb het zo schoon mogelijk gedaan! Nu ruikt het fantastisch en is niet zuur. En toch zitten er weer vlekken op. Zou dit ook kunnen komen door een koude vergisting? Dat dit een bij product is wanneer het eigenlijk te koud vergist?

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Infectie
« Reactie #30 Gepost op: 20-03-2014 20:53 u »
Heb je een foto voor ons van de vlekken?

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #31 Gepost op: 20-03-2014 21:17 u »

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.621
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Infectie
« Reactie #32 Gepost op: 20-03-2014 21:32 u »
Wat bedoel je nu? Ik zie niets raars op deze foto...  :)

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 893
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Infectie
« Reactie #33 Gepost op: 20-03-2014 21:34 u »
Alrikdew,

Je zegt dat je al vijf keer een bier hebt moeten weggooien... Maar heb je die ook gebotteld? Of heb je alles al weggegooid voor je het bottelde?

Ik denk (maar ik ben nog maar een jaar bezig/15 keer gebrouwen) dat je een bier pas kunt beoordelen wanneer je een gebotteld flesje dat minimum 14 dagen heeft gerijpt, open doet.

Jan.

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #34 Gepost op: 20-03-2014 21:51 u »
Echt niet? Woohoo!

Nou ik heb het vijf keer weggegooid toen er witte schimmel op zat en zo zuur dat het niet te zuipen was!

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #35 Gepost op: 20-03-2014 21:54 u »
Dus die stippeltjes hoeven niks geks te zijn? Dat had ik eerder nog niet gezien... Geweldig! Je maakt me blij!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.621
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Infectie
« Reactie #36 Gepost op: 20-03-2014 23:10 u »
Dus die stippeltjes hoeven niks geks te zijn? Dat had ik eerder nog niet gezien... Geweldig! Je maakt me blij!

Fotoshop er een eend in en ik zeg dat het kroos is... ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.236
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Infectie
« Reactie #37 Gepost op: 20-03-2014 23:21 u »


Ziet er wel wat gek uit.

De beoordeling van de smaak zou ik bepalend laten zijn voor de vraag of je nu wel of geen infectie hebt. Op grond van deze foto is dat niet zonder meer te zeggen.

Toch een keer bottelen zoals gezegd. En na een tijdje evalueren. Je kunt dan ook het bier anderen laten proeven.

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #38 Gepost op: 20-03-2014 23:22 u »
Fotoshop er een eend in en ik zeg dat het kroos is... ;D


Hahaha! Perfect! Ik ben helemaal blij! Maar wat ik zo gek vind, is dat ik dit niet had met mijn vorige emmer. Die vlekjes dan... Maar goed! We gaan verder! Ik denk dat ik redelijk wat informatie heb om voortaan mijn infectie uit te sluiten! Hartelijk dank allemaal!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Infectie
« Reactie #39 Gepost op: 20-03-2014 23:43 u »
Het ziet er niet meteen vreemd uit, ik zou het oordeel vooral af laten hangen van de smaak.
Heb je al geproefd?

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #40 Gepost op: 20-03-2014 23:48 u »
Ja, het was bitter maar dat is niet slecht voor een ipa :p

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Infectie
« Reactie #41 Gepost op: 20-03-2014 23:58 u »
Oke, dus niet zuur, paardendeken, medicinaal of leeg van smaak oid?
Dan gewoon bottelen en afwachten! :)

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #42 Gepost op: 21-03-2014 00:08 u »
Oke, dus niet zuur, paardendeken, medicinaal of leeg van smaak oid?
Dan gewoon bottelen en afwachten! :)


Niets van dat alles! Ik ga hem nog een weekje koudhoppen en daarna bottelen. Dan een tijdje lekker warm zetten op zolder en dan mag Brand deze komen ophalen!

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Infectie
« Reactie #43 Gepost op: 21-03-2014 07:39 u »
Oscar, heb je toevallig hoppellets gebruikt voor die IPA?
Dit soort 'kroos' heb ik ook als ik hoppellets gebruik.
Ik neem doorgaans niet de moeite om te filteren na het koken, speciaal niet bij IPA en dan komt er ook wel eens wat hopdeeltjes bovendrijven.
Zie hier een foto wat er gebeurd als je koudhopt met een combinatie van pellets en bloemen (en die niet in een hopzak doet):



Lijkt verdorie wel hetzelfde  :)

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Infectie
« Reactie #44 Gepost op: 21-03-2014 10:17 u »
Fotoshop er een eend in en ik zeg dat het kroos is... ;D

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Infectie
« Reactie #45 Gepost op: 21-03-2014 10:21 u »
Gehehehe

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.870
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Infectie
« Reactie #46 Gepost op: 21-03-2014 11:37 u »
Kaam is overigens niet zuur en ook geen reden om je bier weg te kieperen. Dus als het eerdere bier wel zuur was, was er iets anders aan de hand.

De foto van alrikdew laat m.i. bier zien dat al is uitgegist en dus wel overgeheveld cq gebotteld mag worden. Langer laten staan in zo'n vat staat gelijk aan kaam uitnodigen om eens langs te komen, dat dan weer wel.

Offline Wilfred

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Infectie
« Reactie #47 Gepost op: 06-10-2020 21:02 u »


Beste Alrikdew,

Topic is al een tijdje oud, maar heb er toch nog een vraag over  ;)
Was benieuwd of het bier uiteindelijk geslaagd was (en dus geen infectie) en welke gist je hier gebruikt hebt? Reden is het feit dat ik nu een bier in het vat heb zitten en na 6 dagen exact hetzelfde beeld als op jouw foto te zien is. Is nu het 15e brouwsel en nog nooit een infectie gehad. Beeld wat ik nu zie vind ik echter ook wat vreemd  :weetniet: Ik heb de S-33 gist van Fermentis gebruikt.

Grt,
Wilfred

Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 397
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Infectie
« Reactie #48 Gepost op: 09-10-2020 20:06 u »
Ik vind dit er niet gek uitzien, het lijkt alsof de gist op zijn retour is en in het wort zakt, laatste plukjes drijven nog rond. Hoe ruikt het?

Offline ExPeteriment

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 440
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Infectie
« Reactie #49 Gepost op: 09-10-2020 21:01 u »
Ik vind dit er niet gek uitzien, het lijkt alsof de gist op zijn retour is en in het wort zakt, laatste plukjes drijven nog rond. Hoe ruikt het?
Het zal wel op zijn inmiddels. Ziet er niet gek uit.

Tags: