Overzicht oorsprong Wyeast gisten

Gestart door Bas, 26-11-2003 16:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Bas

Hoi allen,

Al geruime tijd ben ik aan het proberen een overzicht samen te stellen van de oorspong van alle Wyeast gisten. Omdat er op dit forum toch redelijk vaak vragen komen over welk gist een Wyeast gist nu echt is, en er nog geen echt overzicht te vinden was op dit forum, dacht ik dat het misschien wel nuttig zou zijn om een thread te starten met zo'n overzicht.

Ik ben tot het volgende lijstje gekomen (gaarne corrigeren en/of aanvullen):


Wyeast #1028 London Ale             - Bass Worthington Whiteshield
Wyeast #1056 American Ale           - Sierra Nevada
Wyeast #1084 Irish Ale              - Guinness
Wyeast #1098 British Ale            - Whitbread
Wyeast #1099 Whitbread Ale          - Whitbread
Wyeast #1187 Ringwood Ale           - Ringhook
Wyeast #1214 Belgian Abbey          - Chimay
Wyeast #1272 American Ale II        - Red Tail, Mendocino Brewing (?)
Wyeast #1275 Thames Valley Ale      - Henley on Thames (Henley Brakspear Bitter)
Wyeast #1318 London Ale III         - Young's
Wyeast #1332 Northwest Ale          - Redhook
Wyeast #1388 Belgian Strong Ale     - Duvel
Wyeast #1728 Scottish Ale           - McEwan's Export
Wyeast #1742 Swedish Porter         - Pripps Brewery, Carnegie Porter (?)
Wyeast #1762 Belgian Abbey II       - Rochefort
Wyeast #1968 London ESB Ale         - Fuller's
Wyeast #2007 Pilsen Lager           - Anheuser-Busch
Wyeast #2035 American Lager         - August Schell
Wyeast #2042 Danish Lager           - Carlsberg (?)
Wyeast #2112 California Lager       - Anchor Steam
Wyeast #2124 Bohemian Lager         - Weihenstephan 34/70
Wyeast #2206 Bavarian Lager         - Weihenstephan 206
Wyeast #2272 North American Lager   - Christian Schmidt
Wyeast #2278 Czech Pils             - Pilsner Urquell-D
Wyeast #2308 Munich Lager           - Wissenschaftliche Station 308
Wyeast #3068 Weihenstepan Wheat     - Weihenstephan 68
Wyeast #3787 Trappist High Gravity  - Westmalle (/ Westvleteren / Achel)
Wyeast #3942 Belgian Wheat          - De Dolle (?)
Wyeast #3944 Belgian White Beer     - Hoegaarden / Celis White


Bronnen: voornamelijk bierforums op het internet (waaronder deze), en natuurlijk ook door eigen gebruik.

P.s: vanzelfsprekend wou Wyeast niets bevestigen.

Grt, Bas H.



Inmiddels staat er een overzicht op de wiki-site behorende bij dit forum. Zie hier.

MO

Bas,

Dit is een heel heel heel fijn overzicht. ik was vandaag al aan het zoeken naar de Westmalle gist, dat had je al gezien, maar nu hoeft dat allemaal niet meer. Ik hoop dat iedereen kritisch naar je lijst kijkt en eventueel correcties doorgeeft. Dit is echt heel heel erg fijn (ondanks dat ik liever opkweek, vanavond mijn allerlaatste (4e) Westmalle poging gedaan)

gr
MO

MO

Vond nog een interessante link waar o.a. bij de Wyeast gisten de oorsprong is aangegeven:

http://www.skotrat.com/brewrats/yeast.cfm

Geeft voor Westmalle en Rochefort zelfde nummer als Bas maar er staan nog veel meer gistsoorten op.

gr
MO

Bas


Citeerhttp://www.skotrat.com/brewrats/yeast.cfm
MO, dit lijkt me een zeer nuttige link die ik zeker ga gebruiken!

Grt, Bas H.

MO

Iemand nog geinteresseerd in mijn meest recente lijst?

MO

Edgar, welke gisten miste je nog? Ik heb abusievelijk je bericht gewist.

Edgar

2000, 2001, 2002. En de 3538 kende ik nog niet. Is die verkrijgbaar? Klinkt interessant!

MO

Het is in het Duits, maar hier staat nog een leuk overzicht en beschrijvingen van een groot aantal Wyeast gisten. Inclusief schijnbare vergistingsgraad en aanbevolen temperatuur.

Adrie

Dat is interessant. Daar staat dat de 1007 German Ale wel degelijk een altgist is.

Drents Hopbier

Citaat van: MO op 24-03-2006  09:57 uHet is in het Duits, maar hier staat nog een leuk overzicht en beschrijvingen van een groot aantal Wyeast gisten. Inclusief schijnbare vergistingsgraad en aanbevolen temperatuur.
Op http://www.wyeastlab.com/beprlist.htm staat dezelfde info (Engels) van Wyeast zelf.

Hans Hans

Pad

Kan er iemand mij vertellen vanwaar de nieuwe tijdelijk verkrijgbare Wyeast gisten oorsprongkelijk komen? Het gaat om de Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend, Wyeast 3822 Ingelmunster Ale (voorheen gekend als Wyeast 3822 Dutch Castle) en de Wyeast 3726 Farmhouse Ale.

Worden die laatste 2 ook opgenomen in het assortiment van Brouwland? (Roland?)


Caspar

Volgens mij had ik in de BYO gelezen dat Farmhouse Ale van Corsendonk afkomstig is, maar ik kan er heeeeelemaal naast zitten  ;). Ik zoek het vanavond even op.

Groet Caspar

MO

Nummer 3763 is naar alle waarschijnlijkheid de Rodenbach gist.

Oxhead

Het gerucht op de Engelstalige Forums gaat dat 3726 = Brasserie de Blaugies ( saison ) en 3822 = van Hounsebrouck ( kasteelbier )
 :degroeten:

Caspar

Yep Oxhead,

Ik had het inderdaad verkeerd onthouden  ;).

Corsendonk is Wyeast 3538 (Leuven Pale Ale)...

Ik vrees dat bovengenoemde gisten niet zo gauw op de plank liggen bij Brouwland, al hoop ik natuurlijk wel dat het assortiment uitgebreidt wordt  ;D.

Wat ik overigens ook vreemd vind is dat deze gisten niet op de homepage van Wyeast zelf staan  ???.

Groet Caspar

Oxhead

Corsendonk laat hun bieren brouwen bij ik meen Bios in Ertevelde en Du bocq in Purnode dus waar dat Leuven vandaan komt  :weetniet:

Caspar


Roland

Hallo,


Even melden dat de Wyeast gisten 3763 Roeselare Ale Blend, 3822 Ingelmunster Ale en 3726 Farmhouse Ale vanaf donderdag 29 maart beschikbaar zijn bij Brouwland , in de XL Activator verpakking.

Brouw ze...


Roland Vanderlinden
Brouwland

Pad

Kijk, dat is nog eens service... Gewoon effe op het forum melden welke gisten we graag in het assortiment zien en voila, 2 weken later liggen ze klaar!

Caspar

Cool, zou die Wyeast 3822 Ingelmunster Ale iets zijn voor mijn Quadrupel?

Groet Caspar

MO

De oorsprong van de 3822 Ingelmunster Ale lijkt me nu helemaal duidelijk: Van Honsebrouck's kasteelbier. Ook nog eens vernoemd naar het kasteel van Ingelmunster. Lijkt me dus echt een mooi fenolische/kruidige gist voor onze vriend Hoppie.

MO

Het Kasteel bier blond vind ik wel te pruimen. Tamelijk droog en hoppig en veel alcohol. De bruin is echter afgrijselijk zoet, die lijkt wel aangezoet met suiker. Kleine twijfel, maar misschien wel een goede gist voor een quadrupel.

Caspar

Kasteel is volgens mij ook aangezoet, of gebrouwen met een absurt hoog Begin SG... dat moet ik beter kunnen  ;).

Als ik hem kan bemachtigen, ga ik het gewoon proberen... Rochfort gist kan ik altijd nog gebruiken in toekomstige brouwsels.

Groet Caspar

Pad

Ik heb me even bezig gehouden met de lijst met Wyeast gisten aan te vullen en waar mogelijk ook de oorsprong te achterhalen. (bronnen http://www.wyeastlab.com/beprlist.htm en http://www.kotmf.com/articles/yeastcomp.php )
Als er dingen zijn die niet kloppen of die aangevuld moeten worden dan hoor ik het wel.

Wyeast #1007 German Ale                          - Zum Uerige
Wyeast #1010 American Wheat                   - Zum Uerige via Widmer
Wyeast #1026 Brittish Cask Ale                   - ???
Wyeast #1028 London Ale                          - Bass Worthington Whiteshield
Wyeast #1056 American Ale                        - Sierra Nevada
Wyeast #1084 Irish Ale                              - Guinness
Wyeast #1098 British Ale                            - Whitbread
Wyeast #1099 Whitbread Ale                      - Whitbread
Wyeast #1187 Ringwood Ale (vroeger 1742)  - Ringhook
Wyeast #1214 Belgian Abbey                      - Chimay
Wyeast #1272 American Ale II                    - Red Tail, Mendocino Brewing (?)
Wyeast #1275 Thames Valley Ale                - Henley on Thames (Henley Brakspear Bitter)
Wyeast #1318 London Ale III                      - Young's
Wyeast #1332 Northwest Ale                     - Redhook
Wyeast #1335 Brittish Ale II                       - ???
Wyeast #1338 European ALe                       - Wissenschafliche Station
Wyeast #1388 Belgian Strong Ale                  - Duvel
Wyeast #1728 Scottish Ale                         - McEwan's Export
Wyeast #1742 Swedish Porter                     - Zie 1187
Wyeast #1762 Belgian Abbey II                   - Rochefort
Wyeast #1968 London ESB Ale                    - Fuller's
Wyeast #2000 Budvar                               - Budvar
Wyeast #2001 Urquell                               - Pilsener Urquell-H
Wyeast #2002 Gambrinus Lager                  - Pilen
Wyeast #2007 Pilsen Lager                        - Anheuser-Busch
Wyeast #2035 American Lager                   - August Schell
Wyeast #2042 Danish Lager                      - Carlsberg
Wyeast #2112 California Lager                   - Anchor Steam
Wyeast #2124 Bohemian Lager                  - Weihenstephan 34/70
Wyeast #2206 Bavarian Lager                   - Weihenstephan 206
Wyeast #2272 North American Lager           - Christian Schmidt
Wyeast #2278 Czech Pils                          - Pilsner Urquell-D
Wyeast #2308 Munich Lager                      - Wissenschaftliche Station 308
Wyeast #2565 Kölch Yeast                        - ???
Wyeast #2633 Octoberfest Lager Blend        - ???
Wyeast #3056 Bavarian Wheat                   - ???
Wyeast #3068 Weihenstepan Wheat            - Weihenstephan 68
Wyeast #3184 Sweat Mead                        - ???
Wyeast #3333 German Wheat                     - ???
Wyeast #3463 Forbidden Fruit Yeast            - Verboden Vrucht?
Wyeast #3522 Belgian Ardennes Yeast          - Achouffe
Wyeast #3538 Leuven Pale ale                    - Corsendonk
Wyeast #3632 Dry Mead                            - ???
Wyeast #3638 Bavarian Wheat                    - ???
Wyeast #3655 Belgian Schelde Ale               - De Koninck
Wyeast #3724 Belgian Saison                      - Dupont?
Wyeast #3725 Biere de Garde                      - Fantome
Wyeast #3726 Farmhouse ale                      - Brasserie de Blaugies ( saison )
Wyeast #3763 Roeselare ale                        - Rodenbach
Wyeast #3787 Trappist High Gravity              - Westmalle (/ Westvleteren / Achel)
Wyeast #3822 Ingelmunster ale(Dutch Castle) - Vanhounsebrouck (Kasteelbier)
Wyeast #3864 Canadian/Belgian                   - Unibroue
Wyeast #3942 Belgian Wheat                      - De Dolle (?)
Wyeast #3944 Belgian White Beer                - Hoegaarden / Celis White

oranjeboombiertje

Citaat van: Pad op 23-03-2007  12:05 uWyeast #2001 Urquell                               - Pilsener Urquell-H
Wyeast #2278 Czech Pils                          - Pilsner Urquell-D

Wat is het verschil tussen deze 2?

 :degroeten:
Wesley

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.