Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Gewoon kraanwater eerst koken i.v.m. zuurstof in het water?

Gestart door Sander van Dijk, 26-02-2014 11:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sander van Dijk

Er kwam bij even een vraag boven over het water wat ik ga gebruiken om te brouwen. Voor de hardheid van ons kraanwater hoef ik m´n brouwwater niet te koken, maar ik vroeg me af of dit wel verstandig is met de zuurstof die (misschien) in kraanwater zit i.v.m. oxidatie.
 
Nu kan ik me al wel voorstellen dat het scheelt, als ik de waterverdeler (zie afbeelding hieronder) van de kraan af haal. Ik vermoed dat die in ieder geval zorgt voor veel lucht (dus zuurstof) in je kraanwater. Maar mijn vraag is dus of ik mijn water nog zou moeten koken om de eventuele zuurstof uit het water te koken?

RJT

Hoi Sander, 

Voor het maischen maakt het niet uit; je gaat nadien immers nog minimaal 60 minuten je wort koken om het te steriliseren. Pas hierna is het opgepast met ongewenste luchtinslag. Ik heb ook zo'n ding op de kraan (en doe het soms met de douchekop)  en heb nog nimmer iets van oxidatie gemerkt.

Groet, 
RJT

BRAAF bier


Sander van Dijk

Citaat van: BRAAF bier op 26-02-2014  11:21 uWaar merk je die oxidatie aan? Proef je het?

Ik heb zelf sowieso nog niets gemerkt, omdat ik mijn eerste moutbrouwsel nog moet maken :)   Ik ben nu druk bezig met de planning om volgend weekend mijn eerste brouwsel te gaan maken. Omdat ik al heel veel heb gelezen over oxidatie en het mij pas opviel dat er volgens mij, veel lucht zit in die dikke straal die uit je kraan komt.
 
Daarom vroeg ik me af of die lucht in dat vroege stadium al kwaad kan.

BRAAF bier

Citaat van: Sander van Dijk op 26-02-2014  11:26 uIk heb zelf sowieso nog niets gemerkt, omdat ik mijn eerste moutbrouwsel nog moet maken :)   Ik ben nu druk bezig met de planning om volgend weekend mijn eerste brouwsel te gaan maken. Omdat ik al heel veel heb gelezen over oxidatie en het mij pas opviel dat er volgens mij, veel lucht zit in die dikke straal die uit je kraan komt.
 
Daarom vroeg ik me af of die lucht in dat vroege stadium al kwaad kan.

Ik bedoelde meer dat ik het zelf niet herken. Als je wat links hebt over oxidatie, zie ik ze graag.

RobinB

Je kan de perlator er inderdaad afhalen, vaak bereik je hetzelfde effect door er een gardenakoppeling op te zetten.
Water ontgassen draagt op hobbyniveau verder niet bij, beter gewoon opletten op zuurstofinslag tijdens het warme proces.

@RJT: Net na het koelen en voor de vergisting mag er juist wèl zuurstof in het wort komen.

Sander van Dijk

Citaat van: BRAAF bier op 26-02-2014  11:30 uIk bedoelde meer dat ik het zelf niet herken. Als je wat links hebt over oxidatie, zie ik ze graag.

Ik heb geen specifieke links over oxidatie, maar ik lees al een jaartje mee op dit forum en dan kom je het regelmatig tegen. Er wordt natuurlijk vaak gesproken over voorkomen van oxidatie door niet te laten kletteren, niet overdreven hard roeren e.d.
 
Ik heb zo´n Gardena koppeling waar ik ook een slangpilaar op kan draaien. Daar kan ik dan weer een siliconen slang opzetten en zo het water in mijn brouwpan laten lopen. Waarschijnlijk is dit in mijn geval een beetje overdreven, omdat er voor mij, als absolute beginner, nog duizend-en-één andere manieren zijn om dingen verkeerd te doen, waardoor het mogelijk geen topbiertje wordt. :)

RJT

Citaat van: RobinB op 26-02-2014  11:32 u@RJT Net na het koelen en voor de vergisting mag er juist wèl zuurstof in het wort komen.

Uiteraard: flink schudden, kletteren, aquariumpomp of O2, alles voor onze gistvriendjes.


JanEric

Citaat van: BRAAF bier op 26-02-2014  11:30 uIk bedoelde meer dat ik het zelf niet herken. Als je wat links hebt over oxidatie, zie ik ze graag.

Gewoon ff googlen en dan kom je vanzelf weer op ons superforum uit:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=23632.0

Er is ook een tag oxidatie/veroudering. Misschien kun je hier ook meer informatie vandaan halen.

Jacques

Citaat van: Sander van Dijk op 26-02-2014  11:08 uEr kwam bij even een vraag boven over het water wat ik ga gebruiken om te brouwen. Voor de hardheid van ons kraanwater hoef ik m´n brouwwater niet te koken, maar ik vroeg me af of dit wel verstandig is met de zuurstof die (misschien) in kraanwater zit i.v.m. oxidatie.

Commerciële brouwerijen gaan heel ver om oxidatie gedurende het gehele brouwproces uit te sluiten. Sommigen brouwen zelfs met ontgast water.
Zover hoeft een hobbybrouwer niet te gaan. Wij hebben sowieso meer oxidatie tijdens het brouwproces dan de gemiddelde commerciële brouwer. Omdat commerciële brouwers willen dat hun gefilterd bier maandenlang smaakstabiel zijn doen zij er alles er aan om oxidatie uit te sluiten. Doordat wij hergisten op de fles kan het iets meer lijden, maar dat betekent niet dat we geen aandacht hoeven te hebben voor oxidatie. Uit ervaring weet ik dat dit loont.

Overigens werd bij Brand in het door mij thuisgebrouwen bier zuurstof aangetoond terwijl er ook een hergisting had plaatsgevonden. Hergisting op de fles wil dus kennelijk niet zeggen dat alle zuurstof verbruikt wordt zoals sommige hobbybrouwers denken.

Sander van Dijk

Ik haal gewoon de perlator van de kraan af en zet een slang op de kraan, waardoor ik het water zo in de maischpan kan laten lopen, zonder dat dit teveel klettert. Misschien dat dit scheelt.
 
Toevallig vond ik later nog een thread, waar deze discussie ook al werd gevoerd.

BRAAF bier

Ik heb trouwens wel heel vaak dat er lucht in mijn slang zit wanneer ik mijn kookketel leeg wil halen.
Kan dit dan ook kwaad en wat kan ik daar dan aan doen?

DenMaarten


Citaat van: BRAAF bier op 28-02-2014  11:34 uIk heb trouwens wel heel vaak dat er lucht in mijn slang zit wanneer ik mijn kookketel leeg wil halen.
Kan dit dan ook kwaad en wat kan ik daar dan aan doen?

Dat is een erg goede vraag!  Soms komt het in de slang terwijl er nergens lucht zat of een lekkage aanwezig is.

Sander van Dijk

Misschien lekkende knelkoppelingen? Beetje teflon tape gebruiken...  Of het (een beetje) kwaad kan weet ik niet.

Sander van Dijk

Volgens mij komt er dan maar een heel klein beetje wort in aanraking met lucht, omdat het natuurlijk (in de slang) maar een klein oppervlak is. Dus het lijkt me, dat het probleem wel meevalt.

Ronald_

Citaat van: Jacques op 27-02-2014  23:14 uCommerciële brouwerijen gaan heel ver om oxidatie gedurende het gehele brouwproces uit te sluiten. Sommigen brouwen zelfs met ontgast water.

En vele doen er niets tegen :)

Rikkert

Wat is het nut van het maischwater of het wort tijdens het koken zuurstofvrij te houden als er in het begin van de hoofdgisting extra zuurstof juist gewenst is? Er kan toch niet al oxidatie plaatsvinden tijdens het maischproces of tijdens het koken?

Niels B.

Citaat van: Rikkert op 28-02-2014  13:03 uWat is het nut van het maischwater of het wort tijdens het koken zuurstofvrij te houden als er in het begin van de hoofdgisting extra zuurstof juist gewenst is? Er kan toch niet al oxidatie plaatsvinden tijdens het maischproces of tijdens het koken?

Er worden tijdens het maischen en koken al stoffen gevormd onder invloed van de zuurstof. Die kunnen later weer vervallen of verder reageren tot ongewenste stoffen.

Robert1968

Drinkwater is al verzadigd met zuurstof (circa 9-10 mg O2/l, zie analyserapporten). De perlator eraf halen heeft dus geen nut.

Voeg anders een beetje sulfiet toe aan het maischwater toe, reageert met zuurstof tot sulfaat. Dit beetje sulfaat zal je in je bier niet proeven.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumsulfiet

Jacques

Citaat van: Ronald_ op 28-02-2014  11:58 uEn vele doen er niets tegen :)

De grote commerciële brouwers wel de kleinere minder...

Jacques

Citaat van: Robert de Boer op 28-02-2014  20:26 uVoeg anders een beetje sulfiet toe aan het maischwater toe, reageert met zuurstof tot sulfaat. Dit beetje sulfaat zal je in je bier niet proeven.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumsulfiet

Sulfaat heeft in lage concentratie toch wel invloed op de smaak van het bier. Het geeft een wat bittere smaak.

Zo heeft alles zijn voor en tegen.

Oscar

Citaat van: Jacques op 27-02-2014  23:14 uCommerciële brouwerijen gaan heel ver om oxidatie gedurende het gehele brouwproces uit te sluiten. Sommigen brouwen zelfs met ontgast water.

Bij de klein commercieëlen doet 0% op dit niveau wat met het water. Bij de grote pilsbrouwerijen doen ze het allemaal. Voor zover ik mij kan herinneren en logisch redeneren wordt ontgast water bij de grote pilsbrouwers alleen gebruikt als voorloop bij het transport/filtreren van reeds vergist bier. Zodra het product klaar is en het gist is verwijderd is zuurstof een hele grote vijand van het bier en bij iedere bewerking (en zeker daarna) wordt dan ook gewerkt met ontgast water.  Bij het brouwen zelf wordt dit (bij mijn weten) niet gebruikt.

 :)

Op hobbybrouwniveau is het totaal niet de moeite om hier over na te denken (vwb gebruik van ontgast water bij je hobbybrouwsels)...   :brouwen:

Jacques

Citaat van: Oscar op 28-02-2014  21:18 uBij de klein commercieëlen doet 0% op dit niveau wat met het water. Bij de grote pilsbrouwerijen doen ze het allemaal. Voor zover ik mij kan herinneren en logisch redeneren wordt ontgast water bij de grote pilsbrouwers alleen gebruikt als voorloop bij het transport/filtreren van reeds vergist bier. Zodra het product klaar is en het gist is verwijderd is zuurstof een hele grote vijand van het bier en bij iedere bewerking (en zeker daarna) wordt dan ook gewerkt met ontgast water.  Bij het brouwen zelf wordt dit (bij mijn weten) niet gebruikt.
Ook voor het maischen wordt door de grote jongens ontgast water gebruikt. Ze doen er alles aan om oxidatie tegen te gaan.

Citaat van: Oscar op 28-02-2014  21:18 uOp hobbybrouwniveau is het totaal niet de moeite om hier over na te denken (vwb gebruik van ontgast water bij je hobbybrouwsels)...   :brouwen:
Daar zijn we het over eens. Heb ik hiervoor ook al aangegeven.

Oscar

Citaat van: Jacques op 28-02-2014  21:31 uOok voor het maischen wordt door de grote jongens ontgast water gebruikt.

In ieder geval bij Brand/Heineken dan... ;) :D

Robert1968

Ik ben waterspecialist bij zo'n grote jongen en daar wordt het behandelde water echt niet ontgast voor het maischen. Wel is er een DAW-unit (deaerated water) om high-gravity brouwsels te verdunnen na vergisten.

Ook de invloed van zouten wordt mijn inziens rijkelijk overschat. Jacques, voeg eens wat (calcium) sulfaat aan je bier toe en beoordeel of en bij welke dosering je het verschil kunt proeven. Dit geeft meer informatie dan elkaar napraten dat een beetje sulfaat of chloride al van invloed is op je bier.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.