Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: S04 gist  (gelezen 25462 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: S04 gist
« Reactie #50 Gepost op: 25-03-2014 17:02 u »
Weer terug on-topic;
Wat was je rendement en volume bij beide brouwsels?
En klopt mijn berekening van de begin SG's:
Tripel: 1091-1092   
Blond: 1066-1067   
?

Ook nog caramouten toegevoegd?

Tripel; begin SG 1.088 geen caramout 15 liter. brouwzaalrendement 68 %
Blond; begin SG 1.073 geen caramout en ook 15 liter. brouwzaalrendement 70 %


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: S04 gist
« Reactie #51 Gepost op: 25-03-2014 20:29 u »
Hmmm... Kom ik toch op iets andere SVG's?
Tripel: 75%
Blond: 78%

Als je dan kijkt naar de SVG in het moutextract (uitgaande van hetzelfde eind SG wat niet helemaal klopt):
Tripel: 70%
Blond: 74%

Het percentage suiker in het extract was:
Tripel: 15,5%
Blond: 14,3%

Ik denk dat je best een hogere vergistingsgraad had mogen verwachten obv deze getallen. :)

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: S04 gist
« Reactie #52 Gepost op: 25-03-2014 20:54 u »
Oke, dus toch te vroeg gebotteld?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: S04 gist
« Reactie #53 Gepost op: 25-03-2014 20:57 u »
Daar lijkt het me wel het meest op. :)

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: S04 gist
« Reactie #54 Gepost op: 25-03-2014 21:04 u »
Oke, weer wat geleerd. Toch raar dat een compleet helder bier met een dikke gistkoek met een beetje bottelsuiker een explosief wordt. Maar goed volgende keer als ik deze gist gebruik gewoon een extra week laten nagisten.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: S04 gist
« Reactie #55 Gepost op: 25-03-2014 21:46 u »
Soms helpt het om een keer te hevelen, dan kan het nog weer wat actief worden.
Ook de suiker toevoegen in de nagisting kan een dergelijk effect hebben.

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: S04 gist
« Reactie #56 Gepost op: 25-03-2014 21:56 u »
Soms helpt het om een keer te hevelen, dan kan het nog weer wat actief worden.
Ook de suiker toevoegen in de nagisting kan een dergelijk effect hebben.
Ik hevel standaard na een week en laat het dan nog minimaal een week nagisten in een schoon vat. Dit keer was dat dus te kort.

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: S04 gist
« Reactie #57 Gepost op: 25-03-2014 22:09 u »
Ik hevel standaard na een week en laat het dan nog minimaal een week nagisten in een schoon vat. Dit keer was dat dus te kort.

Probeer het meer op basis van de activiteit (waterslot) te doen. Zodra je denkt dat de hoofdvergisting voorbij is of bijna voorbij, hevelen. Dit is niet standaard na een week (kan ook best eerder zijn hoor, of later ;)). En het nagisten gaat ook niet op de klok. En het is ook zeker geen ramp om je bier langer in je hoofdvergistingsvat te laten staan.


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.355
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: S04 gist
« Reactie #58 Gepost op: 26-03-2014 16:33 u »
Hevel eens niet.

Uit de gistlaag stijgen regelmatig belletjes op, die weer gist mee omhoog nemen en in suspensie brengen en ook een circulatie veroorzaken in het jongbier.

Te vroeg hevelen kan de vergisting doen stoppen. Hevelen kan zonder enig probleem gedaan worden als na twee weken de vergisting geheel voorbij is.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: S04 gist
« Reactie #59 Gepost op: 26-03-2014 17:48 u »
Dat kan ook inderdaad, te vroeg hevelen is sowieso niet goed. :)

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: S04 gist
« Reactie #60 Gepost op: 26-03-2014 17:54 u »
Ik zal het beter in de gaten houden en pas hevelen bij een constante eind sg.
Nogmaals bedankt voor de hulp.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.844
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: S04 gist
« Reactie #61 Gepost op: 26-03-2014 21:47 u »
Ik zal het beter in de gaten houden en pas hevelen bij een constante eind sg.
Nogmaals bedankt voor de hulp.

Bij een constant eind SG is het bier uitgegist en kun je bottelen! Overhevelen is dan nergens meer voor nodig.
Overhevelen doe je om het jongbier te ontdoen van een overmaat aan gist. Afstervende gist kan namelijk een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van het bier.
Als je het bier niet te lang op de gist laat staan kun je het overhevelen overslaan. Over de tijd dat je het bier op de gist kunt laten staan hebben we al heel wat discussie gevoerd op het forum.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: S04 gist
« Reactie #62 Gepost op: 26-03-2014 21:50 u »
Over de tijd dat je het bier op de gist kunt laten staan hebben we al heel wat discussie gevoerd op het forum.
Klopt, maar gelukkig kunnen we (beginnende?) brouwers geruststellen met het gegeven dat een maand op de hoofdgist niet tot smaakafwijkingen of andere duidelijke verschillen leidt. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.844
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: S04 gist
« Reactie #63 Gepost op: 26-03-2014 22:07 u »
Klopt, maar gelukkig kunnen we (beginnende?) brouwers geruststellen met het gegeven dat een maand op de hoofdgist niet tot smaakafwijkingen of andere duidelijke verschillen leidt. :)

Dat is jouw interpretatie...
Ik zelf zou eerder 2 weken zeggen. Het ligt ook aan de temperatuur en de gist.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: S04 gist
« Reactie #64 Gepost op: 26-03-2014 22:19 u »

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.844
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: S04 gist
« Reactie #65 Gepost op: 26-03-2014 23:07 u »
Je hebt het zelf ook aangegeven. :)
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,12307.msg162693.html#msg162693

Er bestaat zo iets als voortschrijdend inzicht...

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.155
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: S04 gist
« Reactie #66 Gepost op: 26-03-2014 23:17 u »
Standaard duurt een vergisting bij mij 3 weken. Ik hevel zelden over en merk er geen negatieve effecten van.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.355
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: S04 gist
« Reactie #67 Gepost op: 27-03-2014 12:55 u »
Beste brouwers,

Laat Jacques en Robin maar even verder bakkeleien...

Ondertussen kan ik jullie echt verzekeren dat je binnen 4 weken (en wel langer) zeker geen autolyse smaken zult krijgen.
Overhevelen komt uit de oude doos, van de tijd dat hobbybrouwen werd gedaan door wijnmakers. Die waren gewend aan overhevelen (en aan sulfiet  ;D).
Maar bier is geen wijn. Het is een hardnekkig gerucht dat overhevelen moet.

Laten we er eens mee ophouden. Een goed gebrouwen bier kan na 2 tot 3 weken gebotteld worden. Overhevelen is dan slechts vlak voor het bottelen nodig om suiker te kunnen mengen.
En als je een schepje suiker in je flesjes doet, kan je rechtstreeks uit je vat bottelen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: S04 gist
« Reactie #68 Gepost op: 27-03-2014 13:08 u »
kan ik jullie echt verzekeren dat je binnen 4 weken (en wel langer) zeker geen autolyse smaken zult krijgen.
Dat is wat ik ook al aangaf inderdaad. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.844
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: S04 gist
« Reactie #69 Gepost op: 27-03-2014 19:52 u »
Je mag dan wel geen merkbare autolysesmaak hebben, maar toch is je bier wat frisser van smaak.

Voor alle duidelijkheid, ik heb het over de tijd nadat het bier uitgegist is. Het laten staan heeft dan weinig doel. Het van de gist halen na de hoofdgisting heeft het voordeel dat je veel gist kwijt bent. Maar dit mag niet te rigoureus. Je hebt wel gist nodig voor het voltooien van de nagisting en het opruimen van de diacetyl.

Weken laten staan nadat de vergisting is afgerond is echt nergens voor nodig en doet meer slecht dan goed. Zeker ook als naar de body en schuimhoudbaarheid kijkt.
Maar goed die discussie hebben we al diverse keren gevoerd...

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.928
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: S04 gist
« Reactie #70 Gepost op: 27-03-2014 20:33 u »
Overhevelen komt uit de oude doos, [...]

Maar jij laat wel de gist af uit je CCT?

Ingo

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.155
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: S04 gist
« Reactie #71 Gepost op: 27-03-2014 21:05 u »
Bij een CCT kan je gist aflaten maar er blijft op de konus toch een hele laag gist liggen. Dus ik zie niet veel verschil met een gistvat op dit punt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: S04 gist
« Reactie #72 Gepost op: 27-03-2014 21:10 u »
en doet meer slecht dan goed. Zeker ook als naar de body en schuimhoudbaarheid kijkt.
Maar goed die discussie hebben we al diverse keren gevoerd...
Yep, daarom is het voor de volledigheid ook wel zo netjes om aan te geven dat hier voor de hobbybrouw-praktijk geen consensus over is.
Ook de aangehaalde vakliteratuur is op kritieke punten niet van toepassing voor de hobbybrouw-praktijk.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.928
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: S04 gist
« Reactie #73 Gepost op: 27-03-2014 21:15 u »
Bij een CCT kan je gist aflaten maar er blijft op de konus toch een hele laag gist liggen.

Daar heb ik wel een oplossing voor :)

Maar het doel van het aflaten van de gist en het overhevelen zijn toch het zelfde, minder gist waar het bier op rust. Als je het op het juiste moment doet, vlak voor het einde van de hoofdgisting is je bier nog troebel en die zwevende gist is verantwoordelijk voor veruit het grootste deel van de activiteit. Het heeft dan ook geen invloed op het uit vergisten.

Ingo

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.155
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: S04 gist
« Reactie #74 Gepost op: 27-03-2014 21:20 u »
Je hoeft echt niet over te hevelen voor goed bier.

Tags: