Druiven in bier

Gestart door harry, 09-11-2013 20:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

harry

Morgen weer brouwen.

De bedoeling is een zoet blondje.
-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept               : Bizarre HM026
Kenmerk                   : HM026
Brouwdatum                : 23-2-2013
Biertype                  : Blond(e)
Aantal liters             : 20
Gewenst begin SG          : 1055 (5,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 76.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal brouwwater         : 29,98 liter
Maischdikte               : 3,97 l/kg
Maischwater               : 19,60 liter
Spoelwater                : 10,71 liter
Kooktijd                  : 90 minuten
Berekende kleur           : 24 EBC(Ray Daniels)
Berekende bitterheid      : 16 EBU(Ray Daniels)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout                     92,0 %         4548 gr        3 EBC                                                               
Munchenermout 15 EBC         5,0 %          247 gr         16 EBC                                                                         
Ambermout 50 EBC             3,0 %          148 gr         49 EBC                                                                     

Massa hop--------------------------------------------------------------
Tettnanger (D)     5,5 %     20 gr          90 Min.        14 EBU                                                                         
Tettnanger (D)     5,5 %     10 gr          10 Min.        2 EBU                                                                         

Opmerkingen     : -


Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 : Safale S-04
Gist toegevoegd als       : Giststarter
Volume                    : 0 ml
Beluchtingstijd           : 0 uur
Temperatuur               : 0°C

Opmerkingen     : -


maischschema-------------------------------------------------------------
maischschema naam: Algemeen Maischschema
Stap 1: 62°C      45 Min.      4,0 l/kg
Stap 2: 68°C      20 Min.      4,0 l/kg
Stap 3: 72°C      20 Min.      4,0 l/kg
Stap 4: 78°C      5 Min.      4,0 l/kg

Opmerkingen     : -



Nu willen wij hier ongeveer 700 gram honing aan toevoegen bij de vergisting, dus direct na de koeling. Dit zorgt met een verhouding van 1 op 1 met water voor ca. 21,5 liter van SG 1060.

Nu hebben wij wat muscaatdruiven over. Deze willen wij toevoegen voor een extra smaakcomponent. Hierdoor zal ook de suiker toenemen, maar hebben dit nog niet gemeten. De sg zal waarschijnlijk iets toenemen.

Maar onze vraag is: Wanneer voeg ik deze druiven het beste toe en hoe?

Na de hoofdvergisting of gelijk met de honing?

Uitgeperst of zo in de schil, en indien uitgeperst met schil of zonder? Wij willen sowieso geen stengels(hout).



BRAAF bier

Mijn eerste brouw ervaring staat nog op de agenda.
Maar als ik dit zo lees lijkt het mij wel interessant om het na de hoofdvergisting te doen.

De druiven een beetje kneuzen en nog eens in je gistvat zetten.

aldo

Druiven staan natuurlijk wel bekend om het dragen van wilde gisten.
Dus misschien goed idee om ze eerst even op te koken (of toe te voegen in laatste minuutje van het koken van het wort?)
Zelf maak ik allerlei vruchtensappen met een stoomextractor. Echt een ideaal apparaat, de stoom breekt de celwand maar helemaal gekookt wordt je sap niet (wel +80 graden dus infectievrij)

PP

Citaat van: aldo op 10-11-2013  00:47 uDruiven staan natuurlijk wel bekend om het dragen van wilde gisten.
Dus misschien goed idee om ze eerst even op te koken (of toe te voegen in laatste minuutje van het koken van het wort?)
Zelf maak ik allerlei vruchtensappen met een stoomextractor. Echt een ideaal apparaat, de stoom breekt de celwand maar helemaal gekookt wordt je sap niet (wel +80 graden dus infectievrij)
Bewerk bericht


Een vergelijkbare werkwijze heb ik met druivenbier ook toegepast:

Eerst sap van (rode) druiven verzameld (uitpersen).
Het sap voor 50 % ingekookt, afgekoeld en enkele dagen zo koud mogelijk bewaard in een koelkast.
Het resultaat: een steriel vloeistof, extra zoete smaak- en geurcomponenten zijn gevormd en de vloeistof is voor de helft ontzuurd (zie wijnsteenzuurkristallen die op de bodem liggen).
In totaal bestaat 5 % van het wort (onverdund dus 10 %) uit druivensap.
Het effect op de smaak van het bier is subtiel en zeer aangenaam.
Het effect op de kleur van je bier, alleen bij gebruik van lichte mouten, is een oranjeverkleuring.

Groet, Paul 

toon van den broek

Hallo Harry,

Wil je geen verzuring in je bier zal je moeten zorgen dat de wilde gisten op de druivenschil gedood worden.
Doe je dat niet krijg je een druivenlambiek-achtig bier, wat op zich -voor de liefhebber- best lekker kan zijn.
Hierboven werd het koken al aanbevolen, maar een makkelijker manier is om de druiven een poosje in een sulfiet-oplossing te leggen.
Je kunt de dosering vast vinden op de fora van de wijnmakers. Nadien kan je de druiven weer afwassen met schoon water, zodat je de sulfiet weer -vrijwel- kwijtbent.
Beetje kneuzen kan je doen, maar ook zonder dat zullen de druiven mee gaan vergisten met je jongbier.

Succes, Toon.

Paul Bier

Je moet in ieder geval de pitten van de druiven verwijderen. Deze geven een bittere smaak af. Sap van maken en de laatste minuten meekoken met de hop.

harry

Wij hebben gisteren na 3 dagen gisten de druiven toegevoegd.

Van de druiven hebben wij eerst de rotte en beschimmelde delen weggesneden, althans wat wij konden zien. Daaarna de druiven gepocheerd. Vervolgens met een mes de druiven enigszins kapot gesneden en losse pitten verwijderd. En toen ca. 8 ons toegevoegd aan het gistingsvat. Dit vat staat nu op 20 graden en gaat over 12 uur naar 21 graden. Wel vergeten om het suikergahalte te meten van deze 8 ons.

Trouwens door een vergissing is het geen 92 % pilsmout maar 92 % pale ale mout.



EvdBroek

Zo dit topic weer even omhoog geschopt.

Zijn er hier meer brouwers die ervaring hebben met het brouwen van een druivenbier?
Ik heb nu flink wat rode en witte druiven in de tuin staan en wil daar binnenkort wat mee (iets anders dan wijn maken ;)  )

Ronnie

Citaat van: Paul Bier op 10-11-2013  13:29 uJe moet in ieder geval de pitten van de druiven verwijderen. Deze geven een bittere smaak af. Sap van maken en de laatste minuten meekoken met de hop.

Niet alleen omwille van de smaak, maar ook voor de schuimhoudbaarheid!
Meekoken zou ik dan niet doen. De druiven wassen, eventueel in water met citroenzuur + beetje sulfiet, afhankelijk van hoe je daar tegenover staat.
Verder net als bij de krieken hupsakee... in 't gistvat erbij...

Je kan ze na wassen ook invriezen en later op de brouwdag als het wort iets van 70° gekoeld is, de ingevroren blokken druiven erbij...

goom

Muscaatdruiven in bier?
Dat is echt zonde, die zijn daar veel te lekker voor.
Of wijn er van maken of lekker opeten.


Hay

Ach waarom niet lijkt me het proberen waard.
Alleen die druiven ontpitten lijkt me een gigaklus.
En de krieken moeten nou juist met pit.

homoeccentricus

Cantillon maakt een Lambiek met muscaatdruiven:  http://www.cantillon.be/br/3_105
Het zou mij verbazen wanneer ze die zouden ontpitten. Je zou eventueel Lambiek kunnen aankopen en er dan druiven bij kappen, of anders combineren met een witbier.

EvdBroek

Citaat van: Ronnie op 06-08-2015  15:25 uNiet alleen omwille van de smaak, maar ook voor de schuimhoudbaarheid!
Meekoken zou ik dan niet doen. De druiven wassen, eventueel in water met citroenzuur + beetje sulfiet, afhankelijk van hoe je daar tegenover staat.
Verder net als bij de krieken hupsakee... in 't gistvat erbij...

Je kan ze na wassen ook invriezen en later op de brouwdag als het wort iets van 70° gekoeld is, de ingevroren blokken druiven erbij...

Dankje Ronnie, ik heb besloten het op de laatste manier te doen, nadat ik de pitjes uit de druiven heb gehaald.
Dat laatste wordt nog wel een tijdrovend klusje denk ik


EvdBroek

Citaat van: goom op 06-08-2015  20:46 uMuscaatdruiven in bier?
Dat is echt zonde, die zijn daar veel te lekker voor.
Of wijn er van maken of lekker opeten.
Heb ik niet, ik heb alleen witte en blauwe druiven. Nu worden ze alleen door de vogels gegeten, dat is pas zonden ;)

Jukkie

Citaat van: Ronnie op 06-08-2015  15:25 uJe kan ze na wassen ook invriezen

Werkt dit bevriezen ook wilde gisten dodend? Ik vermoed van wel.
Eventuele bacteriën dood je er niet mee vermoed ik?

EvdBroek

Citaat van: Jukkie op 24-08-2015  13:19 uWerkt dit bevriezen ook wilde gisten dodend? Ik vermoed van wel.
Eventuele bacteriën dood je er niet mee vermoed ik?
Vriezen doodt alles

EvdBroek

Citaat van: homoeccentricus op 06-08-2015  22:53 uCantillon maakt een Lambiek met muscaatdruiven:  http://www.cantillon.be/br/3_105
Het zou mij verbazen wanneer ze die zouden ontpitten. Je zou eventueel Lambiek kunnen aankopen en er dan druiven bij kappen, of anders combineren met een witbier.
Daar heb je wel een punt; ik kan me ook niet voorstellen dat ze dat gaan doen, maar kan natuurlijk ook zijn dat er geen schuim op zit.

Jukkie

Citaat van: EvdBroek op 24-08-2015  13:23 uVriezen doodt alles
Ik twijfel toch... Het lijkt erop dat invriezen de bacterie groei stillegt, maar dat het niet een desinfecterende werking heeft:

http://www.oerlemans-foods.nl/nieuws/faq/8_waarom_mag_je_een_diepvriesproduct_na_het_ontdooien_niet_opnieuw_invriezen.aspx
http://chickslovefood.com/invriezen-doe-je-zo/
enzovoort

Iemand de bevrijdende uitleg?

El Pastor Belga (MaJa)

Gisten zijn toch geen bacteriën...

Jukkie

Citaat van: MaJa op 25-08-2015  08:14 uGisten zijn toch geen bacteriën...

Klopt... Maar bacteriën wil ik ook niet in mijn bier hebben.

homoeccentricus

Citaat van: Jukkie op 25-08-2015  07:30 uIk twijfel toch...  Het lijkt erop dat invriezen de bacterie groei stillegt, maar dat het niet een desinfecterende werking heeft:

http://www.oerlemans-foods.nl/nieuws/faq/8_waarom_mag_je_een_diepvriesproduct_na_het_ontdooien_niet_opnieuw_invriezen.aspx
http://chickslovefood.com/invriezen-doe-je-zo/
enzovoort

Iemand de bevrijdende uitleg?

Indien je de druiven eerst invriest zal er niet veel meer overleven. En indien je de druiven toevoegt na de eerste vergisting zal de lage pH van het bier als bescherming werken. En de massaal aanwezige gist zal de groei van wilde gisten heel erg vertragen. Bij kriek e.d. wordt eerst de lambiek gemaakt met wilde gist en bacteriën. Die zitten dus al in het bier wanneer het fruit wordt toegevoegd.

Jukkie

Ok, ik snap het. Dank voor de uitleg.

homoeccentricus

Indien je echt heel zeker wil zijn kan je de druiven eerst besproeien met Star San, dan afspoelen en dan invriezen.

pincopallino

Druiven kneuzen en pitten verwijderen. Pulp in een afgesloten emmer doen met wat sulfiet + citroenzuur, na een paar uren zijn de natuurlijke aanwezig gisten + eventueel bacteriën kapot. Afgieten en toevoegen na de hoofd gisting anders hou je geen aroma over. Zo zou ik het doen...

EvdBroek

Citaat van: Jukkie op 25-08-2015  10:42 uok.. ik snap het. dank voor de uitleg
Ok, ik snap het. Dank voor de uitleg.

Jukkie

Citaat van: EvdBroek op 25-08-2015  13:56 uWil je dit ook gaan proberen dan?
absoluut. Heb een hele muur vol druiven die bijna rijp zijn en lijkt me een mooie bestemming.

EvdBroek

Citaat van: Jukkie op 25-08-2015  14:13 uabsoluut. Heb een hele muur vol druiven die bijna rijp zijn en lijkt me een mooie bestemming.

Idem, ik heb ook heel veel druiven en wil daar ook iets mee gaan doen

orangeloo

Citaat van: aldo op 10-11-2013  00:47 uDruiven staan natuurlijk wel bekend om het dragen van wilde gisten.
Dus misschien goed idee om ze eerst even op te koken (of toe te voegen in laatste minuutje van het koken van het wort?)
Zelf maak ik allerlei vruchtensappen met een stoomextractor. Echt een ideaal apparaat, de stoom breekt de celwand maar helemaal gekookt wordt je sap niet (wel +80 graden dus infectievrij)

Ja ik weet dat dit een oude reactie is waar ik op reageer, maar wilde toch  graag mijn ervaring delen.

Ik heb zelf ook een sapextractor, en mijn ervaring is dat je het sap (van krieken) uit de extractor toevoegt aan je wort het bier troebel wordt. Na wat onderzoek zou het liggen aan de pectine na het "koken" in de extractor

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,17976.msg395906.html#msg395906

EvdBroek

Ik ben inmiddels begonnen met het plukken van de blauwe druiven, een deel is namelijk al rijp en redelijk zoet. Omdat de druifjes zo klein zijn is het ontpitten een hele lastig klus en heb ik besloten dat dan maar niet te doen.

Verder heb ik nog witte druiven en die zijn wel veel groter, maar nog niet rijp.

scartsjer

Ik schop dit item weer naar boven, want wat is het resultaat?

EvdBroek

Citaat van: scartsjer op 11-12-2015  23:35 uIk schop dit item weer naar boven, want wat is het resultaat?
Is er nog niet de druiven liggen nog in de vriezer. Binnenkort ga ik het brouwen om dit in de zomer te kunnen drinken

scartsjer

Ik ben nu bezig met brouwen we doen 2 kg wijndruiven op 20 liter quadrupel welke we laten rijpen met eikenhout snippers. We voegen de druiven toe zoals bij een kriek gedaan wordt.

Marco_V

Er staat momenteel zo'n 17 liter witbier te rijpen op 5 kg druiven in mijn vergistingskast.

Toegevoegd na de hoofdvergisting tijdens het hevelen naar de mandfles. Na een paar dagen kwamen ze bovendrijven. Nu drie maanden geduld.



EvdBroek

Zo dit weekend eindelijk maar eens mijn druivenbier gaan brouwen.

Ik ga 2 batches brouwen van ieder 10 liter waarbij ik hetzelfde basis bier gebruik. Eén batch laat ik vergisten met witte druiven zonder pit en de andere batch met blauwe druiven met pit. De druiven liggen nu inmiddels al maanden in de vriezer en ik ben van plan om het warme wort na het brouwen over de bevroren druiven te laten lopen in dus twee verschillende gistvaten.

Het volgende recept heb ik hiervoor in gedachten, ik vraag me alleen af of de maischtemperatuur niet nog iets hoger moet dan de 69 graden om voldoende body te houden


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDruiven Bier
Kenmerk
Brouwdatum14-2-2016
BiertypeWitbier
Aantal liters20
Gewenst begin SG1044 (4,5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater28,9 liter
Maischdikte4,5 l/kg
Maischwater18,0 liter
Spoelwater10,9 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur7 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid19 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC75,0 %3,000 kg3 EBC
Tarwemout25,0 %1,000 kg3 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Perle6,5 %15 gr90 minuten19 EBU

Kruiden
head]Toevoegen[/head]
Naam kruidMassaKooktijd
Witte en blauwe druiven uit eigen tuin, geplukt eind zomer 2015Tijdens vergisting5000 gr0 Min.

OpmerkingenDe batch wordt gesplitst in 10 liter met witte druiven zonder pit en 10 liter met blauwe druiven met pit.

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortBrewferm Blanche
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C
Opmerkingen1 zakje per batch

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
169°C60 minuten4,5 l/kg
278°C5 minuten4,5 l/kg


EvdBroek

Vanochtend vroeg hebben we het druivenbier gebrouwen en het hete wort over de druiven laten lopen.
Eén vat met blauwe druiven en één vat met witte druiven, ieder 10 liter



EvdBroek

Vandaag heb ik het bier overgeheveld; de 10 liter met witte druiven en 10 liter met blauwe druiven. Ik heb het natuurlijk ook even geproefd...

Allereerst het bier met de witte druiven: klein zuurtje, fris, een beetje droog maar zeker niet leeg, een vleugje van wat me aan chardonay doet denken. Ik denk als het straks gekoeld is dat het een heerlijk zomer biertje is.

Hierna het bier met de blauwe druiven: ook een klein zuurtje, ook fris en die lijkt iets voller van smaak, de smaak doet me denken aan beaujolais. Ook dit bier zal het goed doen in de zomer denk ik.



De witte druiven










De blauwe druiven









En de 2 bieren naast elkaar










wesleyhageman199

Citaat van: EvdBroek op 27-04-2016  16:01 uVandaag heb ik het bier overgeheveld; de 10 liter met witte druiven en 10 liter met blauwe druiven. Ik heb het natuurlijk ook even geproefd...

Allereerst het bier met de witte druiven: klein zuurtje, fris, een beetje droog maar zeker niet leeg, een vleugje van wat me aan chardonay doet denken. Ik denk als het straks gekoeld is dat het een heerlijk zomer biertje is.

Hierna het bier met de blauwe druiven: ook een klein zuurtje, ook fris en die lijkt iets voller van smaak, de smaak doet me denken aan beaujolais. Ook dit bier zal het goed doen in de zomer denk ik.



De witte druiven










De blauwe druiven









En de 2 bieren naast elkaar


Hoi EvdBroek,

Hoe is het bier geworden?
Ik heb zelf namelijk het idee om 30 liter bier te brouwen en te laten rijpen in een vat met 6 kilo blauwe druiven. 

Ik hoor het graag. [emoji4] [emoji482]

Grt Wesley

EvdBroek

Citaat van: wesleyhageman199 op 16-09-2016  00:22 uHoi EvdBroek,

Hoe is het bier geworden?
Ik heb zelf namelijk het idee om 30 liter bier te brouwen en te laten rijpen in een vat met 6 kilo blauwe druiven. 

Ik hoor het graag. [emoji4] [emoji482]

Grt Wesley

Het bier met witte druiven is inmiddels opgedronken. Het smaakte naar witbier en ook zeker naar witte wijn, beetje droog met een zuurtje. Ik heb het bier aan een aantal mensen laten proeven en die vonden het heerlijk. Een lekkere dorstlesser tijdens de warme periode.
Voor wat betreft het schuim; dit had het bier wel maar het schuim verdween als sneeuw voor de zon. Ondanks het feit dat de witte handmatig ontpit waren.

Het blauwe druiven bier heb ik pas een maand geleden gebotteld en doet ook denken aan rode wijn. Dit bier heeft echter helemaal geen schuim en dat zal komen door de pit die in de druiven zaten.

Nu had ik ook weer heel veel druiven, maar daar heb ik nu maar wijn van gemaakt. Dat gaat toch veel sneller en is ook simpeler.
Concluderend was het leuk als experiment en de bieren zijn zeker goed te drinken, maar het is wel erg arbeidsintensief.



wesleyhageman199

Citaat van: EvdBroek op 16-09-2016  09:08 uHet bier met witte druiven is inmiddels opgedronken. Het smaakte naar witbier en ook zeker naar witte wijn, beetje droog met een zuurtje. Ik heb het bier aan een aantal mensen laten proeven en die vonden het heerlijk. Een lekkere dorstlesser tijdens de warme periode.
Voor wat betreft het schuim; dit had het bier wel maar het schuim verdween als sneeuw voor de zon. Ondanks het feit dat de witte handmatig ontpit waren.

Het blauwe druiven bier heb ik pas een maand geleden gebotteld en doet ook denken aan rode wijn. Dit bier heeft echter helemaal geen schuim en dat zal komen door de pit die in de druiven zaten.

Nu had ik ook weer heel veel druiven, maar daar heb ik nu maar wijn van gemaakt. Dat gaat toch veel sneller en is ook simpeler.
Concluderend was het leuk als experiment en de bieren zijn zeker goed te drinken, maar het is wel erg arbeidsintensief.
Bedankt voor je reactie.
Ik ga er ook mee avonturen.
Is het misschien mogelijk om het bier na de hoofdvergisting over te hevelen naar het kastanjevat en daar druiven toe te voegen en dit dan voor enkele maanden laten staan?

Mvg
Wesley

ciesvandekwis

Ik heb vorig jaar blauwe druiven bij mijn rodenbach gedaan, samen met een deel krieken en ander rood fruit. Is best wel lekker complex-zuur geworden.
Werkwijze: ook eerst sulfietoplossing, afspoelen en invriezen. ik doe ze ontdooid in het nagistend bier en laat ze er toch minimaal 1-2 maand in trekken.

wesleyhageman199

Citaat van: ciesvandekwis op 16-09-2016  13:54 uIk heb vorig jaar blauwe druiven bij mijn rodenbach gedaan, samen met een deel krieken en ander rood fruit. Is best wel lekker complex-zuur geworden.
Werkwijze: ook eerst sulfietoplossing, afspoelen en invriezen. ik doe ze ontdooid in het nagistend bier en laat ze er toch minimaal 1-2 maand in trekken.
Is een sulfietoplossing noodzakelijk?
Ik heb ze nu in de koelkast liggen 6 kilo blauwe druiven. Wil ze van de week toevoegen in het vat bij het bier.

Haagse Wouter

Waarom niet in star san? Dat dood de gisten zeker weten.

wesleyhageman199

Citaat van: Haagse Wouter op 16-09-2016  16:16 uWaarom niet in star san? Dat dood de gisten zeker weten.
De wilde gisten maken toch niet uit? Ik wil graag soort fris zuur biertje maken.

EvdBroek

Ik heb de druiven ingevroren. Dat doodt alle wilde gisten en bacteriën.
Als je de druiven zo in je bier gooit krijg je een flink zuur bier denk ik.
Sulfiet gebruiken zou ik niet doen als het niet nodig is... laat staan Star San hahaha

pincopallino

Volgende brouwsel ga ik de Iga bier proberen te evenaren.

André de Laat

Citaat van: EvdBroek op 16-09-2016  21:45 uIk heb de druiven ingevroren. Dat doodt alle wilde gisten en bacteriën.
Als je de druiven zo in je bier gooit krijg je een flink zuur bier denk ik.
Sulfiet gebruiken zou ik niet doen als het niet nodig is... laat staan Star San hahaha

Als je de druiven 10 minuutjes vóór einde kook toevoegt zijn ze ook ¨steriel¨, niet?

wernerthefox

Ik heb ooit verschillende fruiten proberen te sterilisern met een rijst stomer. Blijft weinig van over. Goed wassen en inderdaad invriezen is het enige wat je naar mijn idee kunt doen.

Kokkebil

Het hier helemaal gepubliceerde recept "bizarre",lijkt me wel wat als basis.
Ik heb bijna 5 liter pure druivensap uit eigen tuin en dit wil ik gebruiken om een druivenbier te maken.
Hoe pak ik dat aan?? Ik heb al enkele keren geprobeerd om een vijgen-en honingbier te brouwen,maar de smaak komt niet echt over.

Broewerke

Citaat van: EvdBroek op 16-09-2016  21:45 uIk heb de druiven ingevroren. Dat doodt alle wilde gisten en bacteriën.
Als je de druiven zo in je bier gooit krijg je een flink zuur bier denk ik.
Sulfiet gebruiken zou ik niet doen als het niet nodig is... laat staan Star San hahaha
Mooi niet, er zijn genoeg gisten en bacteriën die tegen vrieskou kunnen.
Sulfiet inderdaad maar is minder verstandig. Gewoon kwartiertje meekoken. Je smaken komen dan lekker mee. Wil je ze einde gisting gebruiken dan ook de druiven verhitten. Desnoods in stoomextractor.krijg je puur sap met iets water.

Snelbier

Citaat van: Broewerke op 06-09-2022  16:16 uMooi niet, er zijn genoeg gisten en bacteriën die tegen vrieskou kunnen.
Sulfiet inderdaad maar is minder verstandig. Gewoon kwartiertje meekoken. Je smaken komen dan lekker mee. Wil je ze einde gisting gebruiken dan ook de druiven verhitten. Desnoods in stoomextractor.krijg je puur sap met iets water.
Zo makkelijk is het niet, en verschilt per fruit of kruid. Consensus is dat langer verhitten smaak kost, en dat willen we voorkomen.
HIER https://www.interupgrade.com/en/pasteurisation-berechnen een linkje gevonden op ons forum via/via over sterilisatie+Pasteurisatie van fruiten..
Een minuutje koken (=~100'C) lijkt genoeg.
Vraag blijft wat de gist er mee doet.. Wat ga je doen (qua voorbehandeling) als je het fruit bij nagisting toevoegt..
Proost, Snelbier

Kokkebil

Ik heb het sap verkregen door de druiven in de sapcentrifuge te draaien en daarna gefilterd door zeefdoek,dus geen smurry,pitten en velletjes, puur sap.
Lekker zoet!! SG van het sap is 1060 dus lekker veel suiker!!

hansHalberstadt

Citaat van: Kokkebil op 06-09-2022  17:13 uIk heb het sap verkregen door de druiven in de sapcentrifuge te draaien en daarna gefilterd door zeefdoek,dus geen smurry,pitten en velletjes, puur sap.
Lekker zoet!! SG van het sap is 1060 dus lekker veel suiker!!
Dan is het denk ik wel zaak om snel de gist actief te hebben en de zuurstof te verbruiken, want sapcentrifuge is de ideale manier van beluchten dus kans op oxidatie. Ik heb een keer aardbeien in een sapcentrifuge gedaan en die waren snel daarna helemaal bruin geworden. 

Kokkebil

Citaat van: hansHalberstadt op 06-09-2022  17:35 udan is het denk ik wel zaak om snel de gist actief te hebben en de zuurstof te verbruiken, want sapcentrifuge is de ideale manier van beluchten dus kans op oxidatie. ik heb een keer aarbeien in een sapcentrifuge gedaan en die waren snel daarna helemaal bruin geworden. 

Sap gaat effe in de vriezer totdat ik weer ga brouwen. Maar mijn vraag blijft niet beantwoordt,hoe-en hoeveel pas ik het toe in mijn volgende brouwsel.Wie heeft hier een goede ervaring mee.

PDGRRR

Wellicht is dit recept een goed uitgangspunt?

De brouwer heeft 3 liter sap/most van 1.115 toegevoegd aan 20 liter wort van 1.082. Als ik het goed lees heeft hij het verse sap ingekookt tot 40% verdampt was, dan zou je met jouw sap van 1.060 ook aardig in de buurt moeten kunnen komen van die 1.115 volgens mij. 5 minuten voor einde kook de most toevoegen.

Kokkebil

Citaat van: PDGRRR op 06-09-2022  20:15 uWellicht is dit recept een goed uitgangspunt?

De brouwer heeft 3 liter sap/most van 1.115 toegevoegd aan 20 liter wort van 1.082. Als ik het goed lees heeft hij het verse sap ingekookt tot 40% verdampt was, dan zou je met jouw sap van 1.060 ook aardig in de buurt moeten kunnen komen van die 1.115 volgens mij. 5 minuten voor einde kook de most toevoegen.

Thanks,
Hier ga ik mee aan de slag.

hansHalberstadt

Citaat van: Kokkebil op 06-09-2022  19:46 uSap gaat effe in de vriezer totdat ik weer ga brouwen.
Ok, dan heb je nog even om hierover na te denken voor als je het sap gaat ontdooien waarna het dan gaat oxideren. (in de vriezer doet het dat trouwens ook, maar veel langzamer.

Kokkebil

Citaat van: hansHalberstadt op 06-09-2022  21:08 uOk, dan heb je nog even om hierover na te denken voor als je het sap gaat ontdooien waarna het dan gaat oxideren. (in de vriezer doet het dat trouwens ook, maar veel langzamer.

Zojuist een nieuwe SG meting gedaan.SG 1100 de vorige was dus niet juist.
Ik kan even niet brouwen nu,er staat een donker blondje met Kveik in de gistkast momenteel Deze is wel uitgegist maar een paar dagen koelen naar een graad of 2 en dan bottelen!

Kokkebil

Mooi recept gevonden (Engels) van een IGA , Italian Grape Ale!

Kokkebil

Zojuist het jong bier( 15ltr. waarvan 2 ltr.most )geproefd.
Eind SG 1010 .
Ik proef geen druiven.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.