Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Lambiek voor Watjes  (gelezen 15051 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Lambiek voor Watjes
« Gepost op: 04-11-2013 19:00 u »
Gisteren mijn eerste lambiek gebrouwen en de naam zegt het al: voor watjes. Ik heb een Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend gebruikt. Vaak zie ik dat een lambiek een jaar moet gisten en dan nog een jaartje op de fles alvorens te kunnen drinken. Geldt dit ook als je deze Wyeast blend gebruikt?  :weetniet:

Een echte lambiek rijpt natuurlijk op een mooi eikenhout vat. Die van mij zit in een mandfles met een mooi waterslotje erop. Is het wenselijk om hier iets van eikenhout snippers aan de vergisting toe te voegen.  :weetniet:

En duurt de vergisting met een Wyeast blend ook een jaar. Heeft iemand hier ervaring mee.  :weetniet:
 :degroeten:
Ad

-----------------------------------------------------------------------
                       BrouwVisie Receptrapport                       
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept               : Lambiek Cornelia
Kenmerk                   : acid
Brouwdatum                : 3-11-2013
Biertype                  : Lambi(e)k (oude(B))
Aantal liters             : 18
Gewenst begin SG          : 1057 (6,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 76.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal brouwwater         : 28,85 liter
Maischdikte               : 3,50 l/kg
Maischwater               : 16,11 liter
Spoelwater                : 16,05 liter
Kooktijd                  : 120 minuten
Berekende kleur           : 12 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid      : 21 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout 3 EBC               55,1 %         2535 gr        3 EBC                                                                     
Tarwevlokken                 18,0 %         827 gr         4 EBC                                                                 
Tarwemout                    18,0 %         827 gr         3 EBC                                                               
Munchenermout 15 EBC         9,0 %          413 gr         16 EBC                                                                         

Massa hop--------------------------------------------------------------
Saphir (2011)            4,5 %     32 gr          180 Min.       21 EBU                                                                 

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 : 3278 Belgian Lambic Blend

maischschema-------------------------------------------------------------
maischschema naam: Lambiek
Stap 1: 63C      45 Min.      3,5 l/kg
Stap 2: 72C      45 Min.      3,5 l/kg
Stap 3: 75C      10 Min.      3,5 l/kg

 :brouwen: :brouwen: :brouwen:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #1 Gepost op: 04-11-2013 19:03 u »
Geldt dit ook als je deze Wyeast blend gebruikt?  :weetniet:

Nee, de naam van het topic zegt het al, deze kun je gewoon "normaal" vergisten en hoef je niet op hout te lageren. Na 3 maanden al drinkbaar. Maar wordt interessanter naar verloop van tijd (1, 2, 3, 4, 5 jaar...)  Dus niet alles te snel op drinken.

Maar het blijft natuurlijk surogaat. ;D

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #2 Gepost op: 04-11-2013 21:56 u »
Je hebt meteen een bepaalde blend aan microorganismen die ook in lambiek voorkomen. Het verzuringsproces wordt daar niet veel sneller van, mogelijk wel voorspelbaarder. Ik verwacht dus dat die ook lang moet rijpen.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #3 Gepost op: 04-11-2013 22:04 u »
Ik verwacht dus dat die ook lang moet rijpen.

Maar deze zal eerder drinkbaar zijn en hoeft (denk ik) niet op houten vat zodat er zuurstof bij kan. Dus na enkele maanden al drinkbaar. Maar net als iedere lambiek zal deze mooi ontwikkelen in de tijd... :biersmile:

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #4 Gepost op: 04-11-2013 22:29 u »
Maar deze zal eerder drinkbaar zijn...en hoeft (denk ik) niet op houten vat zodat er zuurstof bij kan.....dus na enkele maanden al drinkbaar....maar net als iedere lambiek zal deze mooi ontwikkelen in de tijd.... :biersmile:
Dit gaat dus een lambiek worden zonder hout smaak. Hopelijk komt er geen mandfles smaak aan de lambiek  ;)

Hoe kan ik zien/proeven dat de lambiek gereed is voor bottelen. Als er geen blubs meer uit het waterslot komen moet dan de bacteriecultuur nog het verzurings proces voortzetten. Dus einde blubs waterslot dan proeven zuur dan de fles in :weetniet:

Wat kan ik als eind SG verwachten.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #5 Gepost op: 04-11-2013 22:45 u »
Maar deze zal eerder drinkbaar zijn en hoeft (denk ik) niet op houten vat zodat er zuurstof bij kan.
Waarom denk je dat?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #6 Gepost op: 04-11-2013 22:49 u »
Dit gaat dus een lambiek worden zonder hout smaak.

Je kan er best hout aan toevoegen als je dat wilt?

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #7 Gepost op: 04-11-2013 22:57 u »
Je kan er best hout aan toevoegen als je dat wilt?
Dat wilde ik juist niet maar als dat het belangrijkste smaak onderdeel van een lambiek is wil ik er nog wel een stuk hout in smijten  ;)

Offline Addopaddo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #8 Gepost op: 04-11-2013 23:27 u »
Hey Ad,

volgens mij is hout niet een belangrijk onderdeel van de smaak van lambiek. Als ik het goed heb begrepen zijn de vaten die worden gebruikt al zo lang in gebruik, dat er nauwelijks nog smaak vanaf komt. Die zijn vaak al in de wijn verdwenen van de vorige eigenaars. De lambiek van nieuwe vaten waarin wel wat smaak zit wordt vermengd met die uit oudere vaten. Ik zou er dus geen hout in doen. Als je het wel doet, neem dan houtsnippers die ervoor zijn bedoeld. Een gewoon stuk eiken geeft heel veel smaak en kleur af die je waarschijnlijk niet wilt.

Succes met je eerste lambiek.

Groetjes,
Addo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #9 Gepost op: 05-11-2013 09:24 u »
Het is geen hoofdsmaak, maar kan wel bijdragen.
Ik snap denk ik niet echt wat precies de bedoeling is van Ad.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #10 Gepost op: 05-11-2013 10:22 u »
Het is geen hoofdsmaak, maar kan wel bijdragen.
Ik snap denk ik niet echt wat precies de bedoeling is van Ad.
Haha, tja soms ben ik wat onduidelijk. Ik wil gecontroleerd de lambiek vergisten zonder hout toevoeging tenzij het absoluut noodzakelijk is voor de smaak. Geen hoofdsmaak dus mijn conclusie geen hout toevoegen. Dank hiervoor.

volgens mij is hout niet een belangrijk onderdeel van de smaak van lambiek. Als ik het goed heb begrepen zijn de vaten die worden gebruikt al zo lang in gebruik, dat er nauwelijks nog smaak vanaf komt. Die zijn vaak al in de wijn verdwenen van de vorige eigenaars. De lambiek van nieuwe vaten waarin wel wat smaak zit wordt vermengd met die uit oudere vaten. Ik zou er dus geen hout in doen. Als je het wel doet, neem dan houtsnippers die ervoor zijn bedoeld. Een gewoon stuk eiken geeft heel veel smaak en kleur af die je waarschijnlijk niet wilt.
Duidelijk verhaal wat hout snijdt. Geen hout in mijn lambiek. Mijn volgende gaat een spontane worden en die ga ik volgens jou methode doen. Dus lekker wort buiten zetten in kleine hoeveelheid en lekker een start culture maken en gaan met die lambiek. Hoe zijn de spontane kweken van Addopaddo geworden, is het al lambiek geworden :weetniet:

Offline Addopaddo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #11 Gepost op: 05-11-2013 21:25 u »
Ad,

Mijn lambieken hebben verschillende resultaten. Ik heb het een half jaar geleden weer eens gemeten, maar de ene was toen blijven steken op en SG van 1020, maar het was in de mond alsof het water was en helemaal niet zuur. Er lag een laagje op die volgens beschrijvingen op het internet kaam zou kunnen zijn. Op dit moment ligt er meer een soort 'pellicle', zoals het op Engels-talige sites wordt genoemd. Dat zou dan Brett moeten zijn.
De andere had een start SG van 1075 of zo en was blijven steken op 1060. Daar heb ik een bodempje van een geuze wat ik wat had opgekweekt bijgedaan en een paar korreltjes gist. Toen ging hij weer verder. Deze had al wel iets van de zuurheid die ik zou verwachten.

Dat gezegd hebbende is het natuurlijk alweer een tijd geleden en ik zou het weer eens moeten meten en proeven. Ik ben zelf ook wel benieuwd hoe het er nu voor staat, dus ik zal dat binnenkort weer eens doen. Ik laat het je weten.

Groetjes,
Addo

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #12 Gepost op: 05-11-2013 21:42 u »
Mijn lambieken hebben verschillende resultaten. Ik heb het een half jaar geleden weer eens gemeten, maar de ene was toen blijven steken op en SG van 1020, maar het was in de mond alsof het water was en helemaal niet zuur. Er lag een laagje op die volgens beschrijvingen op het internet kaam zou kunnen zijn. Op dit moment ligt er meer een soort 'pellicle', zoals het op Engels-talige sites wordt genoemd. Dat zou dan Brett moeten zijn.
De andere had een start SG van 1075 of zo en was blijven steken op 1060. Daar heb ik een bodempje van een geuze wat ik wat had opgekweekt bijgedaan en een paar korreltjes gist. Toen ging hij weer verder. Deze had al wel iets van de zuurheid die ik zou verwachten.

Zijn dat lambieken van spontane vergisting? Zo ja dat heb je erg zwakke gisten in de lucht in jouw omgeving... En tussendoor proeven heeft niet zoveel zin. Pas na 2 jaar is het drinkbaar. En veel eerder toch echt niet...

Offline Addopaddo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #13 Gepost op: 05-11-2013 21:56 u »
Dag Oscar,

Ja, spontane gisting uit de lucht van Hilversum. Het zit echter niet in een houten vat, maar in een glazen fles. Er zit geen waterslot op, enkel een stop met gat en/of een stuk zilverfolie. Er kan wel zuurstof bij. Die eerste lambiek ging trouwens wel flink tekeer tijdens de eerste gisting en schuimde flink over de fles.

Mijn techniek voor het vangen van de beestjes is alsvolgt: Bakje met wort 20 uur buiten zetten. Dat in een Hak-pot (je moet de groente van Hak hebben...) af en toe open doen om er wat lucht bij te laten en regelmatig schudden. Na een week of zo wat wort bijvoegen. Na het brouwen kieper ik het geheel erin.
Bij de eerste had die Hak-pot een week of 3 of zo gestaan en geschud. Die tweede, die op 1060 was blijven steken was een week oud. Wellicht, dat dat verschil opgeleverd heeft. Er dreven trouwens wel flink grote klonten gist in. Na mijn toevoegingen is hij natuurlijk niet meer helemaal van spontane gisting.

De eerste staat nu anderhalf jaar en de tweede een jaar. Ik heb geduld, maar ben ook wel benieuwd hoe het zich ontwikkeld.

Groetjes,
Addo

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.518
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #14 Gepost op: 05-11-2013 22:10 u »

Mijn techniek voor het vangen van de beestjes is alsvolgt: Bakje met wort 20 uur buiten zetten. Dat in een Hak-pot (je moet de groente van Hak hebben...) af en toe open doen om er wat lucht bij te laten en regelmatig schudden. Na een week of zo wat wort bijvoegen. Na het brouwen kieper ik het geheel erin.

Ik zou zeggen probeer volgende keer eens:
Lambiek brouwen, alles in een grote kuip mikken, kuip in zijn geheel buiten zetten onder een tuin tafel (zo regent deze niet vol), 24 uur wachten, binnen halen en in een (houten) vat hevelen.Succes verzekerd.  :brouwen:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,19138.0/all.html
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,22157.msg335953.html#top

Offline Addopaddo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #15 Gepost op: 05-11-2013 22:22 u »
Dag orangeloo,

Bedankt. Ik heb inderdaad ook al over die methode gelezen. Ik denk, dat het allebei kan werken. Ik vond mijn methode hier: http://www.themadfermentationist.com/2011/04/ambient-spontaneous-yeast-starters.html Een houten vat ligt op dit moment niet in mijn mogelijkheden. Misschien later een keer.

Groetjes,
Addo

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #16 Gepost op: 05-11-2013 22:31 u »
Ja, spontane gisting uit de lucht van Hilversum.

De eerste staat nu anderhalf jaar en de tweede een jaar. Ik heb geduld, maar ben ook wel benieuwd hoe het zich ontwikkeld.
Je geduld wordt inderdaad behoorlijk op de proef gesteld. Hopelijk smaakt het al naar lambiek. Daarom heb ik (voor de laffe) Wyeast blend gekozen. Maar als de spontane vergisting wel lukt is dat natuurlijk een ultieme beloning. Laat maar weten of jou stoere  8) aanpak al tot een lekkere lambiekje heeft geleid.

 Dus ik ga dit jaar een spontane vergisting proberen. Wanneer begint het seizoen van de spontane vergisting  :weetniet: . Ik neem aan dat een tornado niet in het voordeel werkt.  >:D Kan dan wel een onstuimige vergisting worden.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #17 Gepost op: 05-11-2013 22:32 u »
Dag Oscar,

Ja, spontane gisting uit de lucht van Hilversum. Het zit echter niet in een houten vat, maar in een glazen fles. Er zit geen waterslot op, enkel een stop met gat en/of een stuk zilverfolie. Er kan wel zuurstof bij.

Kansloze lambiek dus, sorry voor de term. Maar dit wordt geen lambiek. En weinig kans dat ie lekker wordt. Een dergelijke "lambiek" al reeds ervaren... :(

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.518
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #18 Gepost op: 05-11-2013 22:37 u »
Wanneer begint het seizoen van de spontane vergisting  :weetniet: . Ik neem aan dat een tornado niet in het voordeel werkt.  >:D Kan dan wel een onstuimige vergisting worden.

Als het 's nachts rond het vriespunt is. 0  C dus. Dan zijn er de minste insecten wordt beweerd.  ^-^

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #19 Gepost op: 05-11-2013 22:41 u »
Als het 's nachts rond het vriespunt is. 0  C dus.

Iets warmer mag ook. Tot 5C maar bij voorkeur niet veel warmer. Ik wacht meestal tot december of januari. Maar als er nu een koude nacht aankomt, kun je je wort gewoon buiten zetten. :brouwen:

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.518
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #20 Gepost op: 05-11-2013 22:46 u »
Iets warmer mag ook. Tot 5C maar bij voorkeur niet veel warmer. Ik wacht meestal tot december of januari. Maar als er nu een koude nacht aankomt, kun je je wort gewoon buiten zetten. :brouwen:

Mijn hop ligt weeral buiten de diepvries, voor alweer een derde poging Orange Lambiek. 3.0 dus  :brouwen:
Laat de koude nachten maar komen.  ^-^

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #21 Gepost op: 05-11-2013 22:55 u »
Mijn hop ligt weeral buiten de diepvries, 

Die van mij komt er niet eens in. Heb een flinke voorraad oude hop... :)

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #22 Gepost op: 02-01-2014 12:43 u »
We zijn weer enkele maanden verder dus een update

Watjes lambiek dus besloten het vat maar eens flink in de watten te leggen  :-[



Het vat blubt nog 1 a 2 maal per minuut dus die kan nog een paar maanden doorgaan.
Bier ziet er al smakelijk uit dus de verwachtingen zijn hoog.


Vraag, kan ik over enkele maanden gewoon nieuwe wort op de gistkoek gooien na het bottelen of krijgen dat de brett jongens te veel de overhand in het nieuwe brouwsel  :weetniet:

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #23 Gepost op: 02-01-2014 13:07 u »
Bier ziet er al smakelijk uit dus de verwachtingen zijn hoog.

