Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Het grote Lambiek topic  (gelezen 239543 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.621
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #700 Gepost op: 14-01-2022 13:33 u »
Hallo, wat ik me afvraag. Eens het wort "besmet" is met wilde gisten na een nacht en dag in openlucht, op welke temperatuur laten jullie het vergisten doorgaan?

op kamertemperatuur, lekker in het houten vat ongecontroleerd...de natuur zijn werk laten doen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.341
  • Land: nl
  • Admaakt bier
    • ABV de bierkaai
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #701 Gepost op: 14-01-2022 14:26 u »
op kamertemperatuur, lekker in het houten vat ongecontroleerd...de natuur zijn werk laten doen.
Ik dacht altijd dat jij de vaten in een kelder had staan ipv op kamertemperatuur?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.697
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #702 Gepost op: 14-01-2022 23:23 u »
Hallo, wat ik me afvraag. Eens het wort "besmet" is met wilde gisten na een nacht en dag in openlucht, op welke temperatuur laten jullie het vergisten doorgaan? Aangezien je de beste combinatie van wilde gisten vangt tss 0 en 10 graden lijkt het me logisch dat dit ook kan aan deze temperaturen of heb ik dit verkeerd voor? Alvast dank voor jullie reacties.

Door een hogere temperatuur verloopt de vergisting een stuk sneller. Gebruikelijk is dat lambiek vergist wordt tussen de 12 en 25 ºC.

Zie ook The temperature dependent functionality of Brettanomyces bruxellensis strains in wort fermentations https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jib.565

Wyeast adviseert voor hun Lambic blend een temperatuur van 21 ºC

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 774
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #703 Gepost op: 15-01-2022 10:32 u »
Mijn lambiek is ook aan de gang gegaan na zes dagen zat hem toch wel echt te knijpen omdat ik vorige week al 50 liter weg had moeten gooien en omdat ik deze niet in de buitenlucht heb laten staan maar meteen in het houten vat gegooid heb (dat wijkt af van mijn normale schema - dus spannend!)

 Het is de in de kelder momenteel 15.8 graden dus dat helpt ook niet echt maar hij begint te blubben. Uit pure angst heb ik de afgelopen dagen nog wel snel wat flessen 3 fonteinen en cantillon leeggedronken die depots zitten nu ook in het vat. 😀 baat het niet dan schaadt het niet.

Offline wiliam

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Land: be
  • Is het glas nu half vol of half leeg? Bijvullen
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #704 Gepost op: 15-01-2022 14:46 u »
Sorry, maar dat snel enkele flessen leegdrinken, met de opmerking, “Ik heb het gistdepot nodig”, dat werkt hier niet. >:D
Zet een glas bier buiten en na een nacht is het ook “geïnfecteerd” met gist.
Hoewel, dit is wel gruwelijk, toch maar wat moutwater maken.  :proost:

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 774
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #705 Gepost op: 15-01-2022 19:05 u »
Ja je moet wat overhebben voor de hobby natuurlijk he 😀 waren wel lekkere flesjes goed excuus om er door de week eentje te pakken.

Offline wulletje

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #706 Gepost op: 16-01-2022 10:39 u »
Bedankt voor jullie reacties!

Offline Clapton

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #707 Gepost op: 17-01-2022 20:40 u »
Na lang denken en twijfelen hebben we ons vandaag ook eens gewaagd aan een lambiek te brouwen. Vooral lang getwijfeld aan het al dan niet gebruiken van een houten vat. Uiteindelijk gaan we vergisten in een plastieken emmer en er eikenhout bij ingooien. De bedoeling is om elk jaar een 20 liter te brouwen. Misschien dan volgend jaar toch eens dat vat overwegen  :)
Voorlopig staat het brouwsel gist te 'vangen'. Hopelijk lukt dat, ik ben in elk geval benieuwd. Hopelijk kan ik op termijn hier de goede resultaten posten  :D




Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.697
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #708 Gepost op: 17-01-2022 21:32 u »
Met dat doek over de emmer denk ik dat je niet zo veel vangt...

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 939
  • Land: nl
  • CML yeast, Hoppecruyt hop
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #709 Gepost op: 17-01-2022 23:26 u »
Ik had in december 2020 wel sukses met horrengaas.


Offline Clapton

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #710 Gepost op: 17-01-2022 23:31 u »
Met dat doek over de emmer denk ik dat je niet zo veel vangt...

De gaten in het doek zijn redelijk groot, dus hopelijk valt dat wel mee.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.697
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #711 Gepost op: 17-01-2022 23:47 u »
Ik had in december 2020 wel sukses met horrengaas.



Horrengaas heeft veel grotere mazen dan de kaasdoek van Clapton...

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 939
  • Land: nl
  • CML yeast, Hoppecruyt hop
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #712 Gepost op: 18-01-2022 00:07 u »
Die grotere mazen zorgden er wel voor dat er geen suikerminnende insecten in mijn wort dreven.
Wel wilde gist.

De gaten in het doek zijn redelijk groot, dus hopelijk valt dat wel mee.
Als het goed gegaan is, dan heb je met een dag of 4 gist activiteit.