Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Lactose toevoegen bij Milkstout  (gelezen 7105 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 354
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Lactose toevoegen bij Milkstout
« Gepost op: 27-01-2014 16:50 u »
Ga binnenkort een Milkstout brouwen en hierbij gaat lactose (melksuiker) toegevoegd worden.

Ik kan nergens vinden op welk moment ik deze lactose moet toevoegen.
Tijdens maischen?
Vanaf begin koken?
15 minuten voor einde koken?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline LRFokken

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 566
  • Land: nl
  • Een goed begin is een half biertje
Re: Lactose toevoegen bij Milkstout
« Reactie #1 Gepost op: 27-01-2014 16:52 u »
https://byo.com/stories/item/1155-milk-stout-it-does-a-body-good

Citaat
There are two schools of thought for adding the lactose, adding to the boil or during the primary fermentation. While both brewers agree that adding at either stage should provide the needed results, both add their lactose in the later stages of the boil. However, as with any homebrew, experimentation is in order. Some homebrew recipes add the lactose for the entire boil or just before the end of the boil. A few even add the lactose right before bottling.

Offline GJ

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lactose toevoegen bij Milkstout
« Reactie #2 Gepost op: 28-01-2014 07:12 u »
Hallo,

Als lactose wordt verhit wordt er mieremzuur gevormd, dus je pH kan iets dalen daardoor. Ben je in de gelegenheid om de pH te meten? Zo ja, zou je dat dan willen posten? Ben wel benieuwd naar hoeveel de pH daalt door omzetting van de lactose.

Groet,

GJ

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 354
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lactose toevoegen bij Milkstout
« Reactie #3 Gepost op: 28-01-2014 17:36 u »
Ik ga pas de laatste 15 min. van het koken de lactose toevoegen, dus pH-meten is dan niet meer aan de orde.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lactose toevoegen bij Milkstout
« Reactie #4 Gepost op: 28-01-2014 19:45 u »
Als lactose wordt verhit wordt er mieremzuur gevormd

Hoe gaat dit te werk?

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: Lactose toevoegen bij Milkstout
« Reactie #5 Gepost op: 28-01-2014 23:11 u »
Toevoegen laatste 10 min kook werkt goed volgens mij.
Ik doe niet anders (en het bier is drinkbaar).

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.461
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Lactose toevoegen bij Milkstout
« Reactie #6 Gepost op: 28-01-2014 23:23 u »
Hee interessante topic.
Ik heb onlangs ook een kilo Lactose gekocht maar nog nooit gebruikt.
Mijn bedoeling was deze te gebruiken om mijn kriekenbier er mee aan te zoeten.
Mijn vouw lust geen bier maar wel van dat mierzoete kriek.  :( je weet wel van dat roosvisee vruchtenbier.
Het is nog steeds een uitdaging om een bier te brouwen wat mijn vrouw wel lust.  ^-^
Overigens wel makkelijk, want ik heb meestal wel een BOB.  ;D

Ik lees nu dat ik dat had moeten mee koken, of kan ik het ook samen met de bottelsuiker toevoegen?
Weet ook iemand hoeveel per liter je kan / mag / moet gebruiken?


Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 354
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lactose toevoegen bij Milkstout
« Reactie #7 Gepost op: 28-01-2014 23:31 u »
Bij een recept voor een Milkstout, wat ik binnenkort ga brouwen, voor 20 liter is 300 gram lactose opgenomen.
En een SweetStout-recept in Brewing Classic Styles van 5,5-6 gallon is 450 gram opgenomen.

Offline Brambo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 179
  • Land: be
Re: Lactose toevoegen bij Milkstout
« Reactie #8 Gepost op: 11-07-2015 14:59 u »
Ik zou graag een gewone stout brouwen en bij een 10tal flesjes bij het bottelen lactose toevoegen om een milkstout te verkrijgen, is dit mogelijk of niet aan te raden?

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 354
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lactose toevoegen bij Milkstout
« Reactie #9 Gepost op: 11-07-2015 15:34 u »
Gewoon proberen. Neem 30 gram lactose, wat water erbij, laat even koken en afkoelen.
Daarna bij bottelen over de 10 flesjes verdelen. Je kunt maximaal 10 flesjes verspillen.
Dan gewoon met kristalsuiker bottelen.

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 354
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lactose toevoegen bij Milkstout
« Reactie #10 Gepost op: 11-07-2015 15:37 u »
PS Met de Milkstout hierboven besproken, ben ik 1e geworden op het ONK in 2014!

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Lactose toevoegen bij Milkstout
« Reactie #11 Gepost op: 11-07-2015 15:55 u »
PS Met de Milkstout hierboven besproken, ben ik 1e geworden op het ONK in 2014!

Toppie :)
En hoeveel lactose heb je uiteindelijk toegevoegd (en wanneer)?

Offline Brambo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 179
  • Land: be
Re: Lactose toevoegen bij Milkstout
« Reactie #12 Gepost op: 11-07-2015 16:03 u »
Ok gewoon proberen dus, bedankt voor de snelle reacties

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 354
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lactose toevoegen bij Milkstout
« Reactie #13 Gepost op: 11-07-2015 16:20 u »
Ik heb uiteindelijk 150 gram toegevoegd voor 20 liter en dit gedaan 15 minuten voor einde koken. (Zie Bewezen recepten)

Brambo: de dosering zou ik halveren en 15 - 20 gram toevoegen (ik heb me vergist, ik dacht 300 gram toegevoegd te hebben)

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.461
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Lactose toevoegen bij Milkstout
« Reactie #14 Gepost op: 11-07-2015 16:27 u »
Ik lees in deze topic niet de reden  waarom er lactose wordt toegevoegd.
Ik heb wel een idee of kan er naar raden maar ben benieuwd naar de rede van de topicstarter.  :biersmile:

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 354
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lactose toevoegen bij Milkstout
« Reactie #15 Gepost op: 11-07-2015 17:09 u »
Toevoegen van lactose is om een zoeter bier te krijgen.
Lactose-suiker kan niet door de gist omgezet worden en blijft als zoet in het bier.

Heb begin van de week een witbier gebrouwen en hier 250 gram lactose toegevoegd 10 minuten voor einde koken.
Heb gisteren hier 3 kilo eerst bevroren en geprakte kersen aan toegevoegd.
Hoop een zoetig kersenbier te krijgen.

Alleen weet niet hoeveel alcohol het suiker uit de kersen toevoegt?
Na toevoeging van de kersen tijdens nagisting ging de vergisting weer even als een dolle.

Offline hetspook

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 246
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • fotografie
Re: Lactose toevoegen bij Milkstout
« Reactie #16 Gepost op: 11-07-2015 18:59 u »
Werkt dat beter als sorbitol?
Mijn literfles is bijna op en als ik nieuwe koop ben ik natuurlijk in voor verbetering.

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Lactose toevoegen bij Milkstout
« Reactie #17 Gepost op: 12-07-2015 00:00 u »
Alleen weet niet hoeveel alcohol het suiker uit de kersen toevoegt?

Hier heb je een lijst met hoeveel sucrose, fructose en glucose verschillende soorten fruit heeft :)
http://www.morebeer.com/articles/fruit_in_beer

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 354
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lactose toevoegen bij Milkstout
« Reactie #18 Gepost op: 12-07-2015 00:16 u »
Geen idee of lactose beter werkt dan sorbitol. Nooit gebruikt.

Wilbertd dank voor de lijst. Ik ga eens bestuderen.

Offline hetspook

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 246
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • fotografie
Re: Lactose toevoegen bij Milkstout
« Reactie #19 Gepost op: 13-07-2015 19:54 u »
Sorbitol gooi ik er net voor het bottelen bij op smaak dat is een voordeel.
(Gebruik het bij cider niet bij bier)

Tags: suikers