Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Het grote Lambiek topic  (gelezen 202999 keer)

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Offline Socotra

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen is nl mijn informatiebron
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #650 Gepost op: 18-11-2020 13:32 u »
Ik heb een vraag over onderstaand biervat(20 L) (ik heb er drie). Het lijkt een echt biervat, gezien de tekst etc, is dat ook zo?
Heb gelezen dat deze vaten van binnen zijn voorzien van een laag pek(plantaardig product) is dat ook zo?
De banden zitten met een schroef aan de duigen, Dat vind ik bijzonder, waar is dat voor nodig.
Ik heb er al lambiek in gemaakt en dat lijkt goed te gaan.
Wie weet een antwoord?




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.227
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #651 Gepost op: 18-11-2020 17:42 u »
Ik vraag me af of die schroeven origineel zijn. Ik heb ook een houten vaatje, maar daar zitten geen schroeven in.
Je vraag m.b.t. de pek: geen idee. (Het vaatje van mij was ooit bedoeld voor gedestilleerd, niet voor bier. Maar dat is van binnen niet behandeld.)

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 566
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Noord-Nederlandse hop
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #652 Gepost op: 21-11-2020 17:01 u »
Vandaag mijn tarwebiertje uit het vat geheveld en het vat weer gevuld met water.
Het bier heeft bijna 2 maand gelagerd in het nieuwe vat, ik heb geen houtsmaak aan het bier kunnen ontdekken.
Flessen gespoeld en morgen bottelen.
Eens zien of ik volgende week een tarwe biertje kan brouwen om buiten te zetten of ik wat Brett kan vangen voor de Heuvinger Lambiek.

Offline petjez

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
  • De Brakke Brouwer
    • De Brakke Brouwer
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #653 Gepost op: 21-11-2020 22:28 u »
Hoi,

Ik heb eventueel nog een vaatje zoals deze https://www.tasbrouwwinkel.nl/wijnvat-eiken-15-liter-heavy-toasted/. Ik geloof 15 of 20 liter. Ik heb deze een paar keer gebruikt. Maar vind het te bewerkelijk. Ik wil deze wel verkopen, prima te gebruiken om je bier in rijpen.

Patrick

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 566
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Noord-Nederlandse hop
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #654 Gepost op: 25-11-2020 20:51 u »
Het plan is om komende de vrijdag te starten met de Wilde Heuvinger.
Daarvoor wil ik wort brouwen volgens onderstaan recept.

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk31
Naam receptWilde Heuvinger 2020
BierstijlBrettanomyces blond
Volume24,0 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Rager)33 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,82 lWater uit Assen 2019-3
1,80 gCaCl2
2,30 gCaSO4
12,00 mlMelkzuur
20,75 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
93 mg/l7 mg/l17 mg/l166 mg/l44 mg/l66 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,50 kgWiener malzAvangard Malz10 EBC50,0 %
3,50 kgWeizen malzAvangard Malz5 EBC50,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylase60,0 °C10 min.30 min.2,6 l/kg
stap 263,0 °C10 min.45 min.2,8 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.2,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.2,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gWGV (Whitebread Golding Variety)bellen6,7%75 min.32,9 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
onbekendHeuvinger Brettanomyceswild


Ik ga brouwen in de Lidl inkook automaat met een filterheks, hierbij ga ik mijn MP-15r pomp inzetten.
Koken doe ik in de VidaXL 25L water/glühwein koker.
Mijn Hopfengott brouwautomaat laat ik maar eens op zolder staan.
Water pas ik aan volgens onderstaande ideeën:

en dat doe ik... En mijn vermoeden mbt sulfaat worden hier reeds bevestigd... dus chloride gehalte altijd iets hoger houden dan het sulfaat gehalte... :brouwen:
Het idee is om 4 emmers met kokende wort buiten te zetten en de inhoud de volgende morgen in 5 L gistingsflessen te gieten.
De emmers worden afgedekt met horgaas om suikerminnende insecten uit de vloeistof te houden.
Mocht ik nog wat wort overhouden, dan gaat deze in het stookwijnvat samen met 3 kg kristalsuiker.

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 566
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Noord-Nederlandse hop
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #655 Gepost op: Gisteren om 20:33 »
Vanmiddag heb ik 6 emmers met kokende wort buiten gezet.
Het plan was 4 emmers, doch het horgaas liet zich in 6 gelijke stukken knippen, groot geneog om een emmer te bedekken.