Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergistingstemperatuur Kolsch en Weizen  (gelezen 2450 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Pimpeltje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
Vergistingstemperatuur Kolsch en Weizen
« Gepost op: 17-03-2008 19:49 u »
Gisteren hebben we een Eusebius weizen en een blonde gebrouwen.
De Eusebius weizen had een SG van 1052 en wordt vergist met de Wyeast 3068 (Weihenstephan). De gist is toegevoegd bij een wort van 20 graden en weggezet in de kelder van 16 graden.
De blonde had een SG van 1060 en wordt vergist met de Wyeast 2565 (kolsch). Ook deze gist is toegevoegd bij 20 graden en weggezet in de kelder.

Zojuist de temperatuur gemeten: Eusebius weizen is nu 18 graden en de blonde 17 a 18 graden (zit in verschillende vaten) Dit is 24 uur na toevoeging van de gist.

Alle vaten hebben een mooie rustige vergisting. Echter, is de temperatuur van de weizen niet te laag? (Wyeast geeft als min. 18 graden vergistingstemperatuur) of op deze temperatuur handhaven zolang er een goede vergisting is?
De kolsch gist laat ik in ieder geval zo, deze kan, volgens Wyeast, zelfs zakken tot 13 graden.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Vergistingstemperatuur Kolsch en Weizen
« Reactie #1 Gepost op: 17-03-2008 19:56 u »
Tijdens de vergisting zal de temperatuur nog wel oplopen, hoor. Wellicht dat ie aan het eind wat inzakt, maar ik denk dat 16 graden wat te laag is voor een Weizen. Je kunt er eventueel een dekbed of slaapzak omheen doen om de warmte langer vast te houden. Heb je een stuk tempex, dan kun je het vat daar op zetten om warmteverlies naar de grond te verminderen.

Offline Sietze K

  • De Roerstok
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • De hazze en de slak hawwe op 'selde dei âldjier.
Re: Vergistingstemperatuur Kolsch en Weizen
« Reactie #2 Gepost op: 17-03-2008 20:16 u »
Met Wyeast 2565 (kolsch) moet je zeker niet vergisten boven 18 ºC. Liever 16 ºC aanhouden, dit in verband met de vorming van teveel esters.
 :biersmile: Sietze.

Offline Pimpeltje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
Re: Vergistingstemperatuur Kolsch en Weizen
« Reactie #3 Gepost op: 20-03-2008 22:42 u »
De weizen is van een SG 1052, na 2 dagen een SG 1025 en na 4 dagen een SG 1014. Temperatuur is nu 19 graden en gist nog rustig door. Omgevings temp. = 19/20 graden. Mooie vergisting denk ik.

De Kolschgist is van een SG 1060, na 2 dagen SG 1033 en na 4 dagen een SG 1026. Temperatuur is teruggelopen van 19 graden, na 2 dagen tot 17 graden en nu, na 4 dagen is de temperatuur nog slechts 15 graden. De omgevings temp. = 14 graden. Het waterslot bubbelt nog steeds in een zeer rustig tempo en er staat nog een flinke schuimlaag in de gistingsvaten. Is dit een "normale" vergisting voor een Kolschgist of zal ik hem wat warmer moeten gaan zetten?

Offline Sietze K

  • De Roerstok
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 226
  • Land: nl
  • De hazze en de slak hawwe op 'selde dei âldjier.
Re: Vergistingstemperatuur Kolsch en Weizen
« Reactie #4 Gepost op: 21-03-2008 07:46 u »
De temperatuur voor Wyeast 2565 moet tussen de 13° C en 21ºC liggen. Hoe hoger de temperatuur des te meer estervorming. Dit hoort niet thuis in een Kolsch.
 :gistsmile: Sietze

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.422
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Vergistingstemperatuur Kolsch en Weizen
« Reactie #5 Gepost op: 21-03-2008 10:12 u »
Het ziet er prima uit. Ik heb 1 of 2 keer met deze gist gebrouwen. Hij was in mijn handen bijzonder flocculent (slaat snel neer). Op een gegeven moment dacht ik dat de vergisting was afgelopen, bleek na een paar keer schudden en vergisting weer enorm op gang te komen.

De gist vergist behoorlijk ver uit.

Tags: