Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2013 C1 Tripel  (gelezen 12235 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline brouwerij Het Portiek

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: 00
OBBK 2013 C1 Tripel
« Gepost op: 30-09-2013 19:48 u »
Hierbij het recept van de door mij ingezonden tripel welke beoordeeld werd met maar liefst 93 punten en goed voor de eerste plaats in deze categorie

Recept Tripel 1ste prijs OBBK cat C 2013 Brouwerij “Het Portiek”    Geert van Slobbe.

Algemene Gegevens
Biertype: Tripel     Begin SG: 1072    Eind SG: 1008    Bitterheid 27 EBU
Mout / Graan / Kruiden
2350 gram  pilsmout  3 EBC   
350  gram  donkere Tarwemout 15  EBC   
85  gram  havervlokken  2  EBC   
250 gram kristalsuiker
4  gram koriander geplet in vijzel
1 gram bitter sinaasappelschillen (Curacao)
Water
Maischwater 8,5 liter
Spoelwater:  11,5 liter
Totaal:  20 liter
4.0 ml aanzuring met melkzuur (80%) voor 20 liter brouwwater.
Maischschema:
Temperatuur in °C:   65   72   78
Tijd in minuten :   90    1      5
Hop
Hallertauer bloemen Perle    10 gram  90 minuten
East kent Goldings bloemen. 5 gram 30 minuten laten meekoken
Suiker laatste 15 minuten laten mee koken
Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min
Bittere Sinaasappelschillen en koriander laatste 5 minuten meekoken
Kookpaninhoud: 30 liter
Gist
Gist:  belgian abby weayst 1214 Geen giststarter. Propagator. Enkel op laten bollen.
Begin SG 1072 na 10 dagen sg 1008 naar gistingsfles.
14 dagen later gebotteld. Eind SG bleef 1008.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: OBBK 2013 C1
« Reactie #1 Gepost op: 30-09-2013 20:15 u »
Mooie score! Gefeliciteerd met je eerste prijs, enne proost!

Offline justDick

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • Brouwerij 't Mallehuis
Re: OBBK 2013 C1
« Reactie #2 Gepost op: 30-09-2013 21:23 u »
Gefeliciteerd met je eerste prijs.
De titel mag wel aangepast worden naar de eer die je toekomt, C1!

Online Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.784
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: OBBK 2013 C1
« Reactie #3 Gepost op: 30-09-2013 22:59 u »
Gefeliciteerd!

De titel mag wel aangepast worden naar de eer die je toekomt, C1!
Done!

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: OBBK 2013 C1
« Reactie #4 Gepost op: 01-10-2013 08:40 u »
Gefeliciteerd!!! Mooie score zeg!

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.054
  • Land: nl
Re: OBBK 2013 C1
« Reactie #5 Gepost op: 01-10-2013 10:12 u »
Hierbij het recept van de door mij ingezonden tripel welke beoordeeld werd met maar liefst 93 punten en goed voor de eerste plaats in deze categorie

Recept Tripel 1ste prijs OBBK cat C 2013 Brouwerij “Het Portiek”    Geert van Slobbe.

Algemene Gegevens
Biertype: Tripel     Begin SG: 1072    Eind SG: 1008    Bitterheid 27 EBU
Mout / Graan / Kruiden
2350 gram  pilsmout  3 EBC   
350  gram  donkere Tarwemout 15  EBC   
85  gram  havervlokken  2  EBC   
250 gram kristalsuiker
4  gram koriander geplet in vijzel
1 gram bitter sinaasappelschillen (Curacao)
Water
Maischwater 8,5 liter
Spoelwater:  11,5 liter
Totaal:  20 liter
4.0 ml aanzuring met melkzuur (80%) voor 20 liter brouwwater.
Maischschema:
Temperatuur in °C:   65   72   78
Tijd in minuten :   90    1      5
Hop
Hallertauer bloemen Perle    10 gram  90 minuten
East kent Goldings bloemen. 5 gram 30 minuten laten meekoken
Suiker laatste 15 minuten laten mee koken
Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min
Bittere Sinaasappelschillen en koriander laatste 5 minuten meekoken
Kookpaninhoud: 30 liter
Gist
Gist:  belgian abby weayst 1214 Geen giststarter. Propagator. Enkel op laten bollen.
Begin SG 1072 na 10 dagen sg 1008 naar gistingsfles.
14 dagen later gebotteld. Eind SG bleef 1008.

Voor hoeveel liter was dit recept? Kookpaninhoud: 30 liter, maar hoeveel zat er na koelen in?

Hopbier

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: OBBK 2013 C1
« Reactie #6 Gepost op: 01-10-2013 13:54 u »

-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept               :
Kenmerk                   :
Brouwdatum                : 1-10-2013
Biertype                  : Tripel
Aantal liters             : 9
Gewenst begin SG          : 1072 (7,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 70.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater: 15,87 liter
Maischdikte               : 0,00 l/kg
Maischwater               : 0,00 liter
Spoelwater                : 0,00 liter
Kooktijd                  : 90 minuten
Berekende kleur           : 25 EBC(Ray Daniels)
Berekende bitterheid      : 0 EBU(Ray Daniels)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout 3 EBC               77,4 %         2,350 kg       3 EBC                                                                     
Tarwemout donker             11,5 %         0,350 kg       31 EBC                                                                       
Havervlokken                 2,8 %          0,085 kg       4 EBC                                                                   
Kristalsuiker                8,2 %          0,250 kg       0 EBC                                                                   

Massa hop--------------------------------------------------------------

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 :
Gist toegevoegd als       : Giststarter
Volume                    : 0 ml
Beluchtingstijd           : 0 uur
Temperatuur               : 0°C

Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: A Eenstapsmaisch


Offline brouwerij Het Portiek

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: 00
Re: OBBK 2013 C1
« Reactie #7 Gepost op: 01-10-2013 19:45 u »
Voor hoeveel liter was dit recept? Kookpaninhoud: 30 liter, maar hoeveel zat er na koelen in?

Hopbier
Dit recept is voor in totaal 10 liter bier. Uiteindelijk met wat verliezen bij het overhevelen had ik nog 9 liter over.

Offline brouwerij Het Portiek

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: 00
Re: OBBK 2013 C1
« Reactie #8 Gepost op: 01-10-2013 19:51 u »
Mooie score! Gefeliciteerd met je eerste prijs, enne proost!
Hartelijk dank allen voor de felicitaties. Er is jammer genoeg niets meer van te proeven.

Offline brouwerij Het Portiek

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: 00
Re: OBBK 2013 C1
« Reactie #9 Gepost op: 01-10-2013 19:53 u »

-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept               :
Kenmerk                   :
Brouwdatum                : 1-10-2013
Biertype                  : Tripel
Aantal liters             : 9
Gewenst begin SG          : 1072 (7,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 70.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater: 15,87 liter
Maischdikte               : 0,00 l/kg
Maischwater               : 0,00 liter
Spoelwater                : 0,00 liter
Kooktijd                  : 90 minuten
Berekende kleur           : 25 EBC(Ray Daniels)
Berekende bitterheid      : 0 EBU(Ray Daniels)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout 3 EBC               77,4 %         2,350 kg       3 EBC                                                                     
Tarwemout donker             11,5 %         0,350 kg       31 EBC                                                                       
Havervlokken                 2,8 %          0,085 kg       4 EBC                                                                   
Kristalsuiker                8,2 %          0,250 kg       0 EBC                                                                   

Massa hop--------------------------------------------------------------

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 :
Gist toegevoegd als       : Giststarter
Volume                    : 0 ml
Beluchtingstijd           : 0 uur
Temperatuur               : 0°C

Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: A Eenstapsmaisch


Hallo bierhenkie.
Het door jou geplaatste recept is niet het mijne?

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: OBBK 2013 C1
« Reactie #10 Gepost op: 01-10-2013 20:22 u »
Ik heb het ingeklopt om de beginhoeveelheid waarnaar gevraagd werd te bepalen.
Me gehouden aan je ingrediënten en SG, daaruit volgt de hoeveelheid gebrouwen bier.
Ja, het is jouw recept, maar het zal niet compleet zijn.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.054
  • Land: nl
Re: OBBK 2013 C1
« Reactie #11 Gepost op: 01-10-2013 20:38 u »
Ik heb het ingeklopt om de beginhoeveelheid waarnaar gevraagd werd te bepalen.
Me gehouden aan je ingrediënten en SG, daaruit volgt de hoeveelheid gebrouwen bier.
Ja, het is jouw recept, maar het zal niet compleet zijn.

Zo'n idee had ik al. Maar de hoeveelheid water klopte niet.

Hopbier

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: OBBK 2013 C1
« Reactie #12 Gepost op: 01-10-2013 21:01 u »
Zo'n idee had ik al. Maar de hoeveelheid water klopte niet.

Hopbier
Klopt. :)

Offline Eirlys

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2013 C1 Tripel
« Reactie #13 Gepost op: 17-05-2015 16:11 u »
Hoeveel suiker en/of gist moet er nog bijgevoegd worden bij het bottelen?

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 734
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: OBBK 2013 C1 Tripel
« Reactie #14 Gepost op: 17-05-2015 21:32 u »
Ik denk dat je aan 7 gram/liter genoeg hebt...

Offline tjeerdmeima

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2013 C1 Tripel
« Reactie #15 Gepost op: 01-05-2016 18:17 u »
De havervlokken in dit recept, zijn dat havermout vlokken zoals verkrijgbaar in de supermarkt?


Tags: