Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bottelgist  (gelezen 4120 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline henk-jan

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
Bottelgist
« Gepost op: 22-03-2008 15:15 u »
he hallo,

Omdat bij mij de hergisting op fles niet altijd goed gaat (weinig schuim op mijn bier) wil ik een keer proberen giststarter mee te bottelen.  Ik lager zwaar bier meestal 2/3 weken in mandfles.

Ik gebruik altijd korrelgist van unibrew (bovengist voor zwaar blond bier), ik denk dus dat ik deze gist ook moet gebruiken als bottelgist.
Kan iemand mij vertellen hoeveel gist ik daar voor nodig heb? Moet ik een giststarter maken met een heel zakje of gaan de flesjes dan knallen/ gushing?
Als ik dit ga proberen moet ik dan alsnog 8 gram suiker per liter bier meebottelen ?

groetjes :weetniet: :weetniet:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.422
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: bottelgist
« Reactie #1 Gepost op: 22-03-2008 15:24 u »
Bij zo'n relatief korte lagertijd zou ik het niet zoeken in verse gist (zolang het bier niet zwaarder is dan 9%).

Ik zou eerder eens kijken naar het maischschema, heb je een rust onder de 60 C?

En een andere gist (probeer eens een Wyeast) zou ook kunnen helpen.

Als je toch echt met gist zou willen bottelen, dan is een gram of 2 op 20 liter meer dan genoeg. Het is niet zo dat meer gist meer koolzuur geeft, koolzuur wordt niet gevormd vanuit gist maar vanuit vergistbare suikers.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.924
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: bottelgist
« Reactie #2 Gepost op: 22-03-2008 15:34 u »
Als je hoofdgist een korrel was en de eind SG boven SG 1016 is gestrand, zou ik zeker NIET bottelen met een Wyeast gist of een flesopkweek.
Die zouden de rest van het werk wel es kunnen afwerken en je gebottelde flesjes gaan dan op weg naar SG 1010... PSSSSCHT!!

Gebruik eventueel dezelfde gist.

Offline ed

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 482
  • Land: nl
  • Brouwerij "D'n Dijckstoel" 2013-3 HL
    • Brouwerij D'n Dijckstoel
Re: bottelgist
« Reactie #3 Gepost op: 22-03-2008 16:48 u »
Ik heb ook weinig schuim op een trippel, gebrouwen met T-58. Vandaag heb ik toevallig een blondje gebotteld dat ook met een T-58 is vergist. Ik heb 2 flesjes trippel geopend en nog een keer het SG gemeten. Was niet, of weinig minder dan het eind sg. Er zit dus nog bottelsuiker in die niet is vergist. Nu heb ik in 1 flesje 2 ml en in 1 flesje 4 ml restjes gist van het blondje gedaan de trippeltjes opnieuw gebotteld. Het is maar een testje en als het niets wordt heb ik pech gehad. Ik heb ze weer warm weggezet. Voor de veiligheid in een ton met een deksel erop. Voor het geval het mis gaat en de boel uit elkaar knalt. :pan: Mocht het schuim nu beter worden dan weet ik dat ik de volgende keer wat gist moet bijvoegen voor de vergisting in de fles.

ed

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.422
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: bottelgist
« Reactie #4 Gepost op: 22-03-2008 17:34 u »
Ik was misschien onduidelijk, maar ik bedoelde NIET bottelen met een Wyeast, maar vergisten met een Wyeast, het hele bier dus.

Offline henk-jan

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
Re: bottelgist
« Reactie #5 Gepost op: 22-03-2008 17:38 u »
Bedoel je dat je gist bezinksel van na de hoofdvergisting van dat blond bier in die flesjes tripel gedaan? Of heb je iets opnieuw opgestart? Ik hoor heel graag of die tripel alsnog beter gaat schuimen.

Groet

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.010
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: bottelgist
« Reactie #6 Gepost op: 22-03-2008 17:38 u »
Ik gebruik altijd korrelgist van unibrew

Zoals MO al aangeeft, wordt het denk ik tijd dat je in de wereld van de verschillende en heerlijke gisten gaat stappen. Voor iedere bier(type) heb je wel een aantal specifieke gisten om het juiste karakter aan het bier te geven. Een universele gist zal prima vergisten, maar mist vaak toch net dat kleine beetje wat je bier meer karakter geeft...


Offline henk-jan

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
Re: bottelgist
« Reactie #7 Gepost op: 22-03-2008 17:41 u »
Ik was misschien onduidelijk, maar ik bedoelde NIET bottelen met een Wyeast, maar vergisten met een Wyeast, het hele bier dus.

oke :idea:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bottelgist
« Reactie #8 Gepost op: 22-03-2008 19:04 u »
Is Mo van zijn geloof afgevallen?
Mo, en verse gist........
Enfin, hij heeft wel gelijk.

@Henk-Jan
Ik denk ook dat je eens met verse gist aan de gang moet.
Het schuim is daarmee toch wat beter.
Ook geen eiwitrust meer bij het maischen.
Gewoon 35 minuten op 62 graden en 25 minuten op 73 graden, en uitmaischen 5 minuten op 75 graden.
De hoofdvergisting duurt met verse gist meestal iets van 7 dagen, daarna ga je lageren op kamertemperatuur.
Dit duurt 1-2 weken.
Bottelen doe je dan met 8 gram/liter suiker.
Dit kan gewoon niet fout gaan.

 :degroeten:

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Bottelgist
« Reactie #9 Gepost op: 22-03-2008 21:14 u »
Inderdaad, er gaat niets boven verse gist. Ik heb al verschillende malen met korrelgist en met een smackpack vergist. De verse gist wint het duidelijk wat smaak betreft en ook de schuimhoudbaarheid is veel beter. Tsja, je kiest voor gemak of voor kwaliteit. Overigens heeft het maken van een goede giststarter ook z'n bekoring.

Offline ed

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 482
  • Land: nl
  • Brouwerij "D'n Dijckstoel" 2013-3 HL
    • Brouwerij D'n Dijckstoel
Re: Bottelgist
« Reactie #10 Gepost op: 22-03-2008 22:57 u »
Bedoel je dat je gist bezinksel van na de hoofdvergisting van dat blond bier in die flesjes tripel gedaan? Of heb je iets opnieuw opgestart? Ik hoor heel graag of die tripel alsnog beter gaat schuimen.

Groet


@Henk,
Inderdaad. Ik heb gewoon wat bezinksel van de hoofdvergisting in het flesje gedaan en een nieuw dopje erop gedaan.
Gebeurd er niets, dan heb ik pech gehad. Zowel, dan weet ik weer iets meer.

ed