Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mijn eerste tripel mede mogelijk gemaakt door het forum :)  (gelezen 497 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline chimichi

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Ik toeter of ik brouw
Naar aanleiding van 2 (weizen)brouwdagen met een collegavriend helemaal de smaak te pakken gekregen van zelf bierbrouwen. Ik had op zolder nog een ongebruikt startpakket staan (blikbrouwen) waar ik nooit aan toe gekomen was omdat de uitleg en het hygiŽne protocol me nogal aanvloog. Toen ik bij het brouwen van de weizens er achterkwam hoe goed controleerbaar het eigenlijk is heb ik mijn pakket maar van zolder gehaald.

Alles natuurlijk over de datum.

Ik heb het toen heel snel over een andere boeg gegooid en ben begonnen met een SMASH trippel te brouwen. Geen gedoe met blikken maar gelijk mout brouwen. Ik heb mijn recept gebaseerd op de tripel van Oxhead (Klik) en deze iets aangepast maar wel simpel gehouden. De hopgiften heb ik naar beneden bijgesteld om een niet al te bittere tripel te krijgen. Extra zaken als Koriander; Sinaasappel e.d. wilde ik juist niet doen om het proces goed te kunnen begrijpen. De BrouwHulp uitdraai is als volgt:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk001
Naam receptWinnaar OBBK 2018
Brouwdatum06-06-2020
BierstijlTripel
Volume11,8
Begin SG1,085 SG
Eind SG1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad82,4%
Alcoholgehalte9,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)47 IBU
Brouwzaalrendement59,9 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
13,50 lHellevoetswater
7,90 mlMelkzuur
7,00 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
45 mg/l7 mg/l43 mg/l253 mg/l61 mg/l50 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,96 kgPilsmoutDingemans3 EBC85,9 %
0,65 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC14,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Maischen63,0 įC1 min.45 min.3,4 l/kg
Maischen73,0 įC10 min.30 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gCascade 7,1bellen7,1%90 min.33,1 IBU
30,0 gCascade 7,1bellen7,1%10 min.13,4 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist


Ik heb e.e.a. in een 18 liter pan gemaischt en gekookt. Ik heb gefilterd in een filterkuip met valse bodem. Mijn filterkuip en gistvat zijn identiek (het zijn de klassieke emmers van de startersets).

Al met al heb ik de volgende zaken geleerd of zijn me opgevallen:
1. Bij het filteren heb ik de eerste x liter terug gegoten in de filterkuip om helderdere wort te krijgen. Dit is zeker gelukt maar al met al is het nog een troebele bedoeling. Nu die op de fles staat (sinds zaterdag) hoop ik dat hij nog iets helderder opdroogt.
2. Hete wort aanzuigen brand in je mond als je het verkeerd doet.
3. Bij de eerste Maischstap (63 graden) schoot die opeens door naar 71. De wokbrander van mijn fornuis is denk ik iets te enthousiast om op volle kracht aan te gaan.
4. Gist slurry voor het bottelen proeven is vies.
5. Mijn eind SG was lager dan het verwachte eind SG (1017 vs. 1015) dit had ik echt niet verwacht maar na een beetje research is het ook weer niet heel raar.
6. Ik heb echt veel te veel Gist gebruikt (20gram) in BrouwHulp zag ik pas dat ie rood werd nadat ik iets aanpaste op het scherm van de vergisting. Suf van mij maar volgens mij heb ik er niet echt last van (tot nu toe).

Al met al was het een hele leerzame periode. Ik heb begrepen dat een tripel voor die goed drinkbaar is een maand of 2-3 moet liggen dus het is nog een tijdje spannend! Mochten jullie vragen hebben over waarom of hoe ik iets gedaan heb dan hoor ik het graag! Tips zijn ook meer dan welkom. Eigenlijk staat er al zoveel op het forum dat vragen stellen haast geen zin heeft aangezien ik alles al kan vinden. Dank daarvoor, het maakt mijn zoektocht vele malen makkelijker en sneller!

Groet,

Maui


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gossi

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 234
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mijn eerste tripel mede mogelijk gemaakt door het forum :)
« Reactie #1 Gepost op: 22-06-2020 21:45 u »
Ik denk dat je het eerste flesje al na een week moet open trekken.
Dan krijg je een idee van de smaak. Maar ook of er al een schuimkraag op zit, of juist niet.
Heeft hij bijsmaakjes of is hij al lekker?
Niet lekker, warm wegzetten en dan 14 dagen wachten. Wel lekker dan week later weer proeven.
Troebelheid is niet erg. Als je het vaker doet gaat het steeds beter. Iets minder fijn schroten.
Het doorschieten van de temp is niet zo erg. Het bier wordt daar niet veel minder van.
Geniet er van.

Offline Jeroen76

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 500
  • Land: nl
  • Good beer makes its own friends!
Re: Mijn eerste tripel mede mogelijk gemaakt door het forum :)
« Reactie #2 Gepost op: 23-06-2020 09:05 u »
Deze tripel ook al eens gebrouwen en recept ook iets aangepast.

Erg lekker maar hij wordt steeds lekkerder. Vond hem na een jaar erg goed, daarna gaat hij wel weer wat achteruit, wordt iets 'stroperig' lijkt wel. Geen idee of die uitspraak past in de bierbrouwelarij

Gr. Jeroen


Offline chimichi

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Ik toeter of ik brouw
Re: Mijn eerste tripel mede mogelijk gemaakt door het forum :)
« Reactie #3 Gepost op: 26-06-2020 14:08 u »
Ik ga zeker het flesje binnenkort een keer open trekken, mede omdat ik een beetje ongeduldig ben aangelegd....

De troebelheid vind ik zelf ook niet erg en hij is nu al helderder aan het worden op de fles (heb vier helder glazen flessen omdat er geen bruin meer was).

Ik hou jullie op de hoogte van het vervolg :)

Tags: