5 liter blikken tapje

Gestart door Gast, 19-06-2004 01:32 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Edgar

Adrie en Bas,

Koelen jullie die vaten grondig vóór het tappen? Of lopen ze door een koelleiding? In het laatste geval zou je eerder schuim verwachten dan in het eerste. Ik heb de mogelijkheid mijn vaten direct uit de bierkoelkast te tappen. Er loopt een gat door de wand voor de koolzuurleiding! Hopelijk voorkomt dat schuimtapperij; het zou zonde zijn van mijn tripel en witbier.

Adrie

Ha Edgar,

Het bier werd gekoeld in de leidingen, dus niet het vat zelf. Maar ook bij een gekoeld vat zou je problemen kunnen verwachten, omdat het bier natuurlijk wel door de leidingen stroomt en er daardoor koolzuurgas vrijkomt. Ik meen dat bij de discussie over de toepasbaarheid van beertendervaatjes iemand heeft gemeld dat hij ook teveel schuim kreeg bij toevoeging van meer dan 3 suikerklontjes per 4-litervat. Deze vaatjes worden in het apparaat gekoeld.

Groeten,

A3

Bas

Hoi,

Ik koel alleen een 5 liter vaatje d.m.v. een verplichte nachtrust in de koelkast. Er zit weinig leiding aan zo'n vaatje ;).

Grt, Bas H.

Celocelava

MO,

Duidelijk.

Edgar,

Of ik gelijk heb of niet boeit me niet zo, een lekker biertje des te meer. Het is trouwens bere-interessante discussiestof op het forum, hier heb je in ieder geval een onderwerp waar niemand 1-2-3 uitkomt en we met z'n allen met gebruik van elkaars kennis en ervaring moeten uitzoeken wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren om het op te lossen.

Ik heb die kleine vaatjes gewoon in de lagering staan bij 10C en een half uurtje voor het tappen heb ik ze in een emmer koud water van zo'n 5C gezet. De eerste had ik in de koelkast gelegd maar blijkbaar was het gistdepot niet vast genoeg aan de boem gehecht waardoor bij het rechtopzetten alle gist weer door het bier heen spoelde. Ziet er trouwens wel erg witbierig uit.

Peerrr

Adrie

Ha Peer,

Dat is precies de truuk die bij Weizens wordt toegepast om een troebel bier te kunnen tappen. De vaten worden op z'n kop bewaard en vlak voor het aansluiten op de tap omgedraaid.

Groeten,

A3

Harold

A3,

Je hebt helemaal gelijk door de CO3=, de HCO3- en de CO2/H2O evenwichten te betrekken in de dicussie. Maar deze koolzuurevenwichten hebben een bijzonderheid: CO2 en carbonaat vormen gemakkelijk oververzadigde oplossingen. M.a.w. ze kunnen in concentraties voorkomen die je op basis van theoretische overwegingen niet zou verwachten. Ik kan me voorstellen dat dit ook een moeilijkheid is het gebruik van 5 liter blikken tapjes. Wellicht hebben droge pilseners hier minder problemen mee dan onze zelf gebrouwen bieren?

Harold

Adrie

Heren tappers,

Vergeet niet dat Jacques ook een mooi artikel heeft geschreven over koolzuur en diverse aspecten die de oplosbaarheid beïnvloeden.

http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/koolzuur.html.

Groeten,

A3

Celocelava

Wat is het toch stil vandaag,

Zat ik vanmiddag eens na te denken (ja, ook dat kan ik..) over de 5-liter vaatjes en het koolzuurgehalte van het bier. Bij mijn eerste pogingen met flessen gebeurde het weleens dat ik een fles tot zijn nek afvulde. Deze flessen waren steevast niet te zuipen, geen enkele vorm van koolzuur aanwezig en zelfs geen schuim zichtbaar. De flessen waar wat weinig bier in zat hadden echter allemaal de gewoonte om behoorlijk te schuimen en ook zat er veel koolzuur in het bier.

De Puhpuhpils van gistermiddag had ook ruim voldoende koolzuurgas in het bier (in het glas van mijn broertje gewoon een constante stroom belletjes) en een meer dan goede schuimkraag. De 5-liter vaatjes had ik heel bewust gevuld tot 2,5 centimeter onder de bovenkant zodat er voldoende ruimte is voor het koolzuurgas uit de nagisting. Ik vermoed dat deze ruimte van invloed is op het proces waarbij koolzuur wel of niet in het bier wordt opgenomen. In ieder geval heeft het bij mij goed gewerkt. Ook de Duvelachtige die ik in de keuken heb staan zal ik gedeeltelijk op vaatjes zetten om te zien of het inderdaad zo is.

Peerrr.

MO

Dit verschil tussen volledig volle en een paar cm onder de rand gevulden flessen heb ik nog nooit gezien.

Celocelava

Mo,

probeer maar eens bij een beugelfles. Doordat de vloeistof zich niet laat samenpersen moet iedere vorm van drukverhoging direct lang het rubber eruit. VOlgens mij krijg je daarom echt weinig koolzuur in het bier. Ik heb het al een paar keer gezien en ook al een keer "klachten" over gehad.

Peerrr. Aan het herstellen van een zwaar weekend.

Menno

Peerrr,

Ik ben ook overtuigd van de hoeveelheid lucht in de fles, wat zijn uitwerking op de koolzuur heeft. Maar goed, dit valt te bewijzen door bij de 1st volgende keer bottelen 50-50 te doen!  samenvol

Citaat van: Celocelava op 17-05-2005  20:49 uPeerrr. Aan het herstellen van een zwaar weekend.

Zware beugels...??!?  :D -> ;D

Menno

MO

Nogmaals: ik zal ongeveer 55x40=2200 beugels hebben afgevuld in mijn thuisbrouwcarriere. Daar zitten hele volle tussen (echt bijna tot aan het rubbertje en wat legere en nog nooit heb ik daar een effect op het koolzuur van gezien.

Menno

MO (en Peerrr),

Ik denk dan dat een test niet meer noodzakelijk is! 2200 beugels zijn, denk ik, wel representatief!  :lessmile:

Toch wil ik voor mezelf de proef op de fles som nemen.  :biersmile:

Menno  ;)

Celocelava

Mo,

 :D je doet er toch wel suiker bij he???? :nut:

Peerrr.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.