Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Het grote Lambiek topic  (gelezen 180417 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 705
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #600 Gepost op: 23-11-2018 20:41 u »
Binnenkant is niet gelakt die is medium getoast volgens de vaten bouwer verkoopt hij dit type vat altijd aan brouwers. Lijkt mij dat hij er toch wel kijk op heeft. Ik vul er morgen eentje af en dan zien we het wel. Zal allicht meer smaak af komen dan mijn plastic vaatje 😀

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.258
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #601 Gepost op: 23-11-2018 21:18 u »
De lak sluit de zuurstof van buiten af, schuren die dingen;-)

Het beste bier brouw jezelf


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.011
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #602 Gepost op: 23-11-2018 22:02 u »
Binnenkant is niet gelakt die is medium getoast

De lak sluit de zuurstof van buiten af,

Kijk hobbybob snapt het.... :). Dund moet nog zich even inlezen over het proces van lambieken brouwen....er komt toch iets meer bij kijken... ;) :brouwen:

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.411
  • Land: be
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #603 Gepost op: 24-11-2018 02:40 u »
Kijk hobbybob snapt het.... :). Dund moet nog zich even inlezen over het proces van lambieken brouwen....er komt toch iets meer bij kijken... ;) :brouwen:
Oscar moet zich ook inlezen in het lambiek brouwen, kleien vaten tot 50l worden steeds of aan de buiten zijde gewaxt of gelakt voor lambiek, anders komt er per liter te veel zuurstof in je lambiek en kan je onmogelijk je lambiek er een jaar of meer laten op rijpen. dan houd je enkel nog poep zure brol over.
http://www.milkthefunk.com/wiki/Barrel#Waxing_Small_Barrels

Offline Corporael en Zn.

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • En Corps!
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #604 Gepost op: 16-01-2019 19:21 u »
Beste bierbrouwers,

Na veel te hebben gelezen over het brouwen van Lambiek/Geuze wil ik nu zelf ook Geuze gaan brouwen. Een eiken vat van 30 liter, medium toasted is inmiddels besteld en zou als het goed is eind februari geleverd moeten worden.
Ik heb echter nog wel vooral een paar vragen over het bottelen. (ja ik weet dat dit nog minimaal 1 jaar verwijdert ben van de botteldatum maar toch;))

1.) Moet de Geuze in champagneflessen (0,375l heeft dan mijn voorkeur) gebotteld worden ivm de druk of kan dit ook in "normale" euroflesjes?

2.) Ik zou graag een kroonkurk gebruiken. Is het nog nodig om er nog een extra gewone kurk in te doen in verband met de druk? plastic kurken wil ik niet gebruiken ivm eventueel lekken wat ik heb gelezen en het feit dat ik een bier van 2 jaar oud mooi wil presenteren.

3.) De champagneflessen die ik zie van de professionele geuzenbrouwers zijn groen. Ik weet dat dit invloed heeft op bier. Is dit ook zo bij een Geuze?

4.) Op de Fles van Geuze boon staat dat de flessen rechtop bewaard moeten worden. Ik dacht zelf dat bewaarwijnen moeten liggen omdat de kurk anders uitdroogt. Waarom zou een geuze wel/niet moeten liggen?

5.) Heeft iemand toevallig nog een adresje waar je goedkoop 0,375l champagneflessen kan kopen? braumarkt heeft ze maar vind ze daar (1,25 euro per stuk) nog aan de dure kant!

Alvast hartelijk dank!

Groeten,
Lennart

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.011
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #605 Gepost op: 16-01-2019 19:38 u »
Oscar moet zich ook inlezen in het lambiek brouwen, kleien vaten tot 50l worden steeds of aan de buiten zijde gewaxt of gelakt voor lambiek, anders komt er per liter te veel zuurstof in je lambiek en kan je onmogelijk je lambiek er een jaar of meer laten op rijpen. dan houd je enkel nog poep zure brol over.

Mijn ervaring is toch anders... En de praktijk wint het van de theorie... ;) :brouwen: :biersmile:

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.170
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #606 Gepost op: 17-01-2019 13:00 u »
5.) Heeft iemand toevallig nog een adresje waar je goedkoop 0,375l champagneflessen kan kopen? braumarkt heeft ze maar vind ze daar (1,25 euro per stuk) nog aan de dure kant!
Bij mij in de supermarkt verkopen ze Boon lambiek. Biertje opdrinken en flesje spoelen. Iedere week degusteren dan heb je na een jaar 54 flesjes om te bottelen.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.411
  • Land: be
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #607 Gepost op: 17-01-2019 13:13 u »
Mijn ervaring is toch anders... En de praktijk wint het van de theorie... ;) :brouwen: :biersmile:
En mijn >20 jaar bierbrouwervaring telt niet? Mijn ervaring is heel wat anders  :degroeten:
(Ja ik brouw al bier van in 1986)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.011
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #608 Gepost op: 17-01-2019 17:40 u »
En mijn >20 jaar bierbrouwervaring telt niet? Mijn ervaring is heel wat anders  :degroeten:

Dat is mooi.... ^-^ Dat houdt dus in dat jou "theorie" niet rechtlijnig is door te trekken en dat er meer dingen spelen... :nut: :brouwen: :biersmile:

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.411
  • Land: be
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #609 Gepost op: 17-01-2019 18:00 u »
Dat is mooi.... ^-^ Dat houdt dus in dat jou "theorie" niet rechtlijnig is door te trekken en dat er meer dingen spelen... :nut: :brouwen: :biersmile:
Mijn "ervaring" zegt dat er veel factoren zijn (temperatuur, dikte van het hout, soort en kwaliteit van de eik,...), maar dat je makkelijker extra zuurstof kan geven dan een te zuur bier proberen te ontzuren  ;)


Nog wat leuke info:
http://www.greatfermentations.com/oak-bourbon-and-homebrew-volume-ii-barrels/
http://funkfactorybrewing.blogspot.com/2012/02/paraffin-waxing-barrel.html

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.011
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #610 Gepost op: 17-01-2019 18:34 u »
maar dat je makkelijker extra zuurstof kan geven dan een te zuur bier proberen te ontzuren  ;)

Klopt maar al mijn homebrew lambieken zijn min een jaar gerijpt op een 20 liter vat (pas de laatste paar jaar ook een 40 liter vat erbij) en te zuur is bij mij nog niet voorgekomen... En de buitenkant is niet gelakt (binnenkant was wel gezwaveld)  :brouwen:

Offline Corporael en Zn.

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • En Corps!
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #611 Gepost op: 21-01-2019 19:38 u »
Beste bierbrouwers,

Na veel te hebben gelezen over het brouwen van Lambiek/Geuze wil ik nu zelf ook Geuze gaan brouwen. Een eiken vat van 30 liter, medium toasted is inmiddels besteld en zou als het goed is eind februari geleverd moeten worden.
Ik heb echter nog wel vooral een paar vragen over het bottelen. (ja ik weet dat dit nog minimaal 1 jaar verwijdert ben van de botteldatum maar toch;))

1.) Moet de Geuze in champagneflessen (0,375l heeft dan mijn voorkeur) gebotteld worden ivm de druk of kan dit ook in "normale" euroflesjes?

2.) Ik zou graag een kroonkurk gebruiken. Is het nog nodig om er nog een extra gewone kurk in te doen in verband met de druk? plastic kurken wil ik niet gebruiken ivm eventueel lekken wat ik heb gelezen en het feit dat ik een bier van 2 jaar oud mooi wil presenteren.

3.) De champagneflessen die ik zie van de professionele geuzenbrouwers zijn groen. Ik weet dat dit invloed heeft op bier. Is dit ook zo bij een Geuze?

4.) Op de Fles van Geuze boon staat dat de flessen rechtop bewaard moeten worden. Ik dacht zelf dat bewaarwijnen moeten liggen omdat de kurk anders uitdroogt. Waarom zou een geuze wel/niet moeten liggen?

5.) Heeft iemand toevallig nog een adresje waar je goedkoop 0,375l champagneflessen kan kopen? braumarkt heeft ze maar vind ze daar (1,25 euro per stuk) nog aan de dure kant!

Alvast hartelijk dank!

Groeten,
Lennart

Iemand die hier nog antwoord op weet?

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.411
  • Land: be
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #612 Gepost op: 21-01-2019 20:42 u »
1.) Moet de Geuze in champagneflessen (0,375 l heeft dan mijn voorkeur) gebotteld worden ivm de druk of kan dit ook in "normale" euroflesjes?
Als je geuze gaat maken dus 1, 2 en 3 jarige lambiek blenden dan heb je flesjes nodig die tegen hogere druk kunnen, ga je 3 jarige lambiek bottelen die 100% is uitgegist dan is de druk enkel afhankelijk van de toegevoegde suiker en volstaat de gangbare bierflesje.
Bottel je voor je 100% zeker bent dat je lambiek is uitgegist (vb 1 jarige) dan neem je best champagne of geuze flesjes of een goedkoper alternatief is lege Orval flesjes of lege Westmalle flesjes scoren (= 18 bar bestendig net als champagne flessen)


2.) Ik zou graag een kroonkurk gebruiken. Is het nog nodig om er nog een extra gewone kurk in te doen in verband met de druk? plastic kurken wil ik niet gebruiken ivm eventueel lekken wat ik heb gelezen en het feit dat ik een bier van 2 jaar oud mooi wil presenteren.
Neen een kroonkurk volstaat.

3.) De champagneflessen die ik zie van de professionele geuzenbrouwers zijn groen. Ik weet dat dit invloed heeft op bier. Is dit ook zo bij een Geuze?
Neen de groene kleur is niet belangrijk zowel bruine als groene flessen zijn bruikbaar

4.) Op de Fles van Geuze boon staat dat de flessen rechtop bewaard moeten worden. Ik dacht zelf dat bewaarwijnen moeten liggen omdat de kurk anders uitdroogt. Waarom zou een geuze wel/niet moeten liggen?
Geuze/lambiek flessen met een echte kurk moeten liggen zodat de kurk nat blijft, Flessen met enkel een kroonkurk laat je best rechtopstaand 

5.) Heeft iemand toevallig nog een adresje waar je goedkoop 0,375l champagneflessen kan kopen? braumarkt heeft ze maar vind ze daar (1,25 euro per stuk) nog aan de dure kant!
Haal bij de drakenhandel lege Orval of Westmalle flesjes, die kan je achteraf zelfs nog terug inleveren  ;)

Offline stiaanke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: be
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #613 Gepost op: 21-01-2019 21:00 u »
Bij Brouwland kosten de geuzeflesjes 80 eurocent. Wanneer je er meer neemt nog goedkoper.
Unibrew 75 cent.

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 705
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #614 Gepost op: 22-01-2019 07:34 u »
Ik heb een week of vier geleden een houten vat met gistend bier gevuld. Het lijkt erop dat de vergisting volledig is stil gevallen (of ik heb een gaslek) binnen een paar dagen na het hevelen van mijn witte “gistvangvat” naar het houten vat. Meestal laat ik de vergisting eerst op gang komen in het witte vat voordat ik hem overhevel.

Nou heb ik nog een vat staan dat wel gist. Is het verstandig om daar een paar liter van af te hebelen in het stil gevallen vat?

Het vat dat stil staat heeft wel een mooi pellicle. Ik heb het nog niet gemeten op SG.

Offline P3SM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Land: nl
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #615 Gepost op: 22-01-2019 13:25 u »
Citaat
Geuze/lambiek flessen met een echte kurk moeten liggen zodat de kurk nat blijft, Flessen met enkel een kroonkurk laat je best rechtopstaand

Volgens mij zijn de meningen daarover verdeeld! Ik meen gelezen te hebben dat dit vooral voor wijn geldt en niet zozeer voor bier.

Het verschil tussen wijn en bier is de CO2 waardoor de fles onder druk staat. De ruimte tussen de kurk en het bier is verzadigd en heeft een hoog genoeg vochtgehalte om de kurk niet te laten uitdrogen (voor champagne lees je tegenwoordig ook regelmatig rechtop bewaren). Daarnaast worden champagne kurken die ook voor bierflessen gebruikt worden steviger samengedrukt dan wijnkurken bij plaatsing omdat de CO2 niet verloren mag gaan. Vochttransport door de kurk verloopt dan langzamer.

Oude geuze en kriek bieren krijgen weleens het advies mee (bijv bij Cantillon) om liggend te bewaren als ze nog jong (gebotteld) zijn omdat anders het risico bestaat dat er in de hals een pellicle gevormd wordt tijdens de hergisting en het komt regelmatig voor dat klanten dan denken dat er iets mis is. Door de fles plat te bewaren is de oppervlakte van de luchtbel groter en onstaat de pellicle niet. Heeft dus niets met vochtig houden van de kurk te maken!

Offline Corporael en Zn.

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • En Corps!
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #616 Gepost op: 22-01-2019 15:45 u »
Bedankt voor alle uitgebreide reacties!

Ik ga 100% 1jarige lambiek gebruiken omdat je anders met een 30 liter vat niks overhoudt.

Wat mij betreft worden het dan groene geuzenflessen en de Westmalle Tripel flessen die ik in een jaar spaar. En de rest bijkopen.

Misschien nog eerst een Vlaams rood laten lageren op het vat.

Groeten,
Lennart