Echte lambiek ziet er niet smakelijk uit... ;)

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #24 Gepost op: 02-01-2014 14:48 u »
Hallo Ad,

Ik zou dat af laten hangen van de smaak. Is die goed dan zeker het nieuwe wort op een deel van het oude doen.
Valt de smaak tegen zou ik of een depot van een echte oude geuze toevoegen en/of buitenzetten.
Wyeast inschakelen kan ook maar is kostbaar.

Groet, Toon.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #25 Gepost op: 02-01-2014 16:30 u »
Ik zou dat af laten hangen van de smaak. Is die goed dan zeker de nieuwe wort op een deel van het oude doen.
Valt de smaak tegen zou ik of een depot van een echte oude geuze toevoegen en/of buitenzetten.
Wyeast inschakelen kan ook maar is kostbaar.
Toon bedankt voor het antwoord. Ik heb nu al een Wyeast blend gebruikt vandaar ook de titel lambiek voor watjes. Dus mijn verwachting is dat deze sneller (maand of vier) op de fles kan. Maar misschien toch een goed idee om even te proeven.
Op hoeveel oude gist koek zou jij de nieuwe wort doen?

Echte lambiek ziet er niet smakelijk uit.... ;)
Wat stel je voor Oscar, dat ik deze smakelijk uitziende Lambiek maar door de pompbak kap?

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #26 Gepost op: 02-01-2014 17:09 u »
Hallo Ad,

Hoeveelheid is niet zo heel erg belangrijk, en ik weet niet te herrinneren hoeveel je precies brouwt?
Ongeveer een groot bierglas zal volgens mij wel genoeg zijn.

Succes ermee, en vertel nog even als je geproefd hebt hoe de smaak is.

Groetjes, Toon.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #27 Gepost op: 02-01-2014 18:29 u »
Kan je niet gewoon op deze koek een nieuw wort gieten?
Brett zit er zat in en het krijgt toch wel genoeg tijd voor volledige vergisting. :)

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #28 Gepost op: 02-01-2015 19:29 u »


Mijn watjes lambiek zit in de fles. Kurk erin en kroonkurk erop. De smaak was verrassend lekker. De lambiek heeft een jaar en twee maanden in een glazen mandfles gezeten. De smaak is zacht zurig niet een scherpe of een harde smaak. Nu 3 gram suiker per liter toegevoegd en hopelijk blijft de smaak zo lekker of wordt deze nog beter.

Nog een vraagje. Ik heb de gistslurrie in de mandfles bewaard. Kun je deze nog gebruiken voor een volgende lambiek te maken. Ik wil dan de complete gistslurrie gebruiken in het nieuwe brouwsel. Zou dit in balans zijn voor een nieuwe lambiek :weetniet:

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #29 Gepost op: 02-01-2015 19:35 u »
Hallo Ad,

Dat kan je doen, maar zou niet alles gebruiken. En zeker het nieuwe wort weer eerst een nachtje wegzetten zodat er ook weer 'verse' gisten/bevruchting plaatsvindt.
Mooi dat het zo goed smaakte... dat komt dus wel goed lijkt me.

Groet, Toon.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #30 Gepost op: 03-01-2015 09:41 u »
Persoonlijk zou ik opnieuw beginnen en weer wilde gist vangen. Probleem voor jou is dat je geen opgebouwde cultuur in je glas hebt zitten. Dan zou je dus kunnen overwegen om een stukje slurrie achter te laten om zo je cultuur in leven te houden.

Ik zal je trouwens nog even een PB sturen voor een afspraak aankomende week voor de hop, neem ik meteen mijn lambiek voor je mee :)

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #31 Gepost op: 03-01-2015 14:17 u »
Ik zou ook nieuwe gist gebruiken.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #32 Gepost op: 03-01-2015 14:49 u »
Ik zou ook nieuwe gist gebruiken.
Ik heb besloten deze Wyeast gist maar aan de gootsteen toe te vertrouwen en een nieuwe gist uit de almeerse lucht te vangen. Er staat nog een spontane gisting in van vorig jaar waarvan ik een deel zal gaan doorzetten. Dat wordt weer lambiek brouwen  :brouwen:

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #33 Gepost op: 13-09-2015 20:42 u »
Ik overweeg ook voorzichtig om met lambiek te starten. ik realiseer me dat ik dit oude topic bump, maar goed.
In eerste instantie overweeg ik ook de blend toe te voegen, aangezien ik waarschijnlijk de minste geduldige ben van heel zuid limburg. Maar goed.
Ik begrijp dat in een eiken vaatje eigenlijk het mooiste is. Ik zag die laatst langskomen op het forum: een eiken (nieuw gemaakt) vaatje in allerhande maten. Kan hem even niet meer vinden.

Waar ik me altijd ongerust over heb gemaakt is dat lambiek gist (brett) niet meer uit je brouwspullen gaat en moeilijk te cleanen is. Dus stel ik laat de lambiek voor watjes staan op een gewoon vergistingsvaatje, dat ik dat vaatje dan moet weggooien. Of is dat een broodje aap?

Dus de vragen:
- is brett nog gewoon uit brouwspullen te krijgen?
- mag lambiek ook gewoon een jaar op plastic staan en krijg je dan (semi-)resultaat?
- waar bieden ze ook alweer die mooie vaatjes aan?

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #34 Gepost op: 13-09-2015 23:16 u »
Dus stel ik laat de lambiek voor watjes staan op een gewoon vergistingsvaatje, dat ik dat vaatje dan moet weggooien.

Sterker nog... je kunt daarna wel stoppen met (normaal) brouwen op die woon-locatie. Daarna alleen nog maar zure brett bieren in dat huis. Of verhuizen, dat is ook nog een optie.... ^-^ En inderdaad je complete brouwuitrusting vervangen. De brettjes zijn zeer hardnekkig en vrijwel niet weg te krijgen...

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #35 Gepost op: 14-09-2015 12:48 u »
Ik overweeg ook voorzichtig om met lambiek te starten. ik realiseer me dat ik dit oude topic bump, maar goed.
In eerste instantie overweeg ik ook de blend toe te voegen, aangezien ik waarschijnlijk de minste geduldige ben van heel zuid limburg.

Met de blend krijg je een prima resultaat. Ik heb deze op glas vergist en dit bier ben ik aan het drinken. Mijn indruk is dat je inderdaad sneller de gewenste smaak krijgt. Maar niet tegen Oscar vertellen  ;)

Dus de vragen:
- is brett nog gewoon uit brouwspullen te krijgen?
- mag lambiek ook gewoon een jaar op plastic staan en krijg je dan (semi-)resultaat?
- waar bieden ze ook alweer die mooie vaatjes aan?

Ik gebruik voor mijn lambiek spullen uit voorzorg alleen voor de lambiek. Plastic is wel moeilijker te reinigen dan glas en RvS. Dus het beste hier geen andere bieren meer in steken.

Succes met je lambiek brouwen. Als je denkt dat je voor brouwen geduld nodig hebt dan heb je vast nog nooit een lambiek gemaakt.
 :brouwen:

Offline Amateurke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #36 Gepost op: 14-09-2015 13:44 u »
Heeft Oscar gelijk? Misschien wel, misschien niet...
In de professionele wereld is men in elk geval zeer voorzichtig met verzuurde bieren.
Ik zou het lambik-brouwen niet aanraden voor beginnelingen.
Als je niets liever drinkt dan verzuurde bieren: ga je gang, probeer, experimenteer... maar denk wel aan wat Oscar je vertelt heeft!

homoeccentricus

  • Gast
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #37 Gepost op: 14-09-2015 13:50 u »
Heeft Oscar gelijk? Misschien wel, misschien niet...

Iets doet mij vermoeden dat enig sarcasme Oscar niet vreemd is.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #38 Gepost op: 14-09-2015 13:55 u »
Iets doet mij vermoeden dat enig sarcasme Oscar niet vreemd is.

 ;D ;D Klopt. Zo erg is het allemaal niet. Het wort brouw je in je eigen ketels, daar gebeurt niets mee. Het "bevruchten" doe je in emmers (of een specikuip  ;)) die je normaal niet voor je vergisting gebruikt. Vergisting vindt plaats in een houten vat welke puur voor je lambiek is. Dus... niks geen gevaar. :brouwen: :biersmile:

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.502
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #39 Gepost op: 14-09-2015 14:35 u »
We spreken hier wel eens van Oscarcasme: een hardnekkige vorm van humor die je niet meer uit je systeem krijgt.
Ik zweer voor zure bieren wel bij een houten vat vanwege de luchtdoorlaatbaarheid + het feit dat je de microcultuur dan in je vat krijgt en steeds weer verse lambiek kunt toevoegen.
Ik zou vaten wel zo vol mogelijk houden: teveel zuurstof zorgt voor een (smaakbare) drempelwaarde aan azijnzuur die je er niet meer uit krijgt. Minder zuurstof zou eerder aanmaak van het zachtere melkzuur bevorderen.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #40 Gepost op: 14-09-2015 15:40 u »
We spreken hier wel es van Oscarcasme: een hardnekkige vorm van humor die je niet meer uit je systeem krijgt.

 ;D 

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #41 Gepost op: 14-09-2015 18:50 u »
Leuke reacties!
Maar terug, dus lambiek voor watjes. Liefst op houten vaatjes (maar mag ook op ander materiaal), en vloeibaar gist van Wyeast is niet verkeerd. Meer ambachtelijk is, het systeem van ...tsja.. onder de tafel in een kuip.
Wie heeft een goed hint/tip voor houten vaatjes? Ik las van sommige eiken vaatjes die een laag van binnen hadden.
En gewoon een extra bottelemmer en hevel kopen. Zoiets?

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #42 Gepost op: 15-09-2015 08:51 u »
Leuk topic, denk dat ik me ook eens een keer ga wagen aan een lambiek op deze msnier. Helaas heb ik teveel bier ideen en te weinig tijd om ze op te drinken  ;D.

Ik zou gewoon voor een mandfles gaan, die kun je naderhand prima hergebruiken voor niet brett bieren mits je hem even goed schoonmaakt en desinfecteerd.

Als je daarbij een automatische hevel aanschaft met bottelpijp, waterslot en stop en een bakje om de brett spullen te bewaren ben je klaar. Zo heb ik het gedaan in ieder geval voor mijn brett bier. Ik gebruik zelf trouwens een injectiespuitje om suiker toe te voegen, dus heb geen aparte brett bottelemmer.


Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #43 Gepost op: 15-09-2015 15:28 u »
Wie heeft een goed hint/tip voor houten vaatjes? Ik las van sommige eiken vaatjes die een laag van binnen hadden.
En gewoon een extra bottelemmer en hevel kopen. Zoiets?

Voor wat betreft de vaten:
Je kunt op vele plaatsen houten vaatjes kopen, kijk maar eens op marktplaats. Je moet wel even bedenken welke houtsoort en welke afmeting van het vat. Nieuw eiken zorgt voor veel (eiken) smaak in je bier, misschien kan dat te overheersend zijn, dit heb je met nieuwe kastanje vaten dan weer niet. Gebruikte wijnvaten zijn over het algemeen erg groot, dus dan zul je aan de bak moeten om dit te gaan vullen. Let op: je moet het vat wel zo veel mogelijk vullen anders gaat de azijnzuur bacterie zijn werk wat te veel doen (die werkt onder invloed van zuurstof). Dat betekent dus ook ineen keer je vat vullen met het bevruchte wort.

Bottelemmer en hevel kun je toch gewoon reinigen na het gebruik; goed afspoelen en misschien ook nog even met Star San er over en dan laten drogen.

Tags: lambiek