Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: De hop na de koudhop...  (gelezen 17437 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
De hop na de koudhop...
« Gepost op: 07-02-2014 15:46 u »
Ik heb zojuist een zak met 50 Wakatu uit het gistvat gehaald. Die heeft 2 weken in het gistvat gehangen, direct na de grootste gistaktiviteit.
De hop ruikt speciaal.
Kun je hier nog iets mee doen?
Ofwel, direct weer toevoegen aan een nieuwe kook, of mee maischen?
Volgende keer verdeel ik de 50 gram over 3 zakjes. De hoop lijkt nog wel droog in sommige bellen.

Of wordt het compost?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #1 Gepost op: 07-02-2014 16:40 u »
Ik heb er nog nooit iets mee gedaan. Hooguit als je direct gaat brouwen zou je kunnen kijken of het nut heeft om mee te koken. Ik zou het dan hooguit als extra hop gebruiken.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #2 Gepost op: 07-02-2014 16:47 u »
Denk je dat 50 gram in 1 standaard sok teveel is?  Ik had er een worst van gemaakt om door het jerrycanvat te steken.
Zo is ie er ook uitgekomen...
Mij lijkt het teveel. De hop word wel uitgeperst bij het eruit halen door dat gat, maar de hop lijkt zo droog.
Heb je daar ervaringen mee?

Het aroma is in ieder geval fenomenaal  ;)

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #3 Gepost op: 07-02-2014 17:01 u »
Ik gebruik ook wel eens 50 gram, maar dan 'los' in een hopzak (nooooit neer koudhoppen zonder hopzak :P ), maar dan was wel alles droog. Meestal een week of 2 weken erin.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #4 Gepost op: 07-02-2014 18:06 u »
Het ligt alleen nu in de tuin.
De volgende keer vries ik het in en geef het als hopgift aan het begin van koken.

Jij propt ook 50 gram in 1 zak? Ik dacht dat het aangeraden werd om meer te verdelen, zodat de hop toch los kan zweven.

Enfin. De kinderen hebben de knikkers terug. Helemaal schoon!  ;D 

Offline bolks

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 336
  • Land: nl
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #5 Gepost op: 07-02-2014 18:22 u »
Een uitgekookte hopzak neem ik aan? Zonder de hop vooraf uit te koken?

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #6 Gepost op: 07-02-2014 20:24 u »
Natuurlijk. Ik ga mijn bier niet infecteren.
Hopzak met knikkers uitgekookt. De hop natuurlijk niet.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #7 Gepost op: 07-02-2014 20:30 u »
De hopzak voor de koudhop steriliseer ik altijd met het stoomstrijkijzer. Snel, safe en simpel  :lessmile:

Ik heb trouwens ook wel eens gedacht om de voor de koudhop gebruikte hop weer te hergebruiken voor bitterheid. Nog nooit gedaan overigens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #8 Gepost op: 07-02-2014 21:25 u »
Hier zijn al wel meer topics over geweest.
Het idee is dat het wel gedeeltelijk zou kunnen, maar je hebt geen indicatie van de bitterwerking. Blijft dus een grote gok wat het effect zal zijn. :)

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #9 Gepost op: 07-02-2014 21:31 u »
geen indicatie van de bitterwerking. Blijft dus een grote gok wat het effect zal zijn. :)
Daarom mede er niet aan begonnen.
Wel jammer om die nog heerlijk geurige hop weg te gooien  :-[

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #10 Gepost op: 07-02-2014 21:37 u »
Citaat
Wel jammer om die nog heerlijk geurige hop weg te gooien
50 gram goed spul.
Ik neem aan dat er nog iets uit te  halen valt.
Ik ga dat dus proberen in de toekomst.
Sowieso ben ik helemaal om betreft de koudhop.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.257
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #11 Gepost op: 08-02-2014 12:06 u »
Ik heb zojuist een zak met 50 Wakatu uit het gistvat gehaald. Die heeft 2 weken in het gistvat gehangen, direct na de grootste gistaktiviteit.
De hop ruikt speciaal.
Kun je hier nog iets mee doen?
Ofwel, direct weer toevoegen aan een nieuwe kook, of mee maischen?
Volgende keer verdeel ik de 50 gram over 3 zakjes. De hoop lijkt nog wel droog in sommige bellen.

Of wordt het compost?

Gisteren heb ik mijn IPA gebotteld. De ruime hoeveelheid koudhop (zo'n 40 g op 20 liter bier) heb ik weggedaan. Deze hop is besmeurd met gist en de alfazuren zijn grotendeels geŰxtraheerd. Omdat die alfazuren niet ge´someriseerd zijn (er is immers niet gekookt) geven ze weinig bitterheid. Heel het idee achter koudhoppen is dat hoparomastoffen in het bier komen. Die zitten dus voor een deel niet meer in de hop hoe welriekend die ook kan zijn.

De hop hergebruiken die je overhoudt na koudhoppen lijkt mij geen goed idee. Het goede is er van af. En waarom zou je gaan werken met inferieure grondstoffen als je een kwaliteitsbier wilt brouwen?


Voor wat betreft hopzakjes en dergeljike. Dankzij EBC gebruik ik voor het koudhoppen dit grote thee-ei. Ideaal!



Mijn thee-ei komt uit Duitsland maar deze is ook in Nederland te bestellen. Misschien iets voor onze leveranciers om in hun assortiment op te nemen?

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #12 Gepost op: 08-02-2014 14:17 u »
DAT thee-ei krijg ik nooit door de opening van mijn jerrycans.. ;)
Net bij Sjef geweest voor wat IPA benodigdheden. Op mijn bestelling begon hij al over de Brand bierbrouwwedstrijd denk ik.  ;D
Ik doe niet mee, maar wil er wel een brouwen.
(offtopicvraag: Ipv de mnt hood gaat er nu bramlings cross in. Die is toch UK? Die zou niet mee mogen doen met de wedstrijd toch? )
De bramling gaat er in als koudhop.
Check. Het mag nu weer wel!  :o
Citaat
Om het meer te kaderen is Brand op zoek naar een meer uitgesproken IPA. Dat wil zeggen dat we niet op zoek zijn naar een Engelse IPA. Daarbij is het uiteraard wel toegestaan om  Engelse hopsoorten te gebruiken om een meer uitgesproken IPA (zoals een Amerikaanse of Internationale IPA )te brouwen.
Bij deze is het dus officieel!
Men wil dus een uitgesproken IPA! Dat kan een Amerikaanse of internationale IPA zijn. Degenen die recent een uitgesproken IPA hebben gebrouwen met Engelse hop worden dus niet uitgesloten van deelname. Maar om kans te willen hebben om uitgeroepen tot winnaar moet je geen typische Engelse IPA hebben gebrouwen.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #13 Gepost op: 08-02-2014 15:17 u »
Deze hop is besmeurd met gist en de alfazuren zijn grotendeels geŰxtraheerd. Omdat die alfazuren niet ge´someriseerd zijn (er is immers niet gekookt) geven ze weinig bitterheid.
Even niet eraan gedacht dat de alfazuren wel zijn geŰxtraheerd. Dat maakt het hele idee van hergebruik, hoe krenterig dat ook zou zijn, totaal kansloos.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #14 Gepost op: 08-02-2014 18:56 u »
Even niet eraan gedacht dat de alfazuren wel zijn geŰxtraheerd. Dat maakt het hele idee van hergebruik, hoe krenterig dat ook zou zijn, totaal kansloos.
Het is niet uit zuinigheid, maar de verrassende geur die mij tot deze overweging bracht.
Wat aroma betreft ruikt het nog bijzonder goed.
Misschien dat het een toegift kan zijn als aromahop gift en dan niet als bitterhop.
De grondstof hoeft niet per direct als inferieur afgedaan te worden, omdat je niet weet wat het nog voor een smaakbeleving kan zorgen in een nieuwe bier.

Besmeurd met gist, was deze hop niet.
De door mij gebruikte gist was een ondergister gist lag op de bodem en hop was zo goed als schoon.
Maar als het dan nog 10 minuten gekookt is...

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #15 Gepost op: 08-02-2014 19:25 u »
Als je er dan toch iets mee wil doen, trek er dan eerst een keer een hopthee mee  :biersmile:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.257
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #16 Gepost op: 08-02-2014 21:58 u »
(offtopicvraag: Ipv de mnt hood gaat er nu bramlings cross in. Die is toch UK? Die zou niet mee mogen doen met de wedstrijd toch? )
De bramling gaat er in als koudhop.
Check. Het mag nu weer wel!  :o

De regels zijn op dit punt aangepast. Engelse hop mag maar het niet de bedoeling een (flauwe) Engels IPA te brouwen. De IPA dient vooral een uitgesproken smaak te hebben.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #17 Gepost op: 09-02-2014 18:48 u »
Deze hop is besmeurd met gist en de alfazuren zijn grotendeels geŰxtraheerd.
Alfazuren zijn slecht oplosbaar in koud water. Ondanks dat ik hergebruik redelijk onzinig vind, geloof ik niet dat het geen alfazuren meer zal bevatten. Sterker nog; ik denk dat er nog redelijk wat alfazuren in zullen zitten.

het niet de bedoeling een (flauwe) Engels IPA te brouwen. De IPA dient vooral een uitgesproken smaak te hebben.
Wie zegt dat een Engelse IPA geen uitgesproken smaak zou hebben? ???

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.257
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #18 Gepost op: 09-02-2014 20:35 u »
Alfazuren zijn slecht oplosbaar in koud water. Ondanks dat ik hergebruik redelijk onzinig vind, geloof ik niet dat het geen alfazuren meer zal bevatten. Sterker nog; ik denk dat er nog redelijk wat alfazuren in zullen zitten.

Uit een artikel dat Brauwelt International, nummer 6/13, december 2013, is verschenen blijkt dat er wel degelijk een redelijke hoeveelheid alfazuren oplossen wanneer er gekoudhopt bij 0 ║C. Wij hobbybrouwers koudhoppen in de regel bij een temperatuur die wat hoger is. De hoeveelheid alfazuren dat vrijkomt in het bier zal daardoor nog hoger zijn.
Overigens zijn alfazuren veel minder goed oplosbaar dan iso-alfazuren. Door te koken worden de alfazuren omgezet in iso-alfazuren.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #19 Gepost op: 09-02-2014 21:52 u »
Kan je daar iets meer over posten?
Als ik zoek op alfazuur vind ik steeds dat het slecht oplosbaar is in koud water.
Isoalfazuur is (veel) beter oplosbaar en ook dat blijft in tientallen ppm's. Uiteraard isomeriseert alfazuur niet tijdens het koudhoppen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.257
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #20 Gepost op: 09-02-2014 22:50 u »
Het klopt dat het bij lagere temperatuur alfazuren minder oplosbaar zijn. Maar dat is een algemeen gegeven.
Wat ik altijd begrepen heb is bij het koken van het wort dat de alfazuren heel snel uit de hop zijn en dat daarna de isomerisatie begint.

Om even op het koudhoppen terug te komen. In het Brauwelt artikel wordt verslag gedaan van het koudhoppen van 3 bieren met 5 verschillende hopsoorten. EÚn van de biertypen betreft weizen. Bij dit bier zit 0,8 mg alfazuur in het referentiebier. Door het koudhoppen  bij 0 ║C met de hopsoort Polaris zit er na 1 week 2,8 mg/l in het bier. Na 2 weken 4,7 mg/l en na 3 weken 5,1.
Verrassend is dat ook de EBU waarde toeneemt. Van 12,2 EBU in het referentiebier naar 12,9 na 1 week, 13,9 na 2 weken en 14,1 na 3 weken. Koudhoppen geeft dus wel wat bitterheid aan het bier. Eerlijk gezegd had ik dat altijd al een beetje vermoed.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #21 Gepost op: 10-02-2014 20:33 u »
Op wat voor manier is de IBU meting gedaan? En de alfazuur bepalingen?
Kan je iets meer posten over dat artikel? Het abstract bijvoorbeeld?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.257
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #22 Gepost op: 10-02-2014 21:12 u »
Op wat voor manier is de IBU meting gedaan? En de alfazuur bepalingen?
Kan je iets meer posten over dat artikel? Het abstract bijvoorbeeld?

Met welke apparatuur deze metingen zijn gedaan is niet vermeld in het artikel.
De vindplaats van het artikel heb ik hierboven vermeld.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #23 Gepost op: 10-02-2014 21:18 u »
Dat is wel raar voor een wetenschappelijk artikel...
Heb je een link?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.257
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De hop na de koudhop...
« Reactie #24 Gepost op: 10-02-2014 21:48 u »
Dat is wel raar voor een wetenschappelijk artikel...
Heb je een link?

Ik heb een abonnement en krijg een papieren versie van het tijdschrift toegezonden.