Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Lambiek voor Watjes  (gelezen 14993 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.193
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Lambiek voor Watjes
« Gepost op: 04-11-2013 19:00 u »
Gisteren mijn eerste lambiek gebrouwen en de naam zegt het al: voor watjes. Ik heb een Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend gebruikt. Vaak zie ik dat een lambiek een jaar moet gisten en dan nog een jaartje op de fles alvorens te kunnen drinken. Geldt dit ook als je deze Wyeast blend gebruikt?  :weetniet:

Een echte lambiek rijpt natuurlijk op een mooi eikenhout vat. Die van mij zit in een mandfles met een mooi waterslotje erop. Is het wenselijk om hier iets van eikenhout snippers aan de vergisting toe te voegen.  :weetniet:

En duurt de vergisting met een Wyeast blend ook een jaar. Heeft iemand hier ervaring mee.  :weetniet:
 :degroeten:
Ad

-----------------------------------------------------------------------
                       BrouwVisie Receptrapport                       
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept               : Lambiek Cornelia
Kenmerk                   : acid
Brouwdatum                : 3-11-2013
Biertype                  : Lambi(e)k (oude(B))
Aantal liters             : 18
Gewenst begin SG          : 1057 (6,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 76.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal brouwwater         : 28,85 liter
Maischdikte               : 3,50 l/kg
Maischwater               : 16,11 liter
Spoelwater                : 16,05 liter
Kooktijd                  : 120 minuten
Berekende kleur           : 12 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid      : 21 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout 3 EBC               55,1 %         2535 gr        3 EBC                                                                     
Tarwevlokken                 18,0 %         827 gr         4 EBC                                                                 
Tarwemout                    18,0 %         827 gr         3 EBC                                                               
Munchenermout 15 EBC         9,0 %          413 gr         16 EBC                                                                         

Massa hop--------------------------------------------------------------
Saphir (2011)            4,5 %     32 gr          180 Min.       21 EBU                                                                 

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 : 3278 Belgian Lambic Blend

maischschema-------------------------------------------------------------
maischschema naam: Lambiek
Stap 1: 63C      45 Min.      3,5 l/kg
Stap 2: 72C      45 Min.      3,5 l/kg
Stap 3: 75C      10 Min.      3,5 l/kg

 :brouwen: :brouwen: :brouwen:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.199
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #1 Gepost op: 04-11-2013 19:03 u »
Geldt dit ook als je deze Wyeast blend gebruikt?  :weetniet:

Nee, de naam van het topic zegt het al, deze kun je gewoon "normaal" vergisten en hoef je niet op hout te lageren. Na 3 maanden al drinkbaar. Maar wordt interessanter naar verloop van tijd (1, 2, 3, 4, 5 jaar...)  Dus niet alles te snel op drinken.

Maar het blijft natuurlijk surogaat. ;D

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #2 Gepost op: 04-11-2013 21:56 u »
Je hebt meteen een bepaalde blend aan microorganismen die ook in lambiek voorkomen. Het verzuringsproces wordt daar niet veel sneller van, mogelijk wel voorspelbaarder. Ik verwacht dus dat die ook lang moet rijpen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.199
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #3 Gepost op: 04-11-2013 22:04 u »
Ik verwacht dus dat die ook lang moet rijpen.

Maar deze zal eerder drinkbaar zijn en hoeft (denk ik) niet op houten vat zodat er zuurstof bij kan. Dus na enkele maanden al drinkbaar. Maar net als iedere lambiek zal deze mooi ontwikkelen in de tijd... :biersmile:

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.193
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #4 Gepost op: 04-11-2013 22:29 u »
Maar deze zal eerder drinkbaar zijn...en hoeft (denk ik) niet op houten vat zodat er zuurstof bij kan.....dus na enkele maanden al drinkbaar....maar net als iedere lambiek zal deze mooi ontwikkelen in de tijd.... :biersmile:
Dit gaat dus een lambiek worden zonder hout smaak. Hopelijk komt er geen mandfles smaak aan de lambiek  ;)

Hoe kan ik zien/proeven dat de lambiek gereed is voor bottelen. Als er geen blubs meer uit het waterslot komen moet dan de bacteriecultuur nog het verzurings proces voortzetten. Dus einde blubs waterslot dan proeven zuur dan de fles in :weetniet:

Wat kan ik als eind SG verwachten.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #5 Gepost op: 04-11-2013 22:45 u »
Maar deze zal eerder drinkbaar zijn en hoeft (denk ik) niet op houten vat zodat er zuurstof bij kan.
Waarom denk je dat?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #6 Gepost op: 04-11-2013 22:49 u »
Dit gaat dus een lambiek worden zonder hout smaak.

Je kan er best hout aan toevoegen als je dat wilt?

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.193
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #7 Gepost op: 04-11-2013 22:57 u »
Je kan er best hout aan toevoegen als je dat wilt?
Dat wilde ik juist niet maar als dat het belangrijkste smaak onderdeel van een lambiek is wil ik er nog wel een stuk hout in smijten  ;)

Offline Addopaddo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #8 Gepost op: 04-11-2013 23:27 u »
Hey Ad,

volgens mij is hout niet een belangrijk onderdeel van de smaak van lambiek. Als ik het goed heb begrepen zijn de vaten die worden gebruikt al zo lang in gebruik, dat er nauwelijks nog smaak vanaf komt. Die zijn vaak al in de wijn verdwenen van de vorige eigenaars. De lambiek van nieuwe vaten waarin wel wat smaak zit wordt vermengd met die uit oudere vaten. Ik zou er dus geen hout in doen. Als je het wel doet, neem dan houtsnippers die ervoor zijn bedoeld. Een gewoon stuk eiken geeft heel veel smaak en kleur af die je waarschijnlijk niet wilt.

Succes met je eerste lambiek.

Groetjes,
Addo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #9 Gepost op: 05-11-2013 09:24 u »
Het is geen hoofdsmaak, maar kan wel bijdragen.
Ik snap denk ik niet echt wat precies de bedoeling is van Ad.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.193
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #10 Gepost op: 05-11-2013 10:22 u »
Het is geen hoofdsmaak, maar kan wel bijdragen.
Ik snap denk ik niet echt wat precies de bedoeling is van Ad.
Haha, tja soms ben ik wat onduidelijk. Ik wil gecontroleerd de lambiek vergisten zonder hout toevoeging tenzij het absoluut noodzakelijk is voor de smaak. Geen hoofdsmaak dus mijn conclusie geen hout toevoegen. Dank hiervoor.

volgens mij is hout niet een belangrijk onderdeel van de smaak van lambiek. Als ik het goed heb begrepen zijn de vaten die worden gebruikt al zo lang in gebruik, dat er nauwelijks nog smaak vanaf komt. Die zijn vaak al in de wijn verdwenen van de vorige eigenaars. De lambiek van nieuwe vaten waarin wel wat smaak zit wordt vermengd met die uit oudere vaten. Ik zou er dus geen hout in doen. Als je het wel doet, neem dan houtsnippers die ervoor zijn bedoeld. Een gewoon stuk eiken geeft heel veel smaak en kleur af die je waarschijnlijk niet wilt.
Duidelijk verhaal wat hout snijdt. Geen hout in mijn lambiek. Mijn volgende gaat een spontane worden en die ga ik volgens jou methode doen. Dus lekker wort buiten zetten in kleine hoeveelheid en lekker een start culture maken en gaan met die lambiek. Hoe zijn de spontane kweken van Addopaddo geworden, is het al lambiek geworden :weetniet:

Offline Addopaddo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #11 Gepost op: 05-11-2013 21:25 u »
Ad,

Mijn lambieken hebben verschillende resultaten. Ik heb het een half jaar geleden weer eens gemeten, maar de ene was toen blijven steken op en SG van 1020, maar het was in de mond alsof het water was en helemaal niet zuur. Er lag een laagje op die volgens beschrijvingen op het internet kaam zou kunnen zijn. Op dit moment ligt er meer een soort 'pellicle', zoals het op Engels-talige sites wordt genoemd. Dat zou dan Brett moeten zijn.
De andere had een start SG van 1075 of zo en was blijven steken op 1060. Daar heb ik een bodempje van een geuze wat ik wat had opgekweekt bijgedaan en een paar korreltjes gist. Toen ging hij weer verder. Deze had al wel iets van de zuurheid die ik zou verwachten.

Dat gezegd hebbende is het natuurlijk alweer een tijd geleden en ik zou het weer eens moeten meten en proeven. Ik ben zelf ook wel benieuwd hoe het er nu voor staat, dus ik zal dat binnenkort weer eens doen. Ik laat het je weten.

Groetjes,
Addo

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.199
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #12 Gepost op: 05-11-2013 21:42 u »
Mijn lambieken hebben verschillende resultaten. Ik heb het een half jaar geleden weer eens gemeten, maar de ene was toen blijven steken op en SG van 1020, maar het was in de mond alsof het water was en helemaal niet zuur. Er lag een laagje op die volgens beschrijvingen op het internet kaam zou kunnen zijn. Op dit moment ligt er meer een soort 'pellicle', zoals het op Engels-talige sites wordt genoemd. Dat zou dan Brett moeten zijn.
De andere had een start SG van 1075 of zo en was blijven steken op 1060. Daar heb ik een bodempje van een geuze wat ik wat had opgekweekt bijgedaan en een paar korreltjes gist. Toen ging hij weer verder. Deze had al wel iets van de zuurheid die ik zou verwachten.

Zijn dat lambieken van spontane vergisting? Zo ja dat heb je erg zwakke gisten in de lucht in jouw omgeving... En tussendoor proeven heeft niet zoveel zin. Pas na 2 jaar is het drinkbaar. En veel eerder toch echt niet...

Offline Addopaddo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #13 Gepost op: 05-11-2013 21:56 u »
Dag Oscar,

Ja, spontane gisting uit de lucht van Hilversum. Het zit echter niet in een houten vat, maar in een glazen fles. Er zit geen waterslot op, enkel een stop met gat en/of een stuk zilverfolie. Er kan wel zuurstof bij. Die eerste lambiek ging trouwens wel flink tekeer tijdens de eerste gisting en schuimde flink over de fles.

Mijn techniek voor het vangen van de beestjes is alsvolgt: Bakje met wort 20 uur buiten zetten. Dat in een Hak-pot (je moet de groente van Hak hebben...) af en toe open doen om er wat lucht bij te laten en regelmatig schudden. Na een week of zo wat wort bijvoegen. Na het brouwen kieper ik het geheel erin.
Bij de eerste had die Hak-pot een week of 3 of zo gestaan en geschud. Die tweede, die op 1060 was blijven steken was een week oud. Wellicht, dat dat verschil opgeleverd heeft. Er dreven trouwens wel flink grote klonten gist in. Na mijn toevoegingen is hij natuurlijk niet meer helemaal van spontane gisting.

De eerste staat nu anderhalf jaar en de tweede een jaar. Ik heb geduld, maar ben ook wel benieuwd hoe het zich ontwikkeld.

Groetjes,
Addo

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.517
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #14 Gepost op: 05-11-2013 22:10 u »

Mijn techniek voor het vangen van de beestjes is alsvolgt: Bakje met wort 20 uur buiten zetten. Dat in een Hak-pot (je moet de groente van Hak hebben...) af en toe open doen om er wat lucht bij te laten en regelmatig schudden. Na een week of zo wat wort bijvoegen. Na het brouwen kieper ik het geheel erin.

Ik zou zeggen probeer volgende keer eens:
Lambiek brouwen, alles in een grote kuip mikken, kuip in zijn geheel buiten zetten onder een tuin tafel (zo regent deze niet vol), 24 uur wachten, binnen halen en in een (houten) vat hevelen.Succes verzekerd.  :brouwen:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,19138.0/all.html
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,22157.msg335953.html#top

Offline Addopaddo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #15 Gepost op: 05-11-2013 22:22 u »
Dag orangeloo,

Bedankt. Ik heb inderdaad ook al over die methode gelezen. Ik denk, dat het allebei kan werken. Ik vond mijn methode hier: http://www.themadfermentationist.com/2011/04/ambient-spontaneous-yeast-starters.html Een houten vat ligt op dit moment niet in mijn mogelijkheden. Misschien later een keer.

Groetjes,
Addo

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.193
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #16 Gepost op: 05-11-2013 22:31 u »
Ja, spontane gisting uit de lucht van Hilversum.

De eerste staat nu anderhalf jaar en de tweede een jaar. Ik heb geduld, maar ben ook wel benieuwd hoe het zich ontwikkeld.
Je geduld wordt inderdaad behoorlijk op de proef gesteld. Hopelijk smaakt het al naar lambiek. Daarom heb ik (voor de laffe) Wyeast blend gekozen. Maar als de spontane vergisting wel lukt is dat natuurlijk een ultieme beloning. Laat maar weten of jou stoere  8) aanpak al tot een lekkere lambiekje heeft geleid.

 Dus ik ga dit jaar een spontane vergisting proberen. Wanneer begint het seizoen van de spontane vergisting  :weetniet: . Ik neem aan dat een tornado niet in het voordeel werkt.  >:D Kan dan wel een onstuimige vergisting worden.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.199
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #17 Gepost op: 05-11-2013 22:32 u »
Dag Oscar,

Ja, spontane gisting uit de lucht van Hilversum. Het zit echter niet in een houten vat, maar in een glazen fles. Er zit geen waterslot op, enkel een stop met gat en/of een stuk zilverfolie. Er kan wel zuurstof bij.

Kansloze lambiek dus, sorry voor de term. Maar dit wordt geen lambiek. En weinig kans dat ie lekker wordt. Een dergelijke "lambiek" al reeds ervaren... :(

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.517
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #18 Gepost op: 05-11-2013 22:37 u »
Wanneer begint het seizoen van de spontane vergisting  :weetniet: . Ik neem aan dat een tornado niet in het voordeel werkt.  >:D Kan dan wel een onstuimige vergisting worden.

Als het 's nachts rond het vriespunt is. 0  C dus. Dan zijn er de minste insecten wordt beweerd.  ^-^

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.199
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #19 Gepost op: 05-11-2013 22:41 u »
Als het 's nachts rond het vriespunt is. 0  C dus.

Iets warmer mag ook. Tot 5C maar bij voorkeur niet veel warmer. Ik wacht meestal tot december of januari. Maar als er nu een koude nacht aankomt, kun je je wort gewoon buiten zetten. :brouwen:

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.517
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #20 Gepost op: 05-11-2013 22:46 u »
Iets warmer mag ook. Tot 5C maar bij voorkeur niet veel warmer. Ik wacht meestal tot december of januari. Maar als er nu een koude nacht aankomt, kun je je wort gewoon buiten zetten. :brouwen:

Mijn hop ligt weeral buiten de diepvries, voor alweer een derde poging Orange Lambiek. 3.0 dus  :brouwen:
Laat de koude nachten maar komen.  ^-^

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.199
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #21 Gepost op: 05-11-2013 22:55 u »
Mijn hop ligt weeral buiten de diepvries, 

Die van mij komt er niet eens in. Heb een flinke voorraad oude hop... :)

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.193
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #22 Gepost op: 02-01-2014 12:43 u »
We zijn weer enkele maanden verder dus een update

Watjes lambiek dus besloten het vat maar eens flink in de watten te leggen  :-[



Het vat blubt nog 1 a 2 maal per minuut dus die kan nog een paar maanden doorgaan.
Bier ziet er al smakelijk uit dus de verwachtingen zijn hoog.


Vraag, kan ik over enkele maanden gewoon nieuwe wort op de gistkoek gooien na het bottelen of krijgen dat de brett jongens te veel de overhand in het nieuwe brouwsel  :weetniet:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.199
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #23 Gepost op: 02-01-2014 13:07 u »
Bier ziet er al smakelijk uit dus de verwachtingen zijn hoog.

Echte lambiek ziet er niet smakelijk uit... ;)

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: Lambiek voor Watjes
« Reactie #24 Gepost op: 02-01-2014 14:48 u »
Hallo Ad,

Ik zou dat af laten hangen van de smaak. Is die goed dan zeker het nieuwe wort op een deel van het oude doen.
Valt de smaak tegen zou ik of een depot van een echte oude geuze toevoegen en/of buitenzetten.
Wyeast inschakelen kan ook maar is kostbaar.

Groet, Toon.

Tags: lambiek