S04 gist

Gestart door Christiaan S, 13-03-2014 20:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Christiaan S

Ik heb een tweetal bieren gebrouwen met de S04 gist. Beide bieren hebben een week gegist en daarna een week nagegist. Beide zijn op fles gezet met 6 g suiker per liter. Na een maand zit er genoeg koolzuur in, maar helaas schuimen beide bieren ook het flesje uit. Wat verder opvalt is dat er geen gist op de bodem van flesje ligt. Dit in tegenstelling van mijn eerder gebouwen bieren met andere gisten.
Is er nog iets wat ik eraan kan doen? Of is dit een bekend verschijnsel?

RobinB

Ook, of eigenlijk juist, S04 geeft een mooi sediment op de bodem.
Waarschijnlijk is er dus iets mis met je bier of je bent inderdaad te ongeduldig.

Het is geen (mij) bekend verschijnsel specifiek voor deze gist.

Was het bier wel goed uitgegist voor het bottelen?

Christiaan S

De vergistingsgraad was meer dan goed, mogelijk ben ik te ongeduldig. Zou het helpen om het bier kouder weg te zetten voor een langere tijd? Het staat nu bij een graadje of 18.

RobinB

Probeer het inderdaad eens met een week of twee in de koelkast?
Als dat het oplost, weet je wat je te doen staat! ;D

Ze staan niet op ploffen?

Christiaan S

Er staat geen extreme druk op. Ze zijn alleen erg troebel en daardoor schuimt het heel erg. Smaak is niet raar, ik zal ze een tijdje koud zetten.
Bedankt voor het meedenken.

RobinB

Smaakt niet zurig zoals een infectie?

Christiaan S

Citaat van: RobinB op 13-03-2014  21:07 uSmaakt niet zurig zoals een infectie?
Absoluut niet, de tripel smaak naar wat hogere alcohol met een licht zoetje. Het gemberbier smaakt naar bittere sinaasappelschil, niks geen zuur te bekennen. Mogelijk meer geduld hebben.

BRAAF bier

Weekje op 18-20 graden houden. Daarna buiten neerzetten, dat het wat afkoelt, dat heeft bij mij wel geholpen in ieder geval.

Christiaan S

Citaat van: BRAAF bier op 13-03-2014  21:13 uWeekje op 18-20 graden houden. Daarna buiten neerzetten, dat het wat afkoelt, dat heeft bij mij wel geholpen in ieder geval.
Dus toch niet geheel onbekend verschijnsel? Zal ze eens in de schuur zetten, lekker fris in de nacht.

RobinB

Bji mij is het een mooi flocculente gist en volgens de fabrikant ook.
Ervaringen kunnen verschillen natuurlijk, maar om dat nu meteen een kenmerk van deze gist te maken lijkt me wat kort door de bocht. :)

Christiaan S

Citaat van: RobinB op 13-03-2014  21:19 uBji mij is het een mooi flocculente gist en volgens de fabrikant ook.
Ervaringen kunnen verschillen natuurlijk, maar om dat nu meteen een kenmerk van deze gist te maken lijkt me wat kort door de bocht. :)
Ik probeer alleen een verklaring te vinden voor het probleem. Dit heb ik met andere gisten niet gehad. Kan natuurlijk toeval zijn of een andere oorzaak hebben.

RobinB

Wat is je waterprofiel?
Weinig calcium misschien?

Christiaan S

Citaat van: RobinB op 13-03-2014  21:26 uWat is je waterprofiel?
Weinig calcium misschien?
Almeers water, ik weet het niet. Heb me tot nu toe nog niet verdiept in het brouwwater. Zal het eens opzoeken. Hardheid van het water is zo'n 4.5.

Peterrr

de S-04 geeft bij mij bij de vergisting een mooie koek ( flocculent).

En in de fles bij een tarwe/pilsmout biertje een van de minste sediment in de flesjes.
Laten we zeggen na helemaal geklaard te zijn een hele lichte  flinterdunne witte waas op de bodem.

Peterr

Christiaan S

Kan het dan een combinatie zijn tussen pilsmout en gist. Beide bieren hadden 60 % pilsmout.

RobinB

Nah, dat denk ik niet.
Bijna al mijn bieren bevatten pilsmout, zelfs die met S04.
Wat zou dan het verondersteld mechanisme ook zijn? :weetniet:

Citaat van: Christiaan S op 13-03-2014  21:28 uHardheid van het water is zo'n 4.5.

Dat is wel zacht water, misschien interessant om eens uit te zoeken.
Calcium-ionen zijn nodig voor goede flocculentie.

Peterrr

Dat denk ik niet, mijn bier die ik met S04 doe is 4500 g pilsmout en 1000 g tarwemout.
Dus die verhouding is zelfs hoger.

Zou ze nog even warm zetten en dan lekker koel.

peterr

Christiaan S

Citaat van: RobinB op 13-03-2014  21:52 uNah, dat denk ik niet.
Bijna al mijn bieren bevatten pilsmout, zelfs die met S04.
Wat zou dan het verondersteld mechanisme ook zijn? :weetniet:

Dat is wel zacht water, misschien interessant om eens uit te zoeken.
Calcium-ionen zijn nodig voor goede flocculentie.
De US05 en BRY97 doen het prima en hebben geen probleem tot nu hoe gehad. De S33 en T 58 heb ik ook zonder problemen gebruikt. Kan ook  stom toeval zijn dat deze twee dit fenomeen hebben. Mijn DIPA met US05 is kraakhelder, dus het kan wel net Almeers kraanwater.
Ik kan wat calciumchloride toevoegen en kijken wat er volgende keer gebeurd.

Adbrouwt

Citaat van: Christiaan S op 13-03-2014  21:28 uAlmeers water, ik weet het niet. Heb me tot nu toe nog niet verdiept in het brouwwater. Zal het eens opzoeken. Hardheid van het water is zo'n 4.5.
Christiaan kijk eens bij deze link. Even het goede pompstation kiezen en je hebt alle water resultaten die invullen in brouwsoftware en corrigeren maar.  8)
http://www.vitens.nl/overvitens/water/waterkwaliteit/Paginas/Overzicht-Flevoland.aspx

RobinB

Is hij troebel vóór het openen of erna?

Christiaan S

Dank je voor de link.

Christiaan S

Citaat van: RobinB op 13-03-2014  22:12 uIs hij troebel vóór het openen of erna?
Beide.

RobinB

Erna is logisch, het gushen zorgt ook voor veel werveling op de bodem.
Ik zou gewoon een flesje van beide brouwsels in de koelkast zetten tot ze helder zijn.
Het zwevende gist vormt mogelijk ook nucleatiekernen voor het overschuimen.

Christiaan S

Citaat van: RobinB op 13-03-2014  22:18 uErna is logisch, het gushen zorgt ook voor veel werveling op de bodem.
Ik zou gewoon een flesje van beide brouwsels in de koelkast zetten tot ze helder zijn.
Het zwevende gist vormt mogelijk ook nucleatiekernen voor het overschuimen.
Dat lijkt het probleem te zijn, mijn gist wil niet neerslaan. Ik zal eens kijken of het helder wordt na langere tijd in de koelkast.

Jacques

Citaat van: Christiaan S op 13-03-2014  22:28 uDat lijkt het probleem te zijn, mijn gist wil niet neerslaan. Ik zal eens kijken of het helder wordt na langere tijd in de koelkast.

Niet willen neerslaan van de gist betekent dat de gist niet flocculeert. Door calciumzouten aan het brouwwater toe te voegen kun je het flocculeren bevorderen. Calciumsulfaat geeft een harde bittere smaak en calciuchloride een zachtere rondere smaak. Een combinatie van deze zouten is goed mogelijk.

Maar met de tijd zal het bier helder worden hoewel dat wel een tijd kan duren.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.