Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Temperaturen, brouwen in een koelbox  (gelezen 5285 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.430
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Temperaturen, brouwen in een koelbox
« Gepost op: 17-12-2013 17:30 u »
Hoi,

Op advies van Herman open ik toch maar een eigen topic omdat me een paar dingen niet duidelijk zijn bij het brouwen in een koelbox.
Ik heb via Marktplaats een grote koelbox met doorvoer aangeschafd, er zit nu een kogelkraan op met aan de binnenkant daarop aangesloten een soort filterheks van koperenbuis.
Een spiraalkoeler en een gasbrander moet ik nog aanschaffen cq maken en dan wil ik in januari mijn eerste brouwsel gaan maken.
Ik heb van de site van 't wort wat een recept  afgehaald ,peel eel genaamd.
 
Ik dacht dat als je  zo brouwt als Herman deed in het filmpje van brouwtv (infusie geloof ik)dat je dan maar een temperatuur hoeft aan te houden.
En dat als je dan gaat filteren dat je dan wel warmer spoelwater toevoegt.

Maar nu lees ik in een ander topic dat bij een infusie soms ook de temperatuur omhoog gebracht wordt door heet water toe te voegen.
Is dat per se nodig of kan het ook zoals ik het beschreef?
En als je warm water toevoegt om de temperatuur te verhogen heb je dan geen spoelwater meer nodig?

Bvd en groetjes Hay

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RS

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: nl
Re: temperaturen, brouwen in een koelbox
« Reactie #1 Gepost op: 17-12-2013 17:42 u »
Het makkelijkste werkt een 1-staps maischschema, dan hoeft tussendoor de temperatuur niet omhoog en is heet water toevoegen overbodig.

Door te spoelen met heet water worden ook de laatste oplosbare suikers uit de bostel (restjes graan) gespoeld. Dit is niet strikt noodzakelijk maar wordt meestal wel gedaan.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.811
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: temperaturen, brouwen in een koelbox
« Reactie #2 Gepost op: 17-12-2013 20:18 u »
Ik dacht dat als je  zo brouwt als Herman deed in het filmpje van brouwtv (infusie geloof ik)dat je dan maar een temperatuur hoeft aan te houden.
En dat als je dan gaat filteren dat je dan wel warmer spoelwater toevoegd .
Het is heel makkelijk om een eenstapsmaischschema uit te voeren met een koelbox, zorg voor de juiste temperatuur en laat het rusten (evt. beetje kokend water toevoegen om tussentijds evt. daling van temperatuur te corrigeren.

Maar nu lees ik in een ander topic dat bij een infusie soms ook de temperatuur omhoog gebracht wordt door heet water toe te voegen.
Is dat per se nodigt of kan het ook zoals ik het beschreef?
En als je warm water toevoegt om de temperatuur te verhogen heb je dan geen spoelwater meer nodig?

Je kunt een meerstapschema toepassen, dat doe je door kokend water toe te voegen totdat  je de volgende stap bereikt. Je moet dan wel voldoende ruimte hebben in je koelbox, dit komt er meestal op neer dat je met een dikke maisch moet beginnen (bijv. 2-2,5 l per kg mout), na de infusies kom je dan uiteindelijk in de buurt van de 3,5-4,5l water per kg mout.

Wel of niet spoelen is een kwestie van rendement halen. Niet spoelen is mogelijk, maar elke kg mout houdt ook ca een liter vocht vast. Spoelen verhoogt je rendement en zorgt er ook voor dat er wat looistoffen in je bier komen. Dat is niet verkeerd in je bier (al is te veel looistoffen iets dat je moet vermijden, maar da's een andere discussie).

Voor het geval je nog geen boek hebt om je in te lezen, koop dat van A3. Daar staat e.e.a. netjes op een rijtje.

Offline bolks

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 336
  • Land: nl
Re: temperaturen, brouwen in een koelbox
« Reactie #3 Gepost op: 17-12-2013 20:23 u »
Komt bij mij een vraag naar voren over die koelbox: geeft die geen weekmakers af?
Ik heb een speciale slang van siliconen om mijn wort door te hevelen bij het spoelen en hevelen uit de kookketel omdat andere weekmakers zouden afgeven die niet gezond zijn voor ons.

Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 613
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: temperaturen, brouwen in een koelbox
« Reactie #4 Gepost op: 17-12-2013 20:32 u »
Komt bij mij een vraag naar voren over die koelbox: geeft die geen weekmakers af?

Een koelbox is een rigide constructie. Daar wil je helemaal geen weekmakers in verwerken.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.811
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: temperaturen, brouwen in een koelbox
« Reactie #5 Gepost op: 17-12-2013 20:33 u »
Een koelbox  wordt veelal gemaakt van de hardere plasticsoorten PP en HDPE , dit zie ik ook terug bij bijvoorbeeld de Campingaz koelboxen.

Offline bolks

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 336
  • Land: nl
Re: temperaturen, brouwen in een koelbox
« Reactie #6 Gepost op: 17-12-2013 20:44 u »
En deze harde plasticsoorten hebben dus zeker geen weekmakers of andere stoffen af die ongezond zijn?

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.811
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: temperaturen, brouwen in een koelbox
« Reactie #7 Gepost op: 17-12-2013 20:55 u »
Volgens mij wel, maar ik geef je geen garantie daarop. Siliconen koelboxen heb ik  nog niet gezien ;) Ik heb wel es goedkope koelboxen gezien die nogal buigzaam plastic bevatten, zonder voedselveilig tekentje. Die zou ik zelf niet kopen.

Offline bolks

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 336
  • Land: nl
Re: temperaturen, brouwen in een koelbox
« Reactie #8 Gepost op: 17-12-2013 20:57 u »
Er zit dus (als je een goed hebt) een voedselveilig logo op?
Dan is er wat dat betreft zeker niks aan de hand!

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.811
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: temperaturen, brouwen in een koelbox
« Reactie #9 Gepost op: 17-12-2013 21:43 u »
Bij mij zit er inderdaad een voedselveilig logo op. Maar dat zit ook op slangen met weekmakers, maar da's wel een andere kunststofsoort (pvc volgens mij). Die zijn tot een bepaalde temperatuur voedselveilig, maar daar heb je m.i. bij een koelbox geen last van.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.430
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: temperaturen, brouwen in een koelbox
« Reactie #10 Gepost op: 17-12-2013 21:49 u »
Bedankt voor de antwoorden zover.
Ja dat boek heb ik al naar zitten kijken maar mocht het niet kopen.
Ben in januari jarig nu heb ik zo'n vermoeden dat.
Maar het staat dus bovenaan mijn verlanglijstje.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: temperaturen, brouwen in een koelbox
« Reactie #11 Gepost op: 18-12-2013 08:59 u »
In DEZE podcast van Basic Brewing gaat een toxicoloog in op allerlei van dit soort vragen. De koelbox is voedselveilig, ook bij hogere temperaturen.

Tags: materiaalkeuze