Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Klam schroten  (gelezen 7381 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Frans Maarkelsbier

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Klam schroten
« Gepost op: 19-02-2014 21:28 u »
Even een vraagje.

Als we vrijdagavond klam gaan schroten en zaterdag gaan brouwen kan dit?
Of is het dan verstandig droog te schroten.
Of maakt dit niets uit?

Dank jullie wel voor jullie commentaar.

Frans

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • ▄bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Klam schroten
« Reactie #1 Gepost op: 19-02-2014 23:37 u »
Waarom zou je dat een dag eerder doen?
Als je klam schroot en het lang bewaard heb je de kans dat schimmels of zo zich kunnen ontwikkelen. Als je het dan toch bewaard zou ik het gewoon droog schroten.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.643
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Klam schroten
« Reactie #2 Gepost op: 20-02-2014 00:36 u »
Tijd schijnt voor velen altijd een factor te zijn op de brouwdag (  :weetniet: ) voor mij niet... Dus ik zou dat gewoon op de brouwdag zelf doen, zeker als je klam gaat schroten.

Offline Frans Maarkelsbier

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Klam schroten
« Reactie #3 Gepost op: 20-02-2014 08:27 u »
Dank jullie wel voor jullie reactie.

Een kennis van, mij die al vaker gebrouwen heeft,  gaat mij helpen met het eerste brouwsel. Hij schroot altijd een avond van te voren. Ik heb veel op dit forum gelezen en las dat er veel voordelen zaten aan klam schroten.

Gelijk kwam bij mij de vraag op of dit wel hygiŰnische zou zijn als je dit een avond van te voren deed.
Eigenlijk kwam ik ook al tot dezelfde conclusie maar wellicht...

 

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.431
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Klam schroten
« Reactie #4 Gepost op: 20-02-2014 09:53 u »
Ik schroot altijd klam. Klam is niet nat! Ik gebruik een kleine koffiekop water op 5-6 kg mout. Vaak schroot ik 1-2 dagen op voorhand klam, zonder enig probleem hoor. Gewoon niet tÚ warm zetten zodat er niets kan beginnen broeien.
Mout in ruim vat, water erin verdelen, deksel dicht en rollen maar. Mout mag dus niet nat aanvoelen of kleven.
Ander voordeel is dat je pH-waarde door lichte werking enzymen al wat zou kunnen dalen, waardoor aanzuren minder nodig is.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Klam schroten
« Reactie #5 Gepost op: 22-08-2014 15:41 u »
Waarom zou je dat een dag eerder doen?
Als je klam schroot en het lang bewaard heb je de kans dat schimmels of zo zich kunnen ontwikkelen. Als je het dan toch bewaard zou ik het gewoon droog schroten.

Volgens mij heeft het ook een positieve werking op de pH van het beslag daar je het geschrote mout wat verzuurd als je een dag van te voren klam schroot.



Offline JAVAL

  • Amateur Bierbrouwersgilde Geertruydenberg
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 390
  • Land: nl
  • Melk smaakt beter uit een bierglas!
Re: Klam schroten
« Reactie #6 Gepost op: 22-08-2014 18:50 u »
Ik heb wel eens klam geschroot met een schijvenmolen, die liep uiteindelijk helemaal vast doordat de mout ging aankoeken in de molen, was dus een slechte ervaring. Sinds ik een walsenmolen heb schroot ik zonder bevochtiging van de mout.
Jaap

Offline ZwartGoud

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 291
  • Land: nl
  • Bier uit ┤de Brouwkamer┤
Re: Klam schroten
« Reactie #7 Gepost op: 22-08-2014 19:36 u »
Ik heb wel eens klam geschroot met een schijvenmolen, die liep uiteindelijk helemaal vast doordat de mout ging aankoeken in de molen, was dus een slechte ervaring. Sinds ik een walsenmolen heb schroot ik zonder bevochtiging van de mout.

Had je dan niet teveel water gebruikt?
Ik heb ook vaak met een walsenmolen klam geschroot, zonder problemen. 10 g water per kg mout. Nu heb ik een walsenmolen, en schroot ik ook klam. Ik heb het idee dat de kafjes beter intact blijven, en er is een heleboel minder stof!
 :brouwen:

homoeccentricus

  • Gast
Re: Klam schroten
« Reactie #8 Gepost op: 22-08-2014 20:12 u »
Klam geschroten is nooit gemist!

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.028
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Klam schroten
« Reactie #9 Gepost op: 22-08-2014 23:20 u »
Ik heb het idee dat de kafjes beter intact blijven, en er is een heleboel minder stof!
 :brouwen:

Toch ook maar eens proberen bij een volgend brouwsel. Blijft er niet veel aan de walsen zitten?

Offline ZwartGoud

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 291
  • Land: nl
  • Bier uit ┤de Brouwkamer┤
Re: Klam schroten
« Reactie #10 Gepost op: 22-08-2014 23:24 u »
Wel als je nat schroot, niet als je klam schroot  :D

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.028
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Klam schroten
« Reactie #11 Gepost op: 22-08-2014 23:27 u »
Helder. Ik zal de eerder genoemde hoeveelheid water per kg mout aanhouden.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • ▄bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Klam schroten
« Reactie #12 Gepost op: 23-08-2014 09:18 u »
Volgens mij heeft het ook een positieve werking op de pH van het beslag daar je het geschrote mout wat verzuurd als je een dag van te voren klam schroot.
En waarom zou je dat risico nemen? Daar verkopen ze ook melkzuur voor... Dan weet je ook nog eens precies hoeveel zuur er in zit.

Offline pieter v

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Klam schroten
« Reactie #13 Gepost op: 31-08-2014 19:26 u »
Kan het zijn dat als je klam schroot op een gegeven moment de rollen van de walsenmolen worden aangetast en deze gaan roesten.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Klam schroten
« Reactie #14 Gepost op: 31-08-2014 19:37 u »
Kan het zijn dat als je klam schroot op een gegeven moment de rollen van de walsenmolen worden aangetast en deze gaan roesten.

Mooi RVS rollen zouden daar geen last van mogen hebben. Vochtige mout in combinatie met verzuring zou dat op sommige metalen wel kunnen veroorzaken.

Ik probeer de rollen van de wals altijd droog te houden door na het klam schroten nog zo'n 200 gram droge mout door de molen te laten lopen.

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Klam schroten
« Reactie #15 Gepost op: 23-03-2017 18:55 u »
Ik heb een vraag over klam schroten. Ik wil vanavond schroten en morgenvroeg brouwen. Morgen schroten zit er niet in omdat ik bij een bevriende brouwer schroot en die moet morgen werken. Loop ik risico dat de geschrote mout verzuurd als ik vanavond klam schroot? Of is het verstandiger om niet klam te schroten?

Jos

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 922
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Klam schroten
« Reactie #16 Gepost op: 23-03-2017 20:01 u »
Geen probleem, 10 ml per kg mout en geschroot in plastic zak of afsluitbare emmer zo vol mogelijk en dichtmaken.

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Klam schroten
« Reactie #17 Gepost op: 24-03-2017 17:20 u »
Geen probleem, 10 ml per kg mout en geschroot in plastic zak of afsluitbare emmer zo vol mogelijk en dichtmaken.

Bedankt voor het antwoord . Zo gedaan en er zat niet zoveel tijd tussen. Vanmorgen meteen aan de slag gegaan.

Jos

Offline mr.chelsea

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • "Boeckelder, het andere bier uit het Oosten!"
Re: Klam schroten
« Reactie #18 Gepost op: 24-03-2017 19:48 u »
Ik heb de laatste paar keer niet meer klam geschroot, de walsen zijn makkelijker schoon te borstelen, verder heb ik de walsen op 1,2 mm gezet, mooie grove kafjes en van stof heb ik geen last want ik heb een ladebak vast onder het plateau waarop de molen staat geschoven. Bevalt mij prima zo.
Volgens mij doen de grotere (micro)brouwers ook niet aan klam schroten...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Klam schroten
« Reactie #19 Gepost op: 24-03-2017 20:35 u »
Volgens mij doen de grotere (micro)brouwers ook niet aan klam schroten...

Toch wel!

Sommige commerciŰle brouwers schroten ook klam.

Zie hier een installatie om klam te schroten. Speciaal voor mij is de kap van bevochtigingsinstallatie weggehaald.




Zie ook
https://beerandbrewing.com/dictionary/gSvKCQd4VB/wet-milling/
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2011.tb00505.x/epdf

Offline mr.chelsea

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • "Boeckelder, het andere bier uit het Oosten!"
Re: Klam schroten
« Reactie #20 Gepost op: 24-03-2017 21:09 u »
Kijk aan, weer wat geleerd!  ;)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Klam schroten
« Reactie #21 Gepost op: 24-03-2017 23:47 u »
Ik heb de laatste paar keer niet meer klam geschroot, de walsen zijn makkelijker schoon te borstelen, verder heb ik de walsen op 1,2 mm gezet, mooie grove kafjes en van stof heb ik geen last want ik heb een ladebak vast onder het plateau waarop de molen staat geschoven. Bevalt mij prima zo.
Volgens mij doen de grotere (micro)brouwers ook niet aan klam schroten...

Een vieze wals is gemakkelijk schoon te maken door er op het einde een paar handjes droge mout doorheen te halen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Klam schroten
« Reactie #22 Gepost op: 25-03-2017 09:20 u »
Een vieze wals is gemakkelijk schoon te maken door er op het einde een paar handjes droge mout doorheen te halen.

Als de walsen erg vies zijn red je het niet met een paar handjes. Dan heb je wel 0,5 tot 1 kg nodig.
Overigens is het een teken dat je te nat schroot. Een volgende keer wat minder water gebruiken of het water beter verdelen is aan te raden.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Klam schroten
« Reactie #23 Gepost op: 25-03-2017 13:18 u »
Als de walsen erg vies zijn red je het niet met een paar handjes. Dan heb je wel 0,5 tot 1 kg nodig.
Overigens is het een teken dat je te nat schroot. Een volgende keer wat minder water gebruiken of het water beter verdelen is aan te raden.

Als ze vies blijven dan heb je inderdaad te nat geschroot of het de keer daarvoor niet schoongemaakt. Ik heb nog nooit last gehad van vieze walsen behalve toen ik er geroosterde noten doorheen dacht te halen. Dat werkt dus niet met olierijke produkten...

Op de mout ongeveer 1 tot 1,5% water werkt goed.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 623
Re: Klam schroten
« Reactie #24 Gepost op: 25-03-2017 13:51 u »
Dat werkt dus niet met olierijke produkten.....

Tenzij je wat vloeibare stikstof op voorraad hebt  ;D

Tags: schroten