Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Honing na vergisten  (gelezen 2299 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Greggy

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 106
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Honing na vergisten
« Gepost op: 15-12-2013 15:18 u »
Vandaag op botteldag hebben wij honing toegevoegd (opgelost in water, niet gekookt) aan ons uitvergistte bier. Bier heeft 2 weken vergist. Idee was om het bier iets zoeter te krijgen.

Nu lees ik achteraf dat honing bijna geheel vergistbaar is en dat het gekookt toegevoegd moet worden aan het jongbier.

Hebben we nu een probleem denken jullie? Zo ja, wat zouden de kenmerken zijn?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
Re: Honing na vergisten
« Reactie #1 Gepost op: 15-12-2013 16:51 u »
Dat je het niet gekookt hebt zou niet al te veel uit moeten maken. Honing uit de winkel voldoet reeds aan voldoende voedselveiligheids-eisen om niet direct een risico op besmetting te geven (er blijft uiteraard altijd een risico, maar dat is te klein om je daar zorgen over te maken)
Het effect van vergistbare suikers toevoegen is dat ze vergist worden.. Het bier zal niet heel veel zoeter worden dan als je kristalsuiker toe voegt.
Maar, misschien is het effect van het kleine percentage niet vergistbare suikers wel te proeven.

Waar je wel rekening mee moet houden is de hoeveelheid suiker per ml; al denk ik dat je dat wel hebt gedaan. Teveel suiker toevoegen geeft kans op ontploffinkjes.

Offline Het haasje

  • Triple W
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 42
  • Land: nl
Re: Honing na vergisten
« Reactie #2 Gepost op: 15-12-2013 18:35 u »
Zelf heb ik de gewoonte om te bottelen met (gepasteuriseerde) honing. er gaat dan 2.0 ml per flesje (0.30 liter) in en dat geeft ruim voldoende CO2 voor de hergisting op fles. Zodra je meer dan 10 g per liter gaat gebruiken moet je rekening houden met problemen: Is het niet door "bierbomproductie" dan is het wel door gushing (uit de fles spuiten na openen)...

Offline Greggy

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 106
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Honing na vergisten
« Reactie #3 Gepost op: 15-12-2013 22:59 u »
Tijdens het bottelen is er 0,5 g/l honing in gegaan. Of dit gepasteuriseerd was is mij nog niet zeker. Daarnaast 3 g/l suiker.
De honing zal niet terugkomen in de smaak waarschijnlijk en volgens wat ik lees zal koolzuur niet voldoende zijn. Hopelijk geen infectie.

Fingers crossed dan maar...

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.713
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Honing na vergisten
« Reactie #4 Gepost op: 15-12-2013 23:32 u »
Het is heel goed mogelijk dat je bierbommen creŽert. Er zitten sporen in honing die verre doorvergisting tot gevolg kunnen hebben. Ik heb dat zelf ooit eens ervaren met een bier dat met Windsor gist werd vergist en uiteindelijk een SVG van 90%, wat dus niet door de gist alleen komt (die komt zeker niet zo ver).


Niet druk over maken, gewoon af en toe proeven en in de gaten houden.

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 506
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Honing na vergisten
« Reactie #5 Gepost op: 15-12-2013 23:43 u »
De honing proef je juist door het pas toe te voegen tijdens het bottelen is mijn ervaring! Niet per se wat zoeter maar wel een honing smaakje.

Offline Greggy

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 106
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Honing na vergisten
« Reactie #6 Gepost op: 16-12-2013 09:52 u »
Bommen en/of honingsmaakje ook bij 0,5 g/l denken jullie?  :weetniet:

Offline Het haasje

  • Triple W
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 42
  • Land: nl
Re: Honing na vergisten
« Reactie #7 Gepost op: 16-12-2013 10:49 u »
Het gebruik van 0.5 g honing is veel minder dan die 2.0 ml (ca 2.4 g) die ik vaak per flesje van 30 cl gebruik. Wel moet je nog die 3.0 g suiker mee rekenen. Als de nagisting helemaal afgerond was voordat je die suiker en honing toevoegde zal het wel meevallen met die bierbommetjes/gushing.
Die honingsmaak is bij deze dosering nauwelijks aanwezig, denk ik. Het hangt van de soort honing af en uiteraard ook van hoe gevoelig je voor die smaak bent.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Honing na vergisten
« Reactie #8 Gepost op: 16-12-2013 15:19 u »
Mbt de voedselveiligheid; de lage pH van jongbier voorkomt normaliter uitgroei van Clostridium botulinum sporen.

Tags: honing