Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gagel katjes  (gelezen 7688 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.189
  • Land: nl
    • Moaneschien
Gagel katjes
« Gepost op: 05-03-2014 21:56 u »
Wat is het beste moment om gagel katjes te oogsten, hoe moeten ze er dan uit zien? Nu zijn ze nog helemaal gesloten of moeten ze al een beetje open gaan? Kan snel gaan met dit weer. Heb al wel even gesnoept, zo dat is bitter.

Ingo


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.163
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: gagel katjes
« Reactie #1 Gepost op: 05-03-2014 21:58 u »
Wat is het beste moment om gagel katjes te oogsten, hoe moeten ze er dan uit zien? Nu zijn ze nog helemaal gesloten of moeten ze al een beetje open gaan? Kan snel gaan met dit weer. Heb al wel even gesnoept, zo dat is bitter.

Geen antwoord maar wel bedankt voor de tip.

A.s. zondag maar eens even nnar de Kampina bij Best. Daar schijnen ze ook te staan.

Offline PP

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 277
  • Land: nl
Re: Gagel katjes
« Reactie #2 Gepost op: 06-03-2014 23:21 u »
Wat is het beste moment om gagel katjes te oogsten, hoe moeten ze er dan uit zien? Nu zijn ze nog helemaal gesloten of moeten ze al een beetje open gaan? Kan snel gaan met dit weer. Heb al wel even gesnoept, zo dat is bitter.

Ingo

Gagel bloeit in april-mei; dit jaar wellicht 2-3 weken eerder.
De vrouwelijke katjes zien er uit als mini dennenappels, gesloten, geel-groene kleur met een vettig oppervlak.

Groet, Paul
 

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Gagel katjes
« Reactie #3 Gepost op: 14-03-2014 18:47 u »
Gisteren ben ik ze gaan plukken. Ik was al een keer of 4 in de moerasgebieden gaan kijken (telkens een flinke wandeling) maar toen waren ze er nog niet of te weinig. Gisteren zaten de struiken goed vol en heb ik van elke struik wat katjes "gerist". Het ruikt heel sterk.

Het bloeien van de gagelstruiken is een ander verhaal dan de katjes ... Hoe het precies zit, weet ik (nog)  niet. In seksueel opzicht is de gagelstruik overigens nogal ehhh vrijzinnig want na een seizoen wisselt hij nogal eens van geslacht.

De katjes zaten grotendeels nog "dicht" en ik weet niet eens of dat de bedoeling is of dat ze "open" moeten zijn. Dan zijn ze heel zacht en druk je ze zo kapot en dan ruiken ze ook minder sterk. Dus ik denk dat ze beter dicht kunnen zijn maar ik kan er naast zitten.

Ik heb ze nu 24 uur laten drogen en de 25 gram die ik had (na 20 minuten plukken) zijn geslonken naar 15 gram. De hele kamer ruikt ernaar. Ze laten gele sporen achter op het vloeipapier waar ik ze op te drogen heb gelegd.

Ik denk dat ik voornamelijk mannelijke katjes heb geplukt (de vrouwelijke zijn erg klein en paarsig, volgens mijn bronnen en die heb ik niet eens gezien) maar ik kan het ook hier volkomen mis hebben. Overigens heb ik ergens gelezen dat voor het bier juist de mannelijke katjes gebruikt worden.

De katjes zijn, zoals ook beschreven in botanische artikelen, klein: 5 - 20 mm en ze wegen zo goed als niets, ik denk gemiddeld nog geen 0,1 gram.

Volgende week ga ik nog eens kijken hoe de katjes er dan uitzien en ik denk dat ik dan een paar takjes meeneem en in een fles zet tot ze uitlopen en daarna in de tuin in een speciebak vol turfaarde en elke week 10 liter water. Dat schijnt te werken, las ik ergens.

Ik hoop dat er mensen zijn met meer ervaring op het gagel-gebied. Misschien is de kennis hierover grotendeels verloren gegaan.




Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gagel katjes
« Reactie #4 Gepost op: 14-03-2014 19:03 u »
Eigenlijk is het een beschermde plant en is wildplukken verboden.
Je kan ze ook kopen in tuincentra. :)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.163
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Gagel katjes
« Reactie #5 Gepost op: 14-03-2014 19:06 u »
Mooi spul Ed ;) . Zit er ook geel spul tussen de schubben dat het papier zo geel word?

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Gagel katjes
« Reactie #6 Gepost op: 14-03-2014 19:11 u »
Mooi spul Ed ;) . Zit er ook geel spul tussen de schubben dat het papier zo geel word?

Ik weet niet waar het vandaan komt, William, ik denk wel van tussen de schubben maar dan moet je zo'n ding erg nauwgezet onder een microscoop uit elkaar peuteren.
Ik heb net "thee" gezet van een paar van die dingen en toen kwam eerst het gele spul eruit maar later werd het bruin en erg bitter.
Ik weet ook niet of juist het gele spul belangrijk is voor de smaak. Ik weet ook niet of de karakteristieke geur wel zo belangrijk is voor de smaak want die is na een tijdje wel verdwenen. De smaak en geur van die thee hadden in elk geval niets meer met die karakteristieke aanvangsgeur te maken ...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gagel katjes
« Reactie #7 Gepost op: 14-03-2014 19:45 u »
Dan kan je dus net als met hop bittergiften en aromagiften geven? ;D

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Gagel katjes
« Reactie #8 Gepost op: 14-03-2014 20:00 u »
Dan kan je dus net als met hop bittergiften en aromagiften geven? ;D
Ik heb geen flauw idee! Maar het klinkt logisch. Als de gagel tenminste vers geplukt is want de geur is
- Volgens mij na een paar weken bewaren van de katjes weg.
- Na 2 - 3 minuten koken is hij zeker weg.

Overigens gebruik ik een paar gram (1 - 2 gr/27 liter) in Strong Scotch Ale (volgens Derek Walsh) 10 minuten koken als aanvulling op de hopgift en niet om die te vervangen. Ik weet eigenlijk alleen dat het een bestanddeel was van het vroegere "gruit".

De Gageleer is een Belgische brouwerij die bekend zijn met het gebruik van gagel. Misschien ga ik ze een mail sturen.
http://www.gageleer.be/

Inhoud mail:
Geachte heer, mevrouw, ik ben wat aan het experimenteren met gagel en ik heb een drietal vragen:

1) moeten de gagelkatjes "open" zijn als ze geplukt worden of mogen ze juist nog "dicht" zijn
2) moeten ze vers gebruikt worden of mogen ze worden gedroogd en bewaard. Hoe lang ongeveer?
3) Hoe lang moeten ze in het wort meegekookt worden?

Alvast vriendelijk bedankt voor uw antwoord.


Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Gagel katjes
« Reactie #9 Gepost op: 14-03-2014 20:12 u »
Grappig 'feitje' wellicht dat het brouwen van bier met gagel hier in Zweden zeer populair was tot het enkele decennia geleden verboden werd, naar men zegt vanwege de potentie verhogende werking die het zou hebben.

Maar dat terzijde.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Gagel katjes
« Reactie #10 Gepost op: 14-03-2014 20:41 u »
Grappig 'feitje' wellicht dat het brouwen van bier met gagel hier in Zweden zeer populair was tot het enkele decennia geleden verboden werd, naar men zegt vanwege de potentie verhogende werking die het zou hebben.

Maar dat terzijde.

Ik denk dat ik maar eens de productie ga opschalen!  ;D

Overigens is het waarschijnlijker dat het gebruik van gagel verboden is omdat het een zeldzame plant aan het worden is. In BelgiŽ nog meer dan in Nederland. Misschien omdat het aantal natte en zure gebieden (veenmoerassen) in Europa aan het teruglopen is. (Toch raar dat Natuurmonumenten (!) een paar jaar geleden honderden gagelplanten vernietigd (!) heeft bij het restaureren van een ven).

Overigens was (bij mijn weten) gagel het hoofdbestanddeel van gruit dat voor de fabricage van bier gebruikt werd totdat de overheden er dermate hoge belastingen op hieven dat de bierbrouwers in arren moede maar omschakelden naar hop.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.189
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Gagel katjes
« Reactie #11 Gepost op: 14-03-2014 21:10 u »
Dit ziet er inderdaad beter uit dan wat ik een paar weken geleden zag, toen waren ze nog helemaal gesloten. Ik ga morgen eens even kijken hoe het met mijn donoren is. Hier staat dat het beste bloeiende gagel geoogst kan worden, dus helemaal open, in april.

Ingo

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Gagel katjes
« Reactie #12 Gepost op: 14-03-2014 21:21 u »
Dit ziet er inderdaad beter uit dan wat ik een paar weken geleden zag, toen waren ze nog helemaal gesloten. Ik ga morgen eens even kijken hoe het met mijn donoren is. Hier staat dat het beste bloeiende gagel geoogst kan worden, dus helemaal open, in april.

Ingo
Hey, dank je! Die website was ik kwijt. Daar staat inderdaad:
-) dat je ze het beste 10 minuten kunt meekoken
-) dat je ze het beste kunt plukken als ze "open" zijn, hoewel ze dan erg teer zijn, dan zul je ze er stuk voor    stuk af moeten knippen ipv. een heel stel tegelijk eraf rissen.
-) wat dat drogen in de vriezer betreft: het schijnt niet in een vriesvakje van een gewone vriezer te gaan. Wellicht wel in een echte diepvriezer. maar drogen aan de lucht in een warme, droge, goed-geventileerde ruimte is een goed alternatief volgens mij.

Veel succes met je jacht: ik denk dat ze eind volgende week misschien al een beetje "open" zijn.
Stekjes maken lijkt me iets voor over een maand of zo.

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Gagel katjes
« Reactie #13 Gepost op: 14-03-2014 21:30 u »
Overigens is het waarschijnlijker dat het gebruik van gagel verboden is omdat het een zeldzame plant aan het worden is.
De verhalen zijn soms mooier.  :)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.497
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Gagel katjes
« Reactie #14 Gepost op: 14-03-2014 22:54 u »
Overigens was (bij mijn weten) gagel het hoofdbestanddeel van gruit dat voor de fabricage van bier gebruikt werd totdat de overheden er dermate hoge belastingen op hieven dat de bierbrouwers in arren moede maar omschakelden naar hop.

In Duitsland werd bier met hop gebrouwen, dat langer houdbaar bleek en bovendien lekkerder was. Dat is minder zuurÖ Er werd toen al flink bier geexporteerd. De eerste brouwers die omschakelden naar hop waren belastingontduikers. Hoppenbrouwer was een scheldnaam. Maar omdat de vraag toenam, kon de belastingheffing op gruit niet doorgaan en werd veranderd in belasting op suikers.
Niks met arren moede te maken  ;) gewoon vraag en aanbod. :biersmile:

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.189
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Gagel katjes
« Reactie #15 Gepost op: 14-03-2014 23:26 u »
In Duitsland werd bier met hop gebrouwen, dat langer houdbaar bleek en bovendien lekkerder was.

In 768 werden door Koning Pippin (Frankenland) hoptuinen aan de Parijse Abdij St. Denis geschonken, daarbij is ook de eerste vermelding van hop in bier op papier vastgelegd. Daar het om een geschenk gaat moeten een hoptuin en hop toen en waarschijnlijk ver daarvoor al, van waarde geweest zijn. De 'algehele' omschakeling naar hop en de belastingontduiking is van veel later.

Het niet zure komt toch pas heel wat eeuwen later als men ondergisters ter beschikking heeft in combinatie met hop. De zeer lage temperatuur onderdrukt de ontwikkeling van de melkzuurbacteriŽn (en Brett?).

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gagel katjes
« Reactie #16 Gepost op: 15-03-2014 00:49 u »
Met name tegen melkzuurbacteriŽn heeft hop anti-bacteriŽle activiteit. :)
Dat deel van de verzuring zal dus al geremd kunnen zijn geweest tov non-hop bieren.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.189
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Gagel katjes
« Reactie #17 Gepost op: 15-03-2014 19:53 u »
Vandaag 32 g geoogst en ingevroren. De katjes waren helemaal open en er kwam heel wat stuifmeel uit.

Ingo

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Gagel katjes
« Reactie #18 Gepost op: 16-03-2014 15:23 u »

De Gageleer is een Belgische brouwerij die bekend zijn met het gebruik van gagel. Misschien ga ik ze een mail sturen.
http://www.gageleer.be/

Inhoud mail:
Geachte heer, mevrouw, ik ben wat aan het experimenteren met gagel en ik heb een drietal vragen:

1) moeten de gagelkatjes "open" zijn als ze geplukt worden of mogen ze juist nog "dicht" zijn
2) moeten ze vers gebruikt worden of mogen ze worden gedroogd en bewaard. Hoe lang ongeveer?
3) Hoe lang moeten ze in het wort meegekookt worden?

Alvast vriendelijk bedankt voor uw antwoord.


En dit was het enigszins teleurstellende antwoord:

Geachte heer,
 We hebben al vaker vragen om inlichtingen over ons bier gekregen. Dat getuigt dat er belangstelling is voor ons bier en dat verheugt ons.
  Ik zal u echter toch moeten ontgoochelen: wij doen met een klein groepje vrijwilligers onze best om zoveel mogelijk bier aan de man te brengen. Bijgevolg kunnen wij geen informatie verstrekken over onze receptuur.
 Met vriendelijke groet,


Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Gagel katjes
« Reactie #19 Gepost op: 16-03-2014 20:16 u »
En dit was het enigszins teleurstellende antwoord:

Geachte heer,
 We hebben al vaker vragen om inlichtingen over ons bier gekregen. Dat getuigt dat er belangstelling is voor ons bier en dat verheugt ons.
  Ik zal u echter toch moeten ontgoochelen: wij doen met een klein groepje vrijwilligers onze best om zoveel mogelijk bier aan de man te brengen. Bijgevolg kunnen wij geen informatie verstrekken over onze receptuur.
 Met vriendelijke groet,
Slechte marketing.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Gagel katjes
« Reactie #20 Gepost op: 17-03-2014 18:27 u »
Na 4 dagen drogen, is van de oorspronkelijk 25 gram nog 8,5 gram over (! :echtboos: !) Over een paar dagen zal ik het in plastic zakjes doen en vacumeren met mijn prinsesje.
De geur is vrijwel verdwenen.

Toch zal het spul aardig sterk zijn. Ik heb het in een Scotch Strong Ale gedaan (recept Derek Walsh) maar er stond niet bij hoeveel. In eerste instantie 1,5 katjes meegekookt die ik gekregen heb maar daar proefde ik niet veel van. Daarom later van mijn eigen oogst nog 0,9 gram bijgevoegd (zou nu, na verder drogen ca 0,6 gr zijn, schat ik) door het eerst 5 minuten te koken in een beetje water en dan de afgekoelde "thee" in het gistvat te doen op het einde van de vergisting. Net gebotteld en wat geproefd en ik proef een behoorlijke dropsmaak waarvan ik denk dat die van de gagelkatjes komt. Het had wat minder gemogen en volgende keer probeer ik de helft.

Offline Anton

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 990
  • Land: nl
  • You're never too old to learn something stupid.
Re: Gagel katjes
« Reactie #21 Gepost op: 17-03-2014 18:50 u »
Ik heb vorig jaar een blonde gebrouwen met o.a. gagel, 12 liter.
Naast 24 gram Saaz heb ik er 3 gram gedroogde en 5 gram verse gagelkatjes bij gedaan. De gagel zo'n tien minuten voor het kookeinde. Het is een heerlijke blonde geworden en ik ben stellig van plan het vaker te doen.

Tags: gagel