Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Consumentenrecht van hobbybrouwers  (gelezen 9163 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: Consumentenrecht van hobbybrouwers
« Reactie #25 Gepost op: 14-01-2014 21:21 u »
Hallo Biervrinden,
Las net deze discussie en wat me opvalt is dat er behoorlijk verschil is in opvattingen.
Er is veel verwarring over de data die vermeld staan bij de (natuur)producten die we gebruiken als hobbybrouwer.
Als ik me verplaats in de beginnende brouwer kan ik me de ergernis ook wel voorstellen, want o.a. op dit forum wordt behoorlijk veel aandacht besteed aan recepten en ook aan de programma's die hiervoor gebruikt worden.
Het lijkt dan allemaal strak en goed onderbouwd, maar alles berust dan in feite wel op talloze aannames.
Alfazuurgehalte, aroma's, gistvitaliteit, moutkwaliteiten, maar ook: gewichten, inhoudsmaten en vast nog veel meer.
Misschien moeten we hier ons toch wat bescheidener opstellen en minder exact proberen te denken?
Zelfs grote brouwerijen worstelen voortdurend met dezelfde vragen en deze zijn alleen met inventiviteit/vakmanschap op te lossen.
Daarom is het m.i. goed veel te relativeren als hobbybrouwer. En ons niet teveel dingen wijs te laten maken.
En dat leeft ook veel ontspannener kan ik jullie verzekeren.

Groet, Toon.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Consumentenrecht van hobbybrouwers
« Reactie #26 Gepost op: 14-01-2014 21:39 u »
Het mooie is dat ik ondanks die talloze aannames en gerichte toepassing daarvan, doorgaans heel goed uitkom waar ik beoogde te komen. Ook obv die talloze aannames. :)

Ergo; geniet van het gemak dat brouwsoftware je biedt en de inzicht die het je geeft in recepten/receptontwikkeling.
Het leeft en brouwt heel ontspannen. :)

Online EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.152
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Consumentenrecht van hobbybrouwers
« Reactie #27 Gepost op: 14-01-2014 21:45 u »
Of gebruik gewoon korrelgisten. Die leveren gegarandeerde kwaliteit, zonder starters, zonder beluchten, zonder toestanden. En de kwaliteit van het geproduceerde bier is gelijk zo niet beter dan dat gemaakt met onvoldoende starters van vloeibare gisten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.174
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Consumentenrecht van hobbybrouwers
« Reactie #28 Gepost op: 14-01-2014 22:52 u »
Wyeast van 6 maanden oud? Ongeacht waar je het hebt gekocht zou ik toch contact opnemen met de winkel/webshop.
Wyeast verpakkingen die ik bestel zijn vaak niet ouder dan een maand, dus het kan wel.

Als we zouden willen dat alle Wyeast gisten die hier in Nederland verkocht worden niet ouder zijn dan 6 maanden zou het aanbod aanzienlijk verkleind moeten worden. Er zijn altijd gisten die wat minder lopen. Het zou een enorme verarming zijn indien deze discussie dat resultaat zou hebben. Moeten we gewoon niet willen. Beter is het dat de leveranciers wat meer voorlichting geven hoe omgegaan moet worden met het levende biologische product dat gist is.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.174
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Consumentenrecht van hobbybrouwers
« Reactie #29 Gepost op: 14-01-2014 22:55 u »
Hallo Biervrinden,
Las net deze discussie en wat me opvalt is dat er behoorlijk verschil is in opvattingen.
Er is veel verwarring over de data die vermeld staan bij de (natuur)producten die we gebruiken als hobbybrouwer.
Als ik me verplaats in de beginnende brouwer kan ik me de ergernis ook wel voorstellen, want o.a. op dit forum wordt behoorlijk veel aandacht besteed aan recepten en ook aan de programma's die hiervoor gebruikt worden.
Het lijkt dan allemaal strak en goed onderbouwd, maar alles berust dan in feite wel op talloze aannames.
Alfazuurgehalte, aroma's, gistvitaliteit, moutkwaliteiten, maar ook: gewichten, inhoudsmaten en vast nog veel meer.
Misschien moeten we hier ons toch wat bescheidener opstellen en minder exact proberen te denken?
Zelfs grote brouwerijen worstelen voortdurend met dezelfde vragen en deze zijn alleen met inventiviteit/vakmanschap op te lossen.
Daarom is het m.i. goed veel te relativeren als hobbybrouwer. En ons niet teveel dingen wijs te laten maken.
En dat leeft ook veel ontspannener kan ik jullie verzekeren.

Helemaal gelijk Toon.

Te vaak wordt gedacht dat alles te berekenen en te voorspellen is als het gaat om het brouwen van bier. Bier is een natuurproduct en bierbrouwen is een ambacht. Dat betekent dat je je materialen moet leren kennen. En dat geldt ook voor de eigenschappen van de verschillende gisten.

Tags: gist