Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Dubbel maisch BrouwHulp  (gelezen 590 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline lexkato

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Dubbel maisch BrouwHulp
« Gepost op: 25-04-2020 14:10 u »
Gezocht maar niet gevonden.

Ik wil een barley wine gaan brouwen en daarvoor dus een dubbel-maisch uitvoeren.
Nu kom ik er niet achter hoe ik dit kan invoeren in BrouwHulp?
Wie kan mij helpen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.216
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Dubbel maisch BrouwHulp
« Reactie #1 Gepost op: 26-04-2020 00:08 u »
Gewoon een recept maken en dan 2x brouwen.

Offline lexkato

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dubbel maisch BrouwHulp
« Reactie #2 Gepost op: 29-04-2020 19:24 u »
Wat ik eigenlijk bedoel is zoals onderstaande recept uitdraai.
Hier staat de 1ste en 2de maisch ingevuld als ook 2x het spoelwater.
Daarbij heeft BrouwHulp blijkbaar ook het juiste start SG berekend.
Dit krijg ik dus niet voor elkaar :weetniet:

Bierstijl   Barley Wine
Volume   20,0
Begin SG   1,120 SG
Eind SG   1,029 SG

Schijnbare vergistingsgraad   75,8%
Alcoholgehalte   12,4 vol.% (na bottelen en carbonisatie)
Berekende kleur (Daniels)   105 EBC
Berekende bitterheid (Rager)   52 IBU
Brouwzaalrendement   83,7 %
Kooktijd   90 min.
Brouwketel   Easybrew30


Water en brouwzouten
5 l   Spoelwater, 1e maisch
10 l   Spoelen met appelsap (geen conserveringsmiddelen), 2e maisch




Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid   Naam   Mouterij   Kleur   %
5,89 kg   Pilsmout   Dingemans   3 EBC   60,0 %
1,47 kg   karamel rogge   Weyermann   175 EBC   15,0 %
1,47 kg   Cara-aroma   Weyermann   400 EBC   15,0 %
0,98 kg   Lichte tarwemout   Dingemans   3 EBC   10,0 %
5-8 gr/l   bottle-suiker   Coopers sugar drops   0 EBC   0,0 %


Maischschema, stap 1 (de helft van de mouten)
Omschrijving   Temperatuur   Stap tijd   Rust tijd   Beslagdikte
Beta-Amylase   62,0 °C   1 min.   60 min.   4,0 l/kg
Alpha-Amylase   70,0 °C   10 min.   30 min.   4,0 l/kg
Spoelen   80,0 °C   5 liter   water   onbehandeld


Maischschema, stap 2 (de helft van de mouten)
Omschrijving   Temperatuur   Stap tijd   Rust tijd   Beslagdikte
Beta-Amylase   62,0 °C   1 min.   60 min.   4,0 l/kg
Alpha-Amylase   70,0 °C   10 min.   30 min.   4,0 l/kg
Uit-maischen   78,0 °C   10 min.   10 min.   4,0 l/kg
Spoelen   80,0 °C   10 liter   appelsap   SG=1.056


Hop
Hoeveelheid   Naam   Type   % alfazuur   Kooktijd/toevoeging   IBU
50,0 g   Fuggle   bellen   5,0%   90 min.   32,1 IBU
40,0 g   Magnum   bellen   14,9%   15 min.   20,4 IBU


Overige ingrediënten
Hoeveelheid   Naam   Type   Gebruik
4,00 g   Iers mos   klaring   15 min. kook
150,00 g   Appelhout op Calvados (Busnel)   smaakstof   nagisting/lagering


Gist
Hoeveelheid   Naam   Type
30,0 g   M42 New World Strong Ale ()   bovengist


Vergisting en carbonisatie
Kenmerk   Waarde
Starttemp. vergisting   22,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting   30,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting   20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting   1,033 SG
Schijnbare vergistingsgraad   72,5%
Start nagisting   05-09-2019
Temp. nagisting   22,0 °C
Bottelen en carboniseren   17-09-2019
Temp. Carboniseren   20,0 °C

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: Dubbel maisch BrouwHulp
« Reactie #3 Gepost op: 30-04-2020 09:53 u »
Ik ben wel benieuwd naar het spoelen met appelsap. Welke gedachte zit hierachter?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.971
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Dubbel maisch BrouwHulp
« Reactie #4 Gepost op: 30-04-2020 12:59 u »
Maak één recept in BrouwHulp maar stel de efficiëntie zo'n 5 a 8% lager in dan normaal.

Ik neem aan dat je bij deel 2 als brouwwater het wort uit deel 1 gebruikt

Verdeel de moutstort tussen deel 1 en deel 2 dat beide voldoende basismout (enzymen) bevatten en zorg dat de donkere mouten vooral in het 2e deel zitten. De verdeling va de mouten op deel 1 en 2 ongeveer 60/40. Je wilt in het 2e deel niet teveel verlies hebben omdat je daar veel suikers in maisch hebt. Met minder mout in het 2e deel zul je minder verlies hebben. Spoelwater ook naar rato van de moutverdeling deel 1 en deel 2 aanhouden.

Succes!

Offline HansSchwirtz

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • Boskoopse Huis Brouwerij
Re: Dubbel maisch BrouwHulp
« Reactie #5 Gepost op: 30-04-2020 23:26 u »
Gezocht maar niet gevonden.

Ik wil een barley wine gaan brouwen en daarvoor dus een dubbel-maisch uitvoeren.
Nu kom ik er niet achter hoe ik dit kan invoeren in BrouwHulp?
Wie kan mij helpen?

Volgens mij kan je in BrouwHulp geen dubbel-maisch invoeren, en voer je gewoon de totale mout- en waterhoeveelheden in. Het recept in het draadje over de Juicy Loesie Kloon die ik gebrouwd heb (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,37944.0.html) heb ik met de hand aangepast om de dubbel-maisch stappen te laten zien. Je verdeelt de mouten over iedere maisch. De berekeningen en het eindresultaat kwamen prima overeen (BrouwHulp: SG=1.101, resultaat: SG=1.12). Het iets grotere rendement komt omdat ik mijn brouwzaalrendement met mijn Easybrew30 op 70% heb staan, maar dat is gezien het eindresultaat wat aan de pessimistische kant ondanks het verwachte lagere rendement van de 2e maisch.

Bij de mouten heb ik ook de 10l appelsap gezet met zo'n 10% potentiele opbrengst en een vochtgehalte van 90%. Hierdoor zal BrouwHulp aangeven dat de hoeveelheid mout en maischwater te groot voor een ketel als de EasyBrew30 is, maar dat kan je gewoon negeren, want je hebt de hoeveelheden mout in 2-en gedeeld en de appelsap als spoelwater gebruikt. Ook geeft BrouwHulp een verkeerde suggestie voor de hoeveelheid spoelwater. Ik heb de hoeveelheden water dan ook met de hand berekend:
In het vat: 20 liter @ 20'C is ongeveer 21 liter bij 100'C
Minus verdamping tijden koken: 4.5 liter --> na spoelen na 2e maisch en 10 liter appelsap: 21+4.5=25.5 liter -->
Na 2e maisch: 25.5-10liter appelsap=15.5 liter -->
Voor 2e maisch: 15.5+4.7liter mout-absorbtie=20.2 liter --> voor spoelen na 1e maisch: 20.2-5liter spoelwater=15.2l -->
Na 1e maisch: 15.2liter -->
Maischwater voor 1e maisch: 15.2liter+4.8liter mout-absorbtie=20l

In BrouwHulp geef je alleen je maischwatervolume, je verdampingsvolume en je gewenste eindvolume op, en het programma berekend aan de hand van je mouten het spoelwatervolume, maar door de appelsap (als mout en spoelwater) gaat het programme een beetje de mist in.

Ik hoop dat dit je wat op weg helpt en veel succes met brouwen. Het is bij mij een lekker bier geworden.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.934
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Dubbel maisch BrouwHulp
« Reactie #6 Gepost op: 01-05-2020 07:46 u »
Twee recepten maken, een voor de eerste wort. Die wort als grondstof in de database zetten bij vergistbare ingredienten. Die wort-grondstof in je tweede recept opnemen.

(Eigenlijk zou in brouwsoftware ieder tussenproduct automatisch als grondstof beschikbaar moeten zijn. Van een schrootsel kun je meerdere bieren brouwen. Je kunt twee verschillende wort samenvoegen. Je kunt een wort over meerdere vergistingen verdelen etc. (met mijn geimproviseerde software lukt het maar vraagt nog te veel handwerk))

Ingo

Tags: