Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Het grote Lambiek topic  (gelezen 153924 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 887
  • Land: be
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #550 Gepost op: 10-05-2017 14:51 u »
Binnen 2 jaar is het in Belgie nog eens de tour de Geuze waar vele geuze/lambiekstekers hun deuren open zetten en je hun pareltjes kan proeven. (dikwijls zonder al te veel parel  ;))
Een echte aanrader, neem de Trein naar Brussel (Halle) en van daar uit zijn er bussen die rondritten doen via 4 van die brouwers/stekers. (Onder het moto het leerzame koppelen aan het aangename)
http://www.horal.be/toer-de-geuze

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #551 Gepost op: 10-05-2017 16:58 u »
Dat gaan we zeker doen Serge bedankt voor de tip :groots:

Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #552 Gepost op: 10-05-2017 17:26 u »
Heb je waarschijnlijk Geuze gedronken, Lambiek drink je uit het vat dus geen prikkels en schuim  :proost: :proost:

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.756
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #553 Gepost op: 10-05-2017 19:45 u »
Ik heb een aantal commerciele lambieken gedronken en die hadden allemaal een mooie schuimkraag en druk.
Daarom hebben we dat gedaan en ook omdat we allebei een vreselijke hekel aan plat bier hebben zonder schuim.
In het ergste geval moeten we druk aflaten en weten we dit voor de volgende keer.
Hoe noemen ze dat "een leermomentje".
Mee eens, het is toch een beetje pionieren

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.756
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #554 Gepost op: 10-05-2017 19:46 u »
Mooie tip inderdaad Serge

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 608
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #555 Gepost op: 04-10-2017 23:42 u »
Misschien domme vraag voor alle lambiek brouwers: hebben jullie aparte spullen voor het bottelen e.d. van lambiek? Of gebruiken jullie toch gewoon de bottelspullen van de gewone installatie en maak je die goed steriel na gebruik met brett?

Online Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.003
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #556 Gepost op: 05-10-2017 07:28 u »
Ik gebruik aparte spullen en probeer zoveel mogelijk gescheiden te houden. Vooral plastic en hout is bijna niet brett vrij te krijgen.

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 608
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #557 Gepost op: 05-10-2017 07:33 u »
Rvs?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.756
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #558 Gepost op: 05-10-2017 08:19 u »
Ik heb een houten vat waar ik de lambiek in laat vergisten en een glazen mandfles waar ik de bijvul lambiek in heb. De glazen mandfles gebruik ik ook voor andere brouwsel want die kun je wel gereinigd krijgen.
Hevelslang gebruik ik ook voor andere brouwsels

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.310
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #559 Gepost op: 05-10-2017 09:02 u »
Aparte plastic hevel voor lambic + rodenbach. Mandfles inderdaad valt te reinigen. Houten vat lambic en rodenbach blijft eeuwig vol (jaarlijks brouwen en bijvullen + blenden). Een doel in het leven hebben is nog zo slecht niet...

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 887
  • Land: be
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #560 Gepost op: 05-10-2017 09:24 u »
Misschien domme vraag voor alle lambiek brouwers: hebben jullie aparte spullen voor het bottelen e.d. van lambiek? Of gebruiken jullie toch gewoon de bottelspullen van de gewone installatie en maak je die goed steriel na gebruik met brett?
In het begin heb ik met apart materiaal gewerkt, De laatste 2,5 jaren doe ik dit niet meer.
Locto's Pedio's en Brett's in hun normale vorm zijn niet zo zeer het probleem, wel de sporen van deze zorgen voor een contaminatie gevaar om dat deze zo moeilijk te bestrijden zijn.
Sporen worden voornamelijk (bij het hobbybrouwen) gevormd als je dingen vuil laat aan drogen.
Dit voorkom je door consequent alles steeds onmiddellijk te reinigen en te desinfecteren alvorens het weg te bergen (een aseptisch design helpt natuurlijk ook veel geen bol maar vlinderkraantjes, vermijden van dode ruimten, geen knelkoppelingen, enz..).
Verder gewoon een goed reinigings- en desinfectiemethodiek onderhouden volstaat. (=waterspoeling, alkalisch detergent, zure spoeling, gevolgd door een doorgedreven desinfectie met een middel dat sporen dodende eigenschappen heeft).

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 608
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #561 Gepost op: 07-10-2017 21:28 u »
Voor rvs afvuller en uit te koken slangen hoef ik me niet zo ongerust te maken?

Offline Just-Ice

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #562 Gepost op: 15-11-2017 09:19 u »
Ik heb gisteren de lambiek die ik samen met mijn twee brouwmaten een jaar geleden heb gebrouwen gebotteld en de lambiek van het jaar daarvoor geproefd.
Op zich zitten er smaken aan onze lambiek die ik verwacht; een subtiel zuurtje, beetje funky, goed droog en wat hout. Maar er zit ook een overheersende geur en smaak aan van lijm (velpon).
Deze geur zat er een jaar geleden bij het bottelen ook al aan, maar is jammer genoeg niet bij getrokken op fles. Ik verwacht dan ook niet dat dit nog beter gaat worden met de tijd :(
De batch die we gisteren bottelden had deze geur en smaak ook weer.

Wat gaat hier fout?

Bij gebrek aan kelder vergist ik deze lambiek op zolder (temperaturen door het jaar heen tussen 10-30C)
De Vlaams rood die ernaast staat heeft gelukkig geen last van deze geur en smaak.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.772
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #563 Gepost op: 15-11-2017 21:24 u »
Die smaak van lijm/velpon/oplosmiddelachtig is afkomstig van ethylacetaat. Dat is de meest voorkomende ester in bier. Het wordt gevormd uit azijnzuur en alcohol. Je kunt proberen de vorming van ethylacetaat te beperken door koeler te vergisten.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.271
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #564 Gepost op: 15-11-2017 21:57 u »
Je kunt proberen de vorming van ethylacetaat te beperken door koeler te vergisten.

Bij een lambiek... ;D  :nut: :weetniet:  Let nature Rule!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.772
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #565 Gepost op: 15-11-2017 22:11 u »
Bij een lambiek... ;D  :nut: :weetniet:  Let nature Rule!

Maar dan nog kun je sturen. Het maakt uit of je je je lambiek vergist in een warme huiskamer of in een koude berging/garage.
Bij de traditionele Belgische lambiekbrouwers waar ik ben geweest wordt vergist in relatief koele ruimtes. En verder laat men inderdaad de natuur zijn werk doen.

Offline Staple

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #566 Gepost op: 16-11-2017 13:26 u »
Ik wil graag een vat aanschaffen en daarin een lambiek vergisten, maar ik heb enkel ruimte in de kelder, welke redelijk blootgesteld is aan de elementen.
Dit betekent dat de temperatuur schommelt tussen de 8 en 23 graden (winter en zomer). Nu lijkt het me dat de saccharomyces cerevisiae die ik vang niet lekker werken bij een temperatuur rond de 8 graden.
Zou het aan te raden zijn om het begin van de vergisting (de eerste paar weken) de vergisting in een plastic vat in de huiskamer (19-22 graden) te vergisten en het daarna naar het vat over te hevelen?

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.310
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #567 Gepost op: 16-11-2017 16:20 u »
Wat ik doe, is lambiek eerst minstens paar weken / maanden laten vergisten in een mandfles. Op plastic zou ik vermijden omdat je niet ziet wat er gebeurt en je dat vat voor niet veel anders meer kunt gebruiken. Na de eerste vergisting (saccar = lichte schuimvorming), wordt het rustiger en krijg je een mooie pel.

Offline Staple

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #568 Gepost op: 17-11-2017 13:39 u »
Bedankt voor je reactie, Cies!
Ik heb al een plastic gistvat aangeschaft voor dit doel, dus ik vind het niet erg dat die hieraan "opgeofferd" wordt.

Dan een andere vraag:
Ik had via flink wat googlen deze site gevonden waar de vaten redelijk goedkoop zijn, maar na twee mailtjes gestuurd te hebben in twee weken heb ik nog steeds niets teruggehoord.
Heeft iemand van jullie hier ervaring mee?

Offline Dees Dubbel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #569 Gepost op: 17-11-2017 14:36 u »
Mijn Norton blokkeert die:
"Gevaarlijke webpagina geblokkeerdU probeert toegang te krijgen tot:http://inet.hr/~hpepelko/Dit is een bekende gevaarlijke website. Het is uiterst raadzaam deze pagina NIET te bezoeken."

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.772
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #570 Gepost op: 17-11-2017 14:40 u »
Mijn Norton blokkeert die:
"Gevaarlijke webpagina geblokkeerdU probeert toegang te krijgen tot:http://inet.hr/~hpepelko/Dit is een bekende gevaarlijke website. Het is uiterst raadzaam deze pagina NIET te bezoeken."


McAfee geeft geen waarschuwing. Vermoedelijk is er niet zo veel aan de hand.

Offline Jeronnymo

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #571 Gepost op: 17-11-2017 14:51 u »
Bedankt voor je reactie, Cies!
Ik heb al een plastic gistvat aangeschaft voor dit doel, dus ik vind het niet erg dat die hieraan "opgeofferd" wordt.

Dan een andere vraag:
Ik had via flink wat googlen deze site gevonden waar de vaten redelijk goedkoop zijn, maar na twee mailtjes gestuurd te hebben in twee weken heb ik nog steeds niets teruggehoord.
Heeft iemand van jullie hier ervaring mee?
Ik heb hier onlangs een 25 liter eiken vat gekocht. Afhandeling verliep prima. Binnen een week had ik alles in huis. Over het algemeen kreeg ik binnen 2 dagen een reactie op mijn mail.

Offline Staple

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #572 Gepost op: 17-11-2017 17:33 u »
Wellicht heb je dan mijn antwoord. Hoe duur is het geweest om het 25 L vat naar Nederland te versturen? Is dit hetzelfde geweest als de prijs die aan wordt gegeven op de site?

Daarnaast, is de binnenkant van het vat getoast?

Offline Jeronnymo

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het grote Lambiek topic
« Reactie #573 Gepost op: 17-11-2017 21:25 u »
De prijs komt overeen met de genoemde prijzen op de website: http://www.bacvarija-destilerija-pepel-co.hr
De verzendkosten bedragen 20. De vaten kunnen in verschillende gradaties getoast worden: licht, medium en zwaar.
Zelf ben ik erg tevreden over de prijs/kwaliteit verhouding.