Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Belgische waterprofielen  (gelezen 15169 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Belgische waterprofielen
« Reactie #25 Gepost op: 30-11-2006 09:16 u »
Niet dat ik een rabiaat voorstander ben van het reinheitsgebot, maar als hobbybrouwer heb je toch de keuze om de "chimique" uit je bier te houden. Laat ons het allemaal wat natuurlijk houden...

Zolang je geen Cola-drinker bent is dat geloofwaardig... ;)

Ik zou het eerlijk gezegd ook afraden aan beginners zonder enige lab-ervaring om met sterke zuren te werken. Je moet weten wat je doet, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Walter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 524
  • Land: be
  • Lid VHF
    • Vlaams Hobbybrouw Forum
Re: Belgische waterprofielen
« Reactie #26 Gepost op: 30-11-2006 10:35 u »
Zolang je geen Cola-drinker bent is dat geloofwaardig... ;)

Ik zou het eerlijk gezegd ook afraden aan beginners zonder enige lab-ervaring om met sterke zuren te werken. Je moet weten wat je doet, een ongeluk zit in een klein hoekje.

 :proost2: Touché. Maar mijn probleem is niet dat die stof in mijn voeding zit, enkel dat je als leek zulke zaken gaat gebruiken zonder grondige kennis ervan. Waarmee ik niet wil zeggen dat er hier geen mensen op het forum zijn met een goede scholing en ervaring daaromtrend hé. Maar ik heb hier al topics gezien waar werd geopperd om zoutzuur uit de gamma of brico te gaan gebruiken. Dat gaat toch iets te ver voor mijn smaak :neenee:. Al staat iedereen vrij om te mengen in zijn bier wat hij wil hé.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.535
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Belgische waterprofielen
« Reactie #27 Gepost op: 30-11-2006 10:50 u »
Ik ben als leek ook niet geneigd zuren als Fosforzuur, zwavelzuur en zoutzuur te gaan gebruiken. Tenslotte zijn deze stoffen nogal schadelijk voor onze gezondheid als je niet de juiste doseringen gebruikt.

Niet dat ik een rabiaat voorstander ben van het reinheitsgebot, maar als hobbybrouwer heb je toch de keuze om de "chimique" uit je bier te houden. Laat ons het allemaal wat natuurlijk houden...

De chemie zit al van nature in je bier en voeding!

Voor voedingstoffen die niet in vrije natuur voorkomen hoeven we niet bang te zijn. Geraffineerde suiker is bijvoorbeeld zo'n product. Miljarden mensen gebruiken het in hun koffie of thee. Niet veel mis mee volgens mij.

Het klopt dat je met sterke zuren moet oppassen. Als je geen ervaring hebt met het verdunen van deze zuren kun je ze door de apotheker laten verdunnen. Deze heeft ervaring genoeg. De kosten gaan daardoor wel omhoog.

Door zwavelzuur te gebruiken krijgt je bier een wat drogere en bittere indruk. Zuiver zoutzuur (zeker niet van de bouwmarkt of drogisterij gebruiken maar van de apotheek - pro analyse kwaliteit) geeft een wat zoetere vollere indruk.

Offline Walter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 524
  • Land: be
  • Lid VHF
    • Vlaams Hobbybrouw Forum
Re: Belgische waterprofielen
« Reactie #28 Gepost op: 30-11-2006 13:21 u »
De chemie zit al van nature in je bier en voeding!

Voor voedingstoffen die niet in vrije natuur voorkomen hoeven we niet bang te zijn. Geraffineerde suiker is bijvoorbeeld zo'n product. Miljarden mensen gebruiken het in hun koffie of thee. Niet veel mis mee volgens mij.

Ok, maar een grammetje suiker teveel gaat niet veel misdoen, een grammetje zoutzuur daarentegen...

Nu mengt iedereen natuurlijk in zijn bier wat hij wil, zelf ben ik ook voorstander om kruiden te gebruiken, maar ik zou als leek toch oppassen met sterke zuren. Uiteindelijk kun je met citroenzuur ook een soortgelijk effect bekomen, of met melkzuur, alleen ga je bij een overdosis hiervan geen bezoek aan het antigifcentrum moeten brengen.

Even googelen op de termen pH en water aanzuren leverde me nogal wat hits op uit het aquariumwereldje. Een van de zaken die zij gebruiken is hoogwaardig turf. Dit goedje werkt blijkbaar zeer pH verlagend zonder al te nefaste gevolgen.
 :denken: Een van mijn denkpistes is om een waterfilter te maken met een laag turf, een laag Houtskool en tot slot een laag filterkatoen om aldus het water te kunnen ontharden en chloor te verwijderen. Het is natuurlijk maar een idee dat ik nog aan de werkelijkheid zal moeten toetsen, want zo geeft bijvoorbeeld turf een bruine schijn aan je water dewelke je er moet kunnen uitfilteren met de houtskool. Bovendien mag de uiteindelijke smaak niet teveel beïnvloed worden door dit turf. :denken:

Offline Jacco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 183
Re: Belgische waterprofielen
« Reactie #29 Gepost op: 30-11-2006 13:31 u »
Je hebt wel gelijk een nieuwe bierstijl: Turfbier

Ik weet van mijn aquarium dat het een bruinige gloed aan het water geeft. Een smaak zal het ook wel afgeven.

Dan niet te denken aan alle microorganismen in je bier.  >:D

Houtskool zal er niet alles uitfilteren. Ik had ook een actief kolenfilter en het water bleef iets bruinig.

Offline Walter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 524
  • Land: be
  • Lid VHF
    • Vlaams Hobbybrouw Forum
Re: Belgische waterprofielen
« Reactie #30 Gepost op: 30-11-2006 13:37 u »
Je hebt wel gelijk een nieuwe bierstijl: Turfbier

Ik weet van mijn aquarium dat het een bruinige gloed aan het water geeft. Een smaak zal het ook wel afgeven.

Dan niet te denken aan alle microorgaismen in je bier.  >:D

Die microorganismen zal wel meevallen gezien de septische werking van turf. Desondanks is het inerdaad misschien opportuun om het water te koken voor de storting van de mout.

Wat de smaak betreft : mijns inziens ga je door de opeenvolgende filtering turf - houtskool veel smaken tegenhouden. Houtskool wordt in dat opzicht veel gebruikt in zowel wijn- als alcoholproductie vanwege de excellente filtercapaciteiten. Let wel, we spreken hier van actieve houtskool en niet die waarmee je je barbecue aan de praat houdt. Ik ga het in elk geval eens proefondervindelijk bepalen.

Offline Gerstenat

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: 00
Re: Belgische waterprofielen
« Reactie #31 Gepost op: 05-06-2018 16:05 u »
Beste

Kan ik dergelijke profielen ergens anders terugvinden zodat ik het kan importeren in BrouwHulp?

Site van Promash is niet meer werkende.

Alvast bedankt

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.535
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Belgische waterprofielen
« Reactie #32 Gepost op: 05-06-2018 21:25 u »
Beste

Kan ik dergelijke profielen ergens anders terugvinden zodat ik het kan importeren in BrouwHulp?

Site van Promash is niet meer werkende.

Alvast bedankt

Zie http://kotmf.com/articles/brewwater.php