Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gist opkweken uit fles met perensap?  (gelezen 15626 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bas3

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: 00
  • bier bier bier
Gist opkweken uit fles met perensap?
« Gepost op: 02-01-2014 09:34 u »
Ik heb een fles Chimay leeggedronken en bij het laatste restje perensap gedaan. Werkt dit ook of moet dit met appelsap en wat is dan eventueel het verschil?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: gist opkweken uit fles met perensap?
« Reactie #1 Gepost op: 02-01-2014 09:51 u »
Het moet evenmin met appelsap als met perensap als met suikerwater.
Deze 3 opties zijn slechts om de gist te activeren zodat je ze bij teken van leven overzet op een beter medium: moutextract met gistvoeding.

De adviezen van appelsap komen enkel voort uit het feit dat daarvan makkelijk verkrijgbare kleine pakjes gesteriliseerd sap te koop zijn.
En het SG van appelsap is niet veel te hoog.
Voldoet jouw perensap hier ook aan, dan is het even goed/slecht.
Idem voor suikerwater.

Na het activeren ga je toch bij voorkeur over op een medium van 1040 met voldoende gistvoedingscomplex en (zeker tegen het einde) maltose.
In de praktijk is daarvoor moutextractpoeder het makkelijkst en best.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.711
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: gist opkweken uit fles met perensap?
« Reactie #2 Gepost op: 02-01-2014 09:53 u »
Het zal best werken. Het verschil zit het hem in de vergistbare stoffen. Als je de mogelijkheid hebt kun je het beste opkweken met wort.

[edit] robin was me voor. Niets meer aan toe te voegen.

Offline bas3

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: 00
  • bier bier bier
Re: gist opkweken uit fles met perensap?
« Reactie #3 Gepost op: 02-01-2014 10:17 u »
Kan ik dan gewoon wort maken zoals ik dat altijd doe met een SG van 1040 of moet daar dan nog gistvoeding bij?

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.046
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: gist opkweken uit fles met perensap?
« Reactie #4 Gepost op: 02-01-2014 10:22 u »
Als ik even mag inbreken op dit topic... iemand een recept voor starterwort op basis van mout?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.930
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: gist opkweken uit fles met perensap?
« Reactie #5 Gepost op: 02-01-2014 10:44 u »
Als ik even mag inbreken op dit topic... iemand een recept voor starterwort op basis van mout?

Het gemakkelijkste is om een beetje wort af te tappen van een voorgaande brouwsessie en dat in te vriezen. Voor gebruik verdunnen tot SG=1040 en steriel koken.

Je kunt ook een minibrouwsel maken van bijvoorbeeld 2 liter waarbij je uit wilt komen op een SG van 1040.

Het gemakkelijkste is toch wel moutextractpoeder. Een 10% oplossing geeft een SG van 1040. Hieraan wat gistvoeding toevoegen en een druppeltje olijfolie en even steriel koken.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.711
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: gist opkweken uit fles met perensap?
« Reactie #6 Gepost op: 02-01-2014 10:57 u »
Als ik even mag inbreken op dit topic... iemand een recept voor starterwort op basis van mout?
Een besparende tip: Iedereen heeft wat restvocht in zijn kookketel zitten na de kook. De ene wat meer dan de ander. Ik haal dit bij het opruimen altijd door een koffiefilter om de hop en de eiwitten wat kwijt te raken. Zo houd ik tussen de 0.5 en 1 liter wort over die prima te gebruiken is voor starters. Kost je amper extra moeite en het wordt doorgaans anders toch weggegooid. Voor het bewaren wel invriezen en voor gebruik opnieuw koken. Er zijn door het handelen meestal bacteriën en schimmels bij gekomen.

Als ik dit niet voorradig heb gebruik ik ook gewoon moutextractpoeder.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.046
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: gist opkweken uit fles met perensap?
« Reactie #7 Gepost op: 02-01-2014 12:12 u »
Je kunt ook een minibrouwsel maken van bv 2 liter waarbij je uit wilt komen op een sg van 1040.

ik heb onlangs ergens hier op het forum een recept daarvoor gevonden, maar ik kan het niet meer vinden. :-\

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.809
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: gist opkweken uit fles met perensap?
« Reactie #8 Gepost op: 02-01-2014 12:23 u »
ik heb onlangs ergens hier op het forum een recept daarvoor gevonden, maar ik kan het niet meer vinden. :-\

Voer je toch gewoon in, in een brouwprogramma.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.711
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: gist opkweken uit fles met perensap?
« Reactie #9 Gepost op: 02-01-2014 12:53 u »
ik heb onlangs ergens hier op het forum een recept daarvoor gevonden, maar ik kan het niet meer vinden. :-\
Pilsmout tot 1040 voor 2 liter. Laag in de 60°C. Kan toch niet zo heel spannend zijn.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.046
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: gist opkweken uit fles met perensap?
« Reactie #10 Gepost op: 02-01-2014 13:37 u »
Ja, brouwsoftware... moet ik nog aan wennen dat ik dat ook heb. Bedankt. :)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.930
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: gist opkweken uit fles met perensap?
« Reactie #11 Gepost op: 02-01-2014 13:53 u »
Pilsmout tot 1040 voor 2 liter. Laag in de 60°C. Kan toch niet zo heel spannend zijn.

De eerste keer is altijd spannend he ;) .

Voor 2 liter wort à SG van 1040 ongeveer 360 gram geschroot pilsmout in 2,5 liter water maischen bij 67°C gedurende 45 minuten. Daarna eventueel nog doorstoken naar 80°C en daarna filtreren door een koffiefillter of een grote keukenzeef belegd met keukenrolpapier. Eventueel 0,3 ml melkzuur toevoegen. Spoelen hoeft niet.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: gist opkweken uit fles met perensap?
« Reactie #12 Gepost op: 02-01-2014 13:55 u »
Kan ik dan gewoon wort maken zoals ik dat altijd doe met een SG van 1040 of moet daar dan nog gistvoeding bij?
Ja en ja. :)

Je kan de verschillende opties gebruiken die hierboven zijn aangegeven, zelf heb ik altijd moutextractpoeder op voorraad hiervoor.
100 g moutextractpoeder per liter geeft ca. 1040. :)
Gistvoedingscomplex 2-5 g/liter.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.711
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: gist opkweken uit fles met perensap?
« Reactie #13 Gepost op: 02-01-2014 13:56 u »
De eerste keer is altijd spannend he ;) .
Oh zo spannend! ;)
Het was me niet opgevallen dat hij nog niet zoveel ervaring had. My bad ^-^

Offline Roelof

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 551
  • Land: nl
  • Brouwerij Duvelsver.
    • Wortketel
Re: gist opkweken uit fles met perensap?
« Reactie #14 Gepost op: 02-01-2014 20:51 u »
ik heb onlangs ergens hier op het forum een recept daarvoor gevonden, maar ik kan het niet meer vinden. :-\
Kijk hier eens. Het is een heel verhaal, maar wel interessant.
http://wittepaard.roodetoren.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=6:de-optimale-giststarter&catid=5:artikelen&Itemid=6

Offline bas3

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: 00
  • bier bier bier
gist opkweken
« Reactie #15 Gepost op: 03-01-2014 19:14 u »
Vanaf hier zijn berichten uit twee topics samengevoegd.


Ik ben nu aan het proberen om gist uit een fles op te kweken. Heb eerst geprobeerd met perensap maar daarna ook met appelsap. Nu staat het al een dag of 2 en de vergisting gaat heel langzaam. Het is ook al gelijk van af het begin en ik zie maar heel weinig actie in mijn waterslot. Is dit normaal of is het dan niet goed?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.930
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: gist opkweken
« Reactie #16 Gepost op: 03-01-2014 19:25 u »
Als het na twee dagen al actief is dan vind ik dat best snel. Vooral regelmatig schudden om te beluchten en warm houden wil helpen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: gist opkweken
« Reactie #17 Gepost op: 03-01-2014 19:28 u »
Waarom ga je niet verder in je vorige topic hierover? :weetniet:

Offline bas3

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: 00
  • bier bier bier
Re: gist opkweken
« Reactie #18 Gepost op: 03-01-2014 20:01 u »
ja, had ik misschien beter kunnen doen. :nut:

Offline bas3

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: 00
  • bier bier bier
Re: gist opkweken
« Reactie #19 Gepost op: 03-01-2014 20:02 u »
Als het na twee dagen al actief is dan vind ik dat best snel. Vooral regelmatig schudden om te beluchten en warm houden wil helpen.


Hoe lang duurt dit normaal dan?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.930
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: gist opkweken
« Reactie #20 Gepost op: 03-01-2014 20:04 u »
Dat kan maar zo vier dagen of langer duren.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.809
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: gist opkweken
« Reactie #21 Gepost op: 03-01-2014 20:18 u »
Twee dagen is inderdaad al redelijk snel, maar dat kan wel als je een redelijk “vers” flesje hebt. Het is wel de bedoeling dat als je gist is opgestart, dat je er daarna wort op doet om het verder op te kweken.

Nu heb je de gist tot leven gewekt, maar die moet je nu laten groeien en in een goede conditie brengen.

Offline bas3

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: 00
  • bier bier bier
Re: gist opkweken
« Reactie #22 Gepost op: 03-01-2014 20:51 u »
Ik denk dat het dan nog niet echt aan de gang is. Ik wacht het nog wel een dag of 4 af om te kijken wat er nog gebeurd. Nu is er weinig tot geen activiteit in mijn waterslot dus.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.270
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: gist opkweken
« Reactie #23 Gepost op: 03-01-2014 23:10 u »
Waarom ga je niet verder in je vorige topic hierover? :weetniet:

Inmiddels samengevoegd.

Offline bas3

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: 00
  • bier bier bier
Re: Gist opkweken uit fles met perensap?
« Reactie #24 Gepost op: 05-01-2014 10:53 u »
Eureka! It's allive!

Ik zie nou luchtbelletjes in mijn waterslot. De fles met perensap doet het ook gewoon. Nu ff uit laten gisten en dan het wort er bij.