Lambiek flevo adrianus spontanus 2014

Gestart door Adbrouwt, 30-01-2014 17:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adbrouwt

Gisteren de flevo lambiek 2014 gebrouwen. Gist uit de flevopolder moet toch een spontane lambiek kunnen opleveren.
Het recept dat ik gebruikt heb
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptLambiek Cornelia
Kenmerkacid
Brouwdatum29-1-2014
BiertypeLambi(e)k (oude(B))
Aantal liters13
Gewenst begin SG1055 (5,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement76,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater22,3 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater12,9 liter
Spoelwater9,4 liter
Kooktijd120 minuten
Berekende kleur11 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid?? EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC55,1 %1777 gr3 EBC
Tarwevlokken18,0 %579 gr4 EBC
Tarwemout18,0 %579 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC9,0 %290 gr16 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saphir4,5 %52 gr120 minuten67 EBU

OpmerkingenHop saphir van 2011

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWilde Flevo Gist
Gist toegevoegd als
Opmerkingen-

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C45 minuten4,0 l/kg
272°C45 minuten4,0 l/kg
375°C10 minuten4,0 l/kg

Opmerkingen-

Weer lambiek of lambiek weer. Tja over twee jaar weet ik niet meer wat voor weer het was dus..



En dan het bevruchtings moment. In de kille striemende flevo oosten wind wachten op die gisten die langs gaan komen.


En nu wachten wachten en nog eens wachten


 :degroeten:

Ronnie

Ben benieuwd wat het wort wordt,

bitterheid 55 EBU voor 'n zuurbier  :o

Of is dit serieus overjaarse of aged hop die niet die cijfers zal geven?

koffie

Citaat van: Adbrouwt op 30-01-2014  17:30 uGisteren de flevo lambiek 2014 gebrouwen. Gist uit de flevopolder moet toch een spontane lambiek kunnen opleveren.
Vorig jaar is het in Lelystad in ieder geval zonder problemen gelukt ;)

Adbrouwt

Citaat van: Ronnie op 30-01-2014  17:50 uBen benieuwd wat het wort wordt,

bitterheid 55 EBU voor 'n zuurbier  :o

of is dit serieus overjaarse of aged hop die niet die cijfers zal geven?
Hop van 2011 die naar zweetvoeten, brie en Camembert ruikt. Dus de EBU zal wel meevallen. Vergeten weg te halen in het recept ga het meteen aanpassen.
 :degroeten:

Twonky

Ha die Ad,

Leuk experiment, ben benieuwd!

Zwaai
 :degroeten:

Adbrouwt

Citaat van: Twonky op 31-01-2014  19:58 uLeuk experiment, ben benieuwd!
Dank je. Ik ben ook erg benieuwd het zal nog wel een jaartje of twee duren voordat ik je een flesje kan laten proeven.

Citaat van: koffie op 30-01-2014  17:50 uVorig jaar is het in Lelystad in ieder geval zonder problemen gelukt ;)
Dat stemt hoopvol Koffie misschien over twee jaar een mooie geuze maken met het forum. Zie er nu al naar uit
 :degroeten:

Twonky

Citaat van: Adbrouwt op 31-01-2014  20:03 uDank je. Ik ben ook erg benieuwd het zal nog wel een jaartje of twee duren voordat ik je een flesje kan laten proeven.
Geduld is een schone zaak ;-)

Maar ik hoef niet te proeven hoor, ik heb mijn portie van dit genre al gehad...
Maar je mag me er tzt alles over vertellen onder het genot van een echt biertje ;-)

Zwaai
 :degroeten:

John


Adbrouwt

Citaat van: John op 01-02-2014  22:44 uHeb je 180 of 120 min. gekookt?
Twee uur gekookt. Is dat te kort denk je John?

edit: foutje ontdekt in het recept John ik heb het aangepast nu is de hop ook 120 minuten gekookt  ;)

Adbrouwt

Na twee dagen nog geen activiteit waar te nemen :-\



Na zes dagen feest in de mandfles. Het is spontaan begonnen. Wat een magisch moment. Een echte oersoep.



 :elifant: :dansen: :elifant: :hoera: :elifant:

RJT

 :brouwen:

Top! De eerste beproeving heb je er al op zitten, nu nog eentje van een jaar of twee ;)

Succes! Ik hoop dat het lukt!

Fripel

Leuk hoor!

Ik weet niet of ik van dit bier hou maar het is wel een leuk proces.
Dit nodigt wel uit om het ook eens te proberen.

 :degroeten:

Twonky

Citaat van: Adbrouwt op 04-02-2014  17:18 uNa zes dagen feest in de mandfles. Het is spontaan begonnen. Wat een magisch moment. Een echte oersoep.

Kijk dat is goed begonnen!
Gefeliciteerd!

Zwaai
 :degroeten:

alrikdew

Ik heb altijd een beetje mijn bedenkingen over lambieken in Nederland vanwege de slechte luchtkwaliteit (vooral de randstad). Ik wil hier in Amsterdam het zeker niet doen vanwege al de rotzooi die alleen al van de tram af komt!

Oscar

Citaat van: alrikdew op 04-02-2014  23:22 uIk heb altijd een beetje mijn bedenkingen over lambieken in Nederland vanwege de slechte luchtkwaliteit (vooral de randstad).

Je spreekt hier alleen voor je zelf en de Randstad toch... buiten de Randstad is de lucht zuiver met fantastische gisten... :biersmile: :brouwen:

Oxhead

Alsof de lucht rond Brussel zo schoon is. ;)

koffie

Wij hebben niet eens een tram in Flevoland :P

seed7

Citaat van: Oscar op 04-02-2014  23:47 uJe spreekt hier alleen voor je zelf en de Randstad toch... buiten de Randstad is de lucht zuiver met fantastische gisten... :biersmile: :brouwen:

In de Randstad moet je gewoon een lager koelschip gebruiken, het probleem is namelijk dat de gist daar niet zo hoog komt door al die zware metalen...

Ingo ;)

RobinB

Citaat van: Oxhead op 05-02-2014  07:52 uAlsof de lucht rond Brussel zo schoon is. ;)
Inderdaad! :D

Herman

Viezere lucht is zwaarder en slaat eerder neer. Bevruchting vind plaats door spontaan uit de lucht neerslaande microorganismen. Derhalve is vieze lucht dus een pre voor het brouwen van Lambic >:D . Het is echt waar, bewijs maar dat het niet zo is!  :) 

Adbrouwt

Citaat van: Herman op 06-02-2014  22:57 uViezere lucht is zwaarder en slaat eerder neer. Bevruchting vind plaats door spontaan uit de lucht neerslaande microorganismen. Derhalve is vieze lucht dus een pre voor het brouwen van Lambic >:D . Het is echt waar, bewijs maar dat het niet zo is!  :)
Dat is balen herman, het lijkt erop dat de lucht te schoon is in flevoland. Maar een dag met veel smog uitzoeken de volgende keer.

 :huilen: :huilen: :huilen: :huilen: :huilen: :huilen: :huilen:

koffie

Volgende keer moet ik dus even flink gassen met de kever voordat ik het wort buiten zet?

orangeloo

Goeie tip, zal ik de volgende keer onze DAF 66 buiten rijden. Flink de choke erop.  :) ;D ^-^

Adbrouwt

Inmiddels een kleine maand verder. Na twee weken was de activiteit en de centimeters schuim verdwenen en stond het waterslot weer stil.  :slaperig:



Sinds vandaag komen er weer blubjes uit het water slot. Het ziet er mooi en nog steeds fris uit. :merlin:



Soms zie ik foto's van lambiek brouwers waar de haren op staan met daar tussendoor wilde paddestoelen. Gaat dat stadium voor mij ook nog aanbreken of houdt het Waterslot de groei van deze schimmels tegen?

Ad
 :degroeten:

toon van den broek

Hallo Ad,

Hele heftige schimmels zal je waarschijnlijk niet krijgen op glas, hoewel het toch wel veel beter is als je fles tot boven toe vol zou zijn. Het uitwisselingsoppervlak is n.l. erg groot t.o.v. de hoeveelheid bier die in je fles zit.
Mijn ervaring is wel dat in glas/rvs vergiste lambiek toch wat meer appeltjessmaak krijgt en minder complex is dan die uit hout.
Volgende week houd ik twee proeverijen in resp. Leiden (di) en Heerhugowaard (wo) en dan neem ik verschillende lambieken mee zodat belangstellenden deze verschillen kunnen proeven.

Groetjes, Toon.

RobinB

Er zijn nauwelijks anaerobe filamenteuze schimmels.
Dat jij ze niet krijgt in je mandfles zou daarmee kunnen samenhangen.

Ook kan het heel goed zijn dat de genoemde "schimmels" geen filamenteuze schimmels zijn maar gisten. :)

Adbrouwt

Inmiddels wat meer gelezen en steeds vaker lees ik dat lambiek ook zuurstof nodig heeft tijdens de vergisting. Momenteel zit alles in een mandfles. Dus het moest er maar van komen en dus een houten vat aangeschaft in België.

Het vat staat gevuld met water om het een beetje vloeistofdicht te krijgen. Nu wil ik hier mijn spontane lambiek verder in laten vergisten.
Twee vragen.
1) Geeft een nieuw vat niet teveel houtsmaak af en hoe is dit te voorkomen. Bijvoorbeeld vaak spoelen met water  :weetniet:

2) Ik heb 13 liter in de mandfles zitten mijn houtenvat is 16 liter. Kan ik gewoon 10 liter bijbrouwen en dit samen met de 13 liter die al staat te vergisten aanvullen tot ongeveer 15,5 liter. Of is het beter de 10 liter aan te enten met de al vergistende lambiek dit kort laten vergisten en dit dan aanvullen tot 15,5 liter. De overgebleven 7,5 liter gebruiken om het houtenvat regelmatig aan te vullen.  :weetniet:

Groeten

Ad
 :degroeten:

seed7

Zo te zien is het een kastanje vat, kastanje geeft veel minder smaak af dan nieuw eiken. Je kunt inderdaad veelvuldig met warm, niet kokend, water spoelen om er smaak uit te krijgen.

Ja, gewoon wat bij brouwen en het deel van het brouwsel dat je op de fles houdt enten met wat van je lambiek.

Ingo

Adbrouwt

Citaat van: seed7 op 16-03-2014  20:04 uZo te zien is het een kastanje vat, kastanje geeft veel minder smaak af dan nieuw eiken. Je kunt inderdaad veelvuldig met warm, niet kokend, water spoelen om er smaak uit te krijgen.
Ja, gewoon wat bij brouwen en het deel van het brouwsel dat je op de fles houdt enten met wat van je lambiek.
Goed gezien Ingo het is inderdaad een kastanje vat. Ik zal hem vaak spoelen om de houtsmaak zoveel mogelijk eruit te wassen.
Dat wordt weer brouwen dus.  :brouwen:

jan le mercier

Adbrouwt,

Hoe is het ondertussen met je lambiek? Zit ie in het kastanje vat? Heb je nog beweging sinds je het erin hebt gegoten?

Heel benieuwd!

Jan.

Adbrouwt

Citaat van: jan le mercier op 13-04-2014  09:10 uHoe is het ondertussen met je lambiek? Zit ie in het kastanje vat? Heb je nog beweging sinds je het erin hebt gegoten?
Ha Jan, de lambiek zit momenteel nog in de mandfles. Het katanjevat heb ik gevuld met water om hem vloeistofdicht te krijgen en de meeste houtsmaak eruit te wassen. Momenteel heb ik ongeveer 12 liter in de mandfles zitten en het katanje vat is 16 liter. Dus ik moet nog even lambiek bij brouwen om het kastanje vat goed aan te vullen. Hier ben ik nog tijd voor aan het zoeken  :geduld: maar lambiek heeft niet veel haast natuurlijk. Maar ik heb wel geleerd van jou dat je niet de stop op het houtenvat moet doen  ;)
Momenteel drijven er dikke brokken gist in de mandfles en blubt hij om de 5 seconde. Het leeft dus nog steeds.



Groeten

Ad  :degroeten:

koffie

Hoveel liter heb je nodig? Ik heb hier nog wel wat Lelystadse Lambiek in een gistvat staan.
Oh wacht... litertje of 4... moet geen probleem zijn, je bent welkom om 4-5 liter op te halen als je wil.

Adbrouwt

Ha Koffie  :ziek: (zie tekst op de mok)

Bedankt voor het vriendelijke aanbod.  :duimop: Maar ik ga binnenkort een keertje een batch brouwen om aan te vullen voor het kastanjevat. Maar misschien kunnen we in 2016 wel een mooie blend van lambieken maken en er een top flevo geuze van maken. Ook kunnen we blenden met het forum volgens mij is daar al een draadje voor opgezet. Je moet wel een  :engel: geduld hebben voor die lambieken. Hopelijk zijn ze te zuipen.  samenvol

Adbrouwt



Vandaag mijn lambiek na bijna een jaar gisten op een glazen mandfles overgebracht naar een kastanje vat van 18 liter. De bedoeling is om hem daar een maand in te laten zitten en dan een derde deel bottelen, een derde deel gistfles en een derde deel laten zitten in het kastanje vat. Het deel wat in het vat blijft krijgt dan een verse lading gebrouwen lambiek. Het deel wat in de gistfles gaat mag verder rijpen en de gebottelde deel is hopelijk na een jaar op dronk.
Tja ik heb hem natuurlijk ook geproefd. En het smaakte naar lambiek. Het was licht zuur met een kleine wrange afdronk. Het grappige was dat het leek alsof er een houtsmaak aanzat. Nu kan ik me een bier van Toon van den Broek herinneren die een gist gebruikt had die een hout smaak afgeeft zonder dat het bier ooit in aanraking is geweest met hout.
De smaak deed me ook erg denken aan de smaak van de spontane flevo van forumlid Koffie.
Kortom ik ben voorlopig tevreden met het resultaat. Waarschijnlijk heb ik geluk gehad met mijn glazen fles want ik hoor vaak dat het niet mogelijk is om daar een lekkere lambiek uit te krijgen. Ik moet wel zeggen dat hij wat zuurder mag worden.
Het blijft toch iets bijzonders om de natuurlijk zijn gang te laten gaan. :merlin:

Oscar

Ad, vervang dat waterslot nu eens door een houtenstop. Zo'n waterslot dient geen enkele nut voor een lambiek... ;)

Adbrouwt

Citaat van: Oscar op 11-01-2015  14:40 uAd, vervang dat waterslot nu eens door een houtenstop. Zo'n waterslot dient geen enkele nut voor een lambiek... ;)
Haha nee het heeft geen nut maar het smoelt wel mooi.  ^-^

koffie

Citaat van: Adbrouwt op 11-01-2015  14:16 u

Vandaag mijn lambiek na bijna een jaar gisten op een glazen mandfles overgebracht naar een kastanje vat van 18 liter. De bedoeling is om hem daar een maand in te laten zitten en dan een derde deel bottelen, een derde deel gistfles en een derde deel laten zitten in het kastanje vat. Het deel wat in het vat blijft krijgt dan een verse lading gebrouwen lambiek. Het deel wat in de gistfles gaat mag verder rijpen en de gebottelde deel is hopelijk na een jaar op dronk.
Tja ik heb hem natuurlijk ook geproefd. En het smaakte naar lambiek. Het was licht zuur met een kleine wrange afdronk. Het grappige was dat het leek alsof er een houtsmaak aanzat. Nu kan ik me een bier van Toon van den Broek herinneren die een gist gebruikt had die een hout smaak afgeeft zonder dat het bier ooit in aanraking is geweest met hout.
De smaak deed me ook erg denken aan de smaak van de spontane flevo van forumlid Koffie.
Kortom ik ben voorlopig tevreden met het resultaat. Waarschijnlijk heb ik geluk gehad met mijn glazen fles want ik hoor vaak dat het niet mogelijk is om daar een lekkere lambiek uit te krijgen. Ik moet wel zeggen dat hij wat zuurder mag worden.
Het blijft toch iets bijzonders om de natuurlijk zijn gang te laten gaan. :merlin:
Heb je hem al op dan?! Je hebt potdorrie mijn bier eerder op dan ik  :o

Adbrouwt

Een nieuw brouwsel gemaakt om de oude lambiek aan te vullen. Had nog een oude zak hop liggen. Nu lekker in de buitenlucht laten afkoelen en dan kunnen we weer gaan wachten.




Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptLambiek Cornelia
Kenmerk#27b acid
Brouwdatum14-2-2015
BiertypeLambi(e)k (oude(B))
Aantal liters20
Gewenst begin SG1055 (5,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement76,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater31,6 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater19,7 liter
Spoelwater9,4 liter
Kooktijd120 minuten
Berekende kleur11 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid14 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC55,1 %2719 gr3 EBC
Tarwevlokken18,0 %887 gr4 EBC
Tarwemout18,0 %887 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC9,0 %443 gr16 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hersbrücker1,0 %100 gr120 minuten13 EBU

OpmerkingenHop Hersbrucker  van 2012

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWilde Flevo Gist
Gist toegevoegd als

maischschema

Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C45 minuten4,0 l/kg
272°C45 minuten4,0 l/kg
375°C10 minuten4,0 l/kg

Opmerkingen-



jan le mercier

Adbrouwt,

Wat is je volgende stap nu? Heb je al iets gebotteld? Ga je het nog altijd 1/3de 1/3de 1/3de doen?

Jan.

Adbrouwt

Citaat van: jan le mercier op 14-02-2015  18:23 uAdbrouwt,

Wat is je volgende stap nu? Heb je al iets gebotteld? Ga je het nog altijd 1/3de 1/3de 1/3de doen?

Jan.
Ja de planning is om het geheel in drieen te verdelen. Morgen ga ik een 8 liter in een mandfles steken en daarvan ga ik een liter of 4 bottelen. De 4 liter in het houten kastanje vat krijgt een nieuwe lading lambiek te eten.

jan le mercier

Ik ben niet zo heel snel... Zou je nog ns kunnen herhalen:

Hoeveel liter zit er in dat vat? 16?

Hoeveel ga je eruit halen?

Hoeveel liter vers wort heb je nu?

Jan.

Adbrouwt

Er zit een kleine 12 liter in het vat. Ik haal er 8 uit. Wat er achter blijft zal tussen de nul en vier liter zijn. Daar gaat de nieuwe wort op.

jan le mercier

OK. Ik snap wel niet goed waarom je niet gewoon alles bottelt: vat leeg en nieuwe lambiek (wort dus nog) erin.

Zo heb ik het gedaan. Wat is precies het nut van die mandfles? Als ik het goed heb, dan heeft die (eerste) lambiek toch al een jaar op fles gestaan, niet?

Jan.

Adbrouwt

Citaat van: jan le mercier op 14-02-2015  20:04 uOK. Ik snap wel niet goed waarom je niet gewoon alles bottelt: vat leeg en nieuwe lambiek (wort dus nog) erin.

Zo heb ik het gedaan. Wat is precies het nut van die mandfles? Als ik het goed heb, dan heeft die (eerste) lambiek toch al een jaar op fles gestaan, niet?

Jan.
Ach Jan je hebt gelijk. Ik doe maar wat en hoop een drinkbaar lambiekske te maken. Daarom probeer ik zoveel mogelijk dingen uit. Op de fles op het vat in de mandfles en misschien verzin ik nog wel iets. Een beetje de kansen spreiden. Lambiek is natuurlijk wel de punk onder de bieren. Vreemd maar wel lekker  ;)

jan le mercier

De punk onder de bieren? Zo heb ik het nog niet bezien. Hier zeggen ze vaak "de nestor".

Jan.

toon van den broek

Misschien bedoelt Ad de 'Funk' onder de bieren.

Toon

Adbrouwt

Citaat van: toon van den broek op 15-02-2015  10:14 uMisschien bedoelt Ad de 'Funk' onder de bieren.

Toon
Funky is het zeker Toon maar om je wort in je tuin te laten bevruchten en alles tegendraads doen is behoorlijk punk. Heeft misschien ook te maken met mijn muziek smaak.

Adbrouwt

Vandaag de verdeling gedaan. De 1 jarige lambiek uit het vat in een fles gedaan en geproefd natuurlijk. Hé nu smaakt hij wel wat zurig en een hout smaakje naar een maand rijpen op een kastanje vat. Beetje medicinaal smaakje maar zeker niet vies. Dat lijkt de goede kant op te gaan. Binnenkort wat liters bottelen en over een jaar nog eens proeven. De achtergebleven lambiek heeft weer een liter of 15 verse wort gekregen. De overige 4 liter in een fles gestoken om straks het houten vat mee aan te vullen.


Adbrouwt

Het leeft in de fles. Blijft toch een magisch moment. Spontane oersoep.  :merlin:


jan le mercier

Adbrouwt,

Dus dit is de overige vier liter waar je het over had? Dit is vers, klopt dat?

*

Zelf weet ik het nog heel goed: 26 januari 2014 (niet(?) toevallig de verjaardag van mijn petekind): toen kwam er leven in de bolle fles van mijn eerste lambiek. Dat was echt een euforie-moment. Net zoals de eerste keer dat mijn zuurdesembrood uit de oven kwam. Geweldig gewoon. Zeker één van de hoogtepunten uit mijn "brouwerscarrière".

*

Wanneer ga je bottelen?

Jan.

Adbrouwt

Ja Jan dit is de 4 liter verse wort die een nacht buiten gestaan heeft. Deze wil ik gaan gebruiken om het houtenvat aan te vullen.  Dit is de tweede maal dat ik een spontane vergisting heb ingezet. Maar het eerste teken van leven blijft toch mooi. Het is alsof je bier zijn zwangerschap ingaat.

jan le mercier

Adbrouwt,

Dan denk ik eerder (maar ik ben wel geen vader) aan bloesem. Ben jij ooit al 'ns naar boomgaarden in volle bloesem gaan kijken, Adbrouwt? Hier in het zuiden, in Limburg, in haspengouw, is er rond Sint-Truiden een streek waar je de bloesemroute kunt doen. Prachtig is dat. Je rijdt dan door de boomgaarden en ziet niets dan die mooi, witte bloesem. Subliem!

Op het etiket van de kriek van Cantillon staat er overigens een(in mijn ogen) heel mooi schilderij van een bloesemende kriekboom.

http://res.cloudinary.com/ratebeer/image/upload/w_250,c_limit,q_85,d_beer_def.gif/beer_6013.jpg

*

En wanneer ga je nu bottelen, Adbrouwt?

Jan.

Adbrouwt

Vergeten te vertellen dat ik zaterdag 4 liter ga bottelen

Adbrouwt

Vanmorgen vier liter lambiek gebotteld. Kurk erin en kroonkurk erop dat staat stoer. Nu maar een hele tijd wegleggen want vandaag vond ik de medicinale smaak overheersen. Weet iemand of dat nog op geruimd kan worden door de gisten :weetniet:

jan le mercier

Adbrouwt,

Heb je foto's genomen?

Zeer benieuwd.

Jan.

Oscar

Citaat van: Adbrouwt op 21-02-2015  12:51 uwant vandaag vond ik de medicinale smaak overheersen. Weet iemand of dat nog op geruimd kan worden door de gisten :weetniet:

Dat weet je over een jaar...en in een jaar kan er nog veel gebeuren....;-)

Zooms

Ad,

Je weet hoe ik denk over Lambiek, maar deze wil ik toch echt wel een keer proberen hoor!

Adbrouwt



Gisteren een flesje spontanus Adrianus open gemaakt. Het bier was kraak helder. Nauwelijks schuim en een beetje koolzuur. De vorige keer smaakte het vrij medicinaal. De eerste slok , tjee wel spannend hoor voor iets wat je twee jaar geleden gebrouwen hebt, zo dat valt niet tegen. Een zurig complex smaakje. Op de achtergrond nog een klein beetje medicinaal meer niet storend. Ik proef wat houttonen die gelukkig niet lang in je mond blijven hangen. Ik ben tevreden over de smaak maar hoop op een verdere evolutie van het bier. Deze ga ik eens laten proeven bij mijn bier vrienden

EvdBroek

Citaat van: Adbrouwt op 02-01-2016  11:05 uDe eerste slok , tjee wel spannend hoor voor iets wat je twee jaar geleden gebrouwen hebt, zo dat valt niet tegen.
En vond je het het wachten waard? Ga je de overige flessen langer laten liggen?

Adbrouwt

Citaat van: EvdBroek op 02-01-2016  12:32 uEn vond je het het wachten waard? Ga je de overige flessen langer laten liggen?
Het was zeker het wachten waard. Ik ga vanaf nu regelmatig een flesje openen. Ook ga ik enkele flessen lang wegleggen. Voor de start heb je een lange adem nodig maar nu zijn we vertrokken [emoji3]

jan le mercier

Ad,

Leuk dat het goed proeft! Proficiat, Ad!

Wel jammer dat de foto niet zo duidelijk is. Ik kan het persoonlijk niet zo goed zien. Ik had dit bier ook zelf eens heeeeeeeeel graag geproefd, dat spreekt natuurlijk voor zich.

Ik ga het bij mezelf wel anders doen. Vorig jaar had ik 250 flesjes en daarvan heb ik er één tiende opgedronken. Nu heb ik weer één tiende voor dit jaar (2016), volgend jaar weer één tiende enz...

Maar ik ga wel een gedeelte van de "oogst" van dit jaar bij de te bottelen lambiek van dit jaar gieten. Dat vind ik interessant.

Eerlijk gezegd zou ik dat ook zo doen, Ad: een paar flesjes van vorig jaar bij je lambiek gieten die je nu gaat bottelen.

Het is natuurlijk maar gewoon mijn idee.

Jan.

Adbrouwt

Citaat van: jan le mercier op 02-01-2016  21:47 uAd,

Leuk dat het goed proeft! Proficiat, Ad!

Wel jammer dat de foto niet zo duidelijk is. Ik kan het persoonlijk niet zo goed zien. Ik had dit bier ook zelf eens heeeeeeeeel graag geproefd, dat spreekt natuurlijk voor zich.

Ik ga het bij mezelf wel anders doen. Vorig jaar had ik 250 flesjes en daarvan heb ik er één tiende opgedronken. Nu heb ik weer één tiende voor dit jaar (2016), volgend jaar weer één tiende enz...

Maar ik ga wel een gedeelte van de "oogst" van dit jaar bij de te bottelen lambiek van dit jaar gieten. Dat vind ik interessant.

Eerlijk gezegd zou ik dat ook zo doen, Ad: een paar flesjes van vorig jaar bij je lambiek gieten die je nu gaat bottelen.

Het is natuurlijk maar gewoon mijn idee.

Jan.
Ha Jan
Zoals je aan de foto ziet is fotograferen niet mijn hobby. Maar de kleur was mooi en het was kraakhelder. Jan er gaat vast nog eens een gelegenheid komen dat je dit biertje kunt proeven. Uiteraard wil ik jou brouwsels ook graag proeven.
Als je wat terug leest in dit topic zie je dat ik nog 4 liter in een mandfles heb zitten om te mengen bottelen etc. Ga daar nog een bestemming voor zoeken.


Zooms

Geweldig! Maar wat een lange adem voor zo'n bier. :weetniet: Heb nooit zoveel geduld ben ik bang.

Wolter

Goed om te horen ad. Leuk dat het geduld wordt beloond.

Adbrouwt

Citaat van: Wolter op 02-01-2016  22:34 uGoed om te horen ad. Leuk dat het geduld wordt beloond.
Citaat van: Zooms op 02-01-2016  22:16 uGeweldig! Maar wat een lange adem voor zo'n bier. :weetniet: Heb nooit zoveel geduld ben ik bang.
Ga hem natuurlijk ook op jullie uittesten.  >:D

Oscar

Citaat van: Zooms op 02-01-2016  22:16 uHeb nooit zoveel geduld ben ik bang.

De truc is dat je voldoende ander lekker bier op voorraad hebt   :biersmile: :proost: en gebrek aan geduld levert nooit goed bier op... ;)

jan le mercier

Dat is een waarheid als een koe, Oscar!

Ik vond het persoonlijk ook wel vooral de eerste keer heel moeilijk. In 2014 heb ik een jaar moeten wachten voor het bottelen van mijn eerste lambiek: van 22 januari tot 23 januari het jaar erop. Dat duurde, duurde en duurde!! Maar nu heb ik van 26 januari 2015 weer hetzelfde gedaan en kijk: binnen 24 dagen zijn we al zo ver. Nu duurde het helemaal niets.

Ik ben wel blij dat ik het zo lang heb "volgehouden": moest ik het nu eerder hebben gebotteld, dan zou dat zeker een slecht gevoel hebben gegeven.

Jan.

_M_M_

Met plezier dit topic doorgelezen en ook meteen mijn biermaten op de hoogte gesteld dat ik een lambiek wil gaan brouwen...  Hopelijk zitten er ook genoeg wilde gistjes in z-o Brabant in de lucht..  En wanneer (winter, lente, zomer, herfst) is de beste tijd om te beginnen?

jan le mercier

MM,

"Traditioneel" (dit is te zeggen: volgens Jef Van Den Steen) zeggen ze tussen de twee "drakendoders": Sint-Michiel (29 september) en Sint-Joris (23 april: mijn verjaardag.)

Het beeld van Sint-Michiel die de draak doodt, is heel bekend. Die staat op het stadhuis van Brussel: de op één na enige gotische toren die is afgewerkt in België. Vroeger (ik weet niet of dat nog bestaat) waren er hier sigaretten die groene michel heetten. Dat was een (effectief groen!) pakje met daar Sint-Michiel op. Hele zware sigaretten.

En nu ik er toch over bezig ben: in New York in november kwam ik op de metro een agent tegen, een hele jonge kerel, die onder zijn kepie een foto/prent had waarop Sint-Michiel stond. Ik veronderstel dat dat was voor bescherming.

Jan

_M_M_

Oh dan heb ik nog wel even... Bedankt voor de info jan! :brouwen:


Ps.  Sorry dat ik je draadje bevuil ad  :police:

EvdBroek

Citaat van: _M_M_ op 06-01-2016  17:26 uMet plezier dit topic doorgelezen en ook meteen mijn biermaten op de hoogte gesteld dat ik een lambiek wil gaan brouwen...  Hopelijk zitten er ook genoeg wilde gistjes in z-o Brabant in de lucht..  En wanneer (winter, lente, zomer, herfst) is de beste tijd om te beginnen?
In dit deel van z-o Brabant wel, ik heb die inmiddels gevangen in een soort starter. A.s. zaterdag ga ik ook beginnen met mijn lambiek.

Adbrouwt

Citaat van: _M_M_ op 06-01-2016  19:22 uOh dan heb ik nog wel even... Bedankt voor de info jan! :brouwen:


Ps.  Sorry dat ik je draadje bevuil ad  :police:
Geen probleem en leuk dat je het geïnspireerd heeft. Het is wel voor mensen met veel geduld en een lange adem. Veel plezier met het vangen van de Brabantse gisten. Zijn het Peelse gisten?

_M_M_

Ja inderdaad, Deurnese gisten om precies te zijn (hoop ik)  [emoji16]

Lonnes

Wauw Ad, wat een geduld... Ik ben bang dat ik het retevies vind, maar ik ben wel nieuwsgierig!

Adbrouwt

Afgelopen vrijdag een derde lambiek gebrouwen. Het houtenvat bijna helemaal geleegd en een deel gebotteld als lambiek 2015. Verder een blend gemaakt van lambiek 2014 met lambiek 2015 met 4 gram per liter suiker. De lambiek van 2015 heeft een jaar op een beuken vat gezeten terwijl de 2014 een jaar op glas en een maand op hout heeft gezeten. De smaak was wat meer houtig met een kleine medicinale toets. Ben benieuwd hoe de blend zich gaat ontwikkelen. Ik hoop dat deze wat zachtere smaken krijgt. Maarja dat wordt weer een jaar wachten (maar wel af en toe stiekem proeven natuurlijk).


Oscar

Citaat van: Adbrouwt op 07-02-2016  23:46 uMaarja dat wordt weer een jaar wachten (maar wel af en toe stiekem proeven natuurlijk).

Dat tussendoor proeven leer je niet echt veel van... Gewoon geduld en pas volgend jaar 1e fles openen  :biersmile:

Adbrouwt

Citaat van: Oscar op 07-02-2016  23:53 uDat tussendoor proeven leer je niet echt veel van... Gewoon geduld en pas volgend jaar 1e fles openen :biersmile:
OK ik zal op mijn handen gaan zitten en een stuk tape op de muil plakken. Maar ik ga je tip wel ter harte nemen. Zonde om vieze flessen te moeten drinken. Mijn ervaring is trouwens dat je overal van leert ook al denk je in eerste instantie dat je er niet van geleerd hebt.  :leren: :leren:

jan le mercier

Ik vind het een heel mooi flesje, Ad. Mooi etiket ook. Zijn het 37,5-jes?

Jan.

Adbrouwt

Van alles wat Jan enkele 25 cl  een paar 37,5 cl en wat flessen 75 cl. Etiket ben ik redelijk tevreden over maar het is vooral functioneel.   Ze moeten jaren mee en dan is het nog wel handig om te weten wat er in zit. 

jan le mercier

En zitten er wijnkurken in? Of enkel kroonkurk erop?

Jan

Adbrouwt

De 25 cl flesjes hebben een kroonkurk zonder wijnkurk. De andere flessen hebben een wijnkurk en een kroonkurk. De kroonkurk is als het kooitje bij de champagne stop dus om de kurk op zijn plek te houden. Verder ziet het er wel stoer uit. Die wijnkurk in zo'n flesje proppen is trouwens nog een heel karwei. Maarja ik heb dan ook de goedkoopste kurken stopper.  :nut:

EvdBroek

Citaat van: Adbrouwt op 07-02-2016  23:46 uAfgelopen vrijdag een derde lambiek gebrouwen. Het houtenvat bijna helemaal geleegd en een deel gebotteld als lambiek 2015. Verder een blend gemaakt van lambiek 2014 met lambiek 2015 met 4 gram per liter suiker. De lambiek van 2015 heeft een jaar op een beuken vat gezeten terwijl de 2014 een jaar op glas en een maand op hout heeft gezeten. De smaak was wat meer houtig met een kleine medicinale toets. Ben benieuwd hoe de blend zich gaat ontwikkelen. Ik hoop dat deze wat zachtere smaken krijgt. Maarja dat wordt weer een jaar wachten (maar wel af en toe stiekem proeven natuurlijk).



Mooie flessen Ad!!!

Adbrouwt

Afgelopen vrijdag een lambiek gebrouwen en deze stond vandaag flink te borrelen door het waterstot. Ik denk twee bellen per seconde. Dus flink leven in het kastanjevat.

Adbrouwt



Het leeft. Het waterslot gaat als een malle tekeer. Jammer dat ik weer een jaar moet wachten voordat deze te proeven is.

EvdBroek

Ziet er goed uit Ad!

Inderdaad dat wachten hè... dat is wel moeilijk.

Adbrouwt

Citaat van: Adbrouwt op 02-01-2016  14:53 uHet was zeker het wachten waard. Ik ga vanaf nu regelmatig een flesje openen. Ook ga ik enkele flessen lang wegleggen. Voor de start heb je een lange adem nodig maar nu zijn we vertrokken [emoji3]
Na een jaar op fles blijft de smaak toch wat achter. Ik had gehoopt dat de lambiek wat zuurder zou worden. Helaas na twee jaar op fles nog steeds geen zure lambiek. In het houtenvat zat nog lambiek welke in februari gebrouwen was. Helaas had deze niet een mooi zuur. Wel de houttonen en de wrange smaak. Het is meer alsof je op een ijsco stokje aan het sabbelen bent.
Dus besloten 15 liter door de gootsteen te kappen.  :huilen:  Vat schoon gemaakt en nieuwe lambiek gebrouwen. Deze heeft een nacht buiten gestaan. Alles in het vat gedaan en het residu van een cantillon en boon lambiek toegevoegd met de hoop nu de juiste cultuur in mij vaatje te krijgen. Ik hoop op een zuurdere smaak over een jaar. Dat wordt weer een jaar wachten   :geduld:

seed7

Jaja, je moet best wat moeite doen om zuur bier te brouwen, gaat niet zomaar :)

Ingo

Oscar

 :) Je moet niet denken dat een mooie lambiek brouwen makkelijk is... :brouwen: Dat valt nog flink tegen... ;-)

Ansius

Citaat van: Oscar op 31-12-2016  11:43 u:) Je moet niet denken dat een mooie lambiek brouwen makkelijk is... :brouwen: Dat valt nog flink tegen... ;-)

Onzin!

Adbrouwt

Citaat van: Oscar op 31-12-2016  11:43 u:) Je moet niet denken dat een mooie lambiek brouwen makkelijk is... :brouwen: Dat valt nog flink tegen... ;-)
Het brouwen was niet moeilijk. Het bevruchten en vergisten viel nog niet mee. Hopelijk gaat deze nieuwe geënt met Cantillion en Boon wel lukken.

William

Citaat van: Adbrouwt op 31-12-2016  11:07 uDus besloten 15 liter door de gootsteen te kappen.  :huilen: 

Er zitten teveel brouwers bij jou in de buurt. Die wilde gisten en bacteriën krijgen geen kans met al die gecultiveerde gisten daar in de lucht ;) .

Adbrouwt

Citaat van: William op 31-12-2016  16:34 uEr zitten teveel brouwers bij jou in de buurt. Die wilde gisten en bacteriën krijgen geen kans met al die gecultiveerde gisten daar in de lucht ;) .
Ben er ook bang voor William vandaar dat ik de natuur een klein handje geholpen heb met de Cantillion residu. Beter goed gejat dan slecht gevangen [emoji6]

toon van den broek

Hallo Ad,

Je hoeft niet te spreken van jatten, want de aarde met al haar organismen behoort ons allen toe.
Wat ik al eerder eens geschreven heb: heel veel lambiekbrouwerijen/stekerijen hebben van elkaar vaten gebruikt/overgenomen in het verleden.
Historisch gezien pak je het dus correct op.

Iedereen een goede jaarwisseling met volgend jaar weer goede/ soms betere bieren!

Toon

Adbrouwt

Citaat van: toon van den broek op 31-12-2016  20:59 uHallo Ad,

Je hoeft niet te spreken van jatten, want de aarde met al haar organismen behoort ons allen toe.
Wat ik al eerder eens geschreven heb: heel veel lambiekbrouwerijen/stekerijen hebben van elkaar vaten gebruikt/overgenomen in het verleden.
Historisch gezien pak je het dus correct op.

Iedereen een goede jaarwisseling met volgend jaar weer goede/ soms betere bieren!

Toon
Wat een fijne geruststellende gedachte Toon. Het vaatje wat ik geleend heb was groen en had een volume van 37,5 cl.  Toon en het hobbybrouwen forum  een geuzig 2017 gewenst.

EvdBroek

Citaat van: Adbrouwt op 31-12-2016  16:38 uBen er ook bang voor William vandaar dat ik de natuur een klein handje geholpen heb met de Cantillion residu. Beter goed gejat dan slecht gevangen [emoji6]

Ik heb er vorig jaar ook een bodempje Boon Oude Kriek bij gedaan.
Wel erg jammer dat je zo lang hebt moeten wachten op iets dat uiteindelijk niet gelukt is

Veel succes nu Ad!

jan le mercier

Af,

Jouw vat is 15 liter, klopt dat?

Heb je het vat in de loop van het jaar bijgevuld?

Ik vind het wel een beetje jammer dat je het weggegooid hebt. Had je het niet beter gebotteld?

Jan.

Adbrouwt

Ha Jan, ik heb een 18 liter vat. 16 liter gevuld en niet bijgevuld. Niet zuur naar een jaar en vorig jaar ook al niet. Dus uithuilen en opnieuw beginnen.

jan le mercier

Jammer. Ik ben ongeveer op dezelfde tijd begonnen als jij in quasi hetzelfde vat. Binnen een dag of tien ga ik dat voor de vierde keer vullen. Vrijdag ga ik nog ns een lambiek drinken die daar in werd klaargemaakt. In 2014 gebrouwen en in 2015 gebotteld. Nu 2 jaar oud dus. Ik hou je op de hoogte.

Ik denk gewoon dat je dat niet kan beoordelen wanneer het pas uit het vat komt.

Jan.

hobbybob

Waarom hoor iik hier niet bij welke temperatuur het vat gestaan heeft, verzuring heeft wel een bepaalde temperatuur behoefte volgens mij was het niet rond 16 graden?

Adbrouwt

Citaat van: jan le mercier op 11-01-2017  18:21 uIk denk gewoon dat je dat niet kan beoordelen wanneer het pas uit het vat komt.
Ik ben in januari 2014 begonnen in het vat. De eerste lambiek braaf bij gevuld tijdens bottelen niet zuur na een jaar op fles niet zuur en na twee jaar ook niet zuur. De lambiek van 2015 niet bij gevuld tijdens vergisting na een jaar tijdens het bottelen niet zuur na een jaar op fles niet zuur. De lambiek van 2016 na een jaar vergisten niet zuur hmmm bottelen en weer twee jaar geen zuur bier nee dus. Nieuwe start met een cantillion starter

Adbrouwt

Citaat van: hobbybob op 11-01-2017  19:17 uWaarom hoor iik hier niet bij welke temperatuur het vat gestaan heeft, verzuring heeft wel een bepaalde temperatuur behoefte volgens mij was het niet rond 16 graden?
Het vat staat op zolder tussen de 17 en 25 graden ongeveer

Adbrouwt



De vergisting ziet er deze keer wat anders uit als voorgaande keren. Het schuim is bruiner en de bellen zijn groter en witter. Dus hopelijk heb ik nu de goede cultuur te pakken om een mooie lambiek te krijgen naar een jaar vergisten.

Richard

Mogelijk is dat bruine hophars. De hopharsen kunnen/ dienen door de hoofdvergisting uit het vat gedrukt te worden. Mits je de hoofdvergisting op houten vat doet.

Richard


EvdBroek

Citaat van: Adbrouwt op 12-01-2017  08:35 uDe vergisting ziet er deze keer wat anders uit als voorgaande keren. Het schuim is bruiner en de bellen zijn groter en witter. Dus hopelijk heb ik nu de goede cultuur te pakken om een mooie lambiek te krijgen naar een jaar vergisten.
De vergisting van mijn Lambiek ziet er vergelijkbaar uit

jan le mercier

Ad,

Ik wil niet egocentrisch zijn, maar omdat ons lambiekproject toch een beetje op mekaar lijkt, geef ik je een foto van de mijne:




De linkse is de mijne: het is mijn eerste lambiek die ik ooit heb gebrouwen. Op 23 januari 2014 werd hij gebrouwen en op 23 januari 2015 gebotteld. Hij zit dus nu bijna 2 jaar op fles. Sorry dat ik het zelf zeg: maar het is echt goed. Natuurlijk nog geen Girardin of Cantillon, maar toch iets dat ik heel graag drink.

Jan

Adbrouwt

Jan, geen enkel probleem hoor ik ben blij dat het jou wel lukt. Blijkbaar heb jij wel de goede cultuur in je vat. Heb jij er ook gist van een commerciële lambiek in gegooid? Anders heb je een goede wilde vangst gehad. Mocht het mij nog lukken een fatsoenlijke lambiek te brouwen gaan we zeker een keertje wat ruilen.

jan le mercier

Ad,

Nee: bij mij is het gewoon puur natuur. Dit jaar ga ik wel aan een vat gekochte lambiek toevoegen. Ik heb 6 verschillende vaten. Dan kan ik het verschil zien. Ik hou je op de hoogte.

Jan.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.