Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Troebel in weizen  (gelezen 3121 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Troebel in weizen
« Gepost op: 02-03-2014 02:00 u »
Pratende over de mooi geklaarde weizen van Bart J. Meijer kwamen wij op de volgende vraag: wat is de typische weizentroebel? Dat is meer als de gist... maar wat?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline EvilWoutertje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: nl
  • Blub blub blub
Re: Troebel in weizen
« Reactie #1 Gepost op: 02-03-2014 08:36 u »
Is dat niet de 'koude waas' veroorzaakt door eiwitten?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Troebel in weizen
« Reactie #2 Gepost op: 02-03-2014 10:30 u »
Weizens trekken ook gewoon helder.
Er kan uiteraard wat waas in zitten, maar het grootste deel is gist via de uitschenktechniek. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.723
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Troebel in weizen
« Reactie #3 Gepost op: 02-03-2014 15:21 u »
Een weizen trekt na verloop van tijd inderdaad ook helder maar dat duurt toch wel wat langer dan bij andere bieren.

Oorzaken daarvoor zijn denk ik het lage hopgehalte, hoger eiwitgehalte en de gebruikte gist. Het is mij meer opgevallen dat bieren met een hoge hopgifte eerder helder trekken. Ik weet niet of daar wel eens wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Het zou mij niet verbazen. Allerlei zaken zijn wel eens onderzocht, ook met tegenstrijdige uitkomsten...

Offline Bart J. Meijer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Troebel in weizen
« Reactie #4 Gepost op: 02-03-2014 16:26 u »
Hmm,
Nou dit was het geval; mijn weizen bleef maar rustig aan borrelen, en na 4 weken heb ik het toch maar gebotteld.
Dit heb ik heel voorzichtig gedaan, dus al het bezinksel lag nog netjes op de bodem.
Het bier in de fles is nu dus ook enorm helder.

Ook kwam de vraag naar boven vanwege het idee met tamme kastanje te brouwen.
Tamme kastanje heeft 0 gluten, maar wel eiwit.
Zou je dan ook een soort witbier krijgen?

Groetjes Bart

Offline wikke60

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Troebel bier , niet uitgeklaard
« Reactie #5 Gepost op: 08-03-2014 12:48 u »
Goedemiddag

Hoi kom uit BelgiŽ en brouw al even hoor. Heb een blond bier gebrouwen, met een gist: 1388 Belguim strong. En dat bier klaart niet uit. Boven in de fles zie je het wat uitklaren maar voor de rest niet.
Is gebrouwen op: 29/12/2013.
Gebotteld op:  28/01/2014.
Wie kan me helpen wat ik moet doen?
Ik dank jullie al van harte.
wille60

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.723
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Troebel in weizen
« Reactie #6 Gepost op: 08-03-2014 23:50 u »
Sommige bieren klaren heel moeilijk uit. Toch wil op termijn bijna elk bier helder worden. Veel geduld hebben...

Offline wikke60

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Troebel in weizen
« Reactie #7 Gepost op: 15-03-2014 12:44 u »
Dank je voor de raad.
Maar zou het ook kunnen dat de bitterheid erg hoog is, zodat hij niet uit klaart.
Dank je
wikke60

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.723
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Troebel in weizen
« Reactie #8 Gepost op: 15-03-2014 23:00 u »
Gist neemt bitterstoffen op. Als je last hebt van gist die niet wilt flocculeren (uitvlokken) dan kan het zijn dat de bitterheid minder is wanneer het bier helder trekt. Mijn advies is vooral geduld te hebben.

Maar het kan ook zijn dat er wat anders aan de hand is. Bitterheid kan ook komen door een grote hopgift. Zonder meer informatie is daar niet zo veel van te zeggen.

Tags: