Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Dode gist vs slurry  (gelezen 474 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Stephan Franken

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Dode gist vs slurry
« Gepost op: 07-06-2020 18:14 u »
Ongetwijfeld weer zon typische beginnersvraag maar na drie jaar brouwen snap ik dit nog echt niet:

Dode gistcellen zakken naar de bodem van het vergistingsvat. De levende gistcellen zweven rond in wort of jong bier maar zakken niet naar de bodem. Kennelijk is vooral het overhevelen erg belangrijk om de dode gistcellen geen negatieve invloed te geven op vooral de smaak van het bier in potentie. Of anderszins snel af te komen van de dode gistcellen, want die moeten we echt niet hebben in het bier. Ook al zeggen andere brouwers dat dat weer reuze meevalt maar toch, liever geen dode gist in het jonge bier.

Plots noemen we die dode gistcellen ineens slurry en die is dan ineens prima te gebruiken om nieuw bier mee te maken ? Dode gistcellen die dan in de koelkast een reanimatieproces ondergaan of zo? Ik vind het moeilijk om te snappen. :weetniet:
Is er iemand die me kan uitleggen waarom die dode-gist-slurry prima is om mee te vergisten?
 




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.728
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Dode gist vs slurry
« Reactie #1 Gepost op: 07-06-2020 19:27 u »
De gistcellen die naar de bodem zakken zijn voor het overgrote deel niet dood. Tegen het einde van de gisting zakt alle gist naar de bodem als de vergistbare suikers opraken. De cellen gaan dan in rust en gaan ook samenklonteren waardoor ze nog sneller naar de bodem zakken. De cellen op de bodem heet slurry. De slurry kun je wel een paar weken in de koelkast bewaren en voor gebruik activeren met verse wort. De celen gaan dan weer delen en proppen zichzelf weer vol met voeding. Met redelijk verse slurry gaat de gisting vaak nog heftiger dan met opgekweekte gist uit een starter. Dit kun je een paar brouwsels herhalen, maar dan krijg je wel steeds meer inactieve cellen, dus dan is het beter om met een klein beetje slurry weer een verse starter te maken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Dode gist vs slurry
« Reactie #2 Gepost op: 08-06-2020 22:29 u »
Plots noemen we die dode gistcellen ineens slurry en die is dan ineens prima te gebruiken om nieuw bier mee te maken ? Dode gistcellen die dan in de koelkast een reanimatieproces ondergaan of zo? Ik vind het moeilijk om te snappen. :weetniet:
Is er iemand die me kan uitleggen waarom die dode-gist-slurry prima is om mee te vergisten?

Ik snap je verwarring. Slurry bestaat eiwitten, dode gistcellen en gistcellen die minder vitaal zijn maar nog steeds in staat zijn zich te delen. Het is allemaal wat complexer dan je in eerste instantie zou verwachten. Er zijn zelfs gistcellen die nog actief deelnemen aan het vergistingsproces. Het merendeel van de gist in slurry is in ruste en niet meer levensvatbaar genoeg om zich nog te kunnen vermenigvuldigen. Het afsterven van deze gistcellen zorgt voor autolyseproducten.

Tags: