Uiteraard heeft iedere brouwer zijn/haar eigen methode voor het reinigen van de koeler. Ik gebruik al jaren met veel plezier de warmtewisselaar als koeler. Schoonmaken en schoonhouden is simpel.
Hiervoor volg ik volgende procedure:
1. Voordat ik de koeler gebruik verwarm ik deze altijd 30-45 minuten in de oven op 180 ºC (de koeler is afgevuld met water). Geen sulfiet, OXI o.i.d. ... gewoon water.
2. Als eerste stap van het koelen zorg ik ervoor dat de warmtewisselaar is gevuld met gloeiend hete wort en dat laat ik zo'n 5 minuten rusten. Ik ga ervan uit dat alle ongenode gasten die nog in de koeler zitten dit niet overleven

Daarna zo snel mogelijk koelen van het wort.
3. Na gebruik goed doorspoelen met heet water. Dit doe ik normaal gesproken zo snel mogelijk na gebruik. Ik denk dat eiwitten geen kans hebben vast te plakken in de koeler.
Op z'n kop laten drogen en klaar voor een volgend gebruik.