OBBK 2013 B3 Porter

Gestart door JeroenF, 02-10-2013 00:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JeroenF

OBBK 2013 B3

Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene gegevens
Naam brouwer:  Jeroen Free
Brouwdatum:  10 November 2012
Botteldatum:  9 December 2012

Biertype: Brown Porter
Aantal liter bier: 20
Begin SG: 1056
Eind SG: 1012
Berekende kleur:  142 EBC
Berekende bitterheid:  33 EBU
Aantal liters wort:  23 (gerekend na koken)

Mout
3800 gram  Pilsmout  3 EBC
1000 gram  Munchener 15  EBC
300 gram  Cara Aroma Speciale B  300 EBC
215 gram  Cara Crystal  120 EBC
200 gram  Carafa Special 1200 EBC

Totaal: 5515 gram storting

Water

Brouwwater:  22.1 liter
Spoelwater:  12.9 liter
Totaal:  35 liter
Beslagverhouding:  1 : 4

Watersamenstelling (Bergen op Zoom)
Chloride: 23 mg/L
Sulfaat: 21 mg/L
Calcium: 62 mg/L
Toevoegingen: 8.3 ml Melkzuur 80% voor 35 liter water

Maischschema:
Temperatuur in °C:  53 / 60 / 63 / 70 / 73 / 78
Tijd in minuten :      10 / 20 / 15 / 20 / 15 / 5

Hop
Hallertau Spalt Select, Bloemen  6,6%, 47 gram, FWH (30 IBE).
Hallertau Spalt Select, Bloemen  6,6%, 14 gram, laatste 10 minuten(3 IBE).

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min

Kookpan
Kookpaninhoud: 50 Liter
Wort voor koken:  29 liter
Verdamping gedurende 90 minuten koken: 6 liter
Wort over na koken:  23 liter

Gist
Lesaffre:  Safale S-04
Giststarter:  Geen (los op wort gestrooid)
Niet belucht

Vergistingstemperatuur en duur

Hoofdgisting:  5 dagen bij 20 gr C
Nagisting:  24 dagen bij 22 °C

Bijzonderheden over dit bier:
Opmerking:  3e klassering B- klasse – 84 punten.

Bier is lekker zacht en licht fruitig van smaak.
Bier heeft na de nagisting altijd in koelkast gestaan en heeft lang kunnen rijpen tot aan de keuring.


Groet,
JeroenF.   :degroeten:

Brouw ze.

Jacques

Jeroen,

Bedankt weer voor het plaatsen van het recept.  :duimop:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.