Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste moutbrouwsel  (gelezen 4745 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Benji Voesenek

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Eerste moutbrouwsel
« Gepost op: 03-07-2015 23:13 u »
Beste Brouwers,

Ik ga voor het eerst aan de slag met moutbrouwen.
Ik ben een beetje aan het stoeien geweest met BrouwHulp en het is denk ik redelijk gelukt.
Ik heb me gebaseerd op het volgende recept ONK 07 C1 Blond(e) - Edwin Hoogedoorn http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1649.msg17094.html#msg17094
Hier heb ik het onderstaande recept uit gekregen met BrouwHulp (voor mijn 10 L pan)
Ik kreeg alleen de alfazuurpercentages die BrouwHulp gebruikt niet aangepast aan de werkelijke waarde zoals opgegeven in de winkel. Hoe doe je dit en maakt dit veel uit?
Ziet dit er voor de rest een beetje goed uit?


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk00001
Naam receptBlonde tinus
Brouwdatum
BiertypeBlond
Volume7,9 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)19 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
5,70 lGedemineraliseerd water
6,00 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
3 mg/l1 mg/l3 mg/l11 mg/l5 mg/l2 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,734 kgPilsmoutDingemans3 EBC79,0 %
0,285 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC13,0 %
0,176 kgCara-hellWeyermann25 EBC8,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylase62,0 įC1 min.40 min.2,6 l/kg
Alfa-amylase70,0 įC8 min.15 min.2,6 l/kg
afmaischen75,0 įC5 min.5 min.2,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
5,2 gSaazbellen3,8%75 min.5,7 IBU
5,2 gPerlebellen8,0%75 min.12,1 IBU
3,0 gSaazbellen3,8%10 min.1,2 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
5,8 gSafBrew Ale (S-33)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline WeirJack

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste mout brouwsel
« Reactie #1 Gepost op: 03-07-2015 23:56 u »
Beste Benji,

ik zou het niet weten want heb me nog niet verdiept in BrouwHulp. Maar ga je topic wel vol aandacht volgen en wens je heel veel succes. Laat in ieder geval weten of je brouwsel goed gelukt is

 :proost:

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.327
  • Land: nl
  • Admaakt bier
    • ABV de bierkaai
Re: Eerste mout brouwsel
« Reactie #2 Gepost op: 04-07-2015 00:19 u »
Ik kreeg alleen de alfazuurpercentages die BrouwHulp gebruikt niet aangepast aan de werkelijke waarde zoals opgegeven in de winkel. Hoe doe je dit en maakt dit veel uit?
Nee maakt niet zoveel uit. Vooral voor je eerste moutbrouwsel moet je daar niet al te veel zorgen over maken. Gewoon lekker beginnen en je installatie onder de knie zien te krijgen. Dan pas gaan nadenken over de details. Misschien gaat je bier wat minder bitter of juist bitterder worden. Beide gevallen kan het een lekker bier worden. Succes en geniet van het brouwen en straks het nuttigen van je sapje.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.419
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste moutbrouwsel
« Reactie #3 Gepost op: 04-07-2015 08:14 u »
Ik kreeg alleen de alfazuurpercentages die BrouwHulp gebruikt niet aangepast aan de werkelijke waarde zoals opgegeven in de winkel. Hoe doe je dit en maakt dit veel uit?

Met Adbrouwt ben ik het eens dat er niet al te druk over moet maken. De beleving van de bitterheid is van meer factoren afhankelijk dan alleen het alfazuurpercentage.
Gewoon brouwen en zien wat het wordt.

Ook ik ben geen BrouwHulp gebruiker maar ik weet wel dat Adrie een handleiding heeft geschreven voor het gebruik van het programma. Ongetwijfeld kun je daarin vinden hoe je het alfazuurpercentage kunt aanpassen.

Mocht je het niet gevonden krijgen nog het volgende. Het alfazuurpercentage is het uitgangspunt van de berekeningen. Je kunt gewoon naar rato van het verschil in alfazuren meer of minder hop toevoegen als je per se het recept helemaal wilt volgen. Maar zoals Adbrouwt ook al schijrft kan het geen kwaad een beetje af te wijken van een recept, zeker niet voor een eerste moutbrouwsel.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste moutbrouwsel
« Reactie #4 Gepost op: 04-07-2015 08:59 u »
In de hop database kan je dit aanpassen. Kan je meteen je hopvoorraad invoeren, handig wanneer je een bepaald recept wilt maken.
Je moet wel het hop opnieuw toevoegen in je recept omdat BrouwHulp het niet update in je huidige recepten.

Offline Benji Voesenek

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste moutbrouwsel
« Reactie #5 Gepost op: 04-07-2015 10:02 u »
Bedankt voor de hulp het is me gelukt de alfapercentages aan te passen.
Ik moet nog effe wachten tot alles binnen is en ik tijd heb.
Zo ziet het recept er nu uit:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk00001
Naam receptBlonde tinus
Brouwdatum
BiertypeBlond
Volume7,9 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)18 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
5,70 lGedemineraliseerd water
6,00 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
3 mg/l1 mg/l3 mg/l11 mg/l5 mg/l2 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,734 kgPilsmoutDingemans3 EBC79,0 %
0,285 kgMŁnchenermoutDingemans17 EBC13,0 %
0,176 kgCara-hellWeyermann25 EBC8,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylase62,0 įC1 min.40 min.2,6 l/kg
Alfa-amylase70,0 įC8 min.15 min.2,6 l/kg
afmaischen75,0 įC5 min.5 min.2,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
5,2 gSaazbellen3,1%75 min.4,7 IBU
5,2 gHallertau Perlebellen8,1%75 min.12,3 IBU
3,0 gSaazbellen3,1%10 min.0,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
5,8 gSafBrew Ale (S-33)bovengist



Offline Benji Voesenek

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste moutbrouwsel
« Reactie #6 Gepost op: 21-07-2015 20:42 u »
Afgelopen zondag gebrouwen en moet zeggen dat het niet echt tegenviel. Wel was ik er wat uurtjes mee zoet.
Had een grotere pan gekregen van een buurvrouw waardoor ik wat meer kon brouwen heb zo'n 12.3 liter weten te brouwen.
Ik vond het filteren met de hevelfilter wel lang duren deed er rond de 70-75 minuten over om het geheel te filteren. Echter dacht ik ergens gelezen te hebben dat dit redelijk normaal was??
Ik had ook het uiteindelijke brouwsel nog wat verdund met water omdat ik op een SG van 1.088 uit kwam na het koken en koelen. Heb dit teruggebracht tot een SG van 1.064.
Het koelen ging beter dan verwacht dat ging met dezelfde hevelfilter en een platenkoeler in 20 minuten en er kwam wort van 21 graden uit.
Ook het brouwzaalrendement vond ik vrij hoog namelijk 79,1% tegen de 75% waar mee gerekend werd.
Nu staat het lekker te gisten en nu maar afwachten hoe het gaat smaken kan niet wachten  :proost:
Ik had het idee om bij het bottelen de helft met suiker te bottelen en de andere helft met honing denken jullie dat hier verschil tussen zal zitten?

Offline joosting87

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • je moet ergens beginnen...
Re: Eerste moutbrouwsel
« Reactie #7 Gepost op: 21-07-2015 21:02 u »



Ik had het idee om bij het bottelen de helft met suiker te bottelen en de andere helft met honing denken jullie dat hier verschil tussen zal zitten?

Ik heb het wel eens gedaan bij een donker bier. Ik vond er weinig verschil in zitten. Proefde de honing bijna geheel niet

Offline Cerberus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: nl
  • Ik drink met maten
Re: Eerste moutbrouwsel
« Reactie #8 Gepost op: 22-07-2015 09:28 u »
70-75 minuten filteren is wel heel lang! Voor 40 l zijn wij in 20/30 minuten gereed met een helder resultaat.

Offline Benji Voesenek

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste moutbrouwsel
« Reactie #9 Gepost op: 22-07-2015 12:35 u »
Misschien moet ik mijn JAVAL hevel filter dan maar een beetje aanpassen. Misschien meer gleufjes of diepere gleufjes.
Heb er nu zo'n 80-90 gemaakt alleen zijn deze niet heel diep gemaakt.
Hieronder een foto van de filter in actie:


Misschien nog andere ideeŽn?

Offline joosting87

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • je moet ergens beginnen...
Re: Eerste moutbrouwsel
« Reactie #10 Gepost op: 22-07-2015 12:40 u »
Misschien moet ik mijn JAVAL hevel filter dan maar een beetje aanpassen. Misschien meer gleufjes of diepere gleufjes.
Heb er nu zo'n 80-90 gemaakt alleen zijn deze niet heel diep gemaakt.

Misschien nog andere ideeŽn?

Plaats even een foto van je filter. Wellicht dat het dan wat makkelijker advies geven is. Het lijkt verder wel oke. Al zie ik wel dat er lucht in je hevelslang zit (net onder aansluiting op koper)? Dit vertraagd enorm de snelheid en je trekt het wort langs lucht...  :(

Edit: ik zie nu dat het naar je gistemmer gaat? Dan is lucht weer niet zo erg. maar wanneer dit ook het geval was van je maischpan naar kookpan, is het niet zo tof... denk ik dan toch...

Offline Benji Voesenek

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste moutbrouwsel
« Reactie #11 Gepost op: 22-07-2015 13:00 u »
Ik had de luchtbel ook gezien inderdaad alleen kreeg ik deze er niet uit gezogen.
Verder stopte de filter niet vanzelf hij liep alleen langzaam door.
Het filteren+koelen van de gekookte wort ging in ongeveer 20 minuten ik gebruikte hopbloemen.
Hieronder een foto van de filter in aanbouw:

Ik heb helaas geen foto van de gleufjes die ik heb gemaakt maar er blijft vrij weinig vloeistof achter in de pan zo'n 100-150 ml.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.922
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Eerste moutbrouwsel
« Reactie #12 Gepost op: 22-07-2015 13:38 u »
Ik vond het filteren met de hevelfilter wel lang duren deed er rond de 70-75 minuten over om het geheel te filteren. Echter dacht ik ergens gelezen te hebben dat dit redelijk normaal was??
Inderdaad is dit veel te lang, dit moet zeker binnen een half uur gedaan kunnen zijn. De pijp buiten de ketel verlengen (die waar de slang aan zit) tot onder het bodem niveau van je ketel. Ik denk namelijk dat je valse lucht aanzuigt bij de koppeling slang - pijp.

Online Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.971
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Eerste moutbrouwsel
« Reactie #13 Gepost op: 22-07-2015 13:44 u »
Vooral de twee knietjes (bochten) zorgen voor een beperking van de flow. Ik heb dit zelf ook eens geprobeerd en het hevelen lukte wel maar niet snel en stopte ook bij de minste beweging van de slang. De oplossing is toen geweest om er gewoon met een pijpenbuiger een vloeiende U-bocht in te buigen, dat werkt goed. Pas op voor het knakken van de leiding. Zet ook aan de uitstroomkant nog een kraan om de flow te regelen.

Offline Benji Voesenek

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste moutbrouwsel
« Reactie #14 Gepost op: 22-07-2015 14:09 u »
Bedankt voor de tips ik zal de knietjes vervangen door een U bocht en zal er een kraantje op monteren onder het niveau van de pan.
Straks effe langs de Hornbach.

Offline Benji Voesenek

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste moutbrouwsel
« Reactie #15 Gepost op: 28-07-2015 21:05 u »
Ik heb ondertussen het een en ander aangepast aan mijn hevelfilter.




Het hevelen gaat nu een stuk beter met het kogelkraantje hoef nu niet meer aan te zuigen.
Heb meteen een standaardje gemaakt zodat de filter goed in de pan blijft staan.
Heb hem nog niet in de praktijk kunnen testen maar water wordt nu overgeheveld met een snelheid van 1 liter per 10 seconden.

Offline joerivang

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Bier geeft plezier.
Re: Eerste moutbrouwsel
« Reactie #16 Gepost op: 28-07-2015 21:34 u »
Ik heb ondertussen het een en ander aangepast aan mijn hevelfilter.

Het hevelen gaat nu een stuk beter met het kogelkraantje hoef nu niet meer aan te zuigen.
Heb meteen een standaardje gemaakt zodat de filter goed in de pan blijft staan.
Heb hem nog niet in de praktijk kunnen testen maar water wordt nu overgeheveld met een snelheid van 1 liter per 10 seconden.

Hoef jij uberhaupt niet aan te zuigen? Hoe doe je dat dan? Wij hebben ook een eigen gemaakte hevelfilter met kogelkraan maar wij moeten hem toch elke keer aanzuigen.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Eerste moutbrouwsel
« Reactie #17 Gepost op: 28-07-2015 21:45 u »
Ik heb ondertussen het een en ander aangepast aan mijn hevel filter.

Jouw filter lijkt nu ontzettend veel op wat ik al een jaartje gebruikt, dat gaat wel goed zo en je kunt je filtersnelheid zo prima regelen.

Offline Benji Voesenek

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste moutbrouwsel
« Reactie #18 Gepost op: 28-07-2015 22:27 u »
Hoef jij uberhaupt niet aan te zuigen? Hoe doe je dat dan? Wij hebben ook een eigen gemaakte hevelfilter met kogelkraan maar wij moeten hem toch elke keer aanzuigen.

Ik vul de slang eerst met water zodat dit in de pan komt en doe vervolgens het kraantje dicht.
Wanneer je dan het kraantje open zet werkt de hevelwerking.

Jouw filter lijkt nu ontzettend veel op wat ik al een jaartje gebruikt, dat gaat wel goed zo en je kunt je filtersnelheid zo prima regelen.


Gaat helemaal goed komen denk ik dan  :proost:

Tags: