Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: HELP! Geen gisting?  (gelezen 10287 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 786
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
HELP! Geen gisting?
« Gepost op: 11-12-2003 08:19 u »
Voor mijn pils heb ik Wyeast Danish Lager gebruikt. Na 3 dagen lijkt het SG echter niet (of nauwelijks) te zijn gedaald. Het bier smaakt zoet, als ik echter "hard uitschenk" lijk ik wel iets schuim te zien. De gist die ronddrijft is wit en het zijn korrels/vlokjes. Er zijn nog geen tekenen van een infectie. Wat kan ik het beste doen? Heeft het zin hem even binnen (op kamertemp) te zetten?
Met vriendelijke groeten
Maarten

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: HELP!!! Geen gisting?
« Reactie #1 Gepost op: 11-12-2003 09:33 u »
1. Stond je pakje gist bol?
2. Heb je een giststarter gemaakt?
3. Heb je het wort belucht?
4. Bij welke temperatuur staat het vat nu?

En oei, drie dagen is wel heel erg lang voor een suiker oplossing geliefd bij bacteriën en schimmels.

gr
MO

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 786
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
Re: HELP!!! Geen gisting?
« Reactie #2 Gepost op: 11-12-2003 09:49 u »
1) Ja, het pakje stond helemaal bol (was ook heel vers),
2) Nee, ik heb helaas geen giststarter gemaakt, ik dacht dat dat bij Wyeast verpakkingen niet nodig was :(
3) Ik heb het wort in de gistingsemmer laten "klotsen" en daarna nog goed geschud
4) De emmer staat in mijn schuurtje en is iets boven het vriespunt
Alvast bedankt voor de reactie!

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: HELP!!! Geen gisting?
« Reactie #3 Gepost op: 11-12-2003 10:20 u »
Ha Maarten  :proost:

Misschien toch iets warmer zetten?
Ik meen dat de hoofdgisting van pils best mag starten zo rond de tien graden. Hoe zat dat ook al weer, pilsbrouwers?

Edwin

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 786
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
Re: HELP!!! Geen gisting?
« Reactie #4 Gepost op: 11-12-2003 11:27 u »
Maar zal deze gist nog wat doen?  :weetniet: Ik hoop dat ik hem nog aan de gang kan krijgen want de smaak is veel belovend!

kontje

  • Gast
Re: HELP!!! Geen gisting?
« Reactie #5 Gepost op: 11-12-2003 11:36 u »
Ik denk dat als je hem ff op kamertemperatuur zet en voorzichtig even schud, dat het wel weer opgang komt. Anders nieuwe gist er bij.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: HELP!!! Geen gisting?
« Reactie #6 Gepost op: 11-12-2003 16:21 u »
Ik denk ook dat je bier veel te koud stond. Gist is erg temperatuurgevoelig. Zo rond het vriespunt verdwijnt de activiteit van het gist volledig. Lagergist doet het daarentegen uitstekend rond de 10 graden. Warm je bier op tot deze temperatuur en ik denk dat de gist het wel weer oppikt. Houd het bier dan op deze temperatuur en zeker niet veel lager.

Groeten,

A3

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 786
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
Re: HELP!!! Geen gisting?
« Reactie #7 Gepost op: 15-12-2003 07:40 u »
De gisting is nu goed op gang. Een laag schuim erop, en een zwavelgeur die je te gemoed komt! Het was alleen vanochtend wat kouder dan verwacht. Ik hoop dat hij aan de gang blijft, maar dat zal wel, het wordt vanmiddag wel weer wat warmer  ;)

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: HELP!!! Geen gisting?
« Reactie #8 Gepost op: 15-12-2003 08:36 u »
Vergisting is een exotherm proces. Een dekentje om je vat doet nog wel eens wonderen.

gr
MO

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 786
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
Re: HELP!!! Geen gisting?
« Reactie #9 Gepost op: 15-12-2003 10:34 u »
Ik heb een dekbedovertrek eromheen gewikkeld. Ik hoop dat dat afdoende is ?!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: HELP!!! Geen gisting?
« Reactie #10 Gepost op: 15-12-2003 10:54 u »
Houd de temperatuur goed in de gaten, want als de gisting op zijn einde loopt, is ook de warmteontwikkeling minder. Je loopt dan kans dat het bier weer te koud wordt en de gisting alsnog stokt. Heb je geen kelder, bijkeuken of een andere ruimte waar de temperatuur rond de 10 graden is?

Groeten,

Adrie.

Tags: vergisting pils