Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Verjaardagsbier recept gevraagd (beginner)  (gelezen 2680 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Zwaard

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • Carpe Diem Carpe Noctem
Verjaardagsbier recept gevraagd (beginner)
« Gepost op: 16-12-2013 13:51 u »
Hallo Allemaal,

Ik ben pas sinds kort begonnen met bier brouwen ben al een tijdje bezig met mede brouwen.
Ik wil alleen voor mijn verjaardagsfeest eind juni een biertje brouwen.

Het probleem is door mijn gebrek aan ervaring(ik ken alle theorie maar praktijk niks) in bierbrouwen
kan ik geen geschikt recept vinden.

Ik moet ook nieuwe apparatuur maken omdat je als je mede maker ben heb je veel minder nodig.
(dit is geen probleem gezien mijn technische achtergrond)
daar buiten gelaten zoek ik dus een makkelijk recept.
Het liefst uit zo min mogelijk soorten mouten en hoppen omdat ik alles nieuw moet kopen.
En dan blijf ik met zoveel restproducten zitten.

Ik ben op zoek naar een lekker donker makkelijk wegdrinkend biertje.
Geen pils maar het moet ook weer niet te zwaar.
Heeft iemand voor mij een recept wat hiervoor geschikt is en mogelijk de instructies om het te brouwen.

Het gaat hier om een hoeveelheid van ongeveer 100 liter bier (teveel vrienden) Ik wil het daarom ook
zo kosten efficiŽnt mogelijk aanpakken.

Dus kent iemand een goedkoop makkelijk en lekker recept wilt u me dan helpen.

alvast bedankt


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Verjaardags bier recept gevraagd (beginner)
« Reactie #1 Gepost op: 16-12-2013 16:41 u »
Wat denk je van 85% pilsmout en 15% suiker, gehopt met Perle tot een IBU of 25? Pak een korrelgist zoals S-33 en je hebt een prima blond bier. Als je het donkerder wilt hebben, kun je zelf kandijsuiker maken.

Waar woon je? Als je in de buurt van de Randstad woont, kun je bij mij ook wat caramout ophalen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.231
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Verjaardags bier recept gevraagd (beginner)
« Reactie #2 Gepost op: 16-12-2013 16:53 u »
daar buiten gelaten zoek ik dus een makkelijk recept.
Het liefst uit zo min mogelijk soorten mouten en hoppen omdat ik alles nieuw moet kopen.

Een recept wordt niet moeilijker omdat er meer mouten of hoppen inzitten. Het proces is vrijwel altijd hetzelfde (maischen, filteren, koken, koelen).

En simpel doordrinkbaar bier welke iets donker is :

Pilsmout : 70%
Ambermout : 7%
Karamelmout : 8%
Suiker  : 15%

Hop (Perle oid) begin koken tot 25 IBU
Vergisten met een korrelgist (Safale US05 of S-04)

Wat betreft de restjes mouten: ik neem aan dat je vaker zult gaan brouwen? Mouten kun je makkelijk tot 2 jaar bewaren.

Succes!
 :brouwen: :degroeten:

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.735
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Verjaardags bier recept gevraagd (beginner)
« Reactie #3 Gepost op: 16-12-2013 17:35 u »
En eerlijk gezegd tůch de tip om eerst een klein brouwsel te maken van dit (of een ander recept). Als het niet goed uitpakt moet je 100 liter bier weggooien i.p.v. bijvoorbeeld 15 liter. Als je kosten efficiŽnt wil werken moet je ook wel zeker weten wat je aan het doen bent.

Offline Zwaard

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • Carpe Diem Carpe Noctem
Re: Verjaardags bier recept gevraagd (beginner)
« Reactie #4 Gepost op: 17-12-2013 08:49 u »
Een simpel doordrinkbaar bier welke iets donker is:

Pilsmout : 70%
Ambermout : 7%
Karamelmout : 8%
Suiker  : 15%

Hop (Perle oid) begin koken tot 25 IBU
Vergisten met een korrelgist (Safale US05 of S-04)



Bedankt voor de reacties. Ik ga zeker eerst een proeflading maken natuurlijk.
Klopt het dat ik voor de mout ongeveer 3 kilo per 10 liter mout houden?
Waardoor dit recept naar mijn mening als volgt er uitziet:  10 liter
pilsmout                      2.1 kilo    EBC 3
ambermout                 210 gram EBC?
karamelmout               240 gram EBC?
Suiker (brouwsuiker    450 gram
hop (Perle Oid)            18 gram
Wat moet de EBC waarde zijn van alle deze mouten of maakt dat niet zo heel veel uit.
En voor het hop 18 gram per 10 liter klopt dat?


Wat denk je van 85% pilsmout en 15% suiker, gehopt met Perle tot een IBU of 25? Pak een korrelgist zoals S-33 en je hebt een prima blond bier. Als je het donkerder wilt hebben, kun je zelf kandijsuiker maken.

Waar woon je? Als je in de buurt van de Randstad woont, kun je bij mij ook wat caramout ophalen.

Dus ik kan het suiker vervangen met Caramouten ongeveer 18%?
Welke EBC raad je dan aan

Ja ik woon in Maassluis maar ik dacht ik wil in de toekomst meer gaan brouwen.
Dus ik koop gelijk een vooraadje met caramouten.
Maar bedankt

Ieder bedankt voor de reacties.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Verjaardags bier recept gevraagd (beginner)
« Reactie #5 Gepost op: 17-12-2013 09:14 u »
Ik raad je aan om eens wat brouwsoftware te downloaden. Probeer eens BrouwVisie, Confomash of iets dergelijks. Zoeken op het forum onder de tags. Hiermee kun je een recept helemaal doorrekenen en wordt het brouwproces misschien ook wat duidelijker.

Citaat
Dus ik kan het suiker vervangen met Caramouten ongeveer 18%?
Welke EBC raad je dan aan
Dat bedoelde ik niet. Er zijn bepaalde maxima per moutsoort en bierstijl. Voor een donker bier zou ik niet boven de 12% caramout (120 EBC) gaan.

Tags: