Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Stout. Micheal J. Lewis. Classic Beer Style Series 10  (gelezen 4307 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.200
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Stout. Micheal J. Lewis. Classic Beer Style Series 10
« Gepost op: 28-12-2013 13:35 u »
Klik op het plaatje om het boek te bestellen.


Michael J. Lewis (David Lewis & Ashton Lewis)
Stout. Classic Beer Style Series, deel 10

Druk (1e, 2e, enz.): eerste
Jaar uitgifte: 1995
Naam uitgever en plaats vestiging uitgever: Brewers Publications, Boulder, Colorado
ISBN nr.: 0-937381-44-6

Aantal pagina's: 171 (paperback)

Indien bekend kostprijs: $ 11,95

Onderwerp boek: Engelse, Ierse en Amerikaanse Stouts.

Overzicht

Inhoudsopgave:
1. Introduction
2. The Origin of Stouts
3. Commercial Brewing of Stouts
4. A Taste of Stout
5. Our Survey of Stout Brewers
6. Brewing of Stout at home
Appendix: Commercial Stout Breweries


Inhoud:

Net zoals de meeste boeken in de Classic Beer Style reeks kent ook dit boek de gangbare indeling. Na een korte persoonlijke inleiding door de hoofdschrijver gaat het tweede hoofdstuk in op de oorsprong van stout. Opmerkelijk is dat de schrijver van mening is (en onderbouwt) dat stout al eerder bestond dan porter. Wat ingaat tegen de gangbare vertelling dat stout een afgeleide van porter is. Dit hoofdstuk is grotendeels door de zoon van de hoofdauteur geschreven.

In het derde hoofdstuk gaat de hoofdauteur uitvoerig in op het brouwproces in commerciŽle brouwerijen, hoofdzakelijk Guinness. De auteur vertelt vanuit zijn achtergrond als professor in brewing science aan de Universiteit van CaliforniŽ. Vanuit deze rol heeft hij bij veel brouwerijen onderzoek verricht en geconsulteerd. Dit wordt meteen duidelijk in de uitleg die hij biedt over de chemische samenstelling van het brouwwater. Maar ook door het vele aanhalen van onderzoeken waarmee hij zijn verhaal onderbouwt.

In het vierde hoofdstuk gaat hij in op de smaak van stout. Ook in de hoofdstuk is de wetenschappelijk insteek duidelijk zichtbaar. Allereerst begint het hoofdstuk met een korte definiŽring van het biertype stout. Bij het opstellen van een definitie van het biertype stout doet hij twee opmerkelijke dingen. Allereerst gooit hij alle bijvoegelijk naamwoorden die substijlen aangeven overboord. Volgens de auteur zijn toevoegingen zoals Irish, Milk, Imperial, Oatmeal, Oyster betekenisloos in analytische of sensorische termen. Daarnaast lapt hij het onderscheid tussen porter en stout zoals dat gesteld is door Micheal Jackson aan zijn laars en komt hij tot de definitie dat een stout simpelweg een zwart bier is dat zo genoemd wordt door de brouwer.
Na dat de definitie van een stout opgehelderd is, beschrijft de auteur niet op basis van zijn eigen ervaringen hoe een stout smaakt. In plaats daarvan komt er de uitslag van een onderzoek dat hij uitgevoerd heeft. Voor dit onderzoek heeft de auteur een panel alle bieren die aan de gestelde definitie van een stout voldeden laten proeven en een vragenlijst in laten vullen. De beschrijving van de verzamelde data is de verdere inhoud van het hoofdstuk. Hierbij worden veel grafieken, tabellen en plots gepresenteerd om alle data inzichtelijk te maken.

Het vijfde hoofdstuk is weer op basis van onderzoek geschreven. Voor dit onderzoek hebben ze namelijk commerciŽle brouwers gevraagd een enquÍte in te vullen. Middels deze enquÍte zijn gegevens verzameld over productiehoeveelheden, gebruikte grondstoffen (incl. waterbehandeling), brouwprocedures, vergisting, verpakking en analysegegevens van het bier. Het hoofdstuk wordt afgesloten met een korte analyse van deze gegevens.

Het zesde hoofdstuk is voor de meeste thuisbrouwers waarschijnlijk het meest interessant. Aangezien de hoofdauteur zelf geen thuisbrouwer is, is dit hoofdstuk van de hand van een collega van de hoofdauteur; Ashton Lewis (geen familie). Dit hoofdstuk is echter vrij kort en biedt ook eigenlijk weinig echt specifieke inzichten die in de meest bekende literatuur al niet voorhande is. Ter afsluiting worden er zes recepten geboden.

In de appendix komt de gebruikelijke afsluiter van de Classic Beer Style reeks, namelijk een lijst met commerciŽle brouwerijen die stout brouwen (incl. Heineken met de Van Vollenhoven Stout). Alleen bij de Engelse en Ierse voorbeelden wordt ook een korte smaakbeschrijving geleverd.

Recensie:

Aan het lezen van het boek heb ik op verschillende momenten plezier beleefd, maar over het geheel genomen vond ik de schrijftstijl aan de droge kant. Eigenlijk alleen de twee (kortste) hoofdstukken die niet door de hoofdauteur geschreven zijn waren vermakelijk. De overige hoofdstukken waren door de wetenschappelijke benadering hoewel zeer informatief soms toch wat langdradig.

Voor wie interesse heeft in hoe de 'grote jongens' het doen biedt dit boek een zeer uitgebreide beschrijving. Voor de gemiddelde thuisbrouwer die op zoek is naar een heldere toelichting op het zelf brouwen van een mooie stout, vermoed ik dat dit boek niet aan deze verwachting zal kunnen voldoen. De meer gevorderde brouwer kan waarschijnlijk wel de informatie over het industriŽle proces vertalen naar zijn eigen installatie. Voor wie eens een wat meer wetenschappelijke verhandeling over het brouwen van bier wilt lezen, voldoet dit boek aan alle verwachtingen.

Tags: