Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eiwit-reagens  (gelezen 8450 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Eiwit-reagens
« Gepost op: 01-09-2013 12:27 u »
Ik heb per ongeluk in plaats jodium, eiwit-reagens gekocht. Nu weet ik alleen niet waarvoor ik dit moet gebruiken en of dit daadwerkelijk wel ook echt nodig is om te gebruiken. Maar weggooien vind ik ook zonde! Kan iemand mij uitleggen waarvoor dit spulletje is?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Eiwit-reagens
« Reactie #1 Gepost op: 02-09-2013 12:08 u »
Ik ken dat spul niet. Heb je een link?

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
Re: Eiwit-reagens
« Reactie #2 Gepost op: 02-09-2013 20:19 u »
Lijkt mij om eiwit aan te tonen...

Wat zit er precies in? Misschien is het te gebruiken als iets anders dan reagens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.780
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Eiwit-reagens
« Reactie #3 Gepost op: 03-09-2013 00:06 u »
Zal het zelfde werken als jodium... Gewoon proberen (hoewel ik van mening ben dat een jodiumtest tegenwoordig overbodig is). Hoe heet het product dat je gekocht hebt?  :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Eiwit-reagens
« Reactie #4 Gepost op: 03-09-2013 08:10 u »
Zal het zelfde werken als jodium...
Nee, jodium is om zetmeel aan te tonen. Dit zal allicht eiwit aantonen. :)
Wat je daar aan hebt is een beetje dubieus, bier zal altijd wat eiwit bevatten.

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
Re: Eiwit-reagens
« Reactie #5 Gepost op: 03-09-2013 09:06 u »
Google zegt kopersulfaat en natriumhydroxide.

Misschien zou je kunnen filteren totdat er geen eiwit meer inzit?

ThomasM

  • Gast
Re: Eiwit-reagens
« Reactie #6 Gepost op: 03-09-2013 09:47 u »
Nee, jodium is om zetmeel aan te tonen. Dit zal allicht eiwit aantonen. :)

Ik denk dat hij de overeenkomst in werkwijze bedoelt.

Online PP

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
Re: Eiwit-reagens
« Reactie #7 Gepost op: 03-09-2013 20:01 u »
Google zegt kopersulfaat en natriumhydroxide.

Misschien zou je kunnen filteren totdat er geen eiwit meer inzit?

Het reagens wordt gebruikt om bijv. totaal eiwit in serum (bloed) volgens de biureet methode te meten. Dichter bij huis wordt het reagens vooral door wijnmakers gebruikt (indicatie klaring wijn).
A.u.b. chemicaliën alleen gebruiken voor een analyse! Vloeistoffen mogen niet in bier worden gebruikt. Opgeloste koperionen zijn giftig. Daarnaast wordt er met sterke loog-oplossingen gewerkt (oppassen voor spatten; bril gebruiken; alle vloeistoffen apart verzamelen als chemisch afval)

Groet, Paul

Voor de liefhebber:

Principe:

De eiwitten vormen met het biureetreagens een blauwviolet kopercomplex.


Reagentia:

•   Biureet reagens:
Los afzonderlijk op in 200 ml water:
3,00 g koper(II)sulfaat 12 mmol, CuSO4.5H2O
9,00 g kaliumnatriumtartraat 32 mmol, (CHOH)2(COO)2KNa.4H2O
5,00 g kaliumjodide 30 mmol, KI
Voeg de drie oplossingen bij elkaar en meng goed. Voeg vervolgens 100 ml NaOH 6 mol/l toe en vul aan met water tot 1 liter. Bewaar het reagens in een goed sluitende kunststof fles.

•   Blanco reagens:
Bereidt het blanco reagens op dezelfde wijze als het biureetreagens echter zonder toevoeging van kopersulfaat.

•   Standaard eiwit oplossing:
Los een hoeveelheid bovine serum albumine op in fysiologisch zout, met een eindconcentratie van ca. 120 g/L. De oplossing moet in de vriezer bewaard worden.

Benodigdheden:

Volpipetten 5,0 ml.
McLeanpipetten 0,1 ml.
Centrifugebuizen.
Waterbad 37ºC.

Uitvoering:

•   Pipetteer in een  centrifugebuis 5,0 ml biureet reagens en 0,1 ml serum.
•   Goed mengen.
•   Sluit de buizen af met een knikker en verwarm ze 20 minuten bij 37ºC of 1 uur bij kamertemperatuur.
•   Bepaal de kleur.
 
Blanco:

Meet zowel een monsterblanco als een reagensblanco.

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Eiwit-reagens
« Reactie #8 Gepost op: 10-09-2013 10:19 u »
Sorry van mijn late reactie!

Hier heb ik een link: http://www.Brouwmarkt.nl/eiwitreagens-100-p-989.html

Klinkt dus niet echt als  iets dat ik dus kan gebruiken... Op het label staat dat ik zoveel milliliter in een schaltje moet doen en dan een druppeltje eiwit reagens moet toevoegen. Als het dan donker wordt, zit er nog veel eiwitten in.
Misschien om voor het koken een test te doen en dan na het koken?

ThomasM

  • Gast
Re: Eiwit-reagens
« Reactie #9 Gepost op: 10-09-2013 11:26 u »
Waarom zou je dit aan willen tonen? Zijn eiwitresten in je bier slecht? Ik dacht dat het in het gistvat altijd nog wel wat zit.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Eiwit-reagens
« Reactie #10 Gepost op: 10-09-2013 11:56 u »
Heb je niets aan, als er geen eiwit in je bier/wort zit is er iets mis.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Eiwit-reagens
« Reactie #11 Gepost op: 10-09-2013 12:00 u »
Misschien om voor het koken een test te doen en dan na het koken?
Dat zou misschien wel grappig zijn inderdaad, verder heb je er niet veel aan. :)

Offline Adam

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
Re: Eiwit-reagens
« Reactie #12 Gepost op: 16-03-2014 14:58 u »
Is dit wellicht vergelijkbaar met 'BrewBrite'?

Uit de handleiding: 'To achieve colloidal stability in beer, it is necessary to reduce protein-polyphenol complexes, or prevent them from forming.'

In actie te zien op 16 minuten in dit filmpje

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Eiwit-reagens
« Reactie #13 Gepost op: 16-03-2014 21:58 u »
Nee totaal niet! Wanneer je dit er in stopt kleurt het blauw bij veel eiwitten en groen bij weinig. Wanneer er geen eiwit in zit blijft het bruin.

Tags: