Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergistingsvraagje  (gelezen 4049 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline zeebrew

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 397
  • Land: nl
  • mens sana non potest vivere in corpore sicco
Vergistingsvraagje
« Gepost op: 14-10-2013 12:33 u »
Mederbrouwers,
Na heel veel lezen op het forum, de wiki, diverse cursusdocumenten etc ben ik aan het brouwen geslagen.  Eerst met blikkken, nu met mout. Mbt tot de vergisting volg ik deze stappen: 

ik vergist (bovengister) op 20 graden in een vergistingsijkast met een STC 1000. De hoofdvergisting verloopt in een goed afsluitend gistvat. 
Na de hoofdvergisting hevel ik over in een ander goed sluitend vat, en laat hiermee gist achter in het eerste vat. Ook hier gaat ie in de vergistingskast met 20 graden, eventueel verhogend naar zo'n 22 graden: de navergisting.
Als het uitgegist is (meten is weten) dan bottel ik, meestal binnen 3weken
De flessen gaat ook weer in de ijskast met zo'n 22 graden voor 2 weken voor de hergisting op de fles.

Mijn idee is om hierna de flessen koeler te zetten. 

Vraag:  is het nodig om voor het bottelen te lageren met een lagere temperatuur, en zo ja waarvoor en welke temperatuur, of kan ik volstaan met de koeling van de gebottelde flessen na de warme periode in de vergistingskast.  Is de warme periode voor de flessen lang genoeg?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Vergsitingsvraagje
« Reactie #1 Gepost op: 14-10-2013 12:39 u »

Vraag:  is het nodig om voor het bottelen te lageren met een lagere temperatuur, en zo ja waarvoor en welke temperatuur, of kan ik volstaan met de koeling van de gebottelde flessen na de warme periode in de vergistingskast.  Is de warme periode voor de flessen lang genoeg?
Lageren is optioneel. Het geeft je de mogelijkheid om de gist na de vergisting al uit te laten zakken en hiermee je bier helder te krijgen. Lageren kan op diverse temperaturen, ikzelf lager op 4 a 5 graden. Uiteindelijk gebeurd het uitzakken van de gist ook in de fles, vandaar dat lageren optioneel is.

De warme periode van de hergisiting op fles bepaal je zelf, je proeft regelmatig of de carbonisatie van je bier al goed is en zet het bier dan koeler weg om langer te bewaren.
Om hier de temperatuur van de hoofdvergisting aan te houden voor de hergisting op fles is een prima plan.

Offline michielr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 148
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergsitingsvraagje
« Reactie #2 Gepost op: 14-10-2013 12:50 u »
Ik gebruik alleen een koude lagering als de gist in het jongbier moeite heeft met uitzakken. Vaak is dat niet nodig, ik bottel meestal binnen 3 weken na brouwen. Zelfs met ondergistende bieren kan je binnen 3 weken bottelen.

De hergisting heeft soms meer tijd nodig dan anders. Laat de flessen zo lang warm staan als nodig is. Tip om het proces te volgen: bottel 1 pet flesje, bijvoorbeeld een 0.5 liter Spa rood flesje of iets vergelijkbaars. Ik  doe dit met elke batch, en kan door in het flesje te knijpen prima inschatten hoe het met de druk gesteld is. Indien op het gevoel voldoende druk in de fles is gaat hij open om te proeven.

Offline Roelof

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: nl
  • Brouwerij Duvelsver.
    • Wortketel
Re: Vergsitingsvraagje
« Reactie #3 Gepost op: 30-03-2014 18:01 u »
Tip om het proces te volgen: bottel 1 pet flesje, bijvoorbeeld een 0.5 liter Spa rood flesje of iets vergelijkbaars. Ik  doe dit met elke batch, en kan door in het flesje te knijpen prima inschatten hoe het met de druk gesteld is. Indien op het gevoel voldoende druk in de fles is gaat hij open om te proeven.



 Dat is een leuke manier voor ons hobbybrouwers. Ga ik een keer proberen.
Chimay gebruikt een manometer, die ze, in plaats van een dopje, op de fles doen.
Kan helaas de foto niet terug vinden  >:D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.089
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergsitingsvraagje
« Reactie #4 Gepost op: 30-03-2014 22:05 u »
Kan helaas de foto niet terug vinden  >:D

Ik wel  ;)




Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.811
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Vergistingsvraagje
« Reactie #5 Gepost op: 30-03-2014 23:48 u »
Doen ze bij de Texelse ook, 2 flesjes + manometer per brouwsel.

Offline Op de Fles

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Proost !
Re: Vergistingsvraagje
« Reactie #6 Gepost op: 01-04-2014 14:42 u »
Meten is weten hahaaa, je moet er maar opkomen  ;D
Zo zie je maar, met een beetje creativiteit kom je een heel eind!

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.035
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Vergsitingsvraagje
« Reactie #7 Gepost op: 01-04-2014 16:52 u »
Tip om het proces te volgen: bottel 1 pet flesje, bijvoorbeeld een 0.5 liter Spa rood flesje of iets vergelijkbaars. Ik  doe dit met elke batch, en kan door in het flesje te knijpen prima inschatten hoe het met de druk gesteld is. Indien op het gevoel voldoende druk in de fles is gaat hij open om te proeven.


Heeft dat plastic dan geen negatief effect op het bier qua smaak of proef je het uit dat flesje alleen om het koolzuurgehalte te beoordelen? Kan me voorstellen dat het beoordelen van de druk op deze manier wel makkelijker is.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.249
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergistingsvraagje
« Reactie #8 Gepost op: 01-04-2014 18:33 u »
Nee hoor geen negatief effect van die ene petfles.

Ik doe dat ook wel metname voor de zwaardere bieren, is een perfecte goedkope manier om te controleren of de "boel" al op druk is.
Wanneer het op druk is kan je dat flesje niet meer indrukken, dan gaat deze bij mij gelijk de koelkast in voor 3 dagen en dan proeven.

In de praktijk komt het erop neer dat het maximaal een week of 4 in dat flesje zit ( meestal korter ).


Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.035
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Vergistingsvraagje
« Reactie #9 Gepost op: 01-04-2014 21:00 u »
OK das helder. Bedankt voor de reactie Hobbybob. Ik ga dit bij mijn volgende brouwsel ook maar eens proberen.  :)

Offline Roelof

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: nl
  • Brouwerij Duvelsver.
    • Wortketel
Re: Vergsitingsvraagje
« Reactie #10 Gepost op: 01-04-2014 23:41 u »
Ik wel  ;)


Deze bedoel ik, bedankt Jacques.
Is er ook zo iets voor ons soort brouwers?
Dit is iets nauwkeuriger dan een Pet flesje. ;)

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.137
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Vergistingsvraagje
« Reactie #11 Gepost op: 02-04-2014 20:32 u »
Op het forum staan meerdere zelfbouwuitvoeringen van bierflesjes met drukmeter. Zelf heb ik er ook 1. Erg handig om de hergisting op fles in de gaten te houden.