Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister  (gelezen 8841 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Gepost op: 23-11-2013 08:51 u »
Over een uurtje gaan we beginnen aan onze eerste ondergister. Heb er zin in!
Het recept is van Tjerk Dijkstra, zie: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,9440.msg115798.html#msg115798

Aangepast naar mijn brouwinstallatie krijg je dan:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBier 4
Naam receptKoud ventje
Brouwdatum23-11-2013
BiertypePils(ener)
Volume23,50 l
Begin SG1,045 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)30 IBU
Brouwzaalrendement71,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngredint
21,74 lUjes water
9,34 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
250 mg/l25 mg/l70 mg/l10 mg/l100 mg/l286 mg/l


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,88 kgPilsmoutArsegan3 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust50,0 C1 min.10 min.4,5 l/kg
Beta-amylase63,0 C10 min.40 min.4,5 l/kg
Alfa-amylase73,0 C10 min.30 min.4,5 l/kg
Uitmaischen76,0 C10 min.5 min.4,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
17,5 gSaazpellets3,9%90 min.8,2 IBU
14,9 gHallertau Perle 6.9%bellen6,9%75 min.11,0 IBU
20,6 gHallertau Hersbrucker  3.4%pellets3,4%60 min.7,9 IBU
24,7 gHallertau Hersbrucker  3.4%pellets3,4%10 min.3,4 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafLager West European Lager (S-23)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting10,0 C
Max. temp. hoofdvergisting10,0 C
Eind temp. hoofdvergisting10,0 C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Start nagisting30-11-2013
Temp. nagisting10,0 C
Start lagering10-12-2013
Temp. lagering5,0 C
Alcoholgehalte4,1 vol.%


Aangezien dit dus de eerste keer is dat ik een ondergister ga maken vroeg ik me af op welke temperatuur ik de S23 korrelgist kan enten?
Ik heb het idee om de hete wort tot 18/19 graden te koelen en dan de gist erbij te doen (zoals ik bij een bovengister zou doen).
De klimaatkast zet ik al wel op de koele stand. Of zal ik de klimaatkast op 18 graden zetten, pils erin zetten en dan instellen op 10 graden? Zodat de temperatuur geleidelijk aan terugzakt.

Tips?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #1 Gepost op: 23-11-2013 13:53 u »
Met de S23 zou ik op ca. 12 grc vergisten.
Enten kan ook op die temperatuur.
Indien je niet hydrateert adviseert de fabrikant te enten op 20+ grc.

Offline michielr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 148
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #2 Gepost op: 23-11-2013 14:30 u »
Ik heb de s23 gent (ongehydrateerd) op 14-15 graden, en laten vergisten op 9.5 graden. Is een lekker pilsje geworden!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #3 Gepost op: 23-11-2013 15:12 u »
Ik zou het overigens met de w34/70 vergisten. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #4 Gepost op: 23-11-2013 20:37 u »
Met de S23 zou ik op ca. 12 C vergisten.
Enten kan ook op die temperatuur.
Indien je niet hydrateert adviseert de fabrikant te enten op 20+ C.

Ik heb de s23 gent (ongehydrateerd) op 14-15 graden, en laten vergisten op 9.5 graden. Is een lekker pilsje geworden!

Precies. Je moet je niet te veel aantrekken van de aanbevelingen van de gedroogde gistfabrikanten als het gaat om het hydrateren van gist.

Overigens ben ik een liefhebber van het laten vergisten van ondergisters bij 13 14 C. Je krijgt dan wat meer esters die bijdragen aan de volmondigheid van het bier. Verder verloopt de vergisting ook wat vlotter.

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #5 Gepost op: 23-11-2013 21:17 u »
Okee, goede tips!
Hij gaat op 14 graden vergisten.

Geent op 15 graden.
Helaas wat meer verdampt dan ik had ingeschat, dus iets hoger SG dan gepland.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 928
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #6 Gepost op: 23-11-2013 21:40 u »
Gewoon aanvullen met kraanwater.

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #7 Gepost op: 23-11-2013 23:53 u »
Ja eigenlijk wel he. Ik zat even in de oehhh hoger SG dus meer suikertjes om alcohol van te maken  :nut:
Hij had op 1045 moeten uitkomen, is op 1060 uitgekomen. Wel een verschil om eigenlijk met toevoegen van water op te lossen.
Al doende leert men (ook over zichzelve ...)

Vandaag trouwens voor het eerst met een schrootmolen van punt nl (ja die) gewerkt, povverdrie wel lekker zeg om met goed gereedschap te werken.
Ook de grens van mijn brouwinstallatie mogen ontmoeten vandaag: iets te enthousiast een hopgift gedaan ennnnn floep! overgekookt! Plakplak overal. Mooi  8)
Tevens grondwater door de platenkoeler laten lopen ipv kraanwater, dat scheelde zomaar 8 graden! Aanrader dus.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #8 Gepost op: 24-11-2013 01:57 u »
Precies. Je moet je niet te veel aantrekken van de aanbevelingen van de gedroogde gistfabrikanten als het gaat om het hydrateren van gist.

Gaat weer nergens over, zij hebben er wel het best onderzoek naar gedaan.
De kwalificatie "prima biertje" past op velen...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #9 Gepost op: 24-11-2013 13:55 u »
Gaat weer nergens over, zij hebben er wel het best onderzoek naar gedaan.
De kwalificatie "prima biertje" past op velen...

Kan best dat ze er onderzoek naar hebben gedaan. Maar in de praktijk is er niet veel van te merken dat hydrateren een beter bier oplevert. Sterker nog er is zo goed als geen verschil waar te nemen tussen gehydrateerde en niet-gehydrateerde gist buiten het feit dat gehydrateerde gist wat sneller aan de gang gaat.
Bij een vergelijking met 3 gisten waarbij leden van het BKG de bieren hebben beoordeeld scoorde qua smaak gehydrateerde gist niet beter en bij n gist beduidend minder. Er is dus geen reden om te hydrateren of om het hydrateren te promoten.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #10 Gepost op: 24-11-2013 15:32 u »
Welke 3 gisten waren dat?
[edit]
Gevonden het waren de Top, Nottingham en US05.

Alleen maar bovengisters dus, waarvan de temperatuur van het wort altijd al veel dichter bij de adviezen van de fabrikant zit. Geen wonder dat je daar nauwelijks effecten heb vastgesteld.
Voor een ondergister is het verschil al gauw 10 C, dat is een aanzienlijk andere situatie.

Dat de Nottingham zonder hydrateren destijds beter scoorde is wel te verklaren overigens. Er wordt geschreven dat deze fruitiger was dan de gehydrateerde, dat kan komen doordat er minder vitale gist gent was, wat de estervorming stimuleert. Nottingham is van zichzelf een cleane gist, dus wanneer het bier wat fruitiger wordt door estervorming kan dat smaaktechnisch als positief ervaren worden.
Dan maak je in feite gebruik van een bijwerking van het niet hydrateren...
Je kan ook gewoon wat minder enten als een fruitiger bier je voorkeur heeft. ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #11 Gepost op: 24-11-2013 17:20 u »
Alleen maar bovengisters dus, waarvan de temperatuur van het wort altijd al veel dichter bij de adviezen van de fabrikant zit. Geen wonder dat je daar nauwelijks effecten heb vastgesteld.
Voor een ondergister is het verschil al gauw 10 C, dat is een aanzienlijk andere situatie.

Sorry maar ik snap je niet. Op de site van Fermentis worden adviezen gegeven specifiek voor deze gist bij een temperatuur tussen de 12 en 15 C.
Zie http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFG_S23.pdf.

Ook bij gedroogde ondergist is hydrateren niet nodig weet ik uit ervaring.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #12 Gepost op: 24-11-2013 17:48 u »
Ze stellen dat je het zonder hydrateren op het wort kan strooien mits dit >20 grc is.
Als je het toevoegt op de vergistingstemperatuur en op 12 grc gaat vergisten (koeler wordt ook veel gedaan), dan is dat bijna 10 grc kouder dan het advies.
Simpel toch?

Ook bij gedroogde gist is hydrateren niet nodig
Hydrateer je vloeibare gist ook dan? ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #13 Gepost op: 24-11-2013 20:45 u »
Ze stellen dat je het zonder hydrateren op het wort kan strooien mits dit >20 C is.
Als je het toevoegt op de vergistingstemperatuur en op 12 C gaat vergisten (koeler wordt ook veel gedaan), dan is dat bijna 10 C kouder dan het advies.
Simpel toch?

Mijn ervaring is anders. Je hebt dan wel meer gist nodig maar dat wordt ook aangegeven.

Hydrateer je vloeibare gist ook dan? ;D

Scherp. Ik heb veranderd in ondergist want dat wilde ik schrijven. Soms zijn mijn vingers sneller dan ik eigenlijk wil.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #14 Gepost op: 24-11-2013 22:06 u »
Je hebt dan wel meer gist nodig maar dat wordt ook aangegeven.
Klopt, maar dat komt er nog bovenop.

Ze zijn in de instructies heel duidelijk:
Citaat
Alternatively, pitch the yeast directly in the fermentation vessel providing the temperature of the wort is above 20C (68F).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #15 Gepost op: 24-11-2013 22:29 u »
Dat ze in de instructies duidelijk zijn wil niet zeggen dat het niet anders kan...

Probeer het voor de aardigheid maar eens uit.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #16 Gepost op: 24-11-2013 22:38 u »
Waarom neem je aan dat ik het nog niet geprobeerd heb? :weetniet:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #17 Gepost op: 25-11-2013 21:01 u »
Waarom neem je aan dat ik het nog niet geprobeerd heb? :weetniet:

Omdat je dan gezien zou hebben dat ook ondergist niet gehydrateerd hoeft te worden.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #18 Gepost op: 25-11-2013 22:22 u »
Ah, dus als mijn voorlopige ervaringen niet met de jouwe overeenkomen denk je dat ik het niet geprobeerd heb...
Hmmm... :denken:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #19 Gepost op: 25-11-2013 22:37 u »
Ah, dus als mijn voorlopige ervaringen niet met de jouwe overeenkomen denk je dat ik ze niet heb... Tja...

Je was niet duidelijk in dat je het geprobeerd hebt.

Het beste is om een vergelijkende test uit te voeren. Misschien een leuke uitdaging voor jou?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #20 Gepost op: 25-11-2013 22:40 u »
Je was niet duidelijk in dat je het geprobeerd hebt.
Je had er ook niet naar gevraagd...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #21 Gepost op: 26-11-2013 21:00 u »
Je had er ook niet naar gevraagd...

Klopt. Maar ik had verwacht dat daar naar zou hebben verwezen.

Zou je zo vriendelijk willen zijn om je wijze van testen en de resultaten van je test in een nieuw topic te plaatsen. Dat kan voor iedereen heel leerzaam zijn. Het maakt ook dat anderen jouw test kunnen reproduceren, maar dat hoef ik jou allemaal niet uit te leggen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #22 Gepost op: 26-11-2013 21:29 u »
Nu neem je alweer zomaar wat aan...? Welke tests heb je het over, ik heb het niet over tests gehad?

Ik geef slechts aan dat ik het wel geprobeerd heb zonder hydrateren, dat bier hield lang "groene" smaakjes. De ondergister erop heb ik wel gehydrateerd, daar zijn deze verschijnselen niet opgetreden.
Verder geen tests, geen experimenten, gewoon wat ervaring.
Hier ga ik nog niks uit concluderen, dat zou immers voorbarig zijn, maar het is wel een andere ervaring dan die jij voorschotelt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #23 Gepost op: 26-11-2013 22:18 u »
Hmm, ik had verwacht dat je een vergelijkende test zou hebben uitgevoerd ter ondersteuning van hetgeen je naar voren brengt. De 'groene' smaak kan veroorzaakt zijn door een andere parameter...

Maar wat nog niet is kan nog komen. Het uitvoeren van een test kost wat tijd maar is heel leerzaam om uit te voeren. En als de resultaten gedeeld worden leren we allemaal van. Dus wat let je om een test te doen?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #24 Gepost op: 26-11-2013 22:28 u »
Hmm, ik had verwacht dat je een vergelijkende test zou hebben uitgevoerd ter ondersteuning van hetgeen je naar voren brengt.

Waarom verwacht je dat?
Dat heb jij ook nog nooit gedaan voor ondergisters... Daarnaast heb ik nooit iets dergelijks geopperd. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #25 Gepost op: 27-11-2013 20:25 u »
Waarom verwacht je dat?
Dat heb jij ook nog nooit gedaan voor ondergisters...

Klopt. Daarom zou het zo mooi zijn dat dit eens getest zou worden. En ik zou het leuk vinden als anderen ook eens wat testjes doen en hierover publiceren op het forum. Dit soort testjes komt de kennis op het gebied van het zelfbrouwen ten goede.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #26 Gepost op: 27-11-2013 21:31 u »
Zeker waar, maar het verbaast me dat je verwacht dat ik dat zomaar uit de hoed zou trekken! ;D

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #27 Gepost op: 11-04-2014 11:50 u »
Zo. Na de nodige maanden staan is mijn eerste ondergister eindelijk goed op smaak.

Opvallend is dat hij mooi fijn schuim heeft, veel schuim ook --> vergelijkbaar met ieder willekeurig commercieel pilsje.
Geur is fruitig. Je ruikt hem nog als hij voor je op tafel staat.
Lekkere hopgeur.
Tikje te bitter voor een pils naar mijn smaak.

Om het gist goed te laten neerslaan heb ik hem 3-4 weken op 3 graden weggezet. Kouder wilde de klimaatkast niet.
Dat heeft het pils echt goed gedaan.

Als je hem op kamertemperatuur drinkt proef je wat bijsmaken die ik niet helemaal kan plaatsen. Een beetje weeg, en nog wat andere smaakjes. Vrij subtiel, maar toch niet wenselijk.
Wanneer je hem koud drinkt zijn deze smaken helemaal verdwenen.

Dit pils ga ik zeker nog een keer maken:
- zelfde gist
- zelfde recept maar dan zonder fout (te hoog SG en niet gecorrigeerd)
- hopstort veranderen --> ik weet alleen niet goed welke hop ik nou als bitterhop proef (te weinig ervaring)

Hopstort is nu:
17,5 gram Saaz 3,9% @90min
14,9 gram Hallertau Perle 6,9% @75min
20,6 gram Hallertau Hersbrucker  3,4% @60 min
24,7 gram Hallertau Hersbrucker   3,4% @10 min

Hopstort bij volgende brouw zou kunnen zijn:
15 gram Saaz @90min (minder lijkt me te weinig om duidelijk herkenbaar aanwezig te zijn?)
10 gram Hallertau Perle @75min (minder lijkt me te weinig om duidelijk herkenbaar aanwezig te zijn?)
10 gram Hallertau Hersbrucker  @60 min
24,7 gram Hallertau Hersbrucker  @10 min
10 gram Hallertau Perle @vlamuit of 5 min (nog meer aromahop)

Een paar vragen:
- wat denken jullie van de nieuwe hopstort?
- wie woont er in de buurt ('t Gooi) of komt er wel eens, en kan me helpen de bijsmaakjes te identificeren? (Brabant is ook optie, Uden)

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.040
  • Land: nl
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #28 Gepost op: 11-04-2014 23:39 u »
Ha, leuk! Een kloonbrouwsel van mijn bier.  8)

Wat jij aangeeft over die bijsmaakjes dat herken ik. Hoe langer het bier stond, hoe meer dit weg trok en hoe lekkerder hij werd. Volgens mij was ie pas na een maand of 3 lekker op smaak.

Ik begrijp dat je een andere hop meer naar voren wil halen (aroma). De eerste drie van jouw rijtje is hoofdzakelijk voor de bittering. Je zult er weinig aan smaak van overhouden. Die laatste 2 zijn veel belangrijker. De hoppen in je laatste kwartier koken, of na het uitdoen van de brander zijn bepalend voor je hoparoma in je bier.
De Perle, die je nu op het eind hebt, is een mooie hop en prima te gebruiken als een aromahop.

Tegenwoordig doe ik een neutralere hop voor de bittering (Magnum of zo, begin koken).

Groet,
Tsjerk

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.804
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #29 Gepost op: 11-04-2014 23:46 u »
Ik zou zelf eerder de Perle voor bitterheid gebruiken en de Saaz voor aroma, omdraaien dus. Dan wel even herberekenen voor de bitterheid ;) Je wilt geen Imperial Pils neem ik aan.


Maar dan is het natuurlijk geen kloon, derhalve off topic...

Offline Roodwang

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #30 Gepost op: 12-04-2014 00:59 u »
Hoi Tsjerk, mijn eerste ondergister (2-2013)...  Respect is een heerlijk biertje geworden.

inderdaad duurt het wel even voordat ie op dronk is.
Xe laatste 2 smaakte het beste :-) (Toen nog geen geduld, nog niet mijn beste eigenschap)
Eerst nog een IPA en dan ga ik hem nog een keer maken. Moet in augustus gedronken worden. nog wel aan het nadenken over de hoeveelheid. Aan de 20 liter ga ik in augustus niet genoeg hebben. Weet nog niet hoe ik meer van ga maken
(Feestje :-))


Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Re: Tjerk Dijkstra kloon - eerste ondergister
« Reactie #31 Gepost op: 12-04-2014 13:14 u »
Leuk om van de uitvinder te horen :)
Ik heb 2 rijtjes opgeschreven hierboven, de ene zoals in het recept en de andere zoals ik hem wil gaan maken.
In dat 2e rijtje heb ik minder bitterhop gebruikt (minder bitter) n een extra hopgift toegevoegd (iets meer aroma).

Wat denk je van deze hopgiften qua hoeveelheid?
En zou je inderdaad de Saaz als aromahop toepassen en de Perle als bitterhop gebruiken?




Tags: