Blond: Eind SG blijft steken op 1.021

Gestart door MrCrown, 26-09-2022 08:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MrCrown

Beste forum-leden,
Getracht een blond te brouwen. Het brouwen is gelukt, helaas lijkt de fermentatie iets minder goed te verlopen.
Hij knalde binnen de eerste dagen van rond de 1.063 richting de 1.020. Daar lijkt hij nu te stokken. Heb van alles geprobeerd om de vergisting weer op gang te brengen en dat gebeurde na toevoegen van suiker en gistvoedingsstoffen, alleen blijft daarna weer de vergisting stokken op 1.020.

Zit er misschien een fout in het recept? Berekent Brewfather het verwachte eind SG verkeert? Heeft iemand een idee wat er aan de hand is?


Blond
Belgian Blond Ale

7.1% / 15.9 °P


Volmout


Grainfather G40
69.6% efficiëntie

Batchvolume: 20 L
Kooktijd: 60 min


Maischwater: 21.9 L

Spoelwater: 9.4 L
Totaal water: 31.3 L
Kookvolume: 26.5 L

SG voor koken: 1.056


Kenmerken
Begin SG: 1.065

Eind SG: 1.011

IBU (Tinseth): 24

BU/GU: 0.37

Kleur: 11.4 EBC


Maischen
Mash 1 — 62 °C — 30 min

Mash 2 — 68 °C — 30 min

Mash 3 — 73 °C — 10 min

Mash out — 78 °C — 10 min


Mouten (6 kg)
5.6 kg (93.3%) — Dingemans Pilsen — Graan — 3.5 EBC
400 g (6.7%) — BestMalz Biscuit — Graan — 50 EBC

Hop (92 g)
30 g (10 IBU) — Saaz 3.17% — Koken — 60 min

12 g (4 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 3% — Koken — 60 min

25 g (6 IBU) — Saaz 3.17% — Koken — 30 min

8 g (2 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 3% — Koken — 30 min

12 g (1 IBU) — Saaz 3.17% — Koken — 10 min

5 g (1 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 3% — Koken — 10 min


Diversen
10 ml — Lactic Acid 80% — Maischen

2.42 ml — Lactic Acid 80% — Spoelen


Gist
2 pakje — Lallemand (LalBrew) Abbaye Belgian 83%
1 L starter
99 g DME / 120 g LME
329 miljard gistcellen
1 miljoen cellen / ml / °P

Vergisten
Hoofdvergisting — 18 °C — 14 dagen


Carbonisatie: 3 CO2-vol

Goldin

Hoe heb je het SG gemeten?

Met een hydrometer of een refractor meter?
Als je een refractor meter gebruikt moet je nog een correctie uitvoeren.

CeesM

Jouw maischschema lijkt op een bier met meer body. In dat geval hou je wat meer onvergistbare suikers over.
Daardoor komt je eind SG niet lager. Voor een blonde hou ik de maischtemperatuur voor 50 minuten op 63°C en 10 minuten op 72°C.

Jacques

Gelet op de gebruikte gist, maischschema en gebruikte mouten is dit inderdaad vreemd.



Citaat van: MrCrown op 26-09-2022  08:55 uGist
2 pakje — Lallemand (LalBrew) Abbaye Belgian 83%
1 L starter
99 g DME / 120 g LME
329 miljard gistcellen
1 miljoen cellen / ml / °P

Heb je daadwerkelijk een giststarter gemaakt?
Dat zou de oorzaak kunnen zijn. Te veel gist in een te kleine giststarter doet namelijk meer kwaad dan goed. De gist wordt gestimuleerd om te gaan groeien terwijl er te weinig voedingsstoffen aanwezig zorgt er voor dat gist in een slechter conditie komt te verkeren. Beste is geen starter te maken bij korrelgist.


Voor nu kun je proberen de temperatuur te verhogen naar zo'n 22 à 23°C.

Jacques

Citaat van: Goldin op 26-09-2022  09:25 uMet een hydrometer of een refractor meter?
Op zich een goede vraag, maar hydrometer of refractometer speelt een rol als de vergistingsgraad zo rond de 50% ligt.
In dit geval is de vergistinggraad een kleine 70%. Terwijl je op basis van de gebruikte gist een vergistingsgraad van 83% mag verwachten.
 

MrCrown

Ik heb geen giststarter gebruikt.
Temperatuur in stapjes naar 22 gebracht, net op 23 gezet.

Als je kijkt naar het verloop van de SG (brewbrain) dan zie je een supersnelle vergisting tot 1.021 en daarna voorbij.
Waterslot blijft borrelen 2-3x per minuut

Ik wacht het nog even af.

hansHalberstadt


MrCrown

Het waterslot begint nu stil te vallen. SG blijft rond de 1.021 steken.
Wat raden jullie aan te doen?

hansHalberstadt

Een slepende gisting is het gevolg van te weinig gist en dat betekent dat ook in het begin de gisting niet heel snel gaat. Bij jou ging het vrij snel zo te zien dus de kans is groot dat het niet is vastgelopen maar is uitgegist. Ik zou nog een week wachten om de gist te laten bezinken nadat de gisting is gestopt en dan bottelen.
Als je het echt zeker wilt weten dan zou je het proefje kunnen doen door wat af te tappen en aan te enten met wat suiker en dan te zien of het weer gaat gisten.

Snelbier

Zie reacties van HansHalberstadt voor testje met suiker, om te bepalen of gist nog leeft.
Deze dus: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=672302
Als je jongbier weer gaat bubbelen is gist goed.  Als de boel daarna niet doorgist zitten er geen vergistbare suikers meer in het bier.
Eigenlijk heb je die proef al op grote schaal gedaan met extra suiker in het gistvat.
Extra suiker wordt vergist, en daarna viel de boel weer stil.

Mogelijke redenen dat verwachte SG-end niet wordt gehaald:
1. Verkeerde inschatting van SVG van de gist.  In je recept staat Abbaye op SVG~83%.
In mijn data staat die op 78%, lijkt beter te kloppen. Gist niet zo ver door..
2. Vergistbaarheid van suikers uit Cara- en donkere mouten is lager dan van basismouten.
Weinig (of geen?  :weetniet: ) programma's die daar rekening mee houden.
Je wint met die 'speciale mouten' dus wél suikers, maar de gist kan er minder tot niets mee.

Je hebt nu waarschijnlijk een gist met te hoog ingeschat SVG >> SG-end hoger dan berekend.
Bestmalz-Biscuit is een lichte cara-mout, minder vergistbaar >> SG-end stijgt meer tov berekening.

Brewfather maakt geen 'fout', maar kan net als meeste andere software niet omgaan met 'vergistbaarheid' van suikers. Mout-fabrikanten geven er ook nauwelijks data van, dus waar zou Brewfather die data moeten halen  :police: .

Bier zit nu 9pt boven berekende SG-end. Daarvan ~7pt te verklaren door gist-SVG en Cara-mout.
Volgens mij is je bier uitvergist.
Week laten staan, gist ruimt nog wat stofjes op en zal neerslaan.
Daarna bottelen, mits SG stabiel blijft. Dalend SG betekent NIET bottelen.
Just my 2 cents.  Wie meer biedt mag het zeggen.
Proost, Snelbier :proost:

El Pastor Belga (MaJa)

Bij mijn weten is biscuit geen cara maar een roast-malt...

Snelbier

Citaat van: El Pastor Belga (MaJa) op 01-10-2022  15:48 uBij mijn weten is biscuit geen cara maar een roast-malt...
Klopt, zo stelt BestMalz het zelf ook.
Blijft de vraag hoeveel vergistbaar suiker het nog oplevert. Lastig te vinden zulke data.
Proost, Snelbier.

hansHalberstadt

Citaat van: Snelbier op 01-10-2022  16:10 uBlijft de vraag hoeveel vergistbaar suiker het nog oplevert.
Ik denk vooral de verhouding vergistbare/onvergistbare suikers.

Oxhead

Klopt de meting van de brewbrain wel? Kan natuurlijk ook gewoon een meetfout zijn door aangekoekte eiwitten o.i.d.

Snelbier

Citaat van: Oxhead op 02-10-2022  10:01 uKlopt de meting van de brewbrain wel? Kan natuurlijk ook gewoon een meetfout zijn door aangekoekte eiwitten o.i.d.
Scherp..  Foutjes refractie-meter vs SG zijn we wel gewend, al blijven ze voorbij schuiven.
Brewbrain-dobbers en gelijken zijn NOOIT betrouwbaar, oa door aankoeking etc..
Mooi spul om globale vergisting te volgen, maar zelden exacte meting.
Ben benieuwd.  Proost, Snelbier

MrCrown

Citaat van: Oxhead op 02-10-2022  10:01 uKlopt de meting van de brewbrain wel? Kan natuurlijk ook gewoon een meetfout zijn door aangekoekte eiwitten o.i.d.

Goede tip: zal straks de SG manueel gaan meten. Houd jullie op de hoogte

hansHalberstadt

Citaat van: MrCrown op 02-10-2022  11:35 uGoede tip: zal straks de SG manueel gaan meten. Houd jullie op de hoogte
Ok, ja ik dacht dat je het SG had gemeten met een monster nemen. Die tilt hydrometers zijn inderdaad alleen ter indicatie en niet om echte metingen mee te doen. Maar daarnaast blijft het eind SG ook een gok als je niet de vergistbaarheid weet van je suikers en wat de gist kan vergisten.

MrCrown

Geschat eind sg volgens brewfather: 1011
Manueel gemeten 1014.

Brewbrain:1021

Waterslot heb ik verwijderd voor monsterafname en gistdump om suckback te voorkomen. Liever geen water uit waterslot erin.

Iemand gaf ooit eens de tip voor wodka in waterslot. Is dat een idee?



59C4AFD4-74D8-4B25-9835-ADC615479888.jpeg

hansHalberstadt

Citaat van: MrCrown op 02-10-2022  21:45 uIemand gaf ooit eens de tip voor wodka in waterslot. Is dat een idee?

Zeker een goed idee. Dan is dat in ieder geval geen bron van besmetting.
Maar om monsters te nemen kun je beter een goed 'infuus' aanleggen vantevoren.
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?msg=672057
Dun siliconenslangetje verzwaard met wat RVS moertjes door het deksel in het gistende bier. Dan kun je monsters nemen wanneer je wilt zonder het vat open te maken. (slangetje met rode klipje en RVS schroef rond afgeslepen om het slangetje af te sluiten)
 


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.