Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2013 B2 Irish Dry Stout  (gelezen 5785 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline R.Vermerris

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
  • Rilland Bierland
OBBK 2013 B2 Irish Dry Stout
« Gepost op: 04-10-2013 15:04 u »
OBBK 2013 B2 Irish Dry Stout
Naam brouwers:  Peter en René Vermerris
Lid van De Deltabrouwers, Goes

Brouwdatum:  28 april 2013
Botteldatum:  14 mei 2013

Biertype: Irish Dry Stout
Aantal liter bier: 20
Begin SG: 1047
Eind SG: 1013
Kleur:  >100 EBC
Bitterheid:  40 EBU
Alcohol %: 5.0 Vol%

Mout/suikers
3150 gram  Pilsmout  3 EBC            
550 gram  geroosterde gerst 1000 EBC      
550 gram ambermout 50 EBC
250 gram chocolade mout ontbitterd 800 EBC

4500 gram totaal

Kruiden/additieven
Geen

Water
Brouwwater:  37 liter
Spoelwater:  geen
Totaal:  37 liter

Maischschema
Temperatuur in °C:  55 / 60 / 63 / 78
Tijd in minuten :      10 / 30 / 30 / 5

Hop
East Kent Goldings, Bloemen  6.0 %, 25 gram, 90 minuten meegekookt (FWH), 20 EBU
Fuggles, Bloemen  5.5 %, 27 gram, 90 minuten meegekookt (FWH), 20 EBU

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min
Kookpan inhoud: 50 Liter

Vergisting
Wyeast 1084 Irish Ale
Hoofdgisting:  9 dagen bij 18 °C, daarna overgeheveld in schoon gistingsvat.
Lagering: 6 dagen bij 19 °C
Suiker voor gisting op fles: 8 gram/liter

Bijzonderheden over dit bier:
Klassering: 2e plaats klasse B – 85 punten.
Keurmeester: Theo van Eijden
Opmerkingen keurmeester: Mooi schoon bier en inderdaad het is ook een “Dry” Stout met mooie afdronk.

Visuele aspecten:  15 van 15
Basissmaak:  9 van 10
Body:  5 van 5
Mondgevoel:  5 van 5
Geur:  20 van 25
Smaak:  20 van 25
Nasmaak:  11 van 15

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: OBBK 2013 B2 Irish Dry Stout
« Reactie #1 Gepost op: 04-10-2013 18:52 u »
Gefeliciteerd! :duimop:

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: OBBK 2013 B2 Irish Dry Stout
« Reactie #2 Gepost op: 04-10-2013 20:06 u »
Gefeliciteerd!  :proost:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.707
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 2013 B2 Irish Dry Stout
« Reactie #3 Gepost op: 04-10-2013 23:10 u »
Hoi René,

Bedankt voor het plaatsen van het recept.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: OBBK 2013 B2 Irish Dry Stout
« Reactie #4 Gepost op: 04-10-2013 23:15 u »
Gefeliciteerd met dit bier. 
En geen spoelwater? Valt me op.
Hele dunne maisch dus.

Offline TonvR

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2013 B2 Irish Dry Stout
« Reactie #5 Gepost op: 10-04-2014 09:58 u »
Hallo,

Ik heb wat vragen over het Irish Dry Stout recept van Peter en Rene.

Dit wordt mijn 2e brouwsel en ben nog niet zo goed bedreven in het lezen van de recepten.

In plaats van 20 ltr wordt het brouwsel 10 ltr, bij 20 ltr wordt gestart met 37 ltr, dan start ik met 10+(17/2)= 18,5 ltr?

Er wordt geen spoelwater toegevoegd, maar het wort wordt wel gespoeld?

Als suiker staat niet in het recept staat, wordt er dan voor het gisten geen suiker toegevoegd?

In de zoektocht naar de mouten kom ik bij  chocolade mout tegen:
- Engeland Thomas Fawcett chocolate 9-1 EBC
- dingemans Premium Quality chocolate 9 EBC

Is er kwaliteitsverschil of is het een kwestie van smaak?

Alvast bedankt voor je reactie,

Groeten,

Ton

Tags: