Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Byiertype?  (gelezen 5216 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Byiertype?
« Gepost op: 18-12-2013 19:09 u »
Ik wil een bier maken dat ik niet zo 123 in een klasse kan indelen. Wie kan me op weg helpen qua categorie?

Dit zijn de eigenschappen die mijn vader graag in zijn bier terug wil zien:
- zwart, of in ieder geval donkerdonkerbruin
- niet zoetig
- mag wat bitter zijn maar niet te overheersend
- alcohol 9-10%
- mooie dik schuim
- korrelgist

Ik weet dat mijn vader niet bijzonder te spreken is over guiness, waarom exact weet ik niet trouwens.

Welke categorie kan ik het beste naar kijken?
Ik wil wel iets met kruiden proberen dit keer.
Geen idee of het ook doordrinkbaar te maken is met deze eisen?
Misschien iets met rookmout?

Ik vind vooral de eis "niet zoetig" lastig.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.926
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Byiertype??
« Reactie #1 Gepost op: 18-12-2013 19:30 u »
Als je per se een stijl zoekt dan zou het uit klasse D moeten zijn. Als je dan een stijl zoekt dan komt de Old Ale er volgens mij het dichtst bij hoewel deze wel wat zoetig kan zijn.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.542
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Byiertype??
« Reactie #2 Gepost op: 18-12-2013 22:11 u »
- zwart, of in ieder geval donkerdonkerbruin
- niet zoetig
- mag wat bitter zijn maar niet te overheersend
- alcohol 9-10%
- mooie dik schuim
- korrelgist

Ik lees RIS  :brouwen: met extra veel hop  :proost:

Online Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.790
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Byiertype??
« Reactie #3 Gepost op: 18-12-2013 22:16 u »
Ik dacht zelf eerder aan een Imperial Schwarz, dat dekt de lading meer. Een schwarzbier, maar dan gepimpt.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.542
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Byiertype??
« Reactie #4 Gepost op: 18-12-2013 22:44 u »
Ik dacht zelf eerder aan een Imperial Schwarz, dat dekt de lading meer.

Met 10% zou dat dan een Dobbel Imperial Schwarz zijn  ;)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.926
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Byiertype??
« Reactie #5 Gepost op: 18-12-2013 22:51 u »
Ik lees RIS  :brouwen: met extra veel hop  :proost:

Als ik de eisen lees denk ik dat het een toegankelijk bier zijn. Ik denk dat een RIS teveel moutbitterheid bevat.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.542
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Byiertype??
« Reactie #6 Gepost op: 18-12-2013 22:53 u »
Een quadrupel zou er ook bij passen... Ach laten we niet in hokjes denken. Kom maar op met een voorstel recept!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.179
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Byiertype?
« Reactie #7 Gepost op: 18-12-2013 23:04 u »
Quadrupel is een verzamelnaam voor bieren die heel uiteenlopend kunnen smaken.
Je zou ook naar donkere barley wine recepten op zoek kunnen gaan.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.542
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Byiertype?
« Reactie #8 Gepost op: 18-12-2013 23:18 u »
Je zou ook naar donkere barley wine recepten op zoek kunnen gaan.

Niet op zoek gaan naar een recept, Zelf maken!  :brouwen:

Offline LRFokken

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 566
  • Land: nl
  • Een goed begin is een half biertje
Re: Byiertype?
« Reactie #9 Gepost op: 19-12-2013 15:02 u »
Ik zou zelf een biertype bedenken (visserkevis klinkt als een heerlijk biertype ;-))

EDIT Maar dat kan ook komen omdat ik al 2 dagen eraan denk om iets met zeewater te brouwen ;-)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.542
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Byiertype?
« Reactie #10 Gepost op: 19-12-2013 15:09 u »
EDIT Maar dat kan ook komen omdat ik al 2 dagen eraan denk om iets met zeewater te brouwen ;-)

Gewoon doen als je het niet laten kan... echter is het zoutgehate te hoog om er een lekker bier van te maken  :(

Offline LRFokken

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 566
  • Land: nl
  • Een goed begin is een half biertje
Re: Byiertype?
« Reactie #11 Gepost op: 19-12-2013 15:42 u »
Gewoon doen als je het niet laten kan...echter is het zoutgehate te hoog om er een lekker bier van te maken  :(

Geheel offtopic: dat lees ik overal, dus mijn keuzes zijn beperkt tot een te zout bier brouwen, een klein beetje zeewater toevoegen of het zout uit het zeewater distilleren.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.542
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Byiertype?
« Reactie #12 Gepost op: 19-12-2013 15:46 u »
of het zout uit het zeewater distilleren

Dat kun je al gewoon in de winkel kopen... ;) ruwe zeezout... :D

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Byiertype?
« Reactie #13 Gepost op: 19-12-2013 17:19 u »
Ik zou zelf een biertype bedenken (visserkevis klinkt als een heerlijk biertype ;-))

EDIT Maar dat kan ook komen omdat ik al 2 dagen eraan denk om iets met zeewater te brouwen ;-)

Als je zout bier wil brouwen, zou ik het zout pas bij het afvullen toevoegen (en geforceerd carboniseren). Teveel chloride is al niet gunstig, maar natrium is helemaal niet prettig voor de gist  :-\

Offline LRFokken

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 566
  • Land: nl
  • Een goed begin is een half biertje
Re: Byiertype?
« Reactie #14 Gepost op: 19-12-2013 18:26 u »
Als je zout bier wil brouwen, zou ik het zout pas bij het afvullen toevoegen (en geforceerd carboniseren). Teveel chloride is al niet gunstig, maar natrium is helemaal niet prettig voor de gist  :-\

Het hele punt is juist brouwen met zeewater, omdat ik 500 m van de waddenzee af woon. Het nadeel is dat het te zout is. Ik zal er eens een apart topic over openen ;-)

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Byiertype?
« Reactie #15 Gepost op: 19-12-2013 18:53 u »
 :idea: High Gravity  :)
Na de vergisting aanlengen met (Wadden)zeewater :proost:

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Byiertype?
« Reactie #16 Gepost op: 19-12-2013 20:11 u »
Niet op zoek gaan naar een recept, Zelf maken !!!  :brouwen:
Dat is niet een advies wat ik aan beginnende brouwers zou geven. Het lijkt me beter om eerst te brouwen aan de hand van een gegeven (bewezen) recept, dan een recept in elkaar flansen terwijl je de ingrediŽnten nog helemaal niet kent.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Byiertype?
« Reactie #17 Gepost op: 19-12-2013 21:04 u »
Dat klopt op zich wel, maar als je een opzetje maakt krijg je ook veel (opbouwend) commentaar waar je eea van kan leren. :)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.301
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Byiertype?
« Reactie #18 Gepost op: 19-12-2013 22:48 u »
Dat is niet een advies wat ik aan beginnende brouwers zou geven. Het lijkt me beter om eerst te brouwen aan de hand van een gegeven (bewezen) recept, dan een recept in elkaar flansen terwijl je de ingrediŽnten nog helemaal niet kent.

Mmmm ... niet helemaal. Lees, lees, less. Maak je eigen recept, discussieer er over en brouw het dan toch. Dan wel op de discussie terug komen en kijken waar je je in welke "verbeteringen" kunt vinden. Brouw nog een keer met een aantal aanpassingen in je recept n.a.v. de suggesties.

Het brouwproces is een (die je redelijk vlot onder de knie krijgt), het recptuur gedachten proces is iets heel anders.

Van commentaar kun je veel leren, maar als je geen refentie hebt wordt het lastig. Dan maar een 'miskleun' onder het motto "bier wordt het altijd",

Ingo

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Re: Byiertype?
« Reactie #19 Gepost op: 19-12-2013 23:35 u »
Ik wil inderdaad mijn eerste eigen recept gaan samenstellen maar mis(te) een referentiekader. Mijn idee was om te kijken naar recepten die voldoen aan mijn eisenlijstje en vervolgens proberen te extraheren welke werkwijze of ingrediŽnt de sleutel vormt tot die eis.
En dat vervolgens verwerken in mijn recept.

Ik ben nu aan het kijken naar barley wines. Ook een RIS lijkt me wel wat.
In het weekend mooi even de cloudfunctie van BrouwHulp gebruiken om door de recepten heen te bladeren en een receptopzet te maken.

Dank voor de tips alweer!

Het visserkevis bier moet er inderdaad ZEKER komen! Had ik nog niet eerder aan gedacht! Als het dan onverhoopt een slap biertje wordt heb je visserkevispisbier :)

Online Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.790
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Byiertype?
« Reactie #20 Gepost op: 19-12-2013 23:37 u »
Beide biertypes matchen niet met 'niet zoetig', tenzij je bedoeld 'niet zoetig maar zoet' ;)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.926
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Byiertype?
« Reactie #21 Gepost op: 20-12-2013 07:47 u »
Beide biertypes matchen niet met 'niet zoetig', tenzij je bedoeld 'niet zoetig maar zoet' ;)
Daarom was mijn insteek de Old Ale, als visserkevis niet richting Guiness wil.

Maar de Old Ale is wel een onbekende stijl en daarom ook een gok.

Op zich is een Old Ale natuurlijk wel geschikt voor een "ouwe vader"  ;D

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Re: Byiertype?
« Reactie #22 Gepost op: 20-12-2013 08:32 u »
Ja dat is dan ook weer zo. Dat niet zoet is lastig. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik niet 100% zeker ben van wat mijn vader daarmee bedoeld.

Misschien ff naar de slijter om te kijken of hij old ale heeft. Ik zou niet weten hoe dat smaakt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.179
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Byiertype?
« Reactie #23 Gepost op: 20-12-2013 17:27 u »
Niet op zoek gaan naar een recept, Zelf maken!  :brouwen:
Dat is niet een advies wat ik aan beginnende brouwers zou geven. Het lijkt me beter om eerst te brouwen aan de hand van een gegeven (bewezen) recept, dan een recept in elkaar flansen terwijl je de ingrediŽnten nog helemaal niet kent.
Dat klopt op zich wel, maar als je een opzetje maakt krijg je ook veel (opbouwend) commentaar waar je eea van kan leren. :)

Je moet natuurlijk wel eerst weten in welke richting je een recept wilt maken. In het wilde weg een recept samenstellen heeft, zoals Geert ook zegt, geen zin. Daarom geef ik een wegwijzer.

* Lees de omschrijvingen van de biertypen op de pagina Biertypen omschrijvingen van de wiki.
* Kies een biertype waarvan je denkt dat die het meest overeenkomt met het bier dat je wilt brouwen. Bedenk daarbij dat het goed mogelijk is dat het bier dat je wilt brouwen zich qua smaak tussen twee biertypen in kan liggen.
* Probeer nu een paar voorbeelden van het betreffende biertype te pakken te krijgen. Houd daarbij rekening dat er behoorlijke verschillen zijn in smaak binnen een biertype. Schrijf op wat je van de verschillende bieren vindt. Wat vind je prettig en wat niet.
* Afhankelijk van hoe de bieren je bevallen kijk je opnieuw naar de lijst met biertypen of blijf je bij je keuze.
* Heb je eenmaal een biertype gekozen kijk dan vervolgens op het forum het board Recepten per biertype zonder discussie (Rebie).
* Kies een recept. Plaats dit recept in een nieuw topic en geef aan wat je verwacht van de smaak van het bier. Aan de hand van de discussie die dan ontstaat kun je het recept aanpassen.
* Evalueer de smaak van het bier een paar maanden na het brouwen. Laat het ook anderen proeven. Geef feedback aan het forum en zonodig kan weer een discussie ontstaan over de verdere bijsturing van het recept.

Het kost wat tijd maar dan heb je uiteindelijk wel een bier helemaal naar je smaak (of die van je vader).

Tags: biertypen