Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?  (gelezen 22581 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Marc0F

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: nl
  • Brew, or Brew not, there is no try!
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #50 Gepost op: 11-11-2013 12:08 u »
Ok, dan ga ik eerst hier in de buurt eens kijken of iemand hem voor mij wil proeven.
Bedankt voor het aanbod en de hulp tot nu toe :)


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Marc0F

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: nl
  • Brew, or Brew not, there is no try!
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #51 Gepost op: 13-11-2013 08:00 u »
Na de pils nogmaals geproefd te hebben samen met een vriend zijn we beide tot de conclusie gekomen dat het wel 'binnen te houden is', maar je het nooit voor je plezier zult drinken.
Ik heb hem daarom aan de gootsteen toevertrouwd.

Case closed :)

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 835
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #52 Gepost op: 19-11-2013 22:44 u »
Rioleren is eigenlijk zonde. Ik weet niet of je het al in de fles had. Echter is de smaak van niet gebotteld bier meestal anders (ik vind het niet echt lekker) dan bier dat gebotteld is en de bottelsuiker heeft opgesnoept. De CO2 veranderd de smaak vaak behoorlijk. Tevens kunnen bieren zich in de loop der tijd positief ontwikkelen. Het kan een paar maanden duren, het kan misschien zelfs een jaar of langer duren. In tussentijd kost je het alleen maar drie krat bier die je onder op de stapel kunt hebben staan.

In het ergste geval kun je het altijd nog aan aan de schoonfamilie schenken ;)

db

Offline arluijen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 597
  • Land: nl
  • Tegen een touw kun je niet duwen.
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #53 Gepost op: 20-11-2013 13:50 u »
Dat was mijn gedachte ook: mijn bier proefde ook wat raar, maar heb het toch gebotteld in 4 beugels en 3 party kegs (dat laatste met de gedachte: als het echt niet te drinken blijkt, dan heb ik niet teveel schoonmaak moeite vooraf gehad).

Staat nu een week op fles, maar ga dit rustig twee maanden laten staan. Misschien in het nieuwe jaar n van die beugels proeven. Het motto: Het kan altijd nog door de gootsteen.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #54 Gepost op: 20-11-2013 13:56 u »
Mijn ervaringen met Czech Lager zijn dat het geen makkelijke gist is, nogal kwetsbaar, lijkt me. Vaak bij aankomst al een vrij lage vitaliteit (<80%) ook als de datum klopt. Komt altijd een beetje moeilijk en traag op gang. Het kan ook zijn dat deze gist niet veel gevraagd is en daarom wat langzamer rouleert?  Hergebruik verbetert de eigenschappen. Urquell lager 2001 is een stuk makkelijker. En dat is vreemd, want het schijnt nauwe familie van elkaar te zijn.

Offline Marc0F

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: nl
  • Brew, or Brew not, there is no try!
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #55 Gepost op: 25-11-2013 09:42 u »
Hmm, ja de volgende keer dan toch gewoon bottelen.
Maar goed de plastic-achtige geur en smaak was enorm aanwezig. Ik kan me niet voorstellen dat dit na het bottelen voldoende af zou nemen om het plezierig te drinken, de volgende keer (hopelijk gebeurt dat niet meer maar goed haha) zal ik het toch eens bottelen om te kijken hoe het gaat smaken.

Hergisten op de fles met bottelsuiker, moet dat bij pils trouwens ook bij lage temperatuur?

Offline arluijen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 597
  • Land: nl
  • Tegen een touw kun je niet duwen.
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #56 Gepost op: 25-11-2013 10:02 u »
Hmm, ja de volgende keer dan toch gewoon bottelen.

Tja weet je, zoveel ruimte nemen drie van die party kegs en een paar flesjes nu ook weer niet in. En wie weet..

Heb het overigens gewoon met 6 g/l gebotteld en staat nu nog op kamertemperatuur (ruim een week) maar zet het in de loop van week weg op 10 graden. Ik voorzie dat ik het dan ga vergeten...

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #57 Gepost op: 25-11-2013 21:22 u »
Hergisten op de fles met bottelsuiker, moet dat bij pils trouwens ook bij lage temperatuur?

Omdat de temperatuur waarbij je de hergisting op fles uitvoert invloed heeft op de smaak van het bier voer ik het begin van de hergisting uit in mijn vergistingskast bij dezelfde temperatuur als waarbij de hoofdgisting heeft plaatsgevonden.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.126
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #58 Gepost op: 26-11-2013 07:56 u »
Mijn ervaringen met Czech Lager zijn dat het geen makkelijke gist is, nogal kwetsbaar, lijkt me. Vaak bij aankomst al een vrij lage vitaliteit (<80%) ook als de datum klopt. Komt altijd een beetje moeilijk en traag op gang. Het kan ook zijn dat deze gist niet veel gevraagd is en daarom wat langzamer rouleert?  Hergebruik verbetert de eigenschappen. Urquell lager 2001 is een stuk makkelijker. En dat is vreemd, want het schijnt nauwe familie van elkaar te zijn.
Leuk dat je dat zo zegt. Ik heb 4 x gebrouwen met deze gist en het resultaat smaakte ook telkens beter.
Ik heb hem de eerste x vorig jaar in de schuur gehad en hij gistte nog wat door op 7C. Al Leek dat de ondergrens te zijn.
Na 4x brouwen werd het uiteindelijk echt zomer en kon ik hem niet meer onder de 14C vergistten. (nog steeds geen klimaatvergisting...)
Dus de slurrie van de laatste vergisting is in de koelkast gebleven v.a. mei 2013. Nu is het 6 maanden verder een zit hij in een opkweek.
Ik heb hem 1 dag uit de koelkast gehouden in het bewaar potje. Hierop zat nog wel wat CO2.
Na 1 dag overgebracht in een bleke moutextract oplossing met gistvoeding op SG 1064.
Nu weer 1 dag verder vormt zicht schuim op de oplossing. Er komt dus weer leven in.
Aangezien ik pas volgende weekend kan brouwen op zijn vroegst, kan ik hem nog een paar x overzetten.
Ik vind daarmee de Czech gist niet bijzonder langzaam na een half jaar in ruste. ;D
Dat hij doorgist tot een temperatuur van 7 graden is ook niet slecht.
Deze gaat voor een 5de keer. Waarschijnlijk zet hij minder om door de afkraakcampagne door beweringen dat de Urquell beter is.
Die is anders, maar niet beter of slechter.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #59 Gepost op: 26-11-2013 11:14 u »
Welke afkraakcampagne? ??? :weetniet:

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.126
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #60 Gepost op: 26-11-2013 19:29 u »
Niet aanraden dan.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #61 Gepost op: 26-11-2013 19:51 u »
?
Ervaringen plaatsen (geen makkelijke gist, makkelijker bij hergebruik) en een tip (Urquell is makkelijker), dat is alles. Hij wordt verder niet afgekraakt of afgeraden.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.126
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #62 Gepost op: 26-11-2013 20:37 u »
Niet alleen in dit topic en dit forum.
Hij wordt direct vergeleken met het urquell familielid, die de echte urquell gist moet zijn.
Daarop legt ie het dan af.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #63 Gepost op: 26-11-2013 21:46 u »
En is dat erg dan?
Het zijn allebei echte Urquell gisten, overigens.

Als jij liever de Czech gebruikt, wie houdt je tegen, niemand toch? ???

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.126
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #64 Gepost op: 28-11-2013 08:04 u »
Niemand! 
Het gaat trouwens erg goed met de gistopkweek.
Hij staat bij kamertemperatuur op een roerder.
Gisteren een gedeelte bezonken en zwevende gist over gezet op een nieuwe pot met voeding.
Omdat er denk ik nogal wat minder vitale gist cq dode aanwezig zal zijn geweest.
Deze overgezette gist staat op de roerder met af en toe steriele beluchting.
Gistvoeding, moutextract en wat kristalsuiker toegevoegd.
Waarschijnlijk kan ik zondag een brouwsel maken... :brouwen:

Het kan dus wel. Gist uit de koelkast van een half jaar.  :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #65 Gepost op: 28-11-2013 13:30 u »
Het kan dus wel. Gist uit de koelkast van een half jaar.  :)

Jazeker, is ook wel vaker gedaan.
Laatst nog een gist opgekweekt die ruim een jaar in de koelkast had gestaan als slurry.
Ik heb er nog geen doel voor. :)

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.126
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #66 Gepost op: 03-12-2013 01:03 u »
Ik heb 800 ml even laten bezinken (uurtje).
Uiteindelijk bovenste laagje wat afgegoten en 600 ml toegevoegd.
Vergisting gebeurt nu in de schuur (op de vriezer) met een deken eromheen.
Het wordt al behoorlijk koud, maar het vat borrelt nog voldoende.
Het is onder de deken 8.6 C.
Allemaal niet ideaal, want rond het middaguur was het 12 graden.

In februari was het bij 7 graden over met de activiteit.
Die ouwe Czech gist is goed bezig. ;)
Ik voeg nog 500 gram kristalsuiker toe, zodra de gistactiviteit weg gaat zakken.
Dan zou het wort ook verder uit moeten gisten.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.126
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #67 Gepost op: 03-12-2013 01:04 u »
Laatst nog een gist opgekweekt die ruim een jaar in de koelkast had gestaan als slurry.
Ik heb er nog geen doel voor. :)
Kweek je hem op en dan weer terug in de koeling of zo?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #68 Gepost op: 03-12-2013 08:24 u »
Neuh, hij staat nu alweer een poosje in mijn brouwkamer. Was meer een experiment om te kijken of er nog wat groeide.
Als ik er iets mee ga doen strijk ik hem eerst nog rein op een agarplaat.

Offline arluijen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 597
  • Land: nl
  • Tegen een touw kun je niet duwen.
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #69 Gepost op: 10-12-2013 12:04 u »
UPDATE:

Dit weekend n flesje geopend. Is eigenlijk prima geworden, kan niet anders zeggen:

- Geen rare bijsmaakjes, zelfs de 'zwavel' geur die bij eerdere wel eens aanwezig was, was niet waarneembaar.
- Enorm bitter. Dat was ook wel de intentie, maar gezien het vrij lage gistprofiel, komt de hop (Saaz) nog sterker door.
- Opvallend is wel dat ie heel licht is. Ik had 100% pilsmout (2-3- EBC) gebruikt, maar hij is zeker lichter dan commercieel pils. Volgende keer maar wat Pale Ale mout gebruiken.

All round dus prima pils geworden, alleen misschien wat te bitter...

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.126
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #70 Gepost op: 10-12-2013 17:16 u »
Uit mijn pruttelpot komen nu op 13 graden toch echt wel wat zwavelluchtjes.
Die is niet overdreven of zo en is snel weg.

Offline arluijen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 597
  • Land: nl
  • Tegen een touw kun je niet duwen.
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #71 Gepost op: 12-12-2013 14:21 u »
Uit mijn pruttelpot komen nu op 13 graden toch echt wel wat zwavelluchtjes.
Die is niet overdreven of zo en is snel weg.

Ik weet het: eerdere batches had ik die ook. Bij deze batch helemaal niet. Was ook iets warmer vergist deze keer. Uit mijn hoofd iets van 16 graden.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.126
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Czech Pils, gistproces komt niet op gang?
« Reactie #72 Gepost op: 12-12-2013 16:38 u »
Dat gebeurd wel bij de hergisting op de fles. Dan staan ze wat warmer.

Tags: