BrouwHulp Eroica

Gestart door Adrie, 30-11-2013 15:09 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

dirk

Citaat van: hansHalberstadt op 12-10-2018  21:36 uZie deze link:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5897.msg75406.html#msg75406

Daar word ik niet heel veel wijs uit, welke licentie heeft het nou? Als het GPL of verwant is kun je deze stappen ondernemen:

https://www.gnu.org/licenses/gpl-violation.html

Zaphod_B

Citaat van: hansHalberstadt op 12-10-2018  21:48 uhttps://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5897.msg75406.html#msg75406

Kort samengevat. Een aantal leden van het Hobbybrouwforum gaan samen een programma ontwikkelen en enkelen delen daarbij hun code omdat het om een open source project gaat wat niet commercieel gaat worden. Op een gegeven moment haken de meesten af en er is er een die het afmaakt en dan vervolgens dan toch commercieel uitbrengt. Niet volgens de afspraak waaronder de code is geleverd. Als diegene daarop aangesproken wordt negeert hij alle discussies.
Beste Hans. Ik begrijp je pijn in dit verhaal. Het is natuurlijk zuur als zoiets beloofd wordt, je werkt er aan mee, en vervolgens wordt die belofte jaren later geschonden.
Precies daarom doen we dit vanaf het begin meteen. Geen beloften, gelijk doen. Met een licentie die overduidelijk is en al meerdere jaren stevig stand houdt voor rechters.

We hebben dit echt goed geregeld, laten we de positiviteit erin houden en met elkaar samen gaan werken aan BrouwHulp. 100% OSS, voor *altijd*. En de licentie garandeert dat.
Ik wil je wel voorstellen dat we hier nu ophouden over BrouwVisie en het verleden... Ik heb er begrip voor, maar deze historie gaat zich dus niet herhalen.

Zaphod_B

Citaat van: dirk op 12-10-2018  21:50 uDaar word ik niet heel veel wijs uit, welke licentie heeft het nou? Als het GPL of verwant is kun je deze stappen ondernemen:
Geen licentie, dat is duidelijk. En heel duidelijk closed source. Er is een keer een belofte gemaakt en die is nooit waar gemaakt.

Maar nogmaals: laten we hier NU ophouden over BrouwVisie. We hebben dit probleem getackeld voor BrouwHulp!

hansHalberstadt

Citaat van: dirk op 12-10-2018  21:50 uDaar word ik niet heel veel wijs uit, welke licentie heeft het nou? Als het GPL of verwant is kun je deze stappen ondernemen:

https://www.gnu.org/licenses/gpl-violation.html
Er is geen formele licentie, maar wel de afspraken die via dit forum toen onderling gemaakt zijn: dat het open source zou blijven en niet commercieel uitgenut zou worden. Onder die voorwaarde heb ik mijn code beschikbaar gesteld. De schade is in dit geval niet echt een groot probleem. Het is meer dat iemand zich hier niet aan de gemaakte afspraken houdt waaronder de code is verstrekt. Ik ga dan ook zeker geen juridische stappen ondernemen, maar ben wel heel voorzichtig geworden in de samenwerking met derden helaas.   

hansHalberstadt

Citaat van: Zaphod_B op 12-10-2018  21:55 uGeen licentie, dat is duidelijk. En heel duidelijk closed source. Er is een keer een belofte gemaakt en die is nooit waar gemaakt.

Maar nogmaals: laten we hier NU ophouden over BrouwVisie. We hebben dit probleem getackeld voor BrouwHulp!
Dat vraag ik me dus af. Maar goed, ik heb het nu gemeld.

dirk

Citaat van: hansHalberstadt op 12-10-2018  21:58 uDat vraag ik me dus af. Maar goed, ik heb het nu gemeld.

Hans,

Jammer dat het zo gelopen is, maar verdiep je eens in de GPL licentie, want we kunnen je hulp echt wel gebruiken.

En nu voorwaarts!

Groet,

Dirk


Pappa-M

Leuk initiatief.
Als er ontwikkelt wordt, moet er ook getest worden. En niet alleen je eigen bugfix of nieuwe feature, maar het hele product.
Testen is een onderbelicht onderdeel van softwareontwikkeling. Maar zo belangrijk.
Ik hoop dat jullie een goed testplan meenemen in de plannen. Misschien wel geautomatiseerd testen.

Ik werk zelf in een software bedrijf en zie hoe belangrijk testen is na iedere code aanpassing.

Misschien ook de GitHub nog niet publiek maken tot een basisteam de organisatie op orde heeft. De organisatie om de bijdragen van anderen te kunnen verwerken.

Vooruit met de geit (of bok, het is toch herfst).

Zaphod_B

Citaat van: pappa-m op 13-10-2018  08:44 uTesten is een onderbelicht onderdeel van softwareontwikkeling. Maar zo belangrijk.
Ik hoop dat jullie een goed testplan meenemen in de plannen. Misschien wel geautomatiseerd testen.
Zeer met je eens. Zou je met ons mee willen denken op Slack?

Zaphod_B

Na bijna twee weken maar eens een update! BrouwHulp is ondertussen Open Source geworden. De code is te downloaden via ons Github project: https://github.com/bliekp/BrewBuddy
Daarmee zie je ook dat we een wijziging van de naam gaan doorvoeren:

De nieuwe naam van BrouwHulp wordt: BrewBuddy!

Deze naam is bedacht door niemand minder dan Adrie Otte en we zijn er erg blij mee. Adrie was ook al voorzichtig begonnen met vertalen van de software naar Engels zodat meer mensen het kunnen gaan gebruiken. Het staat voor ons op het wensenlijstje om dit verder te gaan afmaken zodat we BrewBuddy internationaal kunnen lanceren. Naast deze wens hebben we al een stuk meer verzoeken gekregen om bugs te fixen en nieuwe dingen toe te voegen. Je kunt ze hier vinden en ze ook zelf toevoegen: https://github.com/bliekp/BrewBuddy/issues

Een aantal developers en ondergetekende zijn ondertussen al een tijdje bezig om de basis uit te zoeken. Zoals jullie hopelijk begrijpen zal het echt even tijd gaan kosten voor we precies begrijpen hoe BrewBuddy in elkaar zit en werkt. Dit is altijd het lastige van code die door een ander is geschreven, zeker als dat het werk van 1 persoon was. Het kost gewoon veel tijd en uitzoekwerk. Kortom: we zijn nog niet toe aan het implementeren van verbeteringen en oplossingen voor bugs maar we zijn hard op weg.

Wanneer we meer nieuws te melden hebben, zoals bijvoorbeeld wanneer we een eerste versie kunnen verwachten, dan laat ik dat ook hier natuurlijk horen. Ik hoop dat we op korte termijn in ieder geval versie 5.4 kunnen uitbrengen. Deze zal hetzelfde zijn als de huidige versie van BrouwHulp alleen zal 5.4. de nieuwe naam gaan dragen en dus Open Source Software zijn. Meer een cosmetische ingreep dus. Daarna gaan we aan de slag met 5.4.1 wat een bugfix release zal zijn. Hierin zullen we enkele vervelende bugs willen oplossen. Daarna gaan we aan de slag met nieuwe functionaliteiten. Deze zullen dan in een 5.5 release worden verwerkt.

We houden jullie op de hoogte! En ohja, we zijn altijd nog op zoek naar ervaren developers! En mensen die goed zijn in unit-tests bouwen zijn ook zeer welkom. Mocht je de Engelse taal echt goed machtig zijn en zin hebben om te vertalen dan willen we dat ook graag van je horen!
Zoals altijd kun je je aanmelden via: https://brouwhulp.slack.com


Trapkast

Citaat van: Zaphod_B op 23-10-2018  14:58 uMocht je de Engelse taal echt goed machtig zijn en zin hebben om te vertalen dan willen we dat ook graag van je horen!
Zoals altijd kun je je aanmelden via: https://brouwhulp.slack.com

Ik zou graag meehelpen aan vertaling, maar 't lukt niet om me via de Slack-link aan te melden.  :huilen:

dirk

Citaat van: Trapkast op 23-10-2018  16:17 uIk zou graag meehelpen aan vertaling, maar 't lukt niet om me via de Slack-link aan te melden.  :huilen:


Je moet je eerst registreren op https://slack.com/ en dan kun je naar https://brouwhulp.slack.com

hansHalberstadt

Citaat van: Zaphod_B op 23-10-2018  14:58 uNa bijna twee weken maar eens een update! BrouwHulp is ondertussen Open Source geworden. De code is te downloaden via ons Github project: https://github.com/bliekp/BrewBuddy
moet je zeker eerst eerst een account maken? ik zie nl geen code.

Grooviee

Citaat van: hansHalberstadt op 23-10-2018  18:46 umoet je zeker eerst eerst een account maken? ik zie nl geen code.
De code staat onder de development branch. Je kan wisselen door op branch te klikken en te kiezen voor development. Of je gebruikt dit linkje: https://github.com/bliekp/BrewBuddy/tree/development

Trapkast

Citaat van: dirk op 23-10-2018  18:35 uJe moet je eerst registreren op https://slack.com/ en dan kun je naar https://brouwhulp.slack.com

Hmm, werkt alsnog niet  :o

hansHalberstadt

Citaat van: Grooviee op 23-10-2018  18:56 uDe code staat onder de development branch. Je kan wisselen door op branch te klikken en te kiezen voor development. Of je gebruikt dit linkje: https://github.com/bliekp/BrewBuddy/tree/development
Ik kan de files wel zien maar niet downloaden. als je het wilt compileren dan moet je alles bij elkaar in een map hebben. Lijkt pascal achtig is het delphi source code?


seed7

Rechts, groene knop, clone or download. Het is Pacal/Lazarus een open source "clone" van Delphie. https://www.lazarus-ide.org/

Ingo

Zaphod_B

Even een duidelijke waarschuwing:

BrewBuddy / BrouwHulp is vanaf nu dus Open Source en het wordt vrijgegeven onder de GPL licentie versie 3. Dat betekent een aantal dingen:

- de code blijft *altijd* openbaar
- kopieren van de code mag
- aanpassen van de code mag, maar herpublicatie is verplicht
- bij herpublicatie *moet* dezelfde licentie worden gebruikt
- commercieel gebruik mag, maar niet zonder de broncode altijd vrij te geven zoals hierboven als je de code aanpast
- extensies of modules mag je maken, maar ook daarvan moet de broncode onder dezelfde licentie worden vrijgegeven

De GPLv3 is dus een behoorlijk restrictieve licentie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Apache of MIT licenties. Dit hebben we bewust gedaan in overleg met Adrie omdat we absoluut niet willen dat BrouwHulp door iemand 'gekaapt' wordt en daarna verkocht.

Mocht je graag aan de code willen gaan sleutelen dan is het natuurlijk het meest efficient en effectief als je met ons mee doet en dat in het kader van het gezamenlijke project doet.

Zaphod_B

Citaat van: hansHalberstadt op 23-10-2018  19:14 uIk kan de files wel zien maar niet downloaden. als je het wilt compileren dan moet je alles bij elkaar in een map hebben. Lijkt pascal achtig is het delphi source code?
Het compileren is ook nog wel een dingetje. Het is ons al wel gelukt maar vervolgens crasht de software... we zijn nog druk aan het vogelen wat er nou mis gaat. Kortom, we zijn nog niet zover ;).

Zo gauw we wel een stabiele compilatie en draaiende versie hebben dan zal de 'development' branch in Github worden geupdate. Dit zul je dan zien in de commit messages. Maar dan zal ook gelijk de 5.4 versie uitkomen en natuurlijk vermeld ik dat hier dan ook :).

Zaphod_B

CORRECTIE: Als je mee wilt praten op Slack, stuur mij dan even een PB met je emailadres. Dan kan ik je uitnodigen.
Eerder had ik gezegd dat je je via de link kunt aanmelden maar dit kan helaas niet.

hansHalberstadt

Citaat van: Zaphod_B op 23-10-2018  20:23 uHet compileren is ook nog wel een dingetje. Het is ons al wel gelukt maar vervolgens crasht de software... we zijn nog druk aan het vogelen wat er nou mis gaat. Kortom, we zijn nog niet zover ;).
Dat was voor mij ook de reden om even te kijken of dat werkt. Het kan zijn dat Adrie bv speciale componenten heeft geinstalleerd op het lazarus componentenpalet en dan zou het geheel zomaar niet compleet kunnen zijn. en dan is nog de vraag met welke versie van lazarus het is geschreven. die info kan Adrie natuurlijk wel snel geven lijkt mij. andere reden voor mij om het nu te downloaden was om globaal even te kijken hoe de code is opgebouwd, bv of er veel programmeer kennis is gebruikt die ik niet kan volgen.
Ik ga er voorlopig zeker niets mee doen en zeker niet veranderen. Ik denk dat ik daarna de download weer verwijder en wacht tot jullie een werkende versie hebben.

Manie

Goedemiddag Forumleden,

Mag ik vragen hoe ik de brouwinstallatie aanpas / verander in BrouwHulp?  :weetniet:

Mvg Manuel

Rob Q

Open databanken. Open Brouwinstallaties. Aanpassen en naamgeving.

Manie

Citaat van: Rob Q op 01-11-2018  13:40 uOpen databanken. Open Brouwinstallaties. Aanpassen en naamgeving.

Duidelijk! Snap even niet waarom ik dat niet zag!  :nut:

Excuses en bedankt.

Rob Q

Geen dank. Heb zelf ook wel eens last van de bomen en het bos en zo.  :degroeten:

Rob Q

Door de brouwsels en recepten de brouwinstallatie niet meer zien. :proost: 8)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.