Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Lambiek voor Watjes  (gelezen 15068 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #25 Gepost op: 02-01-2014 16:30 u »
Ik zou dat af laten hangen van de smaak. Is die goed dan zeker de nieuwe wort op een deel van het oude doen.
Valt de smaak tegen zou ik of een depot van een echte oude geuze toevoegen en/of buitenzetten.
Wyeast inschakelen kan ook maar is kostbaar.
Toon bedankt voor het antwoord. Ik heb nu al een Wyeast blend gebruikt vandaar ook de titel lambiek voor watjes. Dus mijn verwachting is dat deze sneller (maand of vier) op de fles kan. Maar misschien toch een goed idee om even te proeven.
Op hoeveel oude gist koek zou jij de nieuwe wort doen?

Echte lambiek ziet er niet smakelijk uit.... ;)
Wat stel je voor Oscar, dat ik deze smakelijk uitziende Lambiek maar door de pompbak kap?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #26 Gepost op: 02-01-2014 17:09 u »
Hallo Ad,

Hoeveelheid is niet zo heel erg belangrijk, en ik weet niet te herrinneren hoeveel je precies brouwt?
Ongeveer een groot bierglas zal volgens mij wel genoeg zijn.

Succes ermee, en vertel nog even als je geproefd hebt hoe de smaak is.

Groetjes, Toon.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #27 Gepost op: 02-01-2014 18:29 u »
Kan je niet gewoon op deze koek een nieuw wort gieten?
Brett zit er zat in en het krijgt toch wel genoeg tijd voor volledige vergisting. :)

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #28 Gepost op: 02-01-2015 19:29 u »


Mijn watjes lambiek zit in de fles. Kurk erin en kroonkurk erop. De smaak was verrassend lekker. De lambiek heeft een jaar en twee maanden in een glazen mandfles gezeten. De smaak is zacht zurig niet een scherpe of een harde smaak. Nu 3 gram suiker per liter toegevoegd en hopelijk blijft de smaak zo lekker of wordt deze nog beter.

Nog een vraagje. Ik heb de gistslurrie in de mandfles bewaard. Kun je deze nog gebruiken voor een volgende lambiek te maken. Ik wil dan de complete gistslurrie gebruiken in het nieuwe brouwsel. Zou dit in balans zijn voor een nieuwe lambiek :weetniet:

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #29 Gepost op: 02-01-2015 19:35 u »
Hallo Ad,

Dat kan je doen, maar zou niet alles gebruiken. En zeker het nieuwe wort weer eerst een nachtje wegzetten zodat er ook weer 'verse' gisten/bevruchting plaatsvindt.
Mooi dat het zo goed smaakte... dat komt dus wel goed lijkt me.

Groet, Toon.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #30 Gepost op: 03-01-2015 09:41 u »
Persoonlijk zou ik opnieuw beginnen en weer wilde gist vangen. Probleem voor jou is dat je geen opgebouwde cultuur in je glas hebt zitten. Dan zou je dus kunnen overwegen om een stukje slurrie achter te laten om zo je cultuur in leven te houden.

Ik zal je trouwens nog even een PB sturen voor een afspraak aankomende week voor de hop, neem ik meteen mijn lambiek voor je mee :)

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #31 Gepost op: 03-01-2015 14:17 u »
Ik zou ook nieuwe gist gebruiken.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #32 Gepost op: 03-01-2015 14:49 u »
Ik zou ook nieuwe gist gebruiken.
Ik heb besloten deze Wyeast gist maar aan de gootsteen toe te vertrouwen en een nieuwe gist uit de almeerse lucht te vangen. Er staat nog een spontane gisting in van vorig jaar waarvan ik een deel zal gaan doorzetten. Dat wordt weer lambiek brouwen  :brouwen:

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #33 Gepost op: 13-09-2015 20:42 u »
Ik overweeg ook voorzichtig om met lambiek te starten. ik realiseer me dat ik dit oude topic bump, maar goed.
In eerste instantie overweeg ik ook de blend toe te voegen, aangezien ik waarschijnlijk de minste geduldige ben van heel zuid limburg. Maar goed.
Ik begrijp dat in een eiken vaatje eigenlijk het mooiste is. Ik zag die laatst langskomen op het forum: een eiken (nieuw gemaakt) vaatje in allerhande maten. Kan hem even niet meer vinden.

Waar ik me altijd ongerust over heb gemaakt is dat lambiek gist (brett) niet meer uit je brouwspullen gaat en moeilijk te cleanen is. Dus stel ik laat de lambiek voor watjes staan op een gewoon vergistingsvaatje, dat ik dat vaatje dan moet weggooien. Of is dat een broodje aap?

Dus de vragen:
- is brett nog gewoon uit brouwspullen te krijgen?
- mag lambiek ook gewoon een jaar op plastic staan en krijg je dan (semi-)resultaat?
- waar bieden ze ook alweer die mooie vaatjes aan?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.252
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #34 Gepost op: 13-09-2015 23:16 u »
Dus stel ik laat de lambiek voor watjes staan op een gewoon vergistingsvaatje, dat ik dat vaatje dan moet weggooien.

Sterker nog... je kunt daarna wel stoppen met (normaal) brouwen op die woon-locatie. Daarna alleen nog maar zure brett bieren in dat huis. Of verhuizen, dat is ook nog een optie.... ^-^ En inderdaad je complete brouwuitrusting vervangen. De brettjes zijn zeer hardnekkig en vrijwel niet weg te krijgen...

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #35 Gepost op: 14-09-2015 12:48 u »
Ik overweeg ook voorzichtig om met lambiek te starten. ik realiseer me dat ik dit oude topic bump, maar goed.
In eerste instantie overweeg ik ook de blend toe te voegen, aangezien ik waarschijnlijk de minste geduldige ben van heel zuid limburg.

Met de blend krijg je een prima resultaat. Ik heb deze op glas vergist en dit bier ben ik aan het drinken. Mijn indruk is dat je inderdaad sneller de gewenste smaak krijgt. Maar niet tegen Oscar vertellen  ;)

Dus de vragen:
- is brett nog gewoon uit brouwspullen te krijgen?
- mag lambiek ook gewoon een jaar op plastic staan en krijg je dan (semi-)resultaat?
- waar bieden ze ook alweer die mooie vaatjes aan?

Ik gebruik voor mijn lambiek spullen uit voorzorg alleen voor de lambiek. Plastic is wel moeilijker te reinigen dan glas en RvS. Dus het beste hier geen andere bieren meer in steken.

Succes met je lambiek brouwen. Als je denkt dat je voor brouwen geduld nodig hebt dan heb je vast nog nooit een lambiek gemaakt.
 :brouwen:

Offline Amateurke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #36 Gepost op: 14-09-2015 13:44 u »
Heeft Oscar gelijk? Misschien wel, misschien niet...
In de professionele wereld is men in elk geval zeer voorzichtig met verzuurde bieren.
Ik zou het lambik-brouwen niet aanraden voor beginnelingen.
Als je niets liever drinkt dan verzuurde bieren: ga je gang, probeer, experimenteer... maar denk wel aan wat Oscar je vertelt heeft!

homoeccentricus

  • Gast
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #37 Gepost op: 14-09-2015 13:50 u »
Heeft Oscar gelijk? Misschien wel, misschien niet...

Iets doet mij vermoeden dat enig sarcasme Oscar niet vreemd is.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.252
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #38 Gepost op: 14-09-2015 13:55 u »
Iets doet mij vermoeden dat enig sarcasme Oscar niet vreemd is.

 ;D ;D Klopt. Zo erg is het allemaal niet. Het wort brouw je in je eigen ketels, daar gebeurt niets mee. Het "bevruchten" doe je in emmers (of een specikuip  ;)) die je normaal niet voor je vergisting gebruikt. Vergisting vindt plaats in een houten vat welke puur voor je lambiek is. Dus... niks geen gevaar. :brouwen: :biersmile:

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.505
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #39 Gepost op: 14-09-2015 14:35 u »
We spreken hier wel eens van Oscarcasme: een hardnekkige vorm van humor die je niet meer uit je systeem krijgt.
Ik zweer voor zure bieren wel bij een houten vat vanwege de luchtdoorlaatbaarheid + het feit dat je de microcultuur dan in je vat krijgt en steeds weer verse lambiek kunt toevoegen.
Ik zou vaten wel zo vol mogelijk houden: teveel zuurstof zorgt voor een (smaakbare) drempelwaarde aan azijnzuur die je er niet meer uit krijgt. Minder zuurstof zou eerder aanmaak van het zachtere melkzuur bevorderen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.252
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #40 Gepost op: 14-09-2015 15:40 u »
We spreken hier wel es van Oscarcasme: een hardnekkige vorm van humor die je niet meer uit je systeem krijgt.

 ;D 

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #41 Gepost op: 14-09-2015 18:50 u »
Leuke reacties!
Maar terug, dus lambiek voor watjes. Liefst op houten vaatjes (maar mag ook op ander materiaal), en vloeibaar gist van Wyeast is niet verkeerd. Meer ambachtelijk is, het systeem van ...tsja.. onder de tafel in een kuip.
Wie heeft een goed hint/tip voor houten vaatjes? Ik las van sommige eiken vaatjes die een laag van binnen hadden.
En gewoon een extra bottelemmer en hevel kopen. Zoiets?

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #42 Gepost op: 15-09-2015 08:51 u »
Leuk topic, denk dat ik me ook eens een keer ga wagen aan een lambiek op deze msnier. Helaas heb ik teveel bier ideen en te weinig tijd om ze op te drinken  ;D.

Ik zou gewoon voor een mandfles gaan, die kun je naderhand prima hergebruiken voor niet brett bieren mits je hem even goed schoonmaakt en desinfecteerd.

Als je daarbij een automatische hevel aanschaft met bottelpijp, waterslot en stop en een bakje om de brett spullen te bewaren ben je klaar. Zo heb ik het gedaan in ieder geval voor mijn brett bier. Ik gebruik zelf trouwens een injectiespuitje om suiker toe te voegen, dus heb geen aparte brett bottelemmer.


Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #43 Gepost op: 15-09-2015 15:28 u »
Wie heeft een goed hint/tip voor houten vaatjes? Ik las van sommige eiken vaatjes die een laag van binnen hadden.
En gewoon een extra bottelemmer en hevel kopen. Zoiets?

Voor wat betreft de vaten:
Je kunt op vele plaatsen houten vaatjes kopen, kijk maar eens op marktplaats. Je moet wel even bedenken welke houtsoort en welke afmeting van het vat. Nieuw eiken zorgt voor veel (eiken) smaak in je bier, misschien kan dat te overheersend zijn, dit heb je met nieuwe kastanje vaten dan weer niet. Gebruikte wijnvaten zijn over het algemeen erg groot, dus dan zul je aan de bak moeten om dit te gaan vullen. Let op: je moet het vat wel zo veel mogelijk vullen anders gaat de azijnzuur bacterie zijn werk wat te veel doen (die werkt onder invloed van zuurstof). Dat betekent dus ook ineen keer je vat vullen met het bevruchte wort.

Bottelemmer en hevel kun je toch gewoon reinigen na het gebruik; goed afspoelen en misschien ook nog even met Star San er over en dan laten drogen.

Tags: lambiek