Vergisting, lageren wie kan mij helpen?

Gestart door leendert, 07-01-2014 19:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

leendert

Hallo

Ik heb een vraag (de beginnende brouwer)

Het blikbrouwen heb ik nu een paar keer gedaan, maar nu wil ik ook lageren. Het feit is: begin SG 1044 naar een week was hij 1008. Toen heb ik hem overgeheveld naar een schoon vat en koud gezet. Iis dit goed of niet. En ik heb er geen suiker bij gedaan. Ik ben bang dat alles stopt. Wat moet ik doen? Of als ik er suiker bij doe om te gaan bottelen, werkt dat dan nog wel? Gaat al het gist weg(dood) bij het lageren, of kan ik het altijd weer opstarten met suiker?

U hoort al ik weet het niet.

Ik hoor graag van u alllen.

groet leendert

Lalleman

Hey Leendert,

Heb je deze link al bekeken?

http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=beginnende_brouwer:blikbrouwen

Denk dat je hier wel vindt wat je zoekt.
(zelf ook veel aan gehad)

Gr maarten

EvilWoutertje

Ha Leendert

Waarschijnlijk is het uitgegist met een schijnbare vergistingsgraad van rond de 80%.
Lageren is prima, omdat de gist wel nog (ongewenste) stoffen omzet ondanks dat er geen alcohol meer geproduceerd wordt.
Over de temperatuur zijn de meningen verdeeld: ik persoonlijk lager meestal op dezelfde temperatuur als de primaire vergisting en zet na het bottelen de flesjes ook op een dergelijke temperatuur weg voor een week of twee. Volgende keer kun je wellicht iets eerder overhevelen om te lageren zodat er nog enig alcohol geproduceerd wordt. Hierdoor ontstaat ook CO2 in het lagervat wat oxidatie voorkomt. Als het bier volledig uitgegist is ontstaat er geen/zeer weinig CO2.

Het gist gaat niet snel dood bij het lageren tenzij je erg lang wacht (meerdere maanden). Wel neemt langzaam het aantal levende gistcellen af en kunnen te veel dode gistcellen smaakafwijkingen veroorzaken.
Je kunt het dus gewoon bottelen met wat bottel suiker.
Het gaat allemaal goed komen  :biersmile:

leendert

Hallo Wouter en Lalleman

Dank je wel, dan ben ik weer gerust gesteld.

groet leendert


Geox2b

Ik zal het hier plaatsen i.p.v een nieuwe topic te maken.

Ik heb mijn eerste brouw gemaakt de 30ste december en heb hem overgeheveld naar lagering de 5de januari. bij het overhevelen had ik een SG van 1012.  Nu dat ik hem heb op lagering heb staan merk ik dat er maar om de paar min een blup zie of zelfs tot 4-5 min kan duren. Is dit normaal en moet ik dit dan paar weken laten staan?

Jacques

Citaat van: Geox2b op 07-01-2014  21:50 uIk zal het hier plaatsen i.p.v een nieuwe topic te maken.

Ik heb mijn eerste brouw gemaakt de 30ste december en heb hem overgeheveld naar lagering de 5de januari. bij het overhevelen had ik een SG van 1012.  Nu dat ik hem heb op lagering heb staan merk ik dat er maar om de paar min een blup zie of zelfs tot 4-5 min kan duren. Is dit normaal en moet ik dit dan paar weken laten staan?

Het lijkt er op dat de hoofdgisting is beëindigd. Wat was je begin SG en welke gist heb je gebruikt? Bij welke temperatuur staat het bier?

Bij één blup per 4 à 5 minuten is er nagenoeg geen vergisting meer. Nog een weekje laten staan om de gist te laten bezinken en je kunt veilig bottelen. De waarde voor het eind SG die in de handleiding staat bij de blikken wordt vaak niet gehaald.

Zie ook dit gedeelte van de cursus blikbrouwen.

Geox2b

Mijn begin SG was 1068 en heb Safale s04 als gist.

Ook ben ik meteen met mout beginnen brouwen, met blik werken heb ik overgeslagen. Je leert wel veel met blik maar ik zag het als pre-fab voedsel opwarmen in de microgolf. Ben iemand die lever alles van A tot B doet :).

Bedankt voor het snelle antwoord.

Edit: Kamer temperatuur is constant aan 18°C.

dennisbier

Citaat van: Jacques op 07-01-2014  22:15 uHet lijkt er op dat de hoofdgisting is beëindigd. Wat was je begin SG en welke gist heb je gebruikt? Bij welke temperatuur staat het bier?

Bij één blup per 4 à 5 minuten is er nagenoeg geen vergisting meer. Nog een weekje laten staan om de gist te laten bezinken en je kunt veilig bottelen. De waarde voor het eind SG die in de handleiding staat bij de blikken wordt vaak niet gehaald.

Zie ook dit gedeelte van de cursus blikbrouwen.
Er staat bij de handleiding op de blikken ook vaak, dat moutextract of suiker nog extra toegevoegd kan worden.
Dat kun je tegen het eind van de hoofdgisting mooi toevoegen.
Hij gist dan ook verder uit, dan toevoegen voor de hoofdgisting.
Ik zou een minimum aan volume aanhouden bij de blikken. Betere smaak. Ofwel van 20 liter géén 23 maken.

De gist blijft gewoon leven, hoor. Maar als er niks te vergisten valt produceert hij geen alcohol meer en een weinig CO2.
Als je een petfles vult met je jongbier met een waterslot erop en je voegt een eetlepel suiker toe, gaat hij meteen als een speer.

Jacques

Citaat van: dennisbier op 08-01-2014  08:14 uEr staat bij de handleiding op de blikken ook vaak, dat moutextract of suiker nog extra toegevoegd kan worden.
Dat kun je tegen het eind van de hoofdgisting mooi toevoegen.
Hij gist dan ook verder uit, dan toevoegen voor de hoofdgisting.
Ik zou een minimum aan volume aanhouden bij de blikken. Betere smaak. Ofwel van 20 liter géén 23 maken.

De gist blijft gewoon leven, hoor. Maar als er niks te vergisten valt produceert hij geen alcohol meer en een weinig CO2.
Als je een petfles vult met je jongbier met een waterslot erop en je voegt een eetlepel suiker toe, gaat hij meteen als een speer.

Eugh Dennis, het gaat hier niet om een blikbrouwsel. Zie het bericht van 22:22 uur van Geox2b.

dennisbier

Citaat van: Jacques op 07-01-2014  22:15 uHet lijkt er op dat de hoofdgisting is beëindigd. Wat was je begin SG en welke gist heb je gebruikt? Bij welke temperatuur staat het bier?

Bij één blup per 4 à 5 minuten is er nagenoeg geen vergisting meer. Nog een weekje laten staan om de gist te laten bezinken en je kunt veilig bottelen. De waarde voor het eind SG die in de handleiding staat bij de blikken wordt vaak niet gehaald.

Zie ook dit gedeelte van de cursus blikbrouwen.
Ik reageerde op het onderstreepte in je citaat.
Ik heb het een paar keer gedaan met blik.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.