Hallo Biervrinden,
Las net deze discussie en wat me opvalt is dat er behoorlijk verschil is in opvattingen.
Er is veel verwarring over de data die vermeld staan bij de (natuur)producten die we gebruiken als hobbybrouwer.
Als ik me verplaats in de beginnende brouwer kan ik me de ergernis ook wel voorstellen, want o.a. op dit forum wordt behoorlijk veel aandacht besteed aan recepten en ook aan de programma's die hiervoor gebruikt worden.
Het lijkt dan allemaal strak en goed onderbouwd, maar alles berust dan in feite wel op talloze aannames.
Alfazuurgehalte, aroma's, gistvitaliteit, moutkwaliteiten, maar ook: gewichten, inhoudsmaten en vast nog veel meer.
Misschien moeten we hier ons toch wat bescheidener opstellen en minder exact proberen te denken?
Zelfs grote brouwerijen worstelen voortdurend met dezelfde vragen en deze zijn alleen met inventiviteit/vakmanschap op te lossen.
Daarom is het m.i. goed veel te relativeren als hobbybrouwer. En ons niet teveel dingen wijs te laten maken.
En dat leeft ook veel ontspannener kan ik jullie verzekeren.
Groet, Toon.