OBBK 2013 B2 Irish Dry Stout

Gestart door R.Vermerris, 04-10-2013 15:04 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

R.Vermerris

OBBK 2013 B2 Irish Dry Stout
Naam brouwers:  Peter en René Vermerris
Lid van De Deltabrouwers, Goes

Brouwdatum:  28 april 2013
Botteldatum:  14 mei 2013

Biertype: Irish Dry Stout
Aantal liter bier: 20
Begin SG: 1047
Eind SG: 1013
Kleur:  >100 EBC
Bitterheid:  40 EBU
Alcohol %: 5.0 Vol%

Mout/suikers
3150 gram  Pilsmout  3 EBC            
550 gram  geroosterde gerst 1000 EBC      
550 gram ambermout 50 EBC
250 gram chocolade mout ontbitterd 800 EBC

4500 gram totaal

Kruiden/additieven
Geen

Water
Brouwwater:  37 liter
Spoelwater:  geen
Totaal:  37 liter

Maischschema
Temperatuur in °C:  55 / 60 / 63 / 78
Tijd in minuten :      10 / 30 / 30 / 5

Hop
East Kent Goldings, Bloemen  6.0 %, 25 gram, 90 minuten meegekookt (FWH), 20 EBU
Fuggles, Bloemen  5.5 %, 27 gram, 90 minuten meegekookt (FWH), 20 EBU

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min
Kookpan inhoud: 50 Liter

Vergisting
Wyeast 1084 Irish Ale
Hoofdgisting:  9 dagen bij 18 °C, daarna overgeheveld in schoon gistingsvat.
Lagering: 6 dagen bij 19 °C
Suiker voor gisting op fles: 8 gram/liter

Bijzonderheden over dit bier:
Klassering: 2e plaats klasse B – 85 punten.
Keurmeester: Theo van Eijden
Opmerkingen keurmeester: Mooi schoon bier en inderdaad het is ook een "Dry" Stout met mooie afdronk.

Visuele aspecten:  15 van 15
Basissmaak:  9 van 10
Body:  5 van 5
Mondgevoel:  5 van 5
Geur:  20 van 25
Smaak:  20 van 25
Nasmaak:  11 van 15

RobinB


Jules


Jacques

Hoi René,

Bedankt voor het plaatsen van het recept.

dennisbier

Gefeliciteerd met dit bier. 
En geen spoelwater? Valt me op.
Hele dunne maisch dus.

TonvR

Hallo,

Ik heb wat vragen over het Irish Dry Stout recept van Peter en Rene.

Dit wordt mijn 2e brouwsel en ben nog niet zo goed bedreven in het lezen van de recepten.

In plaats van 20 ltr wordt het brouwsel 10 ltr, bij 20 ltr wordt gestart met 37 ltr, dan start ik met 10+(17/2)= 18,5 ltr?

Er wordt geen spoelwater toegevoegd, maar het wort wordt wel gespoeld?

Als suiker staat niet in het recept staat, wordt er dan voor het gisten geen suiker toegevoegd?

In de zoektocht naar de mouten kom ik bij  chocolade mout tegen:
- Engeland Thomas Fawcett chocolate 9-1 EBC
- dingemans Premium Quality chocolate 9 EBC

Is er kwaliteitsverschil of is het een kwestie van smaak?

Alvast bedankt voor je reactie,

Groeten,

Ton

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.