Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Effect type schrootmolen op brouwzaalrendement

Gestart door Robert1968, 14-01-2014 21:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Robert1968

Al vanaf mijn eerste brouwsel noteer ik o.a. het brouwzaalrendement, zoals het door BrouwVisie wordt berekend.

Mijn eerste 45 brouwsels heb ik een schijvenmolen gebruikt, de laatste 7 brouwsels een walsenmolen (2 walsen). Naast dat het schroten hiermee sneller gaat, blijkt ook dat het brouwzaalrendement hiermee gemiddeld zo'n 6% omhoog gaat (zie onder de grafiek). Dit grote verschil had ik niet verwacht.PS. ik maisch zelf in een nylon zak, waardoor mijn rendement iets lager kan zijn dan maischen zonder zak.

RobinB

Ik zie een aantal lage rendement waarden met de schijvenmolen die wat buiten de wolk lijken te liggen. Wat is daar misgegaan?
Zie je ook een trend in brouwervaring? Met name lijkt me van invloed de leercurve voor de beoordeling van de kwaliteit van het schrootsel.

Ik verwacht dat het schroten met een schijvenmolen sneller verkeerd kan gaan door grotere variatie in de afstelling, incl. verloop tijdens het schroten. Heb je daarvoor gecorrigeerd?

Is het gevonden verschil significant?

William

Citaat van: RobinB op 14-01-2014  21:46 uZie je ook een trend in brouwervaring? Met name lijkt me van invloed de leercurve voor de beoordeling van de kwaliteit van het schrootsel.

Ervaring en continue verbeteren kan hele verrassende resultaten geven.

Je zou deze data eens uit kunnen zetten met op de x-as het brouwsel nr. Misschien liggen de rode punten dan wel netjes in lijn met de voorgaande blauwe punten als gevolg van continue verbeteringen.

Al denk ik het niet hoor. Maar leuk om te doen. Dan kun je direct zien of er andere momenten zijn geweest waar het rendement enorm verbeterde.

Robert1968

Ik heb in het begin wat geëxperimenteerd met de afstand tussen de schijven. De lagere rendementen zijn waarschijnlijk te wijten aan (te) grof geschrote mout. Ik pas de instelling niet aan tijdens het schroten.
De laatste tijd schroot ik relatief fijn, mede gezien het gebruik van een maischzak.

Weliswaar is het aantal meetpunten met de walsenmolen onvoldoende om een "statistisch verantwoorde" uitspraak te doen, maar het verschil lijkt me nu al significant.


RobinB

Citaat van: Robert de Boer op 14-01-2014  21:53 uWeliswaar is het aantal meetpunten met de walsenmolen onvoldoende om een "statistisch verantwoorde" uitspraak te doen, maar het verschil lijkt me nu al significant.

Dat is toch simpel te toetsen? :)
Als het significant is, is het dat nu gewoon. Alleen wanneer je resultaten in de toekomst meer gaan variëren kan dat weer verdwijnen.
Als het niet significant is, kan dat aan een werkelijke afwezigheid van significant verschil liggen of aan een te kleine steekproef.

Verklaarbare outliers zou ik (met aangegeven verklaring) verwijderen. Die zijn immers niet representatief voor goede/normale uitvoer.

Robert1968

Het brouwzaalrendement is in de eerste plaats (sterk) afhankelijk van het SG van het wort. Daarnaast ben ik in de loop der tijd calcium chloride gaan toevoegen aan de maisch, de pH beter gaan sturen, en een extra spoelstap geïntroduceerd. Al deze factoren hebben wellicht een invloed op het rendement (nog los van de maischtemperatuur en -duur).

Het lijkt me dan lastig om een statistische evaluatie te maken met enkel het type molen als variabele.RobinB

Als je duidelijke confounders hebt, is de conclusie dat het verschil door de andere molen komt nu al niet gegrond. :)

Jacques

Of het nu wel of niet statisch geheel verantwoord is, is niet zo heel belangrijk. Het gaat er om of je zelf tevreden bent met je walsenmolen.

Overigens ging bij mij het rendement ook omhoog toen ik een walsenmolen ging gebruiken. Hoeveel procent? Dat is inderdaad niet te zeggen. We brouwen niet steeds hetzelfde bier zoals professionele brouwers doen. Toch is het leuk dit soort vergelijkingen te doen. Bierbrouwen is meer dan statistiek. Het is ook een kwestie van een goed gevoel hebben bij de dingen die je doet.

RobinB

Citaat van: Jacques op 14-01-2014  23:23 uOf het nu wel of niet statisch geheel verantwoord is, is niet zo heel belangrijk.

Dat is afhankelijk van de conclusie die je eruit wil trekken. :)

De conclusie dat een walsenmolen tot een hoger rendement leidt, kan je obv deze gegevens nog niet trekken. Er zitten kennelijk al veel confounders in de weg en vooralsnog kan het huidige schijnbare verschil ook nog op basis van toeval berusten.

Ronald_

Je zou ook altijd evenveel moeten roeren, altijd hetzelfde maischschema, zelfde maischdikte en spoelwater verhouding wil je dit kunnen concluderen.

Robert1968

Ik zal vanzelfsprekend de rendementen van volgende brouwsels in de evaluatie meenemen, maar durf nu wel te stellen dat, bij mij althans, het rendement met een walsmolen hoger is. Hoe veel, tja dat laat zich lastig vaststellen met zoveel variabelen.


RobinB

Je hebt de gegevens al in een excelbestandje staan he?
Staan daar ook de brouwdatums bij?

Zo ja zou je die eens aan een bericht willen koppelen? ::)

Robert1968

CiteerZo ja zou je die eens aan een bericht willen koppelen?

Ik zal je een PM sturen, maar kan ik daar Excel bestand aan vast plakken?

RobinB


Jacques

Citaat van: RobinB op 15-01-2014  12:12 uDe conclusie dat een walsenmolen tot een hoger rendement leidt, kan je obv deze gegevens nog niet trekken. Er zitten kennelijk al veel confounders in de weg en vooralsnog kan het huidige schijnbare verschil ook nog op basis van toeval berusten.

Als meerdere hobbybrouwers zoals ik de ervaring hebben dat het rendement omhoog gaat is dat dus toevallig...

Ronald_

Citaat van: Jacques op 16-01-2014  08:11 uAls meerdere hobbybrouwers zoals ik de ervaring hebben dat het rendement omhoog gaat is dat dus toevallig...

Nee, maar je brouwzaalrendement is afhankelijk van veel meer factoren. Bijvoorbeeld de eerder genoemde:

Citaat van: Ronald_ op 15-01-2014  12:26 uroeren, maischschema, maischdikt, spoelwater verhouding

Ook Jacques snapt toch wel dat Robert onmogelijk al die brouwsels op dezelfde manier heeft gebrouwen?

zeebrew

Ook ik denk dat mijn rendement omhoog is gegaan door de introductie van een walsenmolen, maar ik sluit cognitieve dissonantie na aanschaf van iets moois niet uit.  Anderzijds ben ik als beginnende brouwer na ieder brouwsel weer iets wijzer,  en verandert het proces nog voortdurend.  Wel kan ik zeggen dat mijn eigen rendement stijgt!

Drents Hopbier

Citaat van: Jacques op 16-01-2014  08:11 uAls meerdere hobbybrouwers zoals ik de ervaring hebben dat het rendement omhoog gaat is dat dus toevallig...

Denk ik wel. Ik heb van een goed afgestelde "ouderwetse" molen een net zo mooi schrootsel gezien als van een walsmolen. Als je het effect van een walsmolen wilt vergelijken met een "ouderwetse" molen, zul je naast een "laboratorium" maisch ook een schrootanalyse moeten uitvoeren met zeven op een Pfungstädter plansifter (schudmachine voor zeven).
De kwaliteit van het schrootsel (juiste verhouding grof/fijn) heeft effect op: maisch proces, brouwhuis rendement, vergisting, filtreerbaarheid bier, kleur, smaak enz. v/h bier.
Aldus Kunze blz. 213 ev.

Hopbier

RobinB

Citaat van: Jacques op 16-01-2014  08:11 uAls meerdere hobbybrouwers zoals ik de ervaring hebben dat het rendement omhoog gaat is dat dus toevallig...

Dat is niet wat ik schrijf, niet mijn woorden verdraaien aub.

Jacques

Citaat van: RobinB op 16-01-2014  19:42 uDat is niet wat ik schrijf, niet mijn woorden verdraaien aub.

Doe ik ook niet. Mijn ervaring is 'toevallig' ook dat het rendement omhoog ging toen ik een walsenmolen ging gebruiken.

orangeloo

De hoogste rendementen heb ik gehaald nadat ik een walsenmolen in gebruik heb genomen, helaas zat er ook een laagvlieger tussen.

Alleen kan ik in BrouwVisie geen veld meer vinden waar mijn rendementoverzicht op staat, dit was vroeger wel volgens mij.  :weetniet:

Oscar

Citaat van: Orangeloo op 17-01-2014  00:18 uAlleen kan ik in BrouwVisie geen veld meer vinden waar mijn rendementoverzicht op staat, dit was vroeger wel volgens mij.  :weetniet:

Heeft er nooit ingezeten... wel een leuke om er in te bouwen. :)

orangeloo

Citaat van: Oscar op 17-01-2014  06:41 uHeeft er nooit ingezeten... wel een leuke om er in te bouwen. :)

 :duimop:

Nee ik zie het nu ook. ik dacht dat bij afdrukken-receptenoverzicht stond, maar ik heb nog eens een oude uitdraai gezocht en daar staat het inderdaad niet op.
Kijk weer mooi een klusje voor de volgende update.  ;)

Vergelijkbare Topics (7)

23193

Reacties: 2
Gelezen: 2629

39516

Reacties: 21
Gelezen: 2921

20463

Reacties: 19
Gelezen: 8412

13981

Gestart door leen123


Reacties: 7
Gelezen: 2697

34744

Reacties: 7
Gelezen: 2412


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.