Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


SG afloop spoelen

Gestart door Hoppenbrouwers, 29-12-2013 13:03 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoppenbrouwers

Ik vroeg me bij het brouwen zojuist af of er een regel of percentage is wat gangbaar is voor de laatste afloop van je spoelwater. M.a.w. wat is het ideale SG aan het eind van het spoelen wat er nog uit de ketel komt. Bij zat het bij de laatste 2.5 liter op 1010. Het begin SG was 1051.
Ik weet dat de brouwsoftware dit uitrekent bij het bepalen van je spoelwater maar ik vroeg me af of er een standaard gangbare regel voor was.

William

Volgens mij is hier niet echt een regel voor. Vroeger heb ik het wel eens gemeten en zat ik rond de 2 a 3 Brix dus sg 1008 a 1013. Toen spoelde ik veel. Ik meende dat dit leidde tot een wat wrange smaak aan het bier door uitlogen, ook al was het spoelwater aangezuurd.

Ik let er nu eigenlijk niet meer op. Ik zorg dat ik niet meer dan 30% spoelwater heb op het totaal van spoel- en maischwater. Ik verwacht dat hiermee het SG hoger zal zijn dan hierboven genoemd.

Je kunt het SG van de laatste afloop invoeren in de brouwsoftware maar voor zover ik weet rekent deze er niet mee.

Hoppenbrouwers

Citaat van: William op 29-12-2013  13:21 uJe kunt het SG van de laatste afloop invoeren in de brouwsoftware maar voor zover ik weet rekent deze er niet mee.
Die staat bij mij inderdaad ingesteld op 1010.

Citaat van: William op 29-12-2013  13:21 uVolgens mij is hier niet echt een regel voor. Vroeger heb ik het wel eens gemeten en zat ik rond de 2 a 3 Brix dus SG 1008 a 1013. Toen spoelde ik veel. Ik meende dat dit leidde tot een wat wrange smaak aan het bier door uitlogen, ook al was het spoelwater aangezuurd.
Waardoor gaat het uitlogen? En waar ligt die grens? Bij 30% spoelwater?

William

Citaat van: Hoppenbrouwers op 29-12-2013  13:25 uWaardoor gaat het uitlogen? En waar ligt die grens? Bij 30% spoelwater?

Zal afhankelijk zijn van de pH van de maisch, pH van het spoelwater, temperatuur van het spoelwater, snelheid spoelen, hoe fijn je geschroot hebt...

Met die 30% regel heb ik voor mijn systeem goede ervaringen: de smaak is er ten opzichte van 40 a 45% op vooruit gegaan.

Kwaliteit versus kwantiteit ;)

Drents Hopbier

Citaat van: Hoppenbrouwers op 29-12-2013  13:03 uIk vroeg me bij het brouwen zojuist af of er een regel of percentage is wat gangbaar is voor de laatste afloop van je spoelwater. M.a.w. wat is het ideale sg aan het eind van het spoelen wat er nog uit de ketel komt. Bij zat het bij de laatste 2.5 liter op 1010. Het begin SG was 1051
Ik weet dat de brouwsoftware dit uitrekent bij het bepalen van je spoelwater maar ik vroeg me af of er een standaard gangbare regel voor was.

De Duitse Prof. Narziss schrijft in zijn boek dat wanneer het uitstromende wort een suikergehalte heeft van ca. 2-2,5 % gestopt moet worden met spoelen, omdat dan stoffen uit het kaf loskomen die de kwaliteit van het uiteindelijk bier nadelig zouden beïnvloeden (ik heb voor mijzelf de grens bij 3,5 % gelegd). De Amerikaan L. Bonham heeft een artikel geschreven, waarin beweerd wordt dat wanneer niet gespoeld wordt, en het hoofdwort wordt verdund met water dit een bier zou geven met de hoogste kwaliteit.

Hopbier

RobinB

Heeft Hans Halberstadt heel veel over geschreven, Geert ook wel trouwens. Ff de zoekfunctie gebruiken dus! :)

Vergelijkbare Topics (7)

30543

Reacties: 38
Gelezen: 11405

605

Gestart door hslls


Reacties: 18
Gelezen: 16761

35323

Reacties: 9
Gelezen: 2034

22139

Reacties: 48
Gelezen: 21618

35035

Gestart door Sloopkogel013


Reacties: 7
Gelezen: 1613


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.