Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: S04 gist  (gelezen 25542 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
S04 gist
« Gepost op: 13-03-2014 20:53 u »
Ik heb een tweetal bieren gebrouwen met de S04 gist. Beide bieren hebben een week gegist en daarna een week nagegist. Beide zijn op fles gezet met 6 g suiker per liter. Na een maand zit er genoeg koolzuur in, maar helaas schuimen beide bieren ook het flesje uit. Wat verder opvalt is dat er geen gist op de bodem van flesje ligt. Dit in tegenstelling van mijn eerder gebouwen bieren met andere gisten.
Is er nog iets wat ik eraan kan doen? Of is dit een bekend verschijnsel?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: S04 gist
« Reactie #1 Gepost op: 13-03-2014 20:57 u »
Ook, of eigenlijk juist, S04 geeft een mooi sediment op de bodem.
Waarschijnlijk is er dus iets mis met je bier of je bent inderdaad te ongeduldig.

Het is geen (mij) bekend verschijnsel specifiek voor deze gist.

Was het bier wel goed uitgegist voor het bottelen?

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: S04 gist
« Reactie #2 Gepost op: 13-03-2014 20:59 u »
De vergistingsgraad was meer dan goed, mogelijk ben ik te ongeduldig. Zou het helpen om het bier kouder weg te zetten voor een langere tijd? Het staat nu bij een graadje of 18.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: S04 gist
« Reactie #3 Gepost op: 13-03-2014 21:01 u »
Probeer het inderdaad eens met een week of twee in de koelkast?
Als dat het oplost, weet je wat je te doen staat! ;D

Ze staan niet op ploffen?

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: S04 gist
« Reactie #4 Gepost op: 13-03-2014 21:06 u »
Er staat geen extreme druk op. Ze zijn alleen erg troebel en daardoor schuimt het heel erg. Smaak is niet raar, ik zal ze een tijdje koud zetten.
Bedankt voor het meedenken.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: S04 gist
« Reactie #5 Gepost op: 13-03-2014 21:07 u »
Smaakt niet zurig zoals een infectie?

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: S04 gist
« Reactie #6 Gepost op: 13-03-2014 21:12 u »
Smaakt niet zurig zoals een infectie?
Absoluut niet, de tripel smaak naar wat hogere alcohol met een licht zoetje. Het gemberbier smaakt naar bittere sinaasappelschil, niks geen zuur te bekennen. Mogelijk meer geduld hebben.

Offline BRAAF bier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 590
  • Land: nl
Re: S04 gist
« Reactie #7 Gepost op: 13-03-2014 21:13 u »
Weekje op 18-20 graden houden. Daarna buiten neerzetten, dat het wat afkoelt, dat heeft bij mij wel geholpen in ieder geval.

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: S04 gist
« Reactie #8 Gepost op: 13-03-2014 21:15 u »
Weekje op 18-20 graden houden. Daarna buiten neerzetten, dat het wat afkoelt, dat heeft bij mij wel geholpen in ieder geval.
Dus toch niet geheel onbekend verschijnsel? Zal ze eens in de schuur zetten, lekker fris in de nacht.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: S04 gist
« Reactie #9 Gepost op: 13-03-2014 21:19 u »
Bji mij is het een mooi flocculente gist en volgens de fabrikant ook.
Ervaringen kunnen verschillen natuurlijk, maar om dat nu meteen een kenmerk van deze gist te maken lijkt me wat kort door de bocht. :)

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: S04 gist
« Reactie #10 Gepost op: 13-03-2014 21:23 u »
Bji mij is het een mooi flocculente gist en volgens de fabrikant ook.
Ervaringen kunnen verschillen natuurlijk, maar om dat nu meteen een kenmerk van deze gist te maken lijkt me wat kort door de bocht. :)
Ik probeer alleen een verklaring te vinden voor het probleem. Dit heb ik met andere gisten niet gehad. Kan natuurlijk toeval zijn of een andere oorzaak hebben.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: S04 gist
« Reactie #11 Gepost op: 13-03-2014 21:26 u »
Wat is je waterprofiel?
Weinig calcium misschien?

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: S04 gist
« Reactie #12 Gepost op: 13-03-2014 21:28 u »
Wat is je waterprofiel?
Weinig calcium misschien?
Almeers water, ik weet het niet. Heb me tot nu toe nog niet verdiept in het brouwwater. Zal het eens opzoeken. Hardheid van het water is zo'n 4.5.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: S04 gist
« Reactie #13 Gepost op: 13-03-2014 21:43 u »
de S-04 geeft bij mij bij de vergisting een mooie koek ( flocculent).

En in de fles bij een tarwe/pilsmout biertje een van de minste sediment in de flesjes.
Laten we zeggen na helemaal geklaard te zijn een hele lichte  flinterdunne witte waas op de bodem.

Peterr

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: S04 gist
« Reactie #14 Gepost op: 13-03-2014 21:46 u »
Kan het dan een combinatie zijn tussen pilsmout en gist. Beide bieren hadden 60 % pilsmout.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: S04 gist
« Reactie #15 Gepost op: 13-03-2014 21:52 u »
Nah, dat denk ik niet.
Bijna al mijn bieren bevatten pilsmout, zelfs die met S04.
Wat zou dan het verondersteld mechanisme ook zijn? :weetniet:

Hardheid van het water is zo'n 4.5.

Dat is wel zacht water, misschien interessant om eens uit te zoeken.
Calcium-ionen zijn nodig voor goede flocculentie.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: S04 gist
« Reactie #16 Gepost op: 13-03-2014 21:53 u »
Dat denk ik niet, mijn bier die ik met S04 doe is 4500 g pilsmout en 1000 g tarwemout.
Dus die verhouding is zelfs hoger.

Zou ze nog even warm zetten en dan lekker koel.

peterr

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: S04 gist
« Reactie #17 Gepost op: 13-03-2014 22:00 u »
Nah, dat denk ik niet.
Bijna al mijn bieren bevatten pilsmout, zelfs die met S04.
Wat zou dan het verondersteld mechanisme ook zijn? :weetniet:

Dat is wel zacht water, misschien interessant om eens uit te zoeken.
Calcium-ionen zijn nodig voor goede flocculentie.
De US05 en BRY97 doen het prima en hebben geen probleem tot nu hoe gehad. De S33 en T 58 heb ik ook zonder problemen gebruikt. Kan ook  stom toeval zijn dat deze twee dit fenomeen hebben. Mijn DIPA met US05 is kraakhelder, dus het kan wel net Almeers kraanwater.
Ik kan wat calciumchloride toevoegen en kijken wat er volgende keer gebeurd.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.231
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: S04 gist
« Reactie #18 Gepost op: 13-03-2014 22:11 u »
Almeers water, ik weet het niet. Heb me tot nu toe nog niet verdiept in het brouwwater. Zal het eens opzoeken. Hardheid van het water is zo'n 4.5.
Christiaan kijk eens bij deze link. Even het goede pompstation kiezen en je hebt alle water resultaten die invullen in brouwsoftware en corrigeren maar.  8)
http://www.vitens.nl/overvitens/water/waterkwaliteit/Paginas/Overzicht-Flevoland.aspx

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: S04 gist
« Reactie #19 Gepost op: 13-03-2014 22:12 u »
Is hij troebel vr het openen of erna?

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: S04 gist
« Reactie #20 Gepost op: 13-03-2014 22:12 u »
Dank je voor de link.

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: S04 gist
« Reactie #21 Gepost op: 13-03-2014 22:16 u »
Is hij troebel vr het openen of erna?
Beide.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: S04 gist
« Reactie #22 Gepost op: 13-03-2014 22:18 u »
Erna is logisch, het gushen zorgt ook voor veel werveling op de bodem.
Ik zou gewoon een flesje van beide brouwsels in de koelkast zetten tot ze helder zijn.
Het zwevende gist vormt mogelijk ook nucleatiekernen voor het overschuimen.

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: S04 gist
« Reactie #23 Gepost op: 13-03-2014 22:28 u »
Erna is logisch, het gushen zorgt ook voor veel werveling op de bodem.
Ik zou gewoon een flesje van beide brouwsels in de koelkast zetten tot ze helder zijn.
Het zwevende gist vormt mogelijk ook nucleatiekernen voor het overschuimen.
Dat lijkt het probleem te zijn, mijn gist wil niet neerslaan. Ik zal eens kijken of het helder wordt na langere tijd in de koelkast.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.949
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: S04 gist
« Reactie #24 Gepost op: 14-03-2014 00:05 u »
Dat lijkt het probleem te zijn, mijn gist wil niet neerslaan. Ik zal eens kijken of het helder wordt na langere tijd in de koelkast.

Niet willen neerslaan van de gist betekent dat de gist niet flocculeert. Door calciumzouten aan het brouwwater toe te voegen kun je het flocculeren bevorderen. Calciumsulfaat geeft een harde bittere smaak en calciuchloride een zachtere rondere smaak. Een combinatie van deze zouten is goed mogelijk.

Maar met de tijd zal het bier helder worden hoewel dat wel een tijd kan duren.

Tags: