Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergisting, lageren wie kan mij helpen?  (gelezen 3435 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline leendert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vergisting, lageren wie kan mij helpen?
« Gepost op: 07-01-2014 19:19 u »
Hallo

Ik heb een vraag (de beginnende brouwer)

Het blikbrouwen heb ik nu een paar keer gedaan, maar nu wil ik ook lageren. Het feit is: begin SG 1044 naar een week was hij 1008. Toen heb ik hem overgeheveld naar een schoon vat en koud gezet. Iis dit goed of niet. En ik heb er geen suiker bij gedaan. Ik ben bang dat alles stopt. Wat moet ik doen? Of als ik er suiker bij doe om te gaan bottelen, werkt dat dan nog wel? Gaat al het gist weg(dood) bij het lageren, of kan ik het altijd weer opstarten met suiker?

U hoort al ik weet het niet.

Ik hoor graag van u alllen.

groet leendert


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Lalleman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • HERMS in aanbouw!!
Re: vergisting....lageren wie kan mij helpen???
« Reactie #1 Gepost op: 07-01-2014 19:56 u »
Hey Leendert,

Heb je deze link al bekeken?

http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=beginnende_brouwer:blikbrouwen

Denk dat je hier wel vindt wat je zoekt.
(zelf ook veel aan gehad)

Gr maarten

Offline EvilWoutertje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: nl
  • Blub blub blub
Re: vergisting....lageren wie kan mij helpen???
« Reactie #2 Gepost op: 07-01-2014 19:58 u »
Ha Leendert

Waarschijnlijk is het uitgegist met een schijnbare vergistingsgraad van rond de 80%.
Lageren is prima, omdat de gist wel nog (ongewenste) stoffen omzet ondanks dat er geen alcohol meer geproduceerd wordt.
Over de temperatuur zijn de meningen verdeeld: ik persoonlijk lager meestal op dezelfde temperatuur als de primaire vergisting en zet na het bottelen de flesjes ook op een dergelijke temperatuur weg voor een week of twee. Volgende keer kun je wellicht iets eerder overhevelen om te lageren zodat er nog enig alcohol geproduceerd wordt. Hierdoor ontstaat ook CO2 in het lagervat wat oxidatie voorkomt. Als het bier volledig uitgegist is ontstaat er geen/zeer weinig CO2.

Het gist gaat niet snel dood bij het lageren tenzij je erg lang wacht (meerdere maanden). Wel neemt langzaam het aantal levende gistcellen af en kunnen te veel dode gistcellen smaakafwijkingen veroorzaken.
Je kunt het dus gewoon bottelen met wat bottel suiker.
Het gaat allemaal goed komen  :biersmile:

Offline leendert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: vergisting....lageren wie kan mij helpen???
« Reactie #3 Gepost op: 07-01-2014 20:17 u »
Hallo Wouter en Lalleman

Dank je wel, dan ben ik weer gerust gesteld.

groet leendert


Offline Geox2b

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting, lageren wie kan mij helpen?
« Reactie #4 Gepost op: 07-01-2014 21:50 u »
Ik zal het hier plaatsen i.p.v een nieuwe topic te maken.

Ik heb mijn eerste brouw gemaakt de 30ste december en heb hem overgeheveld naar lagering de 5de januari. bij het overhevelen had ik een SG van 1012.  Nu dat ik hem heb op lagering heb staan merk ik dat er maar om de paar min een blup zie of zelfs tot 4-5 min kan duren. Is dit normaal en moet ik dit dan paar weken laten staan?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.048
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergisting, lageren wie kan mij helpen?
« Reactie #5 Gepost op: 07-01-2014 22:15 u »
Ik zal het hier plaatsen i.p.v een nieuwe topic te maken.

Ik heb mijn eerste brouw gemaakt de 30ste december en heb hem overgeheveld naar lagering de 5de januari. bij het overhevelen had ik een SG van 1012.  Nu dat ik hem heb op lagering heb staan merk ik dat er maar om de paar min een blup zie of zelfs tot 4-5 min kan duren. Is dit normaal en moet ik dit dan paar weken laten staan?

Het lijkt er op dat de hoofdgisting is beindigd. Wat was je begin SG en welke gist heb je gebruikt? Bij welke temperatuur staat het bier?

Bij n blup per 4 5 minuten is er nagenoeg geen vergisting meer. Nog een weekje laten staan om de gist te laten bezinken en je kunt veilig bottelen. De waarde voor het eind SG die in de handleiding staat bij de blikken wordt vaak niet gehaald.

Zie ook dit gedeelte van de cursus blikbrouwen.

Offline Geox2b

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting, lageren wie kan mij helpen?
« Reactie #6 Gepost op: 07-01-2014 22:22 u »
Mijn begin SG was 1068 en heb Safale s04 als gist.

Ook ben ik meteen met mout beginnen brouwen, met blik werken heb ik overgeslagen. Je leert wel veel met blik maar ik zag het als pre-fab voedsel opwarmen in de microgolf. Ben iemand die lever alles van A tot B doet :).

Bedankt voor het snelle antwoord.

Edit: Kamer temperatuur is constant aan 18C.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.128
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Vergisting, lageren wie kan mij helpen?
« Reactie #7 Gepost op: 08-01-2014 08:14 u »
Het lijkt er op dat de hoofdgisting is beindigd. Wat was je begin SG en welke gist heb je gebruikt? Bij welke temperatuur staat het bier?

Bij n blup per 4 5 minuten is er nagenoeg geen vergisting meer. Nog een weekje laten staan om de gist te laten bezinken en je kunt veilig bottelen. De waarde voor het eind SG die in de handleiding staat bij de blikken wordt vaak niet gehaald.

Zie ook dit gedeelte van de cursus blikbrouwen.
Er staat bij de handleiding op de blikken ook vaak, dat moutextract of suiker nog extra toegevoegd kan worden.
Dat kun je tegen het eind van de hoofdgisting mooi toevoegen.
Hij gist dan ook verder uit, dan toevoegen voor de hoofdgisting.
Ik zou een minimum aan volume aanhouden bij de blikken. Betere smaak. Ofwel van 20 liter gn 23 maken.

De gist blijft gewoon leven, hoor. Maar als er niks te vergisten valt produceert hij geen alcohol meer en een weinig CO2.
Als je een petfles vult met je jongbier met een waterslot erop en je voegt een eetlepel suiker toe, gaat hij meteen als een speer.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.048
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergisting, lageren wie kan mij helpen?
« Reactie #8 Gepost op: 08-01-2014 20:11 u »
Er staat bij de handleiding op de blikken ook vaak, dat moutextract of suiker nog extra toegevoegd kan worden.
Dat kun je tegen het eind van de hoofdgisting mooi toevoegen.
Hij gist dan ook verder uit, dan toevoegen voor de hoofdgisting.
Ik zou een minimum aan volume aanhouden bij de blikken. Betere smaak. Ofwel van 20 liter gn 23 maken.

De gist blijft gewoon leven, hoor. Maar als er niks te vergisten valt produceert hij geen alcohol meer en een weinig CO2.
Als je een petfles vult met je jongbier met een waterslot erop en je voegt een eetlepel suiker toe, gaat hij meteen als een speer.

Eugh Dennis, het gaat hier niet om een blikbrouwsel. Zie het bericht van 22:22 uur van Geox2b.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.128
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Vergisting, lageren wie kan mij helpen?
« Reactie #9 Gepost op: 09-01-2014 07:58 u »
Het lijkt er op dat de hoofdgisting is beindigd. Wat was je begin SG en welke gist heb je gebruikt? Bij welke temperatuur staat het bier?

Bij n blup per 4 5 minuten is er nagenoeg geen vergisting meer. Nog een weekje laten staan om de gist te laten bezinken en je kunt veilig bottelen. De waarde voor het eind SG die in de handleiding staat bij de blikken wordt vaak niet gehaald.

Zie ook dit gedeelte van de cursus blikbrouwen.
Ik reageerde op het onderstreepte in je citaat.
Ik heb het een paar keer gedaan met blik.

Tags: