Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Quadrupel kloon Rene Geilings  (gelezen 10316 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Quadrupel kloon Rene Geilings
« Reactie #25 Gepost op: 20-10-2013 21:26 u »
Daar heb je geen keuze in, het moet uitgegist zijn voor het bottelen. :)

En het voordeel is dat je dan ook minder gist meehevelt naar de bottelemmer en dus uiteindelijk in de fles. Vooral aan te bevelen voor een bier dat je iets langer wilt bewaren.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.696
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Quadrupel kloon Rene Geilings
« Reactie #26 Gepost op: 21-10-2013 18:20 u »
Wat betreft de nagisting, hoe lang zal ik die laten lopen? Hij bubbelt nauwelijks merkbaar meer.
Deze week bottelen, deze week nagisten, deze week lageren (hoe lang)?

Mijn ervaring is dat lang nagisten de kwaliteit van een bier niet ten goede komt. Als het bier uitgist is bij een redelijke vergistingsgraad kun je bottelen. Door niet te lang na te gisten gaat de hergisting op de fles makkelijker. Eventueel kun je wat minder suiker gebruiken voor de hergisting als de nagisting net niet helemaal is afgelopen. Beter is het om te wachten tot de vergisting stil is komen vallen. Dan weet je zeker dat het bier uitgegist is.
Een paar dagen koud lageren kan helpen bij het uitvlokken van de gist en eiwitten. Noodzakelijk is dat niet. Het zorgt er wel voor dat je wat minder gist in je flesje hebt.

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Re: Quadrupel kloon Rene Geilings
« Reactie #27 Gepost op: 21-10-2013 18:35 u »
Bedankt weer voor de goede reacties.
De temperatuur heb ik een dagje op 21 graden gezet maar de blubs blijven uit.

Dus vanavond bottelen!
En dan tot kerst wachten (lijkt me dat ze dan wel  klaar zijn?)

Offline visserkevis

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Bier hoort altijd lekker te zijn
Re: Quadrupel kloon Rene Geilings
« Reactie #28 Gepost op: 24-11-2013 21:27 u »
Zoooooo dat is toch wel een lekkere quadrupel aan het worden zeg!
Gisteren traditioneel bij het brouwen van een nieuw bier een testflesje geopend.
Volle, rijke smaak. Chocoladetonen en matig bitter, zeker niet te bitter. Enigzins alcoholische geur, maar ook een rijk hoparoma wat ik niet helemaal thuis kan brengen. Fantastisch bier voor bij een bourgondische winterse maaltijd, wat precies de bedoeling was.

Alleen potverdrie WEER te weinig koolzuur!
Ik heb toch echt met de 7 g/l gebotteld. Schuimstabiliteit is prima trouwens.
Er zit wel prik in maar naar mijn idee had dat veel meer moeten zijn.

Waar moet ik op gaan zitten qua bottersuiker om de koolzuur explosie van Duvel te evenaren?
Zonder dat de flessen springen het liefst :)

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.804
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Quadrupel kloon Rene Geilings
« Reactie #29 Gepost op: 24-11-2013 23:40 u »
Da's volgens mij wel richting de 9 g per liter, mits uitvergist natuurlijk.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.696
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Quadrupel kloon Rene Geilings
« Reactie #30 Gepost op: 25-11-2013 21:14 u »
Da's volgens mij wel richting de 9 g per liter, mits uitvergist natuurlijk.

Gaat zelfs naar de 10 g per liter. Maar dan heb je wel een bier waarbij je om de haverklap moet boeren...

Tags